Offseason csapatértékelők - 14. Miami Dolphins

Írta: Höri — 2014. február 24., 21:00

Nagy remények, nagy csalódás. Évről-évre?

Offseason csapatértékelők - 14. Miami Dolphins

14. MIAMI DOLPHINS

Mérleg: 8-8

 

Ez történt 2013-ban:

Emlékezetes holtszezont tudott magáénak Miami városa. Olyan alapembereket hagytak elmenni, mint Reggie Bush, vagy a csapatkapitány Jake Long. A hangsúlyt igyekeztek a passzjáték irányába átfordítani, hosszabbítottak Hartline-nal, elhozták Mike Wallace-t egy 60 millió dolláros szerződéssel, és Dustin Kellert is szerződtették Tannehill örömére, más kérdés, hogy a tight end a szezon előtt az egész karrierjét veszélyeztető sérülést szedett össze.

A védelemben Sean Smith helyére a felépülő Brent Grimes-nak adtak egy 1 éves szerződést, csapatnál tartották Randy Starks-t és kicserélték a linebacker sorukat - ez utóbbi volt a legnagyobb baklövésük. A veterán Karlos Dansby és Kevin Burnett egyaránt nagyszerű évet tudott le következő csapatában, a helyükre hozott többmilliós fiatalok, Phillip Wheeler és Dannell Ellerbe viszont a liga legrosszabb futás elleni párosát alkotta az év folyamán. Nem mellékesen a draft 1/3-as cetlijét beszerezve Dion Jordanbe invesztált a vezetőség, de rá első évében csak kiegészítő szerepet szántak.

A szélsőségek egész évben végigkísérték a gárda életét. Egyrészt Ellerbe-ék vezetésével a futás elleni védekezés problémája, másrészt, hogy Bush pótlása olyannyira nem sikerült, hogy számos alkalommal ragadtak 20-30 futott yardon a meccsek végén Lamar Millerék. Ez nagyban összefüggésben volt a támadófal gyenge teljesítményével, ami Ryan Tannehillt a legtöbbször sackelt irányítóvá tette. A szezon első felében még arra is volt esély, hogy minden idők sack rekordját megdönti a Dolphins. Október 22-én Bryant McKinnie idecserélésével igyekeztek foltozni a süllyedő hajón, de jelentős változás nem állt be. Azért sem állhatott be, mivel a Richie Incognito-Jonathan Martin affér után két alapemberét kellett volna Joe Philbinnek pótolni szezon közben, ami a liga bármely csapatánál jelentős problémát jelentett volna, nem hogy a leggyengébb egységek egyikénél.

A csapat az adott körülményekhez képest elég jól szerepelt, 3-0-val kezdtek, és győztek például Indianapolis-ban is, ennek örömére Jeff Ireland general manager szerződését meghosszabbította Stephen M. Ross, pont mielőtt kiborult volna a bili. Egy négyes vereségsorozat után nyerni tudtak egy hosszabbításos safety-vel a Bengals ellen, következő héten viszont a nyeretlen Tampa Bay lepofozta őket 3. számú futóval. Újabb playoffba jutó ellenfél, újabb győzelem, ezúttal a San Diego ellen, de ebből se tudtak erőt meríteni, a Carolina túl nagy falatnak bizonyult. 5-6-os mérlegnél indították meg a nagy hajrát, és három hét alatt favoritok lettek a gyengébbik playoff helyre. Nyertek a Jets és a Steelers otthonában, majd emlékezetes körülmények között Michael Thomas előlépésével a New England is fejet hajtott nekik kivételesen. Annyit kellett volna tenni ezek után, hogy a Bills és a Jets elleni csoportmeccset behúzzák, és meg is van a rájátszás. A két meccsen 7-39-es pontaránnyal sikerült kikapni, sokan Philbin fejét követelték, de végül csak Ireland és Sherman koordinátor bukott bele ebbe a katasztrófába.

A szezon végén Mike Zimmer elcsábította új, minnesotai stábjába a linebackerek edzőjét, az OL-edzőt pedig jogosan menesztették. A GM posztra nem nagyon volt jelentkező, hosszú herce-hurca végén adta be Hickey a derekát.

 

Váltások a stábban:

Jeff Ireland GM helyett Dennis Hickey (a Tampa Bay front office-ból)

Mike Sherman OC helyett Bill Lazor (eddigi Eagles QB-edző)

Jim Turner OL edző helyett még nincs senki

George Edwards LB-edző helyett Mark Duffner (eddigi Jaguars LB-edző)

 

Draftjogok: 1/19, 2/50, 3/81, 4/112, 5/143, 6/174, 7/211 (nem volt csere)

 

Mozgástér (cap space): 38 millió dollár.

 

Lejáró szerződésű játékosok: Marlon Moore (WR/ST), Dustin Keller (TE),Richie Incognito (OG), John Jerry (OG), Tyson Clabo (OT), Bryant McKinnie (OT), Paul Soliai (DT), Randy Starks (DT), Austin Spitler (LB),Chris Clemons (FS), Brent Grimes (CB), Nolan Carroll (CB), Chris Owens (CB)

Korlátozott jogú szabadügynökök: Pat Devlin (QB), Armon Binns (WR), Will Yeatman (OT), Danny Watkins (G), Jonathan Freeny (LB), RJ Stanford (CB), Michael Thomas (S)

* félkövérrel a kezdőjátékosok

 

Hiányposztok: OT, OG, DT*, CB*, S*, WR, RB

* újraszerződtetésekkel megoldható

 

Várható tervek a holtszezonra:

 Jó helyzetben van a Dolphins továbbra is, hiszen az 5. legtöbb pénzt költheti majd el az előzetes becslések alapján. Nem jellemző az NFL-re, hogy ugyanaz a franchise évről-évre nagynevű szabadügynököket tud leigazolni, így mindenképpen ki kell használnia Hickey-éknek a kínálkozó lehetőséget, és ésszel építeni tovább a csapatot. Kezdhetik rögtön az alapembereik újraszerződtetésével. Ez kiemelten Grimes-ra és Clemons-ra vonatkozik, az év végére elfogyó secondary legjobb embereit nem engedhetik el semmiképpen.

A támadófalat teljesen újra kell építeni, az se lenne meglepő, ha mindenkit elengednének. Jonathan Martin még a keret tagja, de jelezte, hogy nem szívesen folytatná a karrierjét a delfineknél. Lényegében így Mike Pouncey az egyetlen biztos bontjuk, illetve a tavaly 3. körben draftolt Dallas Thomas-szal mindenképp kezdeni kellene valamit, a kérdés, hogy melyik OG posztra alkalmasabb.

Ha már szóba kerültek az újoncok, a Dolphins 2013-ban nem adott szinte semekkora szerepet nekik. Thomas meleltt a 2. körös Jamar Taylortól (CB), Jelani Jenkins-től (OLB), Mike Gillislee-től (RB) és a már megénekelt Dion Jordantől (DE) is számíthatunk játékidő növekedésre, ami kihúzhat 1-1 hiányposztot a listáról. Jordannek nem lesz könnyű dolga Wake és Vernon mögött kiharcolni a kezdőcsapatba kerülést, de ez inkább kellemes probléma. Más kérdés, hogy megengedheti-e magának a franchise az ehhez hasonló luxuspickek beszerzését.

 Gyaníthatóan Starks és Soliai közül csak egyik fog maradni, Jared Odrick mellé még egy multimilliomos DT fizetése épp elég elkötelezettséggel jár. Mindketten 30 évesek, így a fizetési igények nagyban befolyásolják majd a Dolphins hozzáállását a szerződés megújjításához.

 A támadósorban a falon áll vagy bukik lényegében a sikeresség 2014-et illetően, a többi poszton nem feltétlen kell áldozni a vérfirssítésre, ha mindenki egészséges és jó formában van. Charles Clay bizonyította, hogy kezdő kalibert jelent a legjobbak között is, a Hartline-Wallace-Gibson-Rishard Matthews négyes sem ügyetlen, csak az állandóság hiányzik a formaidőzítésükből. A futók kiszolgáltatott helyzetben voltak, ezért lehet, hogy kapnak még egy (utolsó) esélyt.

 Ryan Tannehillről sok gondolkodnivaló nincsen, jobban játszott mint újoncként, ami a nehezített körülmények mellett nem akármi. Most megnézhetjük, hogy Bill Lazor fel tudja-e emelni őt a tavaly látott Foles-szintre. Rég volt, hogy nem Sherman egyengette Tanny játékát, így izgalmas témája lesz ez a következő idénynek. Érdekesség, hogy a 2013 tavaszán újraigazolt csereirányító, Matt Moore csaknem 2 millió dollárral többet foglal a fizetési sapkából, mint Tannehill, rosszabb anyagi lehetőségekkel bíró franchise-ok könnyen lehet, hogy feláldoznák a veteránt.

 

Előretekintés:

 Újabb dolgos hónapok következnek a Miami életében. A Pro Bowl-évet futó Grimes akár top10-es CB szerződést is követelhet magának, miközben igyekezni kell gatyába rázni a támadófalat, és kezdő szintű játékosokat szerződtetni. Ez nem egy egyszerű manőver, szóval könnyen lehet, hogy még egy tavalyi taggal hosszabbítanak, és a draftról sem akarnak egynél több rookiet ide állítani. A potenciál adott a csapatban hozzá, hogy 6 év után rájátszásba jusson, Joe Philbinnek pedig az utolsó dobása lesz a következő szezon. Szerencséjére nem kell drasztikus változásokat végrehajtani a keretben, a lényeg, hogy olyan garnitúra jöjjön össze, ami a korábbi kilengéseket el tudja kerülni és hasonló bravúrgyőzelmeket szállítson. Nem egyszerű vállalkozás.


Hozzászólások

több mint 9 éve
peach Atlanta Falcons 31 — a new hope (again)
Ez a chris owens shawnka haverja??? Vagy ő még mindig clevelandben tengődik és itt csak poszt ill. név azonosság van?...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 9 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
Ez a chris owens shawnka haverja??? Vagy ő még mindig clevelandben tengődik és itt csak poszt ill. név azonosság van? peach
Owens csak 1 van 😉

több mint 9 éve
ano92 Philadelphia Eagles LSU Tigers 23 — Robert Griffin III && Tom Savage && DeShone Kizer fan
Ez a chris owens shawnka haverja??? Vagy ő még mindig clevelandben tengődik és itt csak poszt ill. név azonosság van? peach
Owens csak 1 van 😉 Höri
Terrell?