Társasjátékok

15 feliratkozó

2 órája
andree Arizona Cardinals 1 779
Vasárnap júniusig jutottam, remélem most sikerül egyben a végére érnem az évnek.

Part 2:

Voidfall: Szerencsére ezt ajándékba kaptam. Kicsit felette van annak az árnak amit ki tudok gazdálkodni. Valószínűlebb rövidebb lenne ez az írás, ha én veszem, mert egy darabig nem lett volna másra pénzem.
Amikor a Voidfall kerül szóba két dolog merül fel mindig: A setup idő és a komplexitás. Valahol mind a kettő jogos, de nekem egyik se jelent gondot, sőt. A setup valóban 40+ perc lehet, ha akkor veszed ki a dobozból, és ha az asztalon hagytam, akkor is el lehet bíbelődni vele, de valahogy kimondottan jó érzés setupolni. Az a típus vagyok aki mindig két monitort használ 20 megnyitott ablakkal, olvasáshoz megeszik 4 csomag szotyit, csak egy nagyon jó filmet/sorit tud egy ülésből végignézni, de valahogy a társasjáték setupoknál átmegyek figyelemhiányosból autistába, és boldog nyugalommal rakosgatom a dobókockákat a voidkezecskékbe. Különösen segít ha egy társasjáték setupjában vannak változók, amiken már pakolgatás közben agyalsz, tervet szősz, fejben már frakciót választasz, stb. Itt ez fokozottan érvényes. Rengeteget változtat a játékon, hogy milyen technológiák kerülnek be és milyen térképet pakolsz fel. A komponensek a retail verzióban is csodálatos minőségűek. A két rétegű űrhajó lapkák a kedvenc komponenseim ever, és a kezek is nagyon ötletesek. Nagyon szép játék. Kimondottan jó érzés elővenni. Amikor rohadt fáradtan jövök haza munkából, és tudom, hogy semmi értelmeset nem fogok csinálni, akkor csak elkezdem setupolni a Voidfallt, és elégedetten fekszem le aludni. Játszani nem kezdek el, de már jár az agyam, miket akarok elérni az első ciklusban.
A komplexitás meg jogos dolog. Nyilván nem egyszerű játék, de iszonyú logikus minden. Inkább tanulnám újra ezt tízszer mint bárelyik amerit egyszer. Nincsenek edge case-ek, nem kell FAQ-ot olvasgatni, minden úgy működik ahogy kell, ráadásul itt lettem végérvényesen Ian O'Toole fanboy. Elképesztően jó ikonográfia van a játékban. Lényegében minden fontos információ ott van, logikus sorrendben ábrázolva, érthető, jól kidolgozott ábrákkal. A kézikönyv is gyönyörű és jól felépített. Semmi gondom nem volt a tanulással. Talán 1 apró hibát vétettem az első játékban, de azon kívül minden amit ellenőriztem a szabálykönyvben az volt amire gondoltam. Fölösleges félni a bonyoultságától, ez a játék így jó. Azt tartom jó komplexitásnak, amikor az összetettség nagyobb szabadságot ad. Több ágú döntési fát, új lehetőségeket, esélyt a problémák kreatív megkerülésére. Sok játék úgy komplex, hogy ráderöltet egy teljesen egyértelmű gameloopot, de telerakja szükségtelen alrendszerekkel, amin át kell vergődnöd magad a sikerhez. Ezek a játékok általában tök fölöslegesen bonyolultak, nem lesznek tőle érdekesebbek vagy szórakoztatóak. Ez alól is vannak kivételek, de nagyon-nagyon jónak kell lennie egy olyan komplex játéknak, ami beszorít egy folyosóra. Itt rengeteg lehetőség van megtenni valamit amit akarsz. Hiába nyersz, soha nem érzed könnyűnek a játékot, mert biztosan volt olyan köröd amin 15 percet agyaltál, szimplán mert sok mindenre kellett figyelned, kevés lépésed maradt mindent megtenni. Kicsit bánom, hogy közepes fokozaton játszottam le az összes szóló térképet, mert a játék nehéz fokozaton kezd érdekessé válni. Annyit nehezítettem, hogy kvázi "kampányt" játszom, és kötelezően egy frakcióval tolom végig az összes küldetést nehéz fokozaton, csak az és A és B változat közül választhatok a frakción belül. Így már közel-közel kerülök a vereséghez, de még midnig tartom a 100% winrate-et. Ettől függetlenül minden játék egy élmény, soha nem válik egyértelművé, vagy könnyűvé. Az 45-50k közötti árért nagyon sokat ad(Rengeteg frakció, 3 játékmód, sok térkép, végtelen újrajátszhatóság). A haverokkal még ki se próbáltam, de már szólóban is bőven megérte volna az árát. TÜ-n vettem hozzá két rétegű játékostáblát, és a kiegészítőre is rápillantgattam. Nem akartam tolakodó lenni mert mindig játszott valaki, de boldogan láttam, hogy lesznek új technológiák. Utóbbiak hihetetlen sokat adnak a játékhoz. Alapból egy szerencsefaktort szinte teljesen nélkülöző heavy euróhoz képest rettentő tematikus a játék, de a technológiák szinte novella szerűvé tesznek egy-egy játékot. Az hogy az elbukott házakhoz kapcsolódnak, ahogy a ciklusok múlásával eltűnnek a haladó tudások, zseniálisan van kitalálva. Erően top 10 játék lett, szólóban mindenképpen top 3. Remélem minél hamarabb sikerül játszani vele egyet kompetitív módban is, és a kiegre is vevő leszek.

Carnegie: Régóta fel volt írva a listámra. Ian O'Toole grafikai design, zseniális játékmenet a komponensminőséghez képest kifejezetten jó áron. Sikerült beszereznem hozzá a kickstarteres minikieget is, ami igazából csak több variációt ad, plusz mechanikákat nem tesz a játékba. Ha alkalmanként játszik a játékkal az ember szükségtelen, de ha sokat tolod szólóban, mindenképpen segít frissen tartani a játékot.
Amúgy briliáns játék. Az action selection hihetetlenül okos, nagyon taktikussá teszi a köröket. Ez is egy olyan játék, ami 3-4 fővel jönne ki igazán, mert rengeteg teret ad az indirekt interakcióra. A szóló nagyon pörgősen van megoldva. Egy másodpercre nem vonja el a figyelmedet, szinte automatikuan lehet intézni az automa dolgait, de sajnos ez is lett a veszte. Közepes fokozaton lényegében mindig nyersz, viszont nehéz módban az esetek 75%-ában nincs információd milyen akciót fog választani a bot, így lényegében totál random tudsz belefutni abba, hogy pl. két construction akció lesz egymás után, úgy hogy egy normál játékban szinte biztosan lenne közte egy HR és/vagy RnD(vagy tudnád olvasni a másik játékost, aki ezzel akar hátrányba hozni). Szóval a fluid játékmenetért cserébe kicsit szerencse alapú lett a szóló mód, de amúgy a játék tényleg nagyon jó. Sok menet után persze már megvannak a kedvenc építési útvonalak és iroda típusok. Azért is lenne jó emberek ellen játszani, mert ezekért biztosan nagyobb csata menne, míg így most totál random mire megy a bot. Az irodák esetében szándékosan a kieg egyik játékváltozatát játszom. Minden szobából csak 1 kerül játékba és annak dobom ki a felét játék előtt. Ez új stratégiákra kényszerít, és a szóló bot hiányosságai ellenére még mindig szórakoztató a játék. Nem lett szóló kedvenc, de valószínűleg a legjobbak között lesz, ha sikerül párat játszani vele a haverokkal.

Evacuation: Ez is a listámon volt, de kicsit sokaltam az árát. Szerencésre leakciózták 9-re így bőven megérte. Talán ez a legszűkebb, legmatekosabb játékom. Rettentő sokat kell számolni. Nem csak úgy nagyjából, érzésre, hanem pontosan. Konkrétan az akcióválasztásnál tudnod kell miket csinálsz még a körödben, mert több szempontot is mérlegelned kell, és az akciók összértéke határozza meg a körök közötti dolgokat, ráadásul 1 nyersanyagon is múlhatnak hatalmas dolgok. Rettentő könnyű elrontani egy kört és ezzel a teljes játékot. Elég réteg játék. Nem tudom nyugodt szívvel ajánlani. Néha szinte melónak érződik játszani vele, de amúgy szórakoztató. Jó érzés sok pontot szerezni, és az alap téma is kiváló. A szóló mód egy szimpla verd meg a legjobb pontod mód, az automa csak elvesz/lefoglal ezt-azt, és kiválóan működik. Játszottam mind a 4 techel egyet-egyet, aztán félreraktam hoszzú téli estékre. Friss fej kell hozzá, de elég egyedi élmény.

Gaia Project + The Lost Fleet: A Terra Mystica rajongótábor mindig öli egymást, hogy a szűk eredeti, a modern tech sávokkal dolgozó Gaia, vagy a komplexebb, de kicsit lazább Találmányok kora a legjobb rész. Én személy szerint mind a hárommal bármikor bárhol szívesen játszom. Mind a három 10/10 játék, és tökéletesen megértem az érveket egyik vagy másik mellett. Mivel rengeteget játszottam a talámányok korával ezt szándékosan kicsit más felfogásban kezdtem el. Minden frakcióval játszottam egyet-egyet, és nem az iduló állapotokhoz választottam ideális frakciót, hanem alkalmazkodni próbáltam azzal ami jutott. Eszetlen jó szeptember volt. A kieget elő se vettem, míg nem próbáltam ki minden frakciót. Szereintem egy hónapig el se pakoltam a játékot. Itt is kiváló a szóló mód. Sajnos a kiegben kicsit összecsapták, de ott sincs nagyon nagy gond. Nyilván a később megjelent TK-ban már tökéletesítették, de itt is nagyon fluid a bot a döntések összetettségéhez képest. Igazából ez is azért zseniális, amiért minden TM. Egyszerűen eszetlen jó a rendszer. Személy szerint nem rajongok a sávokért, de elég egyedivé teszi a játékot, hogy megérje mind a kettőt a gyűjteményben tartani. Itt kicsit jobban a végére jön ki a pontozás. Előfordult, hogy egy utolsó kis lépés hatására még 60 pontot tudtam összehozni. A kieg nagyon sokat ad hozzá. Kevésbé feszes mint az alapjáték, így ízlés kédése ki szereti ki nem, de ad alternatív lehetőségeket 1-1 dolgog elvégzésére, amit én mindig kifejezetten keresek a társasokban, így nekem egyértelműen kieggel teljes a játék. Az egyik legjobb társas valaha. A találmányok kora megelőzi nálam, de nagyon sok minden más nem. Végtelen mennyiségű játék van benne. Érzed a folyamatos fejlődést, az új stratégiák kialakulását a fejedben. Általában minden játéknál egy füzetbe írom a szóló eredményeimet, és nagyon jó visszanézni, ahogy hétről-hétre emelkedik benne a pontátlagom.

Men-Nefer: Itt most volt pár hónap szünet. Sokat is költöttem játékokra, meg nem akartam abba a hibába esni, hogy csak veszem a játékokat, de nem játszom velük szinte semmit. A társasjátékok ünnepére és Black Fridayre spóroltam. Általában nagy bevásárlásokra nem számítok az expókon rendezvényeken, mert hiába vannak jó áron a játékok, a kiadók érthető módon főleg a saját kiadású játékaikat hozzák, a beragadtakat akciózzák, nekem meg lassan csak angol címek vannak a listámon. A Men Nefert előre kinéztem, hogy valamit biztosan vigyek haza, amivel lehet másnap játszani. Alapvetően 3 Men Neferhez hasonló játék volt a listámon. A Sankoré, az Inventors of South Tigris és ez. Mind a három a játékosan komplex kategóriába tartozik nálam. Az Inventorst kicsit sokalltam, mert 30 körül láttam, ráadásul kockával is kell benne dobálni. Egyszer biztosan meglesz, mert szeretem a szériát, és kifejezetten tetszik. Egyszer a melóhelyen unalmamban a szabályköny fordításának is megírtam a 70%-át aztán rájöttem, hogy van fordítós fb csoport, és valaki már megcsinálta. 😀 A Sankoré messze a legjobb a játék a három közül, de állítólag nagyon könnyű a szólója, ami nekem mindig nagy turn off, ráadásul a hatalmas táblák és a rengeteg különálló rész miatt elsőre ijesztő, nehezen tanítható játék. Nehéz lenne az asztalra rakni a társaságban. Egyszer biztosan megveszem ezt is, mert amúgy a működése nagyon tetszik, de sok minden van előtte.
A Men-Neferben főleg az action selection tetszik. Izgalmas ahogy ütemezni kell az akciókat, mert ahogy használja más is a sort úgy lesz drágább az akció. Szerencsére szólóban is remekül kijön a dolog, és összességében is kimondottan jó automát csináltak hozzá. Nem ez az évszázad a játéka, de ügyesen folyik össze a sok kis minijáték. Kimondottan igényes alkatrészekkel adják. A gigantikus tábla ellenére nem egy table hog. Minden cucc a központi táblán vagy a játékostáblákon van. Kifejezetten élvezetes közösen építgetni a piramist. Nem egy veszélyesen összetett játék, ráadásul elég tematikus, így könnyen el tudom képzelni, hogy majd barátnőket/feleségeket is be lehet vonni a játékba. Igaz nem lett kedvenc, de jókat játszottam vele.

Horseless Carriage: Ahogy az előbb említettem, nem szoktam arra számítani, hogy nagy érdekességeket találjak az expókon erre TÜ-n random megláttam 15k-ért a kickstarteres standjánál. Tudom, hogy külföldön is lejjebb vitték, mert kicsit túlrendelték belőle magukat, de akkor se számítottam rá, hogy 15-ért meg tudok venni egy Splottert Magyarországon. A Doumen-Wiersenga páros egészen különleges játékokat gyárt. Többnyire absztrakt alapokra ráhúzott több réteg nagyon tematikus gazdasági euro. Végtelenül kapitalista a legtöbb játékuk, nem kevés humorral és ön(iróniával) előadva. Én sajnos csak a Food Chain Magnettel és ezzel játszottam, de több tucat órányi játékot néztem a többi(sajnos már nemigen, vagy csak aranyáron kapható) játékukról. Valahogy ők tudják tökéletesen összehozni azt, hogy a játékos interakció jelenti a változatosságot és a szerencsefaktort a játékban. A résztvevők döntései alakítják és terelik tévutakra a játék menetét. Nem egy kártyát csapunk fel, lapkát fordítunk meg, szimplán csak tesszük a dolgunkat, ami totálisan fejére tudja állítani mindenki más terveit. Mindez mindig meg van spékelve valami őrült csavarral, valami olyan zseniális mechanikával, amit mások el se loptak, mert nem nagyon működne egyéb környezetben. A Bus-ban minden körben megszerezheti valaki a lehetőséget, hogy megállítsa az időt, ami miatt minden utas oda akar menni ahol már van, Nem kell kötelezően megtennie, de mindig ott lóg a levegőben. A Great Zimbabweben a kezdésért licitáló gazdagok szétszórják a pénzt a játékosok között, rádásul minden eszköz amit veszel távolabb viszi a győzelemhez szükséges ponthatárt, az Indonesiaban az őrült merge mechanika miatt folyamatosan olvadnak össze és váltanak tulajdonost a társaságok egy zárt pénzügyi rendszerben, míg a Food Chain Magneteben eszetlen erős archivementek törik el össze-vissza a játékot, miközben próbáltok alávágni a másik árazásának, vagy legalább belerondítani a marketingelésébe, hogy ők se tudjanak semmit eladni.
A Horseless Carriageben az autógyártás korai, kísérleti időszakában vagyunk. A közös játék lényegében egy derékszögű koordinátarendszerben zajlik, amelnyek x és y tengelyén különböző vásárlói igények fogalmazódnak meg, amihez különböző alkatrészek társulnak. Minél több ilyen alkatrészt építettünk be a kereskedésünkhöz tartozó gyártósorba, annál messzebbre "ér a kezünk" és tudunk drágább autókat eladni. Természetesen a piac közös. Mi teremtjük a vásárlókat és a beépített marketingünk mennyiségétől függő nagyságú négyszögekkel tudjuk lefogni azt a területet, ahol értékesíteni szeretnénk. Mi a csavar? Hát annyi, hogy a gyárunk fejlesztése egy főleg családi játékokból jól ismert lapka építgetős módszerrel történik, csak éppen annyi különbséggel, hogy fele akkora a gyárunk, mint kéne lennie. Négy színben(Fekete, sötétszürke, világosszürke, fehér) csatlakoznak alkatrészek a gyártósorhoz, amihez még egy kereskedés, és a kereskedéshez marketing is tartozik. Utóbbi három dolog meg mondjuk egy motor mellé nem is nagyon fér más, pedig még a mérnökség és az időbeosztással foglalkozó iroda is kéne. Utóbbi a körsorrendben játszik szerepet, előbbivel pedig a sávokon lépkedünk. A sávok azért számítanak mert azzal tudunk újabb és újabb alkatrészeket elérni, ráadásul a tengelyeken a szerint váltakoznak a vásárlói igények, hogy milyen messzire jutottunk rajtuk. Egy átlag játék úgy néz, ki hogy 5 perc kínlódás után után kiblokkolod a sötétszürkét, mert az majd csak nagyon soká kell, valaki lép egyet egy olyan sávon amire nem számítottál(ellenfél bábujával is lehet lépni), és már a következő körben sötét szürkét kéne beépítened. Eszement hangulatos kínlódás az egész.
Természetesen minimum 3 fő kell a játékhoz. Van egy nagyon okosan kitalált rajongói szóló, de nagyon körülményes, és nem adja vissza azt a személyes interakciót ami ezeket a játékokat naggyá teszi, de arra jó, volt, hogy fussak pár kört vele.
Nem hibátlan játék, ahogy a legtöbb splotter nem az, itt is csúszkálnak az alkatrészek, van egy- két baltával faragott megoldás, de zseniális játék és akkor is megérte ezt a pénzt, ha csak két évente kerül az asztalra.

Ébredés: Régóta nézegettem. Sokaltam az árát, ahhoz képest ami, de Black Friday alatt eléggé leakciózták ahhoz, hogy megvegyem. 1,5 nap alatt lenyomtam az 5 játékból álló kampányt, hogy teljes legyen az élmény, és kifejezetten kellemes meglepetés volt. Miután bekerült minden elem, kifejezetten agyalós, hangulatos játék kerekedett belőle. A frakciók hátoldalán már izgalmas képességek vannak, ráadásul a szóló mód nagyon jól van kitalálva. 20-ról indulsz. hibernálás 2 pont kártya kijátszás 1 pont és ha elérsz nullára ezeket már nem tudod csinálni. Ez azt eredményezi, hogy a játék végén próbálsz minden apró cseppet kipréselni a játékból. Megvan ez a Terra Mysticás csak még pár pontot hangulat a végén. Multiban valószínűleg nem is élvezném ennyire, mert ott csak van egy uccsó kör és vége a játéknak. Amúgy maga a játék egyáltalán nem bonyolult. Setup után komplexnek tűnik de meglepően könnyed. Lehet szép kombókat felépíteni, és figyelni kell a pontozókra, de pont ilyen 1 óra alatti közepesen komplex élmény. 16 ezer körül kiemelkedően jó vétel volt. Van még mit megfejteni benne, rá lehet menni a frakcióképességek kimaxolására, szóval kimondottan pozitív meglepetés volt.

Black Forrest: Ez volt az a játék, amit egész évben nézegettem, de végül mindig valami mást vettem helyette. A doboz gyönyörű, és kibontva is kifejezetten hangulatos az egész. Elképesztően okos a két nyersanyag váltós kerék. Minden lépéshez ad egy plusz kihívást, hogy beleszámold, miből lesz kevesebb vagy több ha arrébb megy a mutató. Rengeteg épület van benne, ráadásul mind kétoldalas, így nem lehet mindig ugyan arra a bevált stratégiára alapozni. Amikor elsőre játszik vele az ember, hirtelen nem is tudja mihez kezdjen ezzel a nagy szabadsággal. Rengeteg opció van, és kell 1-2 kör mire átlátod mit miért akarsz megcsinálni. Amúgy klasszikus nyersanyag beváltós, lapka építgetős chill játék. A szóló mód nagyon jó kis verd meg a legjobb pontszámod móka. 45 perc körül lemegy egy játék, nekem ez lett a cozy game-em. Kifejezetten megnyugtató élmény rakosgatni a tavakat, meg a teheneket.

Na kb. ennyi volt. 1-2 apróságot(Androméda, Mycelia, Canvas, Pagony) kihagytam, hogy ne nyúljon túl hosszúra. Idén már nem veszek játékot, mert elég drága cuccok maradtak a listán, és gyűjtögetek a jövő évre. Szerencsére a két ünnep között társas maratont tartunk a házaspárral akivel TÜ-n voltunk, mert ők is vettek ott vagy 10 játékot, meg nekem is van néhány, amit ki kéne próbálni közösen.
1 napja
A kategóriájában nem ver egy Rokokót vagy Dune-t, de simán odaraknám ezek mögé. Könnyen tanítható, de mélységekkel, okos rendszerekkel rendelkező euró.
andree
melyik dűnét? nekem az imperium van meg és mi azt szerettük
mondjuk elvileg azt is lehet soloban, de nemtom úgy mennyire jó
Negritis, a vajda
Ja, arra gondoltam. A közepesen összetett eurok között kiemelkedően jónak tartom. A kiegekkel már kimondottan érdekes játék, de az alap is teljesen jó. A kvázi második kiadás kevésbé tetszett, de azzal kevesebbet is játszottunk. Szólóban nem próbáltam. Nem ilyen típusú játékokat keresek otthonra.
1 napja
YoungZeeZee 9 393
ha vannak gyerekesek akkor irok egy mainstream peldat mik szorakoztatoak.kb 3-8eves kozott es vannak olyanok benne amiket egyedul is lehet jatszani.

macko kucko 1-8 jatekos. gyujtogetos kb 12 dobassal lemegy egy kor. fejleszto:kooperacio,strategia ,terlatas.
ami meg jo h 25korong a palya es felrakhatod ugy h konnyu legyen meg neheznek is.tetszolegesen alakban is.

kukacvadaszat 2-4
fejleszto: memoria,strategia
a baj akkor van ha a gyerek megjegyzi a kartyakat mert akkor nagy elonnyel indul minden korben.es meg fogja jegyezni😀

roka nyomon. 1-4
fejleszto ez is.memoria ,kooperacio,nyomozos
lehet neheziteni magadnak.szepen kivitelezett tarsas.

gyemant erdo 2-4
vegtelen palyak epitese,mind alak vagy nagysagra ertve.memoria,strategia.

sundisznok 2-4
osszetettebb strategiai jatek.
1 napja
Negritis, a vajda Denver Broncos 53 886 — The Mathematician
A szóló társasozás azt jelenti, hogy játszhatsz egyedül? Nehéz elképzelni hogy hogyan működik, de én gyerekkoromban társasoztam utoljára.
bcsarli, Udvari Főkóstoló
siman vannak olyanok amik egyszemelyesek is. en meg a gyerekevel is toltam egyedul.
YoungZeeZee
Van olyan, amelyiknek van számítógépes adaptációja? Esetleg magyar nyelven is?
Gloomhaven
Frosthaven
Dune Imperium
Scyhte
Terraforming Mars
Wingspan
van steamen is, hogy mennyire jók főleg egyedül azt nem tudom

amúgy pár játékot itt is lehet játszani:
 en.boardgamearena.com/welcome

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
1 napja
bcsarli, Udvari Főkóstoló Pittsburgh Steelers 9 275 — A Heinz Field-en soha sem járt, hozzá nem értő lelkes amatőr
A szóló társasozás azt jelenti, hogy játszhatsz egyedül? Nehéz elképzelni hogy hogyan működik, de én gyerekkoromban társasoztam utoljára.
siman vannak olyanok amik egyszemelyesek is. en meg a gyerekevel is toltam egyedul.
YoungZeeZee
Van olyan, amelyiknek van számítógépes adaptációja? Esetleg magyar nyelven is?

1 napja
A kategóriájában nem ver egy Rokokót vagy Dune-t, de simán odaraknám ezek mögé. Könnyen tanítható, de mélységekkel, okos rendszerekkel rendelkező euró.
andree
melyik dűnét? nekem az imperium van meg és mi azt szerettük
mondjuk elvileg azt is lehet soloban, de nemtom úgy mennyire jó

1 napja
YoungZeeZee
jep
egy csomó társasba beleteszik már ezt az opciót
én főleg CO-OP játékoknál vagy mikor van dedikáltan 1 játékos mód "sztorival" tartom jobb ötletnek
mert "gép" ellen játszani kicsit fura lenne

1 napja
YoungZeeZee 9 393
1 napja
bcsarli, Udvari Főkóstoló Pittsburgh Steelers 9 275 — A Heinz Field-en soha sem járt, hozzá nem értő lelkes amatőr

2 napja
nekem a nyugati királyságból a várgrófok van meg, de még nem toltam sose (ajándékba kaptam)
és én is kicsit átmentem gyűjtőbe 😊

ami megvan és soloba ki akarom próbálni most az a 2025s Conan
meg a Szkítia fosztogatói, de azt 3an játszottuk már elég sokat
Negritis, a vajda
A várgófok jó kis játék. Csak egyszer játszottuk, akkor is csak ketten, de kimondottan tetszett. Szerintem sokat profitált volna egy harmadik játékosból, mert kicsit eljátszottunk egymás mellett(haver a várban rakosgattaa figurákat, én meg tekercseket gyűjtöttem). Sok jó ötlet van benne. A kártyamechanika is érdekes. A szkítia fosztogatóival évekkel ezelőtt játszottam. Sajnos a részletekre már nem nagyon emlékszem, de kimondottan tetszett.
2 napja
nekem a nyugati királyságból a várgrófok van meg, de még nem toltam sose (ajándékba kaptam)
és én is kicsit átmentem gyűjtőbe 😊

ami megvan és soloba ki akarom próbálni most az a 2025s Conan
meg a Szkítia fosztogatói, de azt 3an játszottuk már elég sokat

2 napja
Idén totál rápörögtem a szóló társasozásra. Teljesen elhagytam a PC játékokat. Jó esett elhúzni a függönyt és természetes fénynél játszogatni. Sokkal több játékot vettem mint terveztem, szerencsére ajándékba is kaptam párat. Nagyon komoly szűrőn mennek át nálam a játékok, úgyhogy "belenyúlni" nem sikerült. Egyetlen olyan játékot se vettem, amit utólag rossznak ítélnék meg, de arra kellett rájönnöm, rohadt nehéz jó szóló játékot találni. Sok mechanika egyszerűen nem működik szólóban, vagy nagyon erőltetett automatizálni. Sokszor előfordul, hogy simán csak rosszul van kitalálva az egyjátékos mód. Közben magamat is kicsit jobban megismertem. Egyre egyértelműbb mi az ami tetszik és mi az amit kerülnöm kell. Teljesen más 1-2 játékot játszani valamivel, mint öt, tizet vagy akár 20+-at. Több nagy gyűjtő haverom van, rengeteg játék csak egyszer-kétszer kerül asztalra, mert mindg van újabb, így nehéz róluk véleményt alkotni. A szóló játékaimmal szinte kivétel nélkül 7-8 játék fölé jutottam, de a kedvencekkel ennek a sokszorosát játszottam.

Gondoltam írok pár sort az idén megszerzett játékaimról kedvcsinálónak, hátha valaki rendelne még valamit gyorsan az ünnepekre. A sorrend kb kronológiai, nem szívesen pontozgatnék vagy értékelnék játékokat, mert mindenkinek más tetszik, és pl reddites társas subokat olvasgatva vagy yt bemutatókat nézegetve, mindig rájövök, hogy nagyon mást keresek ezekben mint a többség.

Part 1:

-Dél Tigris bölcsei: A DT vándorai nagyon tetszett, így a legjobbra számítottam. Alapvetően jó kis játék. Sok érdekes puzzleből áll össze, de annyira nem szoktam rajongani az olyan játékokért, ahol az action selectionnal való küzdelem a legérdekesebb kihívás. Stefan Feld játékait is ezért hanyagolom amikot szólóra keresek játékokat. A Merlinben is idegesített, és a Civolutiont is csak ezért nem merem bevállalni, annak ellenére, hogy tömve van jó dolgokkal. Baromi rossz érzés mindent jól csinálni két óráig, hogy aztán azért ne érezd az előrelépést az előző menethez képest, mert a rosszul dobott kockákat kellett kompenzálgatnod az utolsó két körben.
Na a DT bölcseiben zsákból húzol kockákat és még dobsz is velük, szóval nem indult jó esélyekkel, de meglepően sokat játszottam vele. Érdekes minden amit csinálsz. Külön tetszik, hogy előre kell gondolkodni a kör végi bónuszokaktiválásával kapcsolatban. Ami nekem nagyon nem tetszik, az a játék vége mechanika. Random kerül be a játékot lezáró utolsó Kalifa kártya az utolsó tekercsek közé, ezért nem nagyon tudsz számolni mikor ér véget a játék. Nem tűnik nagy dolognak, de hatalmas különbség van egy 1-2 kártyával rövidebb vagy hosszabb menet között, mivel nagyjából 3 lépéses terveid vannak, így ha a közepén ér a játék vége eszetlen sok pontot bukhatsz. A szóló mód az összes általam, játszott Garphill Games játéknál kiválló, itt is remekül működik az automa. Szerencsére nem félnek nehéz botot készíteni, így mindig vissza-vissza tértem hozzá annak ellenére, hogy zavart 1-2 dolog. Amúgy multiban biztosan jól működik a játék, bőven van interakció. Amúgy nevetséges árakra szokták leakciózni. Jóval 10 alatt láttam többször is, ahogy a kiválló DT vándorait is 7-ért lehetett vinni TÜ-n.

-Seti: Itt kicsit vitt a hype. Mindenhol nagyon jó értékeléseket kapott, így nagyobb kutatómunka nélkül rendeltem meg mikor kijött magyarul. Alapvetően jó játék. A legjobb tulajdonsága, hogy szűk. Sokat kell agyalni, hogyan költsd el az erőforrásaidat, mert nem ad sokat belőlük. Hatalmas ötlet, hogy bele tudtak sűríteni rengeteg klasszikus euro mechanikát, mert az alienek miatt rotálódnak és nem dúsítják túl a játékmenetet. Sokat tettek bele a témába. Minden kártyán kis szöveg, gyönyörű tábla, ötletes megoldások. Nekem elsősorban két gondom volt vele.
Az egyik az főleg ízlés kérdése. Nekem a nagy pakli egy euroban nem növeli, hanem csökkenti az újrajászhatóságot. Lehet jól húzni, mindig jó piac van a scanneléshez, nálad a van a csoda lap amivel megnyered a régiót, hiába tett meg mindent a másik, stb. Egyszerűen mindig lehet hivatkozni rá, hogy nem jött föl ez vagy az, sose volt jó kártyám incomehoz, nem tudtam mozogni, és hasonlók. Sokak ezt úgy fogják fel, hogy alkalmazkodni kell, és ezért jó a játék, engem rettenetesen idegesít az ilyesmi. A több mint ígéretes Sweet Landstől is ezért félek elsősorban.
A másik dolog ami zavart az a bot. Úgy oldották meg a szóló módot, hogy vanank kihívások, amiket teljesíteni kell, ami alapból elvonja a figyelmed a játék alap működésétől. Lényegében azt mondja a játék, akkor nem szerez sok pontot a bot, ha rosszul játszol. Szerintem pocsék megoldás. Ráadásul kihívások ide vagy oda, rohadt gyenge a bot. Legnehezebb fokozaton is mindig elvertem. Emelett kb lapáttal kell rakosgatni az adatbigyókat, annyit szed össze és használ fel. Sokat kell pakolászni, adminisztrálni. Egy ilyen hosszú játékban unalmassá válik. Kipróbáltam két fővel. Ott főleg az a gond, hogy rohadtul akadozik 1-2 mechanika. Még egy emberrel valószínűleg már egész jó az élmény. Na mindegy. Nem lett a kedvencem, de amúgy jó játék, tökéletesen értem miért imádják sokan.
A készítő másik két játéka, amúgy szerintem jobb a saját kategóriájában. A Tea Garden anyuméknak van meg és nagyon jól kitalált, gyönyörű családi játék, a Galileo Galilei, meg egy nagyon jó közepes nehézségű euró. Board Game expon is játszottunk vele és haver is megvette végül. A kategóriájában nem ver egy Rokokót vagy Dune-t, de simán odaraknám ezek mögé. Könnyen tanítható, de mélységekkel, okos rendszerekkel rendelkező euró.

-Nyugati Királyság lovagjai: Na ez nem volt nagy újdonság. Játszottam már két és három fővel, kooperatívban és kieggel is. Szimplán csak szerettem volna kipróbálni szólóban, mert Sham Philipsék GG-nél mindig jó szólókat csinálnak. Itt se automatikus a győzelem. Simán ki lehet kapni, ha az ember nem figyel oda. A kieg meg kifejezetten nehéz. Amúgy kiváló játék. Nem mondanám túl komplexnek, de bőven van mit átlátni, nincsennek autmatikus körök, a lovagválasztás meg kimondottan zseniális mechanika. Így, hogy ennyit játszottam már vele látok benne kis hibákat. Kicsit determinálnak a királyi parancsok, kiegben meg a privát küldetésed, de nem akarom bántani mert tényleg nagyszerű játék. Kb 10 körül szokott menni, a kieget meg kb 2-3 ezerért vettem Board Game expon.

Imperium: Ókori birodalmak: Nagy szóló slágernek számít, így mindenképp ki akartam próbálni, főleg úgy, hogy kb 6k körül szokták adni itthon. Alapvetően rohadt sok jó dolog van benne. Nekem kicsit robotikussá válik a játék minden parti közepétől, meg elég kaotikus az egész, de hihetetlenül tematikus(mechanikák szintjén is), és eszetlen jól kitalált szóló van benne. Minden nép, minden másik nép ellen egyedi stratégiát igényel. Tényleg bőven van mit megfejteni. Nagyon sajnálom, hogy nem jött be kicsit jobban, mert ebben lenne akár 100 játék is, de így is sokat játszottam vele. Ha valakinek igazán bejön kb a legjobb ár-érték arány amit találhat. Azt mindenképpen ajánlom, hogy minimum közepes szintű botok ellen játszon, mert könnyű fokozaton semmi nem jön ki a játék erősségeiből. Hosszú, unalmas paklikevergetésnek fogja érezni. Akkor kezd izgalmas lenni, mikor a játék rárakja a kést az ember nyakára. Ezt tuti előveszem még párszor.

A találmányok kora: Amikor elkezdtünk összejárni társasozni a Terra Mystica volt az első játék, ami után hazaérve beírtam a keresőbe, hogy mi is volt ez. Akkor még nagyon az elején voltam ahhoz, hogy teljesen átlássam mi az a mi megfogott, de akkor is éreztem, hogy ez közel áll hozzám. Valamikor a tavasz végén játszottunk egy Gaia Projectet, és akkor újra megfogott az érzés. Két hét múlva is azon az egy partin agyaltam. Rájöttem ez nekem mindenképpen kell otthonra, így megvettem ezt. Ez a verzió nem volt meg a társaságban, így esett rá a választás, és azt kell mondanom ez a "perfect storm". Egyrészt ez a legjobb automa, azok közül amit volt szerencsém kipróbálni. Gyakran szokás modogatni, hogy egy pakli kártyával nem lehet deep blue-t csinálni, ami persze igaz is, ezért is nagy dolog, hogy egy ennyire taktikus játékban ilyen jól eltalálták az ellenfelet. Van egy rakás változat, ami próbál különböző stílusú ellenfeleket imitálni, és kifejezetten jó munkát végez, annak elelnére, hogy minimális adminisztrációt se igényel.

A játék maga a tökéletes euró. Minden összefügg mindennel, de egyáltalán nem túl komplex az alap működése. Ha valaki megértette a reach és a szomszédosság különbségét, minden más magától értetődik. A mélysége viszont szédületes. Mindig van tér fejlődésre, új stratégiák kitalálására. Az interakció tökéletesen vegyíti a negatív és a pozitív elemeket. Közel akarsz maradni, hogy olcsóbban tudj második szintre fejleszteni, és hatalmat áramoltatni, de próbálod elkerülni, hogy blokkoljanak, vagy elrabolják a fontos területeket. A találmányok kora legnagyobb erőssége GP-hez képest, hogy kicsit egyenletesebb a pontszerzés. Nem csak a nagy fináléra készülsz, már a 4-ik körre is lehet nagy fordulókat összehozni. A találmány táblát imádom. Elképesztően gyötrelmes puzzle optimalizálni a szükséges könyveket, sávlépéseket és fejlesztéslapkát. A semleges épületek is sokat adnak a játékhoz. Kifejezetten jó a produkciós mindőség GP-hez viszonyítva. Nagyon szép a tábla, jó minűségűek az alkatrészek, rádásul két rétegű játékostáblával adják, amivel engem mindig le lehet venni a lábamról. Ha negatívumok kéne írnom, akkor talán anyni, hogy a draftolós rendszerből adódóan, kevébé izgalmasak a különböző fajok/területtípusok GPhez vagy az eredeti TM-hez viszonyítva. Ez semmit nem vesz le az értékéből, sőt még egy izgalmas feladat hozzápasszintani a kezdő állapotokhoz, kör végi bónuszokhoz a kezdő terep-faj kombót. A kedvenc játékom lett.

Barrage:Itt kicsit már kerestem a Terra Mysticas jegyeket a következő játékban. Ebben sokat láttam a nagy kedvencből. Taktikus harc a main boardon, feloldható bónuszok a játékostáblán, játékról-játékra változó kör végi bónuszok, frakciók és kíméletlen, hibákat erősen büntető játékmenet. Egyetlen félelmem a munkáslehelyezés volt. Utálom a klasszikus munkás lehelyezős mechanikát. Ha egy játékban az az interakció, hogy odaraktam a munkásom így nem tudsz menni a két bigyóért ami kellett volna, az nekem mindig csalódás. Vannak fantasztikus munkás lehelyezős játékok, vannak ilyenek a kedvenceim között is, de nekem mindig hátrányból indulnak az ilyen játékok. Ez se emiatt hanem ennek ellenére jó játék. Mert amúgy az. A tárcsás mechanika kifejezetten ötletes, az építkezés taktikus és komoly előretervezést igényel. Hihetetlen jó érzés maximumra pörgetni egy két nehezebb frakció adottságait. Nagyon elöl van azon játékok listáján, amit ki akarok próbálni a barátaimmal. Még nem került rá sor. A szóló az so-so. Sajnos gyorsan rájöttem, hogyan lehet megverni az automát. Ha jól játszol, gyakran végtelen építési ciklusba zuhan és pontot is alig szerez körökig. Sokan fikázzák, de nekem tetszik a designja. Tetszenek az épületek és a tábla kinézete. Csak szóló miatt nem venném meg, de örülök, hogy a gyűjteményembe került mert remek játék.

Na itt kicsit berekesztem, mert nagyon nagy wall of text lett és a felénél se vagyok. Nem hittem, hogy ennyit fogok pofázni. 😀 A héten majd bepötyögöm a maradékot.
2 napja
közbe megjött a Grimcoven <3
Negritis, a vajda
TÜ-n játszottunk vele vagy hármat. Közepes fokozaton kifejezetten nehéz játék. Tetszett az akcióválasztás. A kétoldalú korongok miatt bőven kell tervezgetni. Relatíve nagy a szerencse szerepe, mert simán összehúzhatsz olyan kombókat, hogy nagyban csökkenjenek az esélyeid. Ebben kicsit hasonlít a Robinson Crusoe-ra. Én magát a műfajt annyira nem szeretem, de jó kis játék, a barátaimnak nagyon tetszett, szinte biztosan meg is veszik majd. Talán annyi, hogy kettőnél több fővel nem erőltetném, mert nagyon komoly kooperáció kell a győzelemhez, és szinte biztosan a háttérbe szorul majd valaki.
andree
jaja, ők is azt javasolják hogy 2 fős legyen
mondjuk mi alapvetően 3an vagyunk, de sztem belefér majd 😊

www.youtube.com/watch?v=aJ6iUezv-9I

Szerkesztette: Negritis, a vajda

2 napja

Negritis, a vajda
TÜ-n játszottunk vele vagy hármat. Közepes fokozaton kifejezetten nehéz játék. Tetszett az akcióválasztás. A kétoldalú korongok miatt bőven kell tervezgetni. Relatíve nagy a szerencse szerepe, mert simán összehúzhatsz olyan kombókat, hogy nagyban csökkenjenek az esélyeid. Ebben kicsit hasonlít a Robinson Crusoe-ra. Én magát a műfajt annyira nem szeretem, de jó kis játék, a barátaimnak nagyon tetszett, szinte biztosan meg is veszik majd. Talán annyi, hogy kettőnél több fővel nem erőltetném, mert nagyon komoly kooperáció kell a győzelemhez, és szinte biztosan a háttérbe szorul majd valaki.
5 napja
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 16 639 — beers & Packers
Örök és megunhatatlan, sokan mégsem ismerik, ezért teszem ide. Ráadásul sokáig kellett keresgélnem, amíg találtam magyar nyelvű betűkkel:
 betubazar.hu/Betupoker-magyar-betukkel
5 napja
Itt most a Pandemic megy
Hétvégén szeretném a srácokkal kipróbálni a Mars terraf.-át.
Janek
uh, az kemény vállalás 😊
sztem kurvajó, de elég overwhelming tud lenni

5 napja
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 25 905 — Lucas Scott
Ki mit vesz karácsonyra?
Janek
mi most a Zummogon gondolkozunk.

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
5 napja
Janek Philadelphia Eagles Florida Gators 16 633 — Apu ökölbeszorított keze
Itt most a Pandemic megy
Hétvégén szeretném a srácokkal kipróbálni a Mars terraf.-át.

6 napja
Par honapja a tarsasaggal szinte csak a Top10et toljuk. Ajanlom mindenkinek, akar karacsonyi ajandeknak is, vagy csak jatszani tarsasaggal. Mi 8-10en szeretjuk a legjobban, de 5 fotol kivaloan mukodik.
Padrinaggio
Ki most egy csomó szkítia fosztogatóit toltunk haverokkal

Meg Scythet

Mind2 tök jó aki szereti a hasonlókat

6 napja
Padrinaggio Baltimore Ravens 258
Par honapja a tarsasaggal szinte csak a Top10et toljuk. Ajanlom mindenkinek, akar karacsonyi ajandeknak is, vagy csak jatszani tarsasaggal. Mi 8-10en szeretjuk a legjobban, de 5 fotol kivaloan mukodik.
6 napja
Ki mit vesz karácsonyra?
Janek
Karácsonyi listára családnak felírtam párat, ha nem jön akkor a Fellowship of the ring-re beruházok sztem

De ajándékba most nem vettem tarsast

6 napja
ervinator New England Patriots Michigan Wolverines 1 894
Ki mit vesz karácsonyra?
Janek
Megleptem magam egy Eldritch Horror kiegészítővel. Illetve remélem még idén megérkezik egy kickstarterről backelt játékom a Syncanite

"If you don't believe in yourself then why is anyone else going to?"
6 napja
Janek Philadelphia Eagles Florida Gators 16 633 — Apu ökölbeszorított keze
Ki mit vesz karácsonyra?

7 napja

2 hónapja
 24.hu/tech/2025/10/12/marvel-united-multiverzum-tarsasjatek-reflexshop-felnott-tarsasag/