Politika

44 feliratkozó

több mint 6 éve
petey San Francisco 49ers Iowa State Cyclones 17 763 — Csodabogár
 444.hu/2018/03/17/nem-adja-fel-a-kozmedia-most-egy-svedorszagi-magyar-mondja-el-miert-szomoru-hogy-nincs-gyuloletkeltes-svedorszagban

komolyan ezt nem hiszem el. ezek ennyire szeretnek szopni?

több mint 6 éve
Zsellér van de Vrij Baltimore Ravens 12 695 — Слава Україні! Героям слава!
Remélem mindenki átült már a szomszéd foteljébe vagy valami.

"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa
több mint 6 éve
Charlie Firpo Dallas Cowboys TCU Horned Frogs 4 561
Charlie, nyugi, lehet hogy most elkezdték "beleönteni" a pénzt az egészségügybe, csak az a baj, hogy fáziskésésben vannak. ezeket a pénzeket évekkel ezelőtt kellett volna beletenni, a béreket évekkel korábban kellett volna megemelni.
ha nem hiszel ennek, akkor kérdezd meg pl diverdoc-ot, neki annyira első kézből származnak az információi, hogy ő évente csak egyszer szembesül a problémákkal, de akkor 365 napig.
slowmotion
Ez így igaz, nem is ezért írtam, amit.

- Engem gyíkká változtatott!
- Gyíkká?
- De már elmúlt.
több mint 6 éve
slowmotion Dallas Cowboys 22 469 — Cowboys fan
Charlie, nyugi, lehet hogy most elkezdték "beleönteni" a pénzt az egészségügybe, csak az a baj, hogy fáziskésésben vannak. ezeket a pénzeket évekkel ezelőtt kellett volna beletenni, a béreket évekkel korábban kellett volna megemelni.
ha nem hiszel ennek, akkor kérdezd meg pl diverdoc-ot, neki annyira első kézből származnak az információi, hogy ő évente csak egyszer szembesül a problémákkal, de akkor 365 napig.
több mint 6 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 596 — The only discipline that lasts, is self discipline
Első kézből. Ebben a pillnatban értünk haza a Heim Pálból.
Hidd el, mindenkit elláttak, minket is, nem is rosszul. Szerencsére csak az ambulanciáig mentünk, de a nagy tömeg ellenére embertelen munkát végeznek ott, és nem a felső 20-30 % jelent meg.
És bár én nem vagyok egészségpolitikus, azért testközelből láttam a Gógl-Kökény-Szőkeliba-terveket és megvalósításukat, vagyis megvalósítatlanságukat. Annyi az ellenérdek, hogy szinte egy rendszerben sincs így. A magán mindenhatóságát pedig hagyjuk.
Charlie Firpo
Most kezdjem én el sorolni? Három hete anyám hívott este 9-kor, hogy apám (aki közeledik a 80-hoz) elesett, beverte a fejét. Hívta a mentőket, akik megkérdezték, hogy elájult-e, anyám mondja hogy nem, de az egész feje tiszta vér. A mentők erre közölték, hogy ehhez nem jönnek ki, vigye be anyám apámat az orvosi ügyeletre ellátásra. A 74 éves anyám, a 78 éves vérző fejű apámat. Este 9-kor. Vidékről. Se kocsija, se jogsija. Úgyhogy engem hívott, én ugrottam kocsiba, mentem ki érte falura. Bekötöztük a fejét ahogy tudtuk, és hoztam be az ügyeletre. Ahol meg se nézték, egyből továbbküldtek a kórházba a sűrgősségire. Odaértünk, felvették a szokásos jegyzőkönyvet, aztán leültettek. Ültünk másfél órát, amikor behívták. Ültem egyedül további másfél órát, amikor kijött egy orvos, és apám nevét mondogatja hangosan. Odamegyek, kérdezem mi van? Azt mondja apámat keresi. Mondom másfél órája behívták. Ja, akkor jó. És megfordult és elindul befelé. Rohanok utána, hogy mondjon már valamit, erre idegesen rám szól, hogy majd ha lesz valami akkor mondja, most üljek le és várjam. Ott ültem hajnali háromig, amikor végül kijött az ajtón, a fején az a kötés amit én raktam rá. Kérdeztem, hogy mit csinált ennyi ideig. Azt mondja behívták, leültették, aztán jött egy nővér meg egy fiatal srác (lehet, hogy orvos, lehet, hogy gyakornok, nem tudja), kérdezgetett tőle ezt meg azt úgy 10-15 percig, aztán ott hagyták. És ott ült a maradák időben, szunyókált, nézelődött. Egyszer ment ki, szólni, hogy cukros, és nem evett semmit, és az injekciót sem tudta beadni, mert a sietségben otthon hagytuk az inzulinos pakkját, akkor jól letolták, és visszaküldték. Se kaját nem kapott, se injekciót. És nekem se jött ki senki szólni, hogy ugyanmá szaladjak már haza azért a pakkért, ha már a sűrgősségin nincs és a diabetológiáról se tud lejönni senki.

De van tovább is. Az unokaöcsémnek van egy ritka betegsége, amire van egy kezelés amit a TB támogat, de bizonyos "ponszámhoz kötött" (el kell érnie a betegségnek egy súlyosságot, hogy megkapja). A pontszámot elérte, de mégse érte el. Értsd: nem kapta meg, pedig meg kellett volna. Miért? Őszintén szólva nem érdekel, hogy azért-e mert nem volt rá keret (annak ellenére, hogy kellene, mert a TB támogatja), vagy azért, mert valaki más "fontosabb beteg" kapta meg azt a kvótát ami unokaöcsémnek járt volna. Most én fizetem a kezelését zsebből. Évi kb. 1.3 millió forint. Én ki tudom fizetni, de kétlem, hogy olyan sokan lennének akik igen... Velük mi van ilyen esetben?

Szóval az első kezet inkább hagyjuk, mert mindjárt betöröm a monitort....

(Egyébként ezek a tapasztalatok Győr környékiek, ahol történetesen országos átlaghoz képest állítom, hogy sokkal jobb a helyzet. Tiszták a rendelők - többnyire -, kultúrált a kórház, és úgy általában jobbak az esélyek arra, hogy normálisan ellássanak, mint az ország nagy részében.)

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond


“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
Charlie Firpo Dallas Cowboys TCU Horned Frogs 4 561
Nem beszélünk el egymás mellett, sőt, ugyan abban az országban élünk.
Borzasztóan működik egy rendszer? Nosza, szervezzük át, mondjuk az egészségügyet. Érdeke ez valakinek? Igen, a betegnek. Politikusnak? na ne már, persze, hogy nem. A benne dolgozóknak? Ha rendes emberek, akkor igen, ha ebből -is - élnek, akkor nem. A kiszolgáló/beszállító cégeknek? Nem. Ja és ha a betegnek az átalakítás után súlyos pénzeket kell fizetniük? Na akkor már nem. Olyan csak nagyon-nagyon ritkán van, hogy egy átalakításnak kalkulálhatóan csak nyertesei lesznek.
Egy ideje, néhány évtizede figyelem ezeket a sztorikat és nem olyan egyszerű a megoldás, szinte egyik esetben sem. Én csak arra utaltam, hogy nincsenek ilyen könnyű megoldások a világban. Pl. (sajnos) beleolvastam ennek a Momentumnak nevezett valaminek a programjába. A kétszáz valahány oldalas anyag első oldalán már oly mértékű naívitások voltak, hogy le is kapcsoltam.
Charlie Firpo
Nézd, amikor már nincs értelmes ellenérv (nem részedről, hanem egy témával kapcsolatban), akkor szokott az jönni, hogy hát de a körülmények, meg majd a politikus megoldja, hát persze, meg hasonlók.

Igen, a média demokrácia sok sebből vérzik. Mégis van, ahol kicsit jobban megy, és van ahol kicsit rosszabbul. És van ahol sokkal rosszabbul.

Az egészségyüggyel kapcsolatban éppenséggel az a helyzet, hogy meg fogja az oldani magát magától, ahogy minden megoldja magát idővel. Majd ha nem az állam szervezi át az egészségbiztosítást, akkor a magán-egészségügy fogja megtenni. Szépen átveszi a terepet. Már ez történik. És ez fog folytatódni, ha nem lesz drasztikus, markáns egészségpolitikai irányváltás. Aztán majd talán 20 év múlva egyszer jön valaki, és az addigra kiépült magán-egészségügyi rendszert is integrálva csinál egy működő egészségbiztosítási rendszert. Addig viszont a lakosság felső 20-30%-a, aki meg tudja fizetni, az jut csak normális ellátáshoz, a 70% meg megdöglik a leromló állami rendszerben. Nem lett volna ezt feltétlenül muszály így csinálni. És nem is kellett volna ennek minden kockázatás bevállalni. Ha nincs vissza-népszavazva például az új biztosítási alapú egészségbiztosítási rendszer, akkor mára legalább a finanszírozási környzetet már kialakulhatott volna. És most hagyjuk, hogy a magánbiztosítós rendszer szar, mert az hülyeség. A világon mindenütt működik, ahol odafigyelnek rá. Amikor valami nem százas, akkor igazítanak rajta és működik tovább. Ezt kellett volna csinálni, és nem lennénk itt.

A nyugdíjbiztosítás ugyanez. Most ugye az van, hogy van egy generáció, amelyik egyszerűen nem tudja, hogy milyen nyugdíjellátása lesz, mert a jelenlegi rendszer 15 éves távlatban is már fenntarthatatlan. Ha hirtelen minden nő három gyereket szül akkor is, mert azok is csak majd 25 év múlva lesznek aktívak. Úgyhogy rövidesen vagy az aktívakon kell még egy kurva nagy eret vágni - visszafogva a növekedést, ösztönözve az elvándorlást - vagy a nyugdíjasok fognak éhen dögleni mert a villanyszámlát sem tudják kifizetni, nemhogy enni, fűteni, megélni. Már kész a törvény ugye arról, hogya gyerek kötelessége ellátni a szüleit, ha az képtelen rá. Na, meg is van, hogy ki fog majd beszállni a hiányzó nyugdíj helyett. A gyerek.

Ezt is el lehetett volna kerülni úgy, ha nem verik atomjaira szét a magánnyugdíjrendszert. Még politikusi kockázatvállalás sem lett volna benne, mert az MNYP-t a komcsit csinálták, lehetett volna szidni, a problémáit rájuk kenni. Csak szétverni nem kellett volna, hanem alakítgatni, szabályozgatni, hogy lábra állhasson. 1997-ben indult, most 2018 van. Most már saját lábán tudna működni.... De nem, inkább szétverték az egészet azért a 3000 milliárdért, amit "államadósság csökkentésre költünk". Aztán az a 3000 milliárd nincs, az adósság ráta pedig kb. ugyanott imbolyog, mint 8 éve.

(Tessék összerakni az MNYP-ből hirtelen felszabadult pénzeket, az 1300 milliárdos "örökséget", a közjegyző előtt aláírt 800 milliós ajándékot a mamának azzal, hogy ugyanabban az időben állt ki hol ez hol meg az a fideszes politikus és nyilatkozott valami ökörséget a gazdaságról aminek hatására a forint-euró ugrott egy tízest ide, majd az MNB közbelépésre ugrott egyet oda is. És ha összerakta ezt valaki, akkor mondja teljes meggyőződéssel a szemembe, hogy itt nem egy árfolyam-tőzsdejáték folyt a háttérben, aminek a tőkealapját az MNYP pénzek adták, a nyereségei meg azokban a 800 milliós "ajándékokban" jelentek meg. Undorító. 3 millió ember pénzével és jövőjével játszották ezt...)
peterk2005
Első kézből. Ebben a pillnatban értünk haza a Heim Pálból.
Hidd el, mindenkit elláttak, minket is, nem is rosszul. Szerencsére csak az ambulanciáig mentünk, de a nagy tömeg ellenére embertelen munkát végeznek ott, és nem a felső 20-30 % jelent meg.
És bár én nem vagyok egészségpolitikus, azért testközelből láttam a Gógl-Kökény-Szőkeliba-terveket és megvalósításukat, vagyis megvalósítatlanságukat. Annyi az ellenérdek, hogy szinte egy rendszerben sincs így. A magán mindenhatóságát pedig hagyjuk.

- Engem gyíkká változtatott!
- Gyíkká?
- De már elmúlt.
több mint 6 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 596 — The only discipline that lasts, is self discipline
Nem beszélünk el egymás mellett, sőt, ugyan abban az országban élünk.
Borzasztóan működik egy rendszer? Nosza, szervezzük át, mondjuk az egészségügyet. Érdeke ez valakinek? Igen, a betegnek. Politikusnak? na ne már, persze, hogy nem. A benne dolgozóknak? Ha rendes emberek, akkor igen, ha ebből -is - élnek, akkor nem. A kiszolgáló/beszállító cégeknek? Nem. Ja és ha a betegnek az átalakítás után súlyos pénzeket kell fizetniük? Na akkor már nem. Olyan csak nagyon-nagyon ritkán van, hogy egy átalakításnak kalkulálhatóan csak nyertesei lesznek.
Egy ideje, néhány évtizede figyelem ezeket a sztorikat és nem olyan egyszerű a megoldás, szinte egyik esetben sem. Én csak arra utaltam, hogy nincsenek ilyen könnyű megoldások a világban. Pl. (sajnos) beleolvastam ennek a Momentumnak nevezett valaminek a programjába. A kétszáz valahány oldalas anyag első oldalán már oly mértékű naívitások voltak, hogy le is kapcsoltam.
Charlie Firpo
Nézd, amikor már nincs értelmes ellenérv (nem részedről, hanem egy témával kapcsolatban), akkor szokott az jönni, hogy hát de a körülmények, meg majd a politikus megoldja, hát persze, meg hasonlók.

Igen, a média demokrácia sok sebből vérzik. Mégis van, ahol kicsit jobban megy, és van ahol kicsit rosszabbul. És van ahol sokkal rosszabbul.

Az egészségyüggyel kapcsolatban éppenséggel az a helyzet, hogy meg fogja az oldani magát magától, ahogy minden megoldja magát idővel. Majd ha nem az állam szervezi át az egészségbiztosítást, akkor a magán-egészségügy fogja megtenni. Szépen átveszi a terepet. Már ez történik. És ez fog folytatódni, ha nem lesz drasztikus, markáns egészségpolitikai irányváltás. Aztán majd talán 20 év múlva egyszer jön valaki, és az addigra kiépült magán-egészségügyi rendszert is integrálva csinál egy működő egészségbiztosítási rendszert. Addig viszont a lakosság felső 20-30%-a, aki meg tudja fizetni, az jut csak normális ellátáshoz, a 70% meg megdöglik a leromló állami rendszerben. Nem lett volna ezt feltétlenül muszály így csinálni. És nem is kellett volna ennek minden kockázatás bevállalni. Ha nincs vissza-népszavazva például az új biztosítási alapú egészségbiztosítási rendszer, akkor mára legalább a finanszírozási környzetet már kialakulhatott volna. És most hagyjuk, hogy a magánbiztosítós rendszer szar, mert az hülyeség. A világon mindenütt működik, ahol odafigyelnek rá. Amikor valami nem százas, akkor igazítanak rajta és működik tovább. Ezt kellett volna csinálni, és nem lennénk itt.

A nyugdíjbiztosítás ugyanez. Most ugye az van, hogy van egy generáció, amelyik egyszerűen nem tudja, hogy milyen nyugdíjellátása lesz, mert a jelenlegi rendszer 15 éves távlatban is már fenntarthatatlan. Ha hirtelen minden nő három gyereket szül akkor is, mert azok is csak majd 25 év múlva lesznek aktívak. Úgyhogy rövidesen vagy az aktívakon kell még egy kurva nagy eret vágni - visszafogva a növekedést, ösztönözve az elvándorlást - vagy a nyugdíjasok fognak éhen dögleni mert a villanyszámlát sem tudják kifizetni, nemhogy enni, fűteni, megélni. Már kész a törvény ugye arról, hogya gyerek kötelessége ellátni a szüleit, ha az képtelen rá. Na, meg is van, hogy ki fog majd beszállni a hiányzó nyugdíj helyett. A gyerek.

Ezt is el lehetett volna kerülni úgy, ha nem verik atomjaira szét a magánnyugdíjrendszert. Még politikusi kockázatot sem kellett volna vállalni, mert az MNYP-t a komcsik csinálták, lehetett volna őket szidni, a problémáit rájuk kenni. Csak szétverni nem kellett volna, hanem alakítgatni, szabályozgatni, hogy lábra állhasson. 1997-ben indult, most 2018 van. Most már saját lábán tudna működni.... De nem, inkább szétverték az egészet azért a 3000 milliárdért, amit "államadósság csökkentésre költünk". Aztán az a 3000 milliárd nincs, az adósság ráta pedig kb. ugyanott imbolyog, mint 8 éve.

(Tessék összerakni az MNYP-ből hirtelen felszabadult pénzeket, az 1300 milliárdos "örökséget", a közjegyző előtt aláírt 800 milliós ajándékot a mamának azzal, hogy ugyanabban az időben állt ki hol ez hol meg az a fideszes politikus és nyilatkozott valami ökörséget a gazdaságról aminek hatására a forint-euró ugrott egy tízest ide, majd az MNB közbelépésre ugrott egyet oda is. És ha összerakta ezt valaki, akkor mondja teljes meggyőződéssel a szemembe, hogy itt nem egy árfolyam-tőzsdejáték folyt a háttérben, aminek a tőkealapját az MNYP pénzek adták, a nyereségei meg azokban a 800 milliós "ajándékokban" jelentek meg. Undorító. 3 millió ember pénzével és jövőjével játszották ezt...)

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond


“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
peach Atlanta Falcons 14 232 — a new hope (again)
Charlie Firpo
A deviza lakáshitelek problémáját, hogy sikerült megoldani? Valszeg lemaradtam, de én ott tartok, hogy akinek volt pénze azt kiengedték 180 ft-on végtörlesztéssel, a többi szerencsétlennek meg fixálták ( aki belemt) ezen az árfolyamon 5 évre a részleteit, csak sajnos most jön majd a dolog kevésbé vicces része, hogy ez lejárt, az 5 év alatt nem fizetett kamatokat most szépen ráverik a népre + most fog lejárni a kilakoltatási moratórium - > családok ezrei kerülnek majd utcára. Elismerően bólogatok, miközben a matolcsy féle förmedvény hülyére kereste "magát" rajta.

peterk: múlt heti személyes 5 napos tapasztalat, hogy a szegedi belklinikán nincsen papír a budiban 😀
peach
Ehhez egy megjegyzés:
Azt a pénzt, aminek a törlesztőit nem tudják fizetni megkapták.
Megkapták és elköltöték.
Megkapták, és szabad akaratukból kötöttek egy olyan szerződést, ahol fehéren-feketén ott volt, hogy nem forint alapon kapják a hitelt, hanem CHF alapon, ami árfolyamkockázatot hordoz magában.
A 180 forintos "kiengedés" valóban szívás, de akik most nem tudnak végtörleszteni, azok most 180 forinton se tudnának, és akik nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket azokat emberileg sajnálom, de baszki, náluk van egy olyan pénztömeg, ami akkor az övék, ha rendben fizetik a részleteket, egyébként egy tartozás egy piaci cég, egy bank felé.
Erről szokás megfeledkezni.

Ha te kölcsönadnál nekem 10ezer eurót (3,1millió forintot) és abban álapodnánk meg, hogy havonta 100 euróval törlesztek 120 hónapon keresztül (korrekt 20% kamat 10 évre), majd nem törlesztenék, akkor nem mennél a pénzed után, nem nyúlnál az általam biztosított fedezethez, hogy a pénzedhez juss?
Vagy akkor, ha a forint elszállna, és 500 forint lenne az euró árfolyama, akkor emiatt lemondanál a tartozásról? Vagy úgy éreznéd, hogy akkor csak 6ezer euróval tartozom, holott a szerződésben 10ezer van?
És ha az árfolyam annyira elszállna, hogy az már hiperinfláció lenne, és egy euró árfolyama 3,1 millió forint lenne, akkor belemennél, hogy adok egy eurót, és egálban vagyunk?
Meglepne.
Sobri Jóska
Tudomásom szerint az uzsora kamat törvény ellenes. Amit pedig a bankok csinálnak az uzsorázás. Persze lehet ezt csűrni-csavarni, de valahogy pl. se lengyelországban, se izlandon nem az volt az állam válasza a megoldásra, hogy egy mesterségesen kreált árfolyam elszabadulásba menyjenek tönkte családok tízezrei.



...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 6 éve
VanillaSky 1 497
Mi abban a hiba hogy az egészségügy a betegekért van?
Janek
Hogy a valóságban egyetlen aktor se érdekelt ennek a hibának a kijavításában.
Sobri Jóska
Ilyen erővel egészségügyre sincs alapból szükség 😀
Mi a jó abban, ha meggyógyul a beteg.. kiesik a fogyasztó az egészségügyi piacról... Akkor inkább ne is gyógyítsunk...
Lehet pénzt pumpálni az egészségügybe és azt mondani mindent megtettünk, de akkor nem is kell kórházakat fenntartani... bejön a beteg, hogy eltört a lába adsz neki egy 51 ezrest, hogy tessék ebből biztos megoldja majd valahogy... Nem kell orvosokat képezni drága pénzért, vagy készülékeket venni.... majd ő megoldja, hiszen felelős választó akkor tudja hogy lássa el magát, vagy hova menjen a problémáival....
malkav
Az egészségügy a világ egyik legprofitábilisabb üzlete.
Hogy ne lenne rá szükség?!
Milliók megélhetése, egzisztenciája, óriási hasznokat termel szerte a világon.
Állami egészségügyre nincs szükség, legalábbis nem ilyen arányban, nem ennyire piaciatlan alapon.
Sobri Jóska
Ezért a példaképed kitagad a nerlovagok fajtájából! Piaci alapon való szerveződéssel jönni a minden téren centralizációra és állami tervutasításra törekvő banánköztársaságban nemcsak haza- de felségárulás is egyben!

Szerkesztette: VanillaSky

"Száz ismétlés, heti három éjszaka, négy éven keresztül gondolta Bernard Marx, a hipnopédiaspecialista. Hatvankétezer-négyszáz ismétlés, és az állítás igazsággá válik. Idióták!"
több mint 6 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 31 236 — #NoStress
Mi abban a hiba hogy az egészségügy a betegekért van?
Janek
Hogy a valóságban egyetlen aktor se érdekelt ennek a hibának a kijavításában.
Sobri Jóska
Ilyen erővel egészségügyre sincs alapból szükség 😀
Mi a jó abban, ha meggyógyul a beteg.. kiesik a fogyasztó az egészségügyi piacról... Akkor inkább ne is gyógyítsunk...
Lehet pénzt pumpálni az egészségügybe és azt mondani mindent megtettünk, de akkor nem is kell kórházakat fenntartani... bejön a beteg, hogy eltört a lába adsz neki egy 51 ezrest, hogy tessék ebből biztos megoldja majd valahogy... Nem kell orvosokat képezni drága pénzért, vagy készülékeket venni.... majd ő megoldja, hiszen felelős választó akkor tudja hogy lássa el magát, vagy hova menjen a problémáival....
malkav
Az egészségügy a világ egyik legprofitábilisabb üzlete.
Hogy ne lenne rá szükség?!
Milliók megélhetése, egzisztenciája, óriási hasznokat termel szerte a világon.
Állami egészségügyre nincs szükség, legalábbis nem ilyen arányban, nem ennyire piaciatlan alapon.

több mint 6 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 31 236 — #NoStress
Charlie Firpo
A deviza lakáshitelek problémáját, hogy sikerült megoldani? Valszeg lemaradtam, de én ott tartok, hogy akinek volt pénze azt kiengedték 180 ft-on végtörlesztéssel, a többi szerencsétlennek meg fixálták ( aki belemt) ezen az árfolyamon 5 évre a részleteit, csak sajnos most jön majd a dolog kevésbé vicces része, hogy ez lejárt, az 5 év alatt nem fizetett kamatokat most szépen ráverik a népre + most fog lejárni a kilakoltatási moratórium - > családok ezrei kerülnek majd utcára. Elismerően bólogatok, miközben a matolcsy féle förmedvény hülyére kereste "magát" rajta.

peterk: múlt heti személyes 5 napos tapasztalat, hogy a szegedi belklinikán nincsen papír a budiban 😀
peach
Ehhez egy megjegyzés:
Azt a pénzt, aminek a törlesztőit nem tudják fizetni megkapták.
Megkapták és elköltöték.
Megkapták, és szabad akaratukból kötöttek egy olyan szerződést, ahol fehéren-feketén ott volt, hogy nem forint alapon kapják a hitelt, hanem CHF alapon, ami árfolyamkockázatot hordoz magában.
A 180 forintos "kiengedés" valóban szívás, de akik most nem tudnak végtörleszteni, azok most 180 forinton se tudnának, és akik nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket azokat emberileg sajnálom, de baszki, náluk van egy olyan pénztömeg, ami akkor az övék, ha rendben fizetik a részleteket, egyébként egy tartozás egy piaci cég, egy bank felé.
Erről szokás megfeledkezni.

Ha te kölcsönadnál nekem 10ezer eurót (3,1millió forintot) és abban álapodnánk meg, hogy havonta 100 euróval törlesztek 120 hónapon keresztül (korrekt 20% kamat 10 évre), majd nem törlesztenék, akkor nem mennél a pénzed után, nem nyúlnál az általam biztosított fedezethez, hogy a pénzedhez juss?
Vagy akkor, ha a forint elszállna, és 500 forint lenne az euró árfolyama, akkor emiatt lemondanál a tartozásról? Vagy úgy éreznéd, hogy akkor csak 6ezer euróval tartozom, holott a szerződésben 10ezer van?
És ha az árfolyam annyira elszállna, hogy az már hiperinfláció lenne, és egy euró árfolyama 3,1 millió forint lenne, akkor belemennél, hogy adok egy eurót, és egálban vagyunk?
Meglepne.

több mint 6 éve
slowmotion Dallas Cowboys 22 469 — Cowboys fan
Simicska újabb kártyája:  hirtv.hu/ahirtvhirei/a-kommunista-allambizottsag-ugynoke-volt-szita-karoly-2454092
empty taxi
ezt eddig is lehetett tudni, a fészbúkon rendszeresen Krakus néven referálnak rá évek óta
több mint 6 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 35 658 — tracker ember
Simicska újabb kártyája:  hirtv.hu/ahirtvhirei/a-kommunista-allambizottsag-ugynoke-volt-szita-karoly-2454092


Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 6 éve
malkav Baltimore Ravens 2 468
Mi abban a hiba hogy az egészségügy a betegekért van?
Janek
Hogy a valóságban egyetlen aktor se érdekelt ennek a hibának a kijavításában.
Sobri Jóska
Ilyen erővel egészségügyre sincs alapból szükség 😀
Mi a jó abban, ha meggyógyul a beteg.. kiesik a fogyasztó az egészségügyi piacról... Akkor inkább ne is gyógyítsunk...
Lehet pénzt pumpálni az egészségügybe és azt mondani mindent megtettünk, de akkor nem is kell kórházakat fenntartani... bejön a beteg, hogy eltört a lába adsz neki egy 51 ezrest, hogy tessék ebből biztos megoldja majd valahogy... Nem kell orvosokat képezni drága pénzért, vagy készülékeket venni.... majd ő megoldja, hiszen felelős választó akkor tudja hogy lássa el magát, vagy hova menjen a problémáival....
több mint 6 éve
peach Atlanta Falcons 14 232 — a new hope (again)
Charlie Firpo
A deviza lakáshitelek problémáját, hogy sikerült megoldani? Valszeg lemaradtam, de én ott tartok, hogy akinek volt pénze azt kiengedték 180 ft-on végtörlesztéssel, a többi szerencsétlennek meg fixálták ( aki belemt) ezen az árfolyamon 5 évre a részleteit, csak sajnos most jön majd a dolog kevésbé vicces része, hogy ez lejárt, az 5 év alatt nem fizetett kamatokat most szépen ráverik a népre + most fog lejárni a kilakoltatási moratórium - > családok ezrei kerülnek majd utcára. Elismerően bólogatok, miközben a matolcsy féle förmedvény hülyére kereste "magát" rajta.

peterk: múlt heti személyes 5 napos tapasztalat, hogy a szegedi belklinikán nincsen papír a budiban 😀



...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 6 éve
JSanyo Indianapolis Colts 2 675 — 1/1
A kiszolgáló/beszállító cégeknek? Nem.
Charlie Firpo
Emlékszem, hogy volt probléma e téren, hány havi kintlévőség torlódik és átlagban mennyi idő alatt sikerül a kórházakra a számlákat kiegyenlíteni, nem tudom ez mennyit fejlődött az elmúlt pár évben

több mint 6 éve
Jan Pittsburgh Steelers 4 920 — Steelers fan
Ha valami csoda folytán mégsem a fidesz nyerne akkor szerintetek mit tenne a fidesz?
Avagy ha csak kisebbsegi kormányra lenne elég a szavazás?
Behuzna maga mellé az mszp-t?
Atadná bekeben a hatalmat avagy irgalmatlan lejaratas kezdődne?
Janek
Ha most nem nyernének, abból még lenne nekik visszaút. Ha nyernek, akkor viszont a következő ciklus végén, (de lehet hogy már közben) olyan csúnyát fognak bukni, hogy abból jó sokáig nem állnak fel. Én is azt gondolom, hogy OV rendszere hosszú távon nem fenntartható. Már most is rezeg a léc, gyakorlatilag már nem rajta múlik hogy mi lesz, hanem az ellenzéken, mert összességében több a változást akaró, mint a fidesz szavazó.

Nyilván ha nyernek, akkor semmin nem fognak változtatni, esetleg még jobban felpörgetik a lopást, és ezzel tovább feszítik a húrt. De azt ők sem tudják hogy meddig lehet feszíteni, és mindíg utólag szokott kiderülni, hogy eddig lehetett...
Jan
Ezt meg honnan veszed? Mármint hogy kormányváltást akarnak?
A költségvetés úgy a 70-es évek óta először többletes, nőnek a bérek (reálértékben is), emelkednek a szociális támogatások, finoman, de nő a nyugdíjak mértéke, infláció: lent, alapkamat: lent, önkormányzatok eladósodottsága: megoldva, lakáshitelese: ami lehetett, megoldva, szomszédainkkal nyugalom, V4 reloaded, EU-s pénzek jönnek ütemesen.
Charlie Firpo
Egyszerűen matematikai alapon. Van 8,3 millió választásra jogosult, ebből legutóbb 2,1 millió szavazott a fideszre. Tehát ha feltételezzük hogy az összes fidesz szavazó elmegy, akkor kb 50%-os részvételig lehetnek többségben.

Egyéni kerületekben (ha jól emlékszem) kb 60 olyan volt, ahol 50% alatti eredménnyel nyert a fideszes jelölt.

Mivel mind listán, mind az egyéni kerületek többségében többen szavaztak az ellenzékre mint rájuk, nem kellett sokat tépelődnöm azon, hogy le merjem-e írni, nem a saját kezükben van a sorsuk.😊
Az ellenzék balf.szsági faktora már más kérdés, de a matek alapján kevesebb szavazó akarja a fideszt kormányon látni, mint ahányan mást szeretnének.
Jan
Ezek gyakori érvek, de kb. olyan összevetés, hogy pl. az Eagles 1 vs. 1 meccsen SB-t nyert idén. De ha mind a 31 többi csapat összefogna ellene, és semmiféle primér önérdek nem működne, akkor össze tudnának tenni egy csapatot, amelyik veri az Eaglest.
De ez mennyire életszerű? Semennyire.
Mekkora faszság? Óriási.
Ahogy a fenti logikád se életszerű és több helyen biceg.

Van egy adott választási rendszer (lebonyolítási rendszer), abban kell győzni.
Sokszor van olyan szavazás, hogy 100 vagy még több újságíró megszavaz egy díjat, mondjuk 5 jelölt közül. (Pl. Oscar-szavazás)
Attól, hogy a győztes nem kapta meg az összes voksoló szavazatának 50%-át még nem illegitim győztes, mert mondjuk a szavazatok 30-25-20-15-10 arányban oszlottak meg. Ha így nézzük, konkrétan senki se legitim? Dehogynem. Ezt csak Magyarországon szokás mantrázni, hogy csak a választók 25%-a akarja a Fideszt.
Ja, de a többi annyira ergya, hogy még 25%-nyi szavazó se akar senki mást.
Nemhogy 26% vagy több.
Az ellenzék szétaprózódott, széttöredezett és ergya.

Vannak jó matekos példák gyerekeknek.
Pl. amiben osztálybizalmit választanak, és Kati 40%-t, Béla 35%-t, Jenő meg 25%-t kap.
Lehet mondani, hogy a 60% nem akarja Katit vagy a 65% nem akarja Bélát, vagy a 75% nem akarja Jenőt. De ettől ez egy illegitim választás?
A gyerekek szerintem a "józan paraszti ésszel" tudják, hol van a csúsztatás a te megközelítésedben. Te rájössz?

Azt nem veszed figyelembe, hogy
a, valahogy dönteni kell,
b, a többségi szavazás a legdemokratikusabb,
c, nem elvárható, hogy csak 2 induló legyen,
d, attól, hogy ez egy elbaszott, igazságtalan mandátumelosztási metodika (brutális győzteskompenzációval, bár világviszonylatban sok durvább van, pl. az USA szenátorküldési metódusa), nem kötelező részt venni benne. Az, hogy az ellenzéki pártok nem bojkottálják, és nem kényszerítenek ki egy igazságosabbat egyetlen oka van, mégpedig az, hogy kurvára megfelel nekik, jól eléldegélnek így is, egzisztenciálisan megfelel nekik a saját szerepük.
Tehát indirekt módon, és szintén csúsztatással "kimatekozható", hogy aki nem bojkottál az egyetért vele, vagyis az indulók 100% szerint ez igazságos rendszer, amit ráadásul legitimizál az indulásával.
Sobri Jóska
Ne izgulj rá annyira hogy mi legitim és mi nem, mert ezt a szót le sem írtam a hsz-ban. 😊

Matek alapján leváltható a kormány, és ennyi. Hdmvásárhelyen is többet kapott a polgár, mint korábban az össz ellenzék.

Működőképes recept megvan, lehetőség megvan, az ellenzék balf.sz. Ezek a tények.
több mint 6 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 31 236 — #NoStress
És különben is.
A sorosok már a bowl.hu-n vannak!


 www.kephost.com/images/2018/03/16/bowl12.png
Sobri Jóska
nincs adblockod,kephost-tal linkelsz,full 90-es évek.
Kenny
Ha nem tetszik, írj emailt: sobrijoska@freemail.hu

több mint 6 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 31 236 — #NoStress
Mi abban a hiba hogy az egészségügy a betegekért van?
Janek
Hogy a valóságban egyetlen aktor se érdekelt ennek a hibának a kijavításában.

több mint 6 éve
Janek Philadelphia Eagles Florida Gators 15 535 — Apu ökölbeszorított keze
Mi abban a hiba hogy az egészségügy a betegekért van?

Értem én,hogy csavarjuk ahogy lehet de akkor is ez pedig ilyen szimpla ügy.

Csak itthon érv az,hogy a politika nem értünk van...

több mint 6 éve
Charlie Firpo Dallas Cowboys TCU Horned Frogs 4 561
És igen, jól olvastad, a színvonalhoz és az ellátáshoz képest önti a kormány, én ehhez képest értettem.
Charlie Firpo
Nem akarom a vitát folytatni, de ha ezt a mondatot lefordítod, akkor ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy öntjük bele a pénzt egy olyan rendszerbe, ami borzasztóan működik, ahelyett, hogy átszerveznénk. 😊

(Egyébként nem öntik. De tényleg nem. Az egészségügyi alap az utóbbi 6-8 évben nagyon átalakult. Egy csomó olyan elemet is tartalmaz, amit korábban nem. Például a rokkantnyugdíjat innen finanszírozzák, innen megy a táppénz, stb. Az egész e.ü pénztár emiatt látszik nőni annyira. Meg azért, mert pl. kompenzálni kellett a 27%-os áfa emelés hatását, aztán a kb. 80 milliárdos kórházi adósságkonszolidáció is emelte, stb. A tényleges egészségügyi kiadások GDP aránya eközben - ahogy a táblázat mutatja, ott vannak a számok konkrétan - csökkent. Ráadásul ennek csak kb. 40-45%-a fordítódik természetbeni ellátásra - arra amit a köznyelv egészségügyi ellátásnak hív, mint fekvő- és járóbeteg-ellátás, háziorvosi rendszer, mentő szolgálat, diagnosztika, egyéb gyógyító-megelőző szolgáltatások - a többi másra megy el. És a természetbeni ellátások 40-45%-os aránya is fokozatosan csökkenő tendenciát mutat, korábban ez is magasabb arány volt. Tehát egyrészt a GDP arányos költés is kevesebb, és a költésen belül a köznép által egészségügyi ellátásnak hívott szolgáltatások aránya is csökkenő tendenciában van.)

Mindegy. Ezek olyan viták, amit nem nekünk, hanem a nyilvánosságban kellene tudnia lefolytatnia a kormánynak és az ellenzékének. Mint pl. - rokon téma - a fertilitási mutató (termékenységi ráta, hány gyerek születik egy nőre vetítve). Azt is lehet úgy kommunikálni, hogy milyen fasza, mert az elmúlt 4 évben 1.24-ről valami 1.40 környékére nőtt. Csak illik hozzátenni, hogy az arányszám azért tudott nőni, mert az elmúlt 4 évben a cigány nők aránya a teljes lakosságon belül megemelkedett. Egyébként a magyar nemzetiségű nők fertilitása családi adókedvezmény ide, növekvő bérek oda, tovább csökken. Ráadásul közülük egyre több gyerek - most már ha jól emlékszem minden ötödik - már nem is Magyarországon születik, míg a cigány anyák bezony itthon szülnek.

Szóval jó lenne az ENSZ és migránsokon frászolás helyett ezeket a témákat kibeszélni, hogy lehessen olyan közös pont, amit mindketten elfogadunk igaznak. Mivel nincs kibeszélve, ezért a kettőnk valóságburka érintkezni sem tud. Csak elbeszélünk egymás mellett 😕
peterk2005
Nem beszélünk el egymás mellett, sőt, ugyan abban az országban élünk.
Borzasztóan működik egy rendszer? Nosza, szervezzük át, mondjuk az egészségügyet. Érdeke ez valakinek? Igen, a betegnek. Politikusnak? na ne már, persze, hogy nem. A benne dolgozóknak? Ha rendes emberek, akkor igen, ha ebből -is - élnek, akkor nem. A kiszolgáló/beszállító cégeknek? Nem. Ja és ha a betegnek az átalakítás után súlyos pénzeket kell fizetniük? Na akkor már nem. Olyan csak nagyon-nagyon ritkán van, hogy egy átalakításnak kalkulálhatóan csak nyertesei lesznek.
Egy ideje, néhány évtizede figyelem ezeket a sztorikat és nem olyan egyszerű a megoldás, szinte egyik esetben sem. Én csak arra utaltam, hogy nincsenek ilyen könnyű megoldások a világban. Pl. (sajnos) beleolvastam ennek a Momentumnak nevezett valaminek a programjába. A kétszáz valahány oldalas anyag első oldalán már oly mértékű naívitások voltak, hogy le is kapcsoltam.

- Engem gyíkká változtatott!
- Gyíkká?
- De már elmúlt.
több mint 6 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 596 — The only discipline that lasts, is self discipline
És különben is.
A sorosok már a bowl.hu-n vannak!


 www.kephost.com/images/2018/03/16/bowl12.png
Sobri Jóska
nincs adblockod,kephost-tal linkelsz,full 90-es évek.
Kenny
Nesze neked valóságburok. Most már legalább tudom, hogy az én valóságburkomban miért nem látszott ez az ad 😀 😀


“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 596 — The only discipline that lasts, is self discipline
És igen, jól olvastad, a színvonalhoz és az ellátáshoz képest önti a kormány, én ehhez képest értettem.
Charlie Firpo
Nem akarom a vitát folytatni, de ha ezt a mondatot lefordítod, akkor ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy öntjük bele a pénzt egy olyan rendszerbe, ami borzasztóan működik, ahelyett, hogy átszerveznénk. 😊

(Egyébként nem öntik. De tényleg nem. Az egészségügyi alap az utóbbi 6-8 évben nagyon átalakult. Egy csomó olyan elemet is tartalmaz, amit korábban nem. Például a rokkantnyugdíjat innen finanszírozzák, innen megy a táppénz, stb. Az egész e.ü pénztár emiatt látszik nőni annyira. Meg azért, mert pl. kompenzálni kellett a 27%-os áfa emelés hatását, aztán a kb. 80 milliárdos kórházi adósságkonszolidáció is emelte, stb. A tényleges egészségügyi kiadások GDP aránya eközben - ahogy a táblázat mutatja, ott vannak a számok konkrétan - csökkent. Ráadásul ennek csak kb. 40-45%-a fordítódik természetbeni ellátásra - arra amit a köznyelv egészségügyi ellátásnak hív, mint fekvő- és járóbeteg-ellátás, háziorvosi rendszer, mentő szolgálat, diagnosztika, egyéb gyógyító-megelőző szolgáltatások - a többi másra megy el. És a természetbeni ellátások 40-45%-os aránya is fokozatosan csökkenő tendenciát mutat, korábban ez is magasabb arány volt. Tehát egyrészt a GDP arányos költés is kevesebb, és a költésen belül a köznép által egészségügyi ellátásnak hívott szolgáltatások aránya is csökkenő tendenciában van.)

Mindegy. Ezek olyan viták, amit nem nekünk, hanem a nyilvánosságban kellene tudnia lefolytatnia a kormánynak és az ellenzékének. Mint pl. - rokon téma - a fertilitási mutató (termékenységi ráta, hány gyerek születik egy nőre vetítve). Azt is lehet úgy kommunikálni, hogy milyen fasza, mert az elmúlt 4 évben 1.24-ről valami 1.40 környékére nőtt. Csak illik hozzátenni, hogy az arányszám azért tudott nőni, mert az elmúlt 4 évben a cigány nők aránya a teljes lakosságon belül megemelkedett. Egyébként a magyar nemzetiségű nők fertilitása családi adókedvezmény ide, növekvő bérek oda, tovább csökken. Ráadásul közülük egyre több gyerek - most már ha jól emlékszem minden ötödik - már nem is Magyarországon születik, míg a cigány anyák bezony itthon szülnek.

Szóval jó lenne az ENSZ és migránsokon frászolás helyett ezeket a témákat kibeszélni, hogy lehessen olyan közös pont, amit mindketten elfogadunk igaznak. Mivel nincs kibeszélve, ezért a kettőnk valóságburka érintkezni sem tud. Csak elbeszélünk egymás mellett 😕


“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
Kenny Atlanta Falcons 9 240 — Omar's Coming Yo!
És különben is.
A sorosok már a bowl.hu-n vannak!


 www.kephost.com/images/2018/03/16/bowl12.png
Sobri Jóska
nincs adblockod,kephost-tal linkelsz,full 90-es évek.

több mint 6 éve
Charlie Firpo Dallas Cowboys TCU Horned Frogs 4 561
Nálunk a rendelő - direkt megnéztem - önkormányzati felügyelet alatt áll. PuffCharlie Firpo
A háziorvosi rendelő? Hát képzeld, a benne dolgozó orvos praxisa meg privát. Na, abba - nincsenek előttem a számok, de - kb 4 milliárd forintott "öntöttek" tavalyelőtt, és 8 milliárdot tavaly. (Ez a háziorvosi praxisok fejlesztésére elkülönített tétel a költségvetésben. Pályázni is lehet.)

Felteszem nem erre a néhány milliárdra gondoltál, amikor az "öntik az egészségügybe"-t írtad. Márpedig ha ne, akkor csak a maradékra gondolhattál, ami viszont állami felügyelet és finanszírozás alatt működik. Na, az abba menő GDP arányos összeg csökken folyamatosan.

Komolyra fordítva - a fenti vitát be is fejezem mert komolytalan -, ha már előjött a téma. A minap olvastam, hogy manapság az egészségügyi ráfordítások aránya az állami és privát ellátásban 58% vs 42%. Ma már minden 100 forintból 42 forintot a privát egészségügyben költünk el. Ahhoz képest, hogy ugye elvileg fogászaton kívül ilyen nálunk nincs, elég húzós. Főleg úgy, hogy nincs hozzá társadalombiztosítási módon hozzáférés. (Értsd, mindent vagy piaci alapon fizetsz, vagy piaci biztosítási konstrukció fizeti ki neked.)
peterk2005
Nem, egészségügyi szakrendelő. De nyilván ez a kivétel.
És igen, jól olvastad, a színvonalhoz és az ellátáshoz képest önti a kormány, én ehhez képest értettem.
Mert a látszat meg az érzet az sokakban más, és erre lehet politikát építeni (teszik is, ez a dolguk).

Szerkesztette: Charlie Firpo

- Engem gyíkká változtatott!
- Gyíkká?
- De már elmúlt.