NFL Draft

NFL Draft

Mit jelent a draft?
A draft egy nagyszabású esemény, amelyen az egyetemi futball (NCAA) legjobb játékosai „igazolnak át” a profi ligába, az NFL-be (elméletileg más ligákból is lehet választani, mint például az AFL, de ez ennél a sportnál ritka eset). Draftja minden major sportnak (baseball, kosárlabda, jégkorong, amerikai futball) van.

Mi az a draftpick vagy röviden pick?
Választási jogosultság a drafton.

Kik azok a játékosok, akik részt vehetnek a drafton?
Minden játékos, aki a középiskola befejezése után három évet töltött a sporttal. Jellemzően egyetemről kikerült játékosokról van szó, akik többnyire négy év college-beli szereplés után (seniorok) akarnak profivá válni. Lehetőségük van azoknak is részt venni a drafton, akik csak harmadik évükben járnak (juniorok), vagy valamilyen okból (pl: sérülés vagy edzői döntés) technikailag csak második évükben járnak, de alapvetően már harmadikosnak számítanak az iskolában (redshirted sophomore). Utóbbi játékosokat együttesen underclassmennek nevezzük.

Mikor zajlik a draft?
A Draftot 1965-től 2014-ig minden évben New Yorkban rendezték meg a Radio City Music Hall épületében, Roger Goodell elnöklésével, 2015-ben viszont a chicago-i Auditorium Theatre-be költözött át, majd más városok is szerepet kaptak. A draft három napos esemény, amelyre április végén kerül sor. Hét körből áll, az első napon egy kört, a második napon két kört, a harmadik napon négy kört bonyolítanak le. Az első körben a csapatoknak 10 percük van a választásra, a másodikban 7 perc, a további körökben pedig 5 perc. Ha egy csapat kifut az időből, az azzal jár, hogy az utána következő csapat választhat hamarabb, míg ők később pótolhatják ezt. 2003-ban a Vikings járt így. 1. körben a 7. helyen választottak volna, de lekéstek, így a Jaguars választott a helyükön (akik eredetileg nyolcadikok lettek volna), a következő lehetőséget is lekésték, így a Panthers is hamarabb választott (9. eredetileg). Végül a Vikings a 7. hely helyett a kilencediken húzott. Ez anno hatalmas blama volt, ilyenre a jövőben ne nagyon számítsunk.

Milyen sorrendben választanak a csapatok?
A rájátszásba nem jutott csapatok választanak először. Elsőként a leggyengébb mérlegű csapat választ, másodikon a második leggyengébb mérlegű, és így tovább. A rájátszásba jutott csapatok rangsorolása során figyelembe veszik azt, hogy ki mikor esik ki, illetve a playoffban szerzett győzelmeket és vereségeket is beszámítják a mérlegbe. 31-ként a Super Bowl vesztese, 32-ként pedig a Super Bowl győztese draftolhat. Ha csapatok azonos mérleggel végeznek, akkor a "strenght of schedule" (a sorsolás matematikailag kiszámított erőssége) mutatót veszik figyelembe, ha ez is egyezik, akkor a helyeket pénzfeldobással döntik el.


Minden körben 32 választási jog van?
Nem. Az első két körben 32 van, de a harmadik körtől megjelennek az úgynevezett compensatory pickek, növelve a körönkénti pickek számát. A compensatory pickeket a csapatokat a szabadügynökpiacon (továbbiakban free agency, FA) az előző évben elszenvedett veszteségek alapján kapják meg. A free agencyben elvesztett és megszerzett játékosok fizetését, teljesítményüket, illetve azt a tényt, hogy playoffban szerepeltek-e új csapatukkal, viszonyítják egymáshoz. A compensatory pickek megállapítására mindenkor március végén kerül sor.


Lehet-e már a ligában szereplő játékosért választási jogot adni vagy választási jogot cserélni más csapattal?
Igen, de kivételt képeznek a compensatory pickek, ezek nem cserélhetőek. A ligában már játszó játékosért szabadon lehet tranzakciót lebonyolítani. Választási jogot választási jogra pedig a draft pick trade chart alapján szokás cserélni. A chart pontértékeket tartalmaz, és ezek az adás-vétel során közelítőleg egyezni szoktak mindkét oldalon.


Mi a Supplemental draft?
Júliusban rendezik meg az úgynevezett Supplemental draftot. Ez a draft az olyan játékosok érdekeit szolgálja, akik az április végén már lezajlott NFL Drafton nem vettek részt, de közben valamilyen indok miatt nem szerepelhetnek ősztől az NCAA küzdelmeiben. Ez az ok elsődlegesen tanulmányi jellegű lehet, hiszen az iskolai követelmények nem megfelelő teljesítése az adott játékos egyetemi pályafutásának végét is jelentheti (edzője megvonja tőle az éves ösztöndíját, stb), vagy eltiltást kaphat az illető, amely egyben az NCAA mérkőzéseken szerepléstől is eltiltással egyenértékű. Ha egy játékossal ez megtörténik, érdemes "kijönnie" a Supplemental Drafton. Természetesen ez esetben nem kapja meg az NFL Draft során vágyott milliókat, viszont nem veszít el mindent abból, amit egyetemi pályafutása alatt megtanult és felépített.


Mit kell tudnom még?
Nem árt tisztában lenni még néhány kifejezés jelentésével, mint a mock draft, draft prospect, nfl combinepro day.

Mock draft: oldalunkon már több ilyennel is találkozhattatok, ez egy képzeletbeli, virtuális listát jelent. Ebben a készítő a draft prospectekből kiválasztja azokat, akik szerinte esélyesek lehetnek az adott csapat választására. Mivel rengeteg játékos közül kell dönteni, természetesen szinte lehetetlen megtippelni a sorrendet, ez csak egy játék, ami segít eligazodni a nevek sűrűjében.

Draft prospect: ez a drafton választható amerikaifocisták gyűjtőneve. A prospecteknek a draft előtt sok felmérésen kell átesniük. Ezek között a legfontosabb az NFL Combine, ahova meghívásos alapon lehet csak bekerülni. Nem kötelező ezen részt venni, de a játékos jövőjére nagy kihatással lehet, főleg azoknak fontos a jó teljesítmény, akikre korábban nem figyeltek annyira.

A pro day a combine-hoz hasonló felmérés, azzal a különbséggel, hogy ezt a reménységek adott iskolája szervezi (kisebb intézmények esetén jellemző, hogy nagyobb egyetemekre nyújtanak be kérelmet a játékosok, hogy ott essenek túl a felmérőkön, mert az övék nem képes az eseményt megszervezni).