Hivatalos: 11 meccsre tiltották el végül Deshaun Watsont

Körkérdés a 2017-es draftról

2017. június 29., 20:34

Némi emlékeztető a 2016-os NFL idény záróeseményén történekről.

Körkérdés a 2017-es draftról

Eltelt némi idő a draft óta, ülepedtek mindenkiben az érzések. Gondoltuk mi is, hogy megvárjuk az érzelmi viharok elhűlését és utána reflektálunk az eseményekre. A végső megoldás egy kérdezz-felelek szerkezetű cikk élett, ahol a kérdező szerepében Tóth Balázs (alatriste), a válaszolóban pedig Erdei Csaba (Drip) és Papp Gábor (empty taxi) tetszeleg.

 

1. kérdés: Az első négy kiválasztott irányító közül (Bears - Trubisky, Chiefs - Mahomes, Houston - Watson, Browns - Kizer) kinek lesz a legjobb a 2017es idénye, és ki lesz a legjobb közülök 3 év múlva?

Drip: A 4 QB közül valószínűleg, Watson fog a legtöbb időt eltölteni a pályán, legalábbis Day 1 starter biztos, hogy ő lesz, így elméletileg neki van a legnagyobb esélye, hogy a legtöbbet kihozza újonc évéből. Én kíváncsian várom, hogy mi lesz ebből a Houstonból. A többi irányító közül talán Trubiskynek van a legnagyobb esélye, hogy még idén a pályán találja magát, Mahomes és Kizer pedig abszolút a jövő zenéje. Mahomes-ért én nem igazán rajongtam (illetve még most sem) de ennél jobb helyre nehezen kerülhetett volna, így mondjuk 3 év padozás Reid szárnyai alatt még meghozhatja a gyümölcsét.

empty taxi: A kérdés első fele szerintem úgy lenne helyes, hogy kinek lesz kevésbé rossz a 2017-es idénye 😊. Első naptól Watsonnak van a legtöbb esélye kezdeni szerintem, így talán őt mondanám, bár a stílusát eléggé összeférhetetlennek érzem Bill O'Brien rendszerével. Az is bőven benne van a pakliban, hogy négyük közül az(ok) a játékos(ok) lesz(nek) a legjobb(ak), aki(k) nem is lépnek pályára az idényben. Hosszabb távon én Patrick Mahomesban hiszek a leginkább, Andy Reidben látom, hogy klasszist tud belőle kinevelni, már ha Mahomes alkalmas lesz pro style-ra, illetve egészséges tud maradni.

 

2. kérdés: Megérte ennyire feljönni az idei irányítókért a csapatoknak?

Drip: Nyilván mindegyik csapat úgy véli, hogy igen, de 1-2 év múlva okosabb lesz mindenki. Most viszont a jelenlegi információkkal egyedül a Bearsnek nem érte meg szerintem ez a csere, hiszen nagy valószínűsággel Trubiskyt draftolhatták volna eredeti helyükön is (Persze a trade nélkül nem tudhatták, hogy a 49ers mit akar). A Houston talált kezdő QB-t, kérdés hány évre, mindenesetre Rick Smith most egy kicsit elcsendesítette a károgókat. A Chiefsnek is megérte szerintem ez a csere, mint mondtam Mahomes megfelelő körülményekbe csöppent, így esetleg 2-3 év múlva reményeik szerint egy Aaron Rodgers story kerekedik ebből.

empty taxi: Mint az előbb említettem Reidet gondolom olyan jó szakembernek, hogy neki elhiggyem, hogy ez akár be is jöhet. A Bears és a Texans cseréjét én azzal indoklom, hogy Ryan Pace és Rick Smith general manageri pozíciója sem stabil, próbálnak maguknak haladékot nyerni. Egyébként ez tipikusan olyan kérdés, amire néhány elteltével lehet jó választ adni.

 

3. kérdés: Hiába az erős védőfelhozatal a top12ben így is 8 támadójátékos ment ki. Mi lehet ennek az oka?

Drip: Kicsit tényleg érdekes, mondjuk Hooker és Allen csúszása is, de ha valamiből sok van akkor az kell ami ritka. Ezesetben Offense játékos.

empty taxi: Pontosan a minőségi támadójátékosok szűkössége. "Ha jó védőt találok később is, akkor hamarabb a támadósor megerősítésére fókuszálok." gondolta az egyszeri GM.

 

4. kérdés: Ki a 3 kedvenced az idei újoncok közül?

Drip: Obi Melifonwu (S, Raiders), Jabrill Peppers (S, Browns), Zay Jones (WR, Bills)

empty taxi: Marcus Maye (S, Jets), Forrest Lamp (OG, Chargers), DeMarcus Walker (DE, Broncos)

5. kérdés: Melyik két választásnál gondoltad azt, hogy igen ennek a csapatnak pont ez a játos kellett? És melyik két választásnál fogtad a legjobban a fejed a játékos személye vagy a poszt miatt?

Drip: O.J. Howard és a Bucs valamint Forrest Lamp és a Chargers nekem telitalálatnak tűnik (Illetve Kevin King helye is tetszik). Gareon Conley (Raiders) és CJ Beathard (49ers) viszont elég WTF pick nekem.

empty taxi: Telitalálat: T.J. Watt (LB, Steelers), Forrest Lamp (OG, Chargers). WTF: Ryan Ramczyk (OT, Saints), ArDarius Stewart (WR, Jets)

 

6. kérdés: Három első körrel persze nem nehéz azt mondani, hogy a Brownsé volt az idei legjobb draft. Egyetértesz ezzel, vagy más csapaté a draft nyertese cím?

Drip: Valóban jól néz ki eddig a Browns draft de ez csak akkor működik, ha a játékosok (mondjuk elég, ha csak az elsőkörből) tényleg beválnak. Mindenestere nekem a Chargers és a Redskins draftja is tetszik.

empty taxi: Kétségtelenül pofás a Cleveland draftja, de azt most még nem lehet megállapítani, hogy kié volt a legjobb draft.

 

7. kérdés: Ki lesz az év támadóújonca és védőújonca?

Drip: ORoY: Leonard Fournette (RB, Jaguars) DRoY: Myles Garrett (DE, Browns)

empty taxi: ORoY: Corey Davis (WR, Titans) DRoY: Jarrad Davis (MLB, Lions)

 

8. kérdés: Az előző kérdést továbbgondolva, ha divíziónként osztanának év újonca címet, kiket tippelnél most?

Drip:
AFC:
East: Jamal Adams (S, Jets)
North: Myles Garrett (DE, Browns)
South: Leonard Fournette (RB, Jaguars)
West: Mike Williams (WR, Chargers)
NFC:
East: Jonathan Allen (DE, Redskins)
North: Dalvin Cook (RB, Vikings)
South: Marshon Lattimore (CB, Saints)
West: Haason Reddick (LB, Cardinals)

empty taxi:
AFC:
East: Tre'Davious White (CB, Bills)
North: Myles Garrett (DE, Browns)
South: Corey Davis (WR, Titans)
West: Mike Williams (WR, Chargers)
NFC:
East: Jonathan Allen (DE, Redskins)
North: Jarrad Davis (MLB, Lions)
South: Marshon Lattimore (CB, Saints)
West: Solomon Thomas (DL, 49ers)

9. kérdés: Megérkezett a ligába a 2010es évek legjobb védőjének az öccse, T.J. Watt. OLB lesz vagy a nagyok között be kell majd érje az ILB szerepkörrel? Vagy megvan benne ami akár James Harrison utódjává teszi majd? 

Drip: Watt nagy ász, jól járt vele nagyon Steelers, erős és gyenge oldalon is megállja szerintem a helyét, bár maradnék vele kapcsolatban az erős oldalon (a másikon pedig Dupree) ILB poszton nem erőltetném.

empty taxi: James Harrison utódja véleményem szerint Bud Dupree lesz, Watt inkább az erős oldalon fog szerepelni, ott ha az alsótestét sikerül megerősíteni, akkor szerintem meg fog élni.

 

10. kérdés: A valaha volt talán legrosszabb OL class volt idén. 2 játékos ment csak ki az első körben és az első is csak a 20. helyen. Lesz ennek ellenére ebből a gárdából valaki all pro valaha? Kinek lehet meg erre a legnagyobb esélye?

Drip: Én Lampet és Ramczykot is bírom idővel szerintem mind a ketten kiemelkednek majd ebből a classból.

empty taxi: Forrest Lampet én személy szerint a szegény ember Zack Martinjának tartom. Ha a C-USA és az NFL közötti sebességkülönbséget át tudja hidalni, akkor benne megvan a potenciál.

 

11. kérdés: 2 RB is a top10ben. Elliott faktor, vagy tőle függetlenül is hasonló helyen keltek volna el az idei futók?

Drip: Zeke Elliottnak szerintem semmi köze nem volt ehhez. Fournette így vagy úgy biztos top 10-ben ment volna ki, a Jags pedig needre is hozta őt, ugyanúgy ahogy a Panthersnek is szüksége volt egy futóra McAffrey pedig még jobban is illik a gárdába mint mondjuk Fournette, így win-win szituáció keletkezett.

empty taxi: Úgy érzem, hogy a Fournette pick az egy need és value korrekt egyvelege volt. A Panthers draftjára ránézve meg nem olyan nehéz rájönni, hogy David Gettleman sebességet, nagy játék veszéllyel bíró játékosokat akart hozzáadni a támadósorhoz, ebben pedig McCaffrey talán a class legjobbja.

 

12. kérdés: Ismerve már, hogy ki hova került, ki lesz a legjobb corner ebből az igazán mély felhozatalból? 

Drip: Nagyon nehéz kérdés, ilyenkor ugye mindenki nagyon jó. Marson Lattimore, Kevin King és a Tre’davious White hármasból mondanék valakit. Talán így sorrendbe 😀

empty taxi: Fogalmam sincs. A legjobb helyre talán Tre'Davious White került rendszer és csapattársak szempontjából, viszont továbbra is Marshon Lattimore-t tartom a class legtehetségesebb cornerjének.

13. kérdés: Mennyire vagy elégedett a saját csapatod draftjával?

Drip:
Browns szurkolóként ennél elégedettebb nehezen lehetnék. Igazán remélem, hogy sikerül Garrettnek dominálnia, Peppersnek több helyen szerepelnie, Njokunak betölteni Barnidge (tavaly előtti) helyét stb. A hátsó körökben is sikerült találni megfelelő játékosokat így szerintem onnan is bőven lesz kezdő játékos. Persze könnyen beüthet a krach, 1-2 sérülés és pl máris Kizer kell, hogy kezdjen stb.
Packers szimpatizánsként pedig a Kevin King, Josh Jones páros szerintem remek döntés volt, valamint Biegel személyében egy underrated játékos is jött, aki nagyon hamar nevet szerezhet magának. A 3 RB kicsit túlzás de még így is azt mondom, hogy rendben volt ez a draft.

empty taxi:
Chargers: Azon kevés csapat egyike a Bolts, ahol első blikkre konkurál a draft a Clevelandével, Rayshawn Jenkins tűnt elsőre valamelyest reachnek, de utána érkezett Desmond King, aki a draft egyik legnagyobb stealje is lehet. Összességében a posztok is rendben vannak, pláne így, hogy Melvin Ingram hosszabbított.
Falcons: Én nem vagyok nagy McKinley fan, kétségtelenül kitűnő motorja van, viszont merev és mellé képzetlen is, bár Dan Quinn a DL-hez nagyon ért és Bryant Young személyében egy egykori klasszis játékos lesz a pozíciós edzője. Ezen kívül Thomas Dimitroffnak megint előjött a feltrademániája, amivel kissé kényszerpályára került a csapat, melynek eredményeképpen a legnagyobb hiányposztnak számító RG posztra csupán Sean Harlow érkezett a 4. körben. Nem szeretem a betűs értékeléseket, de itt szerintem kifejező lehet, ha azt mondom, hogy az Atlanta draftja nálam jelenleg "B" osztályzatot kapna, elvégre brutálisan elborult dolgot nem csinált a vezetőség, de azért jobban is lehetett volna sáfárkodni a cetlikkel és a prospectekkel.