Posztok, pozíciók az amerikai futballban

Posztok, pozíciók az amerikai futballban

OFFENSE (Támadók) 


A csapat támadóegysége. Akkor vannak a pályán amikor a csapat birtokolja a labdát. Céljuk a pontszerzés.

Offensive line (támadófal)
A közfelfogással szemben a támadó csapat legfontosabb része. Azt az 5 embert nevezik Offensive line-nak, akik a labda kiindulási vonalán (line of scrimmage) állnak legközelebb a labdához. 5 nagytermetű és súlyú játékos, akiknek a célja futójátékos előtti blokkolás, illetve az irányító megvédése a rátámadó védőktől. A labdát nem lehet nekik passzolni.

- Tackle (OT)
Az 5 fős támadófal két szélén helyezkednek el. Kettő van belőlük. Elsődleges feladatuk az irányító védelmezése passzjátéknál, valamint az ellenfél védőinek eltolása futójáték esetén. Általában magas és nagy súlyú játékosok játszanak tackle pozícióban.
Számozás: 60-79

- Guard (OG)
A két tackle mellett, 1 pozícióval beljebb állnak fel. 2 van egyszerre a pályán. Legfontosabb feladatuk az ellenfél védőinek blokkolása a futásoknál. Természetesen ők is részt vesznek az irányító védelmében a passzjátékoknál. Oldalsó futásoknál sokszor ők azok, akik a falból kilépve a futók előtt törik az utat.
Számozás: 50-79

- Center (C)
A támadófal középső játékosa. 1 center van a pályán. A scrimmage vonalon az ő kezében van a földre érintett labda, amit az előre megbeszélt jelzés alapján indít el (Snap). Ez történhet úgy, hogy a közvetlenül mögötte álló irányító kezébe adja a labdát a két lába között, vagy un. Shotgun” formáció esetén a 3-4 yarddal hátrébb álló irányító kezébe dobja hátra, szintén a két lába között. Miután a labdát az irányítónak adta, a további feladata a blokkolás, attól függően, hogy futó vagy passzjátékról van szó. Ők az Offensive line vezérei.
Számozás: 50-79

Quarterback (QB) [irányító]
A játék indítása előtt a center háta mögött helyezkedik el. 1 irányító van mindig a pályán. A sisakba épített adó-vevőjén keresztül kapott utasításokat ő mondja el a támadócsapat többi játékosának, az ő jelzésére indul minden play. Minden játék előtt lehetősége van „átrendezni” a támadó csapat játékosait, illetve az előre megbeszélt játékot is megváltoztathatja (audible). A játék indítása után ő kapja a labdát a centertől, amit az előre megbeszéltek alapján, vagy egy futójátékos kezébe ad (handoff), vagy elpasszol. Előre passzolni csak a kiinduló vonal (line of scrimmage) mögül lehet. Ha nem sikerül passzolnia, akkor lehetősége van saját magának is futni a labdával. Elsődleges feladatai mellett, néhány fajta futójátéknál neki is blokkolnia kell az ellenfél védőit.
Számozás: 1-19

Fullback (FB) ["erőfutó"]
Alapfelállásban az irányító mögött, de a futójátékos előtt helyezkedik el vagy azzal egyvonalban. Vannak olyan felállások, amikor nincs a pályán, de maximum 1 tartózkodik a pályán belőle. Fő feladata a running back előtt futva blokkolni, de egyes variációkban ő fut a labdával. Passzolva is kaphatja a labdát. Vannak olyan passzjátékok amikor az irányító megvédésében segít. Általában a sima running backeknél nagyobb méretú játékosok játszanak fullbacket. Régebben sokkal többet használták futásra őket, de ma már néhány csapat nem is alkalmaz fullbacket.
Számozás: 20-49

Running back (RB) /tailback, halfback/ [futó]
Ha van fullback a pályán, akkor gyakran mögötte helyezkedik el. Általában 1 van belőle egyszerre a pályán, de néhány formációnál egyszerre 2. Futójátékoknál általában ő kapja a labdát az irányítótól és megpróbál vele futva yardokat szerezni. Sokszor passzokkal is keresik a pályán, illetve néha csak az irányítót kell védenie. Általában alacsony termetű játékosok, mivel az alacsonyan lévő súlypont miatt jobban váltanak irányt. Vannak nagyobb termetű RB-k, akik testi erejüket kihasználva próbálnak futni, általában középen, illetve gyors, jól mozgó futók, akik ezt az erényüket használják ki a védők átjátszására.
Számozás: 20-49

Wide receiver (WR) [elkapó]
Általában a pálya széle felé helyezkedik el. Felállástól függetlenül 0-5 játszik egy-egy playben. Ötnél többen nem lehetnek a pályán. Elsődleges feladatuk, az irányító által dobott labda elkapása. Minden playben, az előre megtervezett útvonalon előre futnak (route), próbálva lerázni magukról a védőket. A labda elkapása után természetesen tovább futhatnak vele. Vannak olyan játékok, amikor még az irányító mögött, kapják meg a labdát handoffal, keresztbe futva a line of scrimamge mögött. Az ún. reverse játékoknál a szélső elkapók gyorsaságát kihasználva próbál meg a támadó csapat yardokat szerezni. Fontos feladatuk, hogy ha nem ők kapják a labdát, akkor blokkolniuk kell, vagy a futójátékos, vagy egy másik wide receiver előtt. Általában gyors, jól forduló, jó kezű játékosok lesznek WR-ek, előny a magasság is..
Számozás: 10-19, 80-89

Tight end (TE) ["összekötő"]
A támadó fal mellett közvetlenül elhelyezkedő játékosokat hívjuk tight endnek. Felállástól függően 0-3-ig változik a számuk a pályán. Alapfelállásban egy van belőlük. Amelyik oldalán álnak a támadó falnak, azt az oldalt nevezik erős oldalnak (strong side). Értelemszerűen a másik a gyenge oldal (weak side). Futójátéknál a feladatuk a blokkolás a futó előtt, míg passzjátéknál blokkolhatnak is, illetve a passzt is elkaphatják. Vannak különböző TE-k. Van aki csak blokkol, de általában nem kap passzt, illetve van olyan, aki kifejezetten az elkapások miatt van a pályán. A blokkoló tight endek általában lassabb, erősebb játékosok, míg az elkapó TE-k, magas, gyorsabb, jó kezű játékosok.
Számozás: 40-49, 80-89

amfoci

DEFENSE (Védők)

Ez a csapatrész felelős az ellenfél támadóalakulatának megállításáért. Több alapfelállása létezik, ezek közül a két legelterjedtebb, a 4-3 és a 3-4 kerül bemutatásra.

4-3-as védelem
Napjaink kétségtelenül legnépszerűbb védőalakzata a kilencvenes években terjedt el igazán széles körben, az egyre népszerűbbé váló I-formation kivédekezésére. A védelem felállása: négy védekező falember, három linebacker, két cornerback, két safety. A védőfal és a linebackerek együtesét front seven-nek szokás nevezni, ami egy kettős funkcióval rendelkező egység: egyrészt a futást kell megállítaniuk, másrészt az irányítóra kell nyomást helyezniük. A cornerbackek és safetyk által létrehozott hátsó védőalakulatot secondary-nek hívják, és elsősorban az elkapók levédekezése a feladatuk.

Defensive tackle (DT)
A védőfal két középső embere, a futók kedvének első számú elrontói. Testalkatuk változatos lehet, de jellemző alapkövetelmény a 120-140kg körüli testsúly. Magasságbeli kritérium nincsen, de persze itt is sokszor a "minél nagyobb, annál jobb" elv érvényesül. Fő feladatuk a támadófal összes résének betömése, azaz a center-guard valamint a guard-tackle közötti futások megakadályozása. Emellett csak másodrangú dolog ha az irányító komfortjának csökkentéséhez is értenek, hiszen arra vannak további játékosok is.
Számozás: 60-79, 90-99

Defensive end (DE)
A védekező fal két szélén elhelyezkedő játékosok szeme előtt egyetlen cél lebeg: az irányító minél hamarabb történő földbe döngölése. Ehhez mind erőre, mind sebességre szükségük van, ezért testsúlyuk jellemzően nem túl nagy a DT-khez képest, magasságuk változatos. Fontos megemlíteni, hogy kifejezetten sok ügyesség kell feladatuk ellátásához, hiszen náluk jóval nagyobb embereket kell legyűrniük, hogy az irányítóhoz jussanak. Ezért is fejlesztenek ki olyan trükköket, amik alapvetően a sebességükre építenek (pl. lepörgés a blokkolókról).
Számozás: 50-79, 90-99

Outside linebacker (OLB) [szélső "fedezet"]
A védőcsapat mindenesei: futás és passz ellen egyaránt alkalmazhatók, továbbá az irányító támadásában is jeleskednek. Igazi atléták, magasak, gyorsak, kemények. Az egyik sztárpozíció védelemben, sok egyetemi játékos áhítozik, hogy profiként ezen a poszton játszhasson. Nagy előnye a középső linebacker pozícióval szemben, hogy nem rá hárul a döntéshozatal, "csak" végrehajtja amit az MLB ráoszt.
Számozás: 50-59, 90-99

Middle linebacker (MLB) [középső "fedezet"]
A védőcsapat agya, ő felelős a védelem snap-előtti alakításáért. Amint a támadók elfoglalják helyüket az ő dolga már elkezdődik, rögtön utasításokat oszt védőtársainak. Fizikai adottságai nem kiemelkedőek, viszont fontos, hogy jól átlássa a felállást, reálisan tudja értékelni csapattársainak és az ellenfél játékosaianak képességeit, és ezek alapján tudjon döntést hozni. Másik jellemzője hogy mindig a dolgok sűrűjében van, ösztönös játékos aki oldalvonaltól oldalvonalig képes bejátszani a pályát, amit az is bizonyít, hogy rendre a MLB csinálja a legtöbb tackle-t a csapatban.
Számozás: 50-59, 90-99

Cornerback (CB) ["bekk"]
A pálya két szélén, a receiverekkel szemben elhelyezkedő gyors játékosok. Termetük nem egetrengető, erejük nem mozdít el hegyeket, de rendkívül mozgékonyak, tartani tudják a lépést a szélvész gyors elkapókkal. A egyes kivételes képességű CB-ket a "shutdown" jelzővel szoktak illetni, ami a kivételes zónázási/emberfogási képességükre utal. Őket általában az ellenfél legjobb elkapóira ráállítják, így kiveszik azokat a támadójátékból, ami a többi védő dolgát teszi egyszerűbbé. Éppen mozgékonyságukból következik, hogy sokszor kick/punt returner "mellékállást" is vállalnak a csapat speciális egységében.
Számozás: 20-49

Strong Safety (SS) [erő "söprögető"]
Az egyik leghátsó védőembere a csapatnak, általában zónázással tölti idejét a pályán. A két safety közül klasszikusan ő az, aki a tight end felőli oldalon (strong side, innen származik a strong safety elnevezés) áll. Safety párjához képest valamivel tényleg erősebb, sokszor a védelem második számú vezére a MLB után. Általában nagy ütköző hírében áll, sok szerelést csinál a meccs során, ami az ún. "run support"-nak tudható be (vagyis a front seven munkáját támogatja azzal, hogy a rajtuk átjutni készülő/átjutó futót megállítja).
Számozás: 20-49

Free Safety (FS) [szabad "söprögető"]
Az utolsó ember. Ha az elkapó rajta túljut akkor általában csak egy légüres tér választja el a célterülettől; éppen ezért hatalmas felelősség nyugszik az NFL szinten amúgy nem túl széles vállán. Gyorsaság, jó kezek, keménység, ösztönösség: ezek mind alapkövetelmények egy első osztályú free safety-nél. Éppen ezért a csapatok is gondosan megválasztják ki kerülhet erre a posztra, és csak legvégső esetben bízzák újoncokra a kezdés jogát. A játékstílus itt is kétfelé húz: van a "kemény ütköző" típus és a "finomkezű" játékos, az egyik akkorát üt az elkapóra, hogy elejti a labdát, a másik inkább még a levegőből üti le.
Számozás: 20-49

3-4-es védelem
Az elnevezés a három falember - négy linebacker megoszlásból ered. Az NFL-ben egyre több csapat használja ezt a védelmet, bár a falemberei nem teremnek minden bokorban, kivételes felépítés kell ezen pozíciókhoz, de erről később. További negatívum, hogy a futás ellen verhető, ha csak nincsenek kivételesen jó linebackerek a keretben. Hatalmas erőssége viszont a passzvédelem irányító ellen irányuló formája. Ugyanis itt a négy LB miatt sokkal változatosabb blitz-sémák alakíthatók ki, többek között a belső linebackerek is többször siettethetik a QB-t, mint egy 4-3 védelemben. Az alábbi pozíciókban különbözik a már ismertetett 4-3 védelemtől:

Nose Tackle (NT)
Röviden talán a "sűrű" kifejezés találó ezen a pozíción játszó emberekre. Jellemzően nem túl magas, viszont kifejezetten nehéz játékosok. Feladatuk nagyon összetett, egyrészt a futások két kedvenc célpontját, a belső két rést felügyelik (a center és a guardok közöttieket); másrészt a screen passszok levédekezésében is fontos szerepük van, rögtön le kell válniuk a blokkolóról, amint ezt észlelik és a pálya belső részét le kell zárniuk az elkapó útjából.
Számozás: 60-79, 90-99

Defensive End (DE)
A pozíció teljesen más testalkatot kíván, mint a 4-3 DE posztja. Míg ott a legfőbb faktor a sebesség, náluk az erő és a méret. Feladatuk a guard és a tackle közötti hézag elzárása, valamint az irányítóra helyezett nyomás alapszintjének biztosítása. Jellemzően a védelem legköltségesebb emberei.
Számozás: 50-79, 90-99

Outside Linebacker (OLB)
A külső LB-k szinte a defensive endek mellett helyezkednek el, ezért ez a pozíció kivételes sebességet követel. Jellemző, hogy a 3-4 csapaton belül kettősség van az OLB poszton: az egyik játékos jó zónázásban, emberfogásban valamint további védő feladatok ellátásában; a másik OLB inkább nagy sebességgel támadja az irányítót, a többi védekező feladathoz kevésbé ért. A második csoportba tartozó linebackerek sokszor egyetemen 4-3 DE-t játszanak, és csak profi csapatukban kerülnek LB posztra.
Számozás: 50-59, 90-99

Inside Linebacker (ILB)
A belső lienbackerek legfőképpen a futás megállításában és a belső zónák kialakításában játszanak kulcsszerepet, a 3-4 miatt azonban ők több lehetőséget kapnak az irányító siettetésére, mint a 4-3 védekezés középső linebackere. Az ILB poszt nem kíván olyan speciális adottságú játékosokat, mint mondjuk a védekező fal, de mivel ők a védelem esze, a rutin és a játék ismerete nagy fontossággal bír a játékosok ezen posztra történő kiválasztásakor.
Számozás: 50-59, 90-99

st

SPECIAL TEAM (speciális egység)

A különböző rúgásoknál pályán lévő csapatot nevezzük special teamnek. Van egy vezetőjük, az úgynevezett special teamer játékos, akinek van adó-vevő a sisakjában, amin a koordinátortól megkapja az utasításokat. Ő minden special team játéknál a pályán van. A kiemelt posztokon kívül általában a kezdő csapatban nem játszó játékosok játszanak a special teamben.

Kicker (K) /placekicker/ [rúgó]
A földről történő rúgásokat végzi el. Ilyen a kezdőrúgás (kick-off), illetve a mezőnygól (field goal) kísérlet. A kezdő rúgást a rúgó csapat saját 30, 35 vagy 40 yardos vonaláról végzik el. A labda egy kis műanyag tartón (kick-off tee), helyezkedik el. A kezdőrúgás visszahordásánál természetesen a rúgónak is védekeznie kell. A másik eset a field goal kísérlet, aminél a hátra dobott, földre helyezett labdát próbálja meg a kapuba juttatni. Elviekben a földre dobva dropból is van lehetősége erre, de ezt nem szokták használni. Különféle trükkös vagy félre sikerült játékoknál futhat a labdával, illetve a line of scrimmage mögül passzolhat is előre. Kistermetű, erős lábú játékosok.
Számozás: 1-19

Punter (P) ["elrúgó"]
A kézből történő rúgásokat végzi el. Ilyen akkor fordul elő, ha egy csapat lemond a labdáról. A kiindulási ponttól minél messzebbre kell rúgnia a line of scrimmage-től közvetlenül a kezébe dobott labdát. A másik eset, amikor a pályán van, az úgynevezett safety punt, amikor egy csapat a bekapott safety után, kézből rúgja vissza a labdát az ellenfélnek. Puntoknál és safety puntnál a punter is védekezik a visszafutás ellen. Mivel általában nagyobbat rúgnak, mint a placekicker, sokszor a punter végzi el a sima kezdőrúgásokat is. A kickereknél általában nagyobb termetű játékosok,erősebb lábbal, de nem rúgnak annyira pontosan. Szándékosan trükkös vagy elrontott játékoknál ő is passzolhat előre, vagy futhat a labdával.
Számozás: 1-19

Long snapper (LS)
Puntoknál illetve field goal kísérleteknél van a pályán. Ő az, aki a center helyéről, a kiinduló vonalról hátra dobja a labdát. Mezőnygól kísérletnél 7-8 yardra a holdernek, puntnál pedig 8-10 yardra a punter kezébe. Miután eldobta a labdát, fel kell tartania a blokkolni igyekvő védőket, illetve a visszafutásnál neki is védekeznie kell. Alacsonyabb szinteket általában tight endek szoktak long snappert játszani, mivel a nagy termet kell a blokkoláshoz és a sebesség és erő a visszafutások elleni védekezéshez.

Holder (H) ["tartó"]
Field goal kísérleteknél van a pályán. A long snapper mögött 7-8 yardnyira térdel a pályán. Az ő jelére indul a játék. A long snapper hátra dobja neki a labdát, amit a csúcsával lefelé a földre rak, és a másik csúcsán fogja, amíg a rúgó el nem rúgja. Sokszor a csereirányító játszik holdert, hogy egy esetleges cseles játéknál tudjon passzolni. De néha a punter végzi ezt a munkát.

Kick returner (KR) [kickoff visszahordó]
A kezdőrúgásoknál ő fogadja a labdát. Feladata, hogy minél több yardot szerezzen a visszafutással. A special team többi tagja blokkol előtte. Kistermetű, nagyon gyors, és jó irányváltó készséggel rendelkező játékosok. Running backek, cornerbackek vagy wide receiverek szoktak kick returnert játszani.

Punt returner (PR) [punt visszahordó]
A puntoknál ő fogadja az elrúgott labdát. Feladata, hogy visszafusson vele, a csapattárai blokkolnak előtte. Ha úgy ítéli meg, hogy túl közel kerültek hozzá a védők, és nem tud visszafutni vele, illetve fél a labda elvesztésétől, akkor elkapás előtt integetve jelzi, hogy nem kíván visszafutni, de cserében nem érhetnek hozzá a védőjátékosok (fair catch). A kick returnerrel megegyező tulajdonságok szükségesek ehhez a poszthoz, így itt is RB-k, CB-k, vagy WR-ek szoktak játszani.