Super Bowl LI beharangozó #5: A secondary

2017. február 3., 22:42

Jöjjenek azok, akiknek talán a leghálátlanabb feladat jutott az idei nagydöntőn: limitálni az ellenfél irányítóját.

Super Bowl LI beharangozó #5: A secondary


New England Patriots


Amikor a 49. SB kapcsán bemutattam a hazafiak secondaryjét, Malcolm Butlerre és Logan Ryanre egy mondatban, amolyan futottak még jelleggel utaltam, hogy ők azok, akik esetleg kaphatnak még játékidőt a mérkőzésen. Azóta nagyot fordult a világ mindkét játékossal, hiszen két évre rá úgy mutathatom be őket, mint a Patriots kezdő corner-párosa.
Malcolm Butler a Mississippi állambeli Vicksburg-ben született 1990. március 2-án. A Hinds Community College-ban tanult tovább, mivel a jegyei miatt nem tudott magasabb osztályú egyetemre bejutni. Innen aztán 5 meccs után kirúgták, mivel drogkészítésre alkalmas eszközök birtoklása miatt letartóztatták. A következő szezonban kapott egy újabb esélyt a Hindstől, és bár a játéka elég jó volt ahhoz, hogy felfigyeljenek rá, a jegyei miatt még mindig nem volt lehetősége divízió 1-es egyetemen játszani. 2012-ben a West Alabamán folytatta tanulmányait, ahol a maradék két évében végig kezdő volt. A 2014-es drafton nem kellett senkinek és végül május közepén írt alá a Patriots-hoz. Az újonc éve elég csendes volt, 1 meccsen kezdett és összesen 11-en játszott, de nem nyújtott maradandó teljesítményt. Aztán elérkezett a már említett Super Bowl, ahol aztán 20 másodperccel az összecsapás vége előtt eljött az ő nagy pillanata. A történetet már mindenki ismeri, az ott szerzett interceptionjével kvázi megnyerte a mérkőzést a hazafiaknak és azóta nincs számára megállás. A következő évben már elsőszámú CB-ként futott ki a gyepre és beszavazták az első Pro Bowljára is. Az idei évben is végig kezdett, ezalatt 4 interceptiont szerzett, amivel vezette bostoni együttest.
A másik oldalon Logan Ryannel nézhetnek szembe az elkapók, aki a New Jersey-beli Berlinben látta meg a napvilágot 1991. február 9-én. 4 csillagos recruitként érkezett a Rutgers-hez, ahol 2010-től 2012-ig focizott. Ezalatt az időszak alatt beválasztották az All-Big East Conference második csapatába és a PFW All-American első csapatába is. Sikeres 2012-es éve után jelentkezett a draftra, ahol az 2. körös előrejelzések ellenére a 3. körig csúszott és végül a 83. választással került a Patriots csapatához. Első két szezonjában limitáltabb szerepe volt, csak 13 meccsen kezdett a két év alatt. 2015 meghozta az áttörést számára, amelyben sikerült bebiztosítania magának a Butler melletti kezdő pozíciót. Az idei évben Eric Rowe-val váltakozva töltötték be a 2. és 3. számú CB posztját. Rowe 2015-ben érkezett a ligában, a 2. körben válaszotta ki őt a Philadelphia Eagles. A Utah-alumni azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és az idei évben a Patriots-hoz került, egy kondíciós draftjogért cserében.

Leghátul idén is a jól megszokott Devin McCourty - Patrick Chung páros található, akik talán az egész védelem legbiztosabb pontját alkotják.
McCourty 1987. augusztus 13-án született ikertestvérével Jasonnal együtt, akiből ugyancsak NFL-játékos lett. Két csilagos recruitként került a Rutgershez, ahol 2007-től folyamatosan kezdő volt és 2009-ben az All-Big East első csapatba is bekerült. A 2010-es draft első körében választotta ki őt a Patriots, ahol először CB-ként kezdte a pályafutását. 2012-ben konvertálták söprögetővé, amikor is Aqib Talib érkezése miatt túlságosan telített lett a cornerback poszt. A pozícióváltás nagyon bejött a számára, hiszen safetyként a liga legjobbjai közé nőtte ki magát, amit aztán 2015-ben a Patriots 5 éves 47,5 millió dolláros szerződéssel honorált. Patrick Chung szintén 1987. augusztusán született, de 6 nappal később, mint McCourtyék, 19-én a jamaicai Kingstonban. Az Oregon egyetemre járt, és pályafutása alatt kétszer is beválasztották az All-Pac-10 első csapatba. A 2009-es draft 2. körében került a Patriotshoz, és 2010-re már megszerezte a kezdő pozíciót. 2013-ban az Eagles-be igazolt, ahol drasztikusan visszaesett a játéka, és emiatt egy év megköszönték a szolgálatait Philadelphia-ban. Ezután megkapta a második esélyt a Bill Belichicktől és 2014 áprilisában újra a hazafiak szolgálatába állt. Itt teljesen újjászületett és jó játékával hamar bebiztosította magát, mint kezdő strong safety. 2015-ben 3 éves szerződést írt alá a bostoniakkal, amit 2016-ban még egy évvel meghosszabbított.
Rajtuk kívül szerepet kaphatnak még, avagy az idei potenciális Malcolm Butlerek: Justin Coleman, Duron Harmon és Cyrus Jones.

 

Atlanta Falcons

Az atlantai másodvonalban nem találunk olyan nagy nevet, mint a másik oldalon a ligaelitnek számító McCourty. Az alapszakaszbeli 28. legtöbb engedett passzolt yard sem mutat jól a számukra. Viszont a rájátszásban sikerült mind a Russell Wilson, mind az Aaron Rodgers vezette támadójátékot 21 pont környékén tartani, ami több mint elég volt az Atlanta O-nak és biztató lehet a továbbiakban is.
A szezon elején az első számú CB pozícióját Desmond Trufant töltötte be, azonban a korábbi első körös játékos a 9. héten szerzett vállsérülése miatt sérültlistára került. Helyére a pozíciót most vasárnap is betöltő Robert Alford lépett. Alford 1988. november 1-én született Louisiana állambeli Hammondban. A Southeastern Louisiana egyetemre járt, ahol 2009-ben került be a kezdőbe és utolsó évében, 2012-ben beválasztották az All-Southland első csapatba. 2013-as drafton a 2. kör 28. választásával került az Atlantához, és az újonc szezonjában 4 meccsen kezdett. Az évek során egyre nagyobb szerepet kapott a védelemben, 2014-ben 10, 2015-ben 15 meccsen volt kezdő. A jó teljesítményét 2016 decemberében aláírt 4 éves 38 milliós szerződése koronázta meg.
A másik oldalon ugyancsak egy második körös választott riogatja az ellenfél elkapóit, Jalen Collins személyében. Collins Kansas Cityben született 1993. március 20-án, Missouri államban. 4 csillagos recruitként került a nagynevű LSU-hoz, ahol azonban csak 2014-ben lett kezdő. Ez az egy év kezdő tapasztalat elég is volt számára, hiszen a szezon után bejelentette, hogy jelentkezik a 2015-ös NFL draftra. Ekkor még az első körbe prognosztizáltak a legtöbben, de aztán napvilágot látott, hogy több bukott drogtesztje is volt az LSU-n. A játékosbörzén így csak 2. körben kelt el, a 42. helyen vitte el őt az Atlanta Falcons. Az újonc szezonjának 4. számú cornerbackként vágott neki és még csak 2 meccsen kezdett, de az idei szezon elején már ő szerepelt a depth chart 3. helyén. Az első 4 meccset eltiltás miatt ki kellett hagynia, de Trufant sérülése után előrelépett a második corner szerepébe és azóta is ő a másik kezdő Alford mellett. A slotban most Brian Poole foglal helyet, aki bár 5 csillagos recruitként érkezett anno a Floridára az egyetemi éveiben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és 2016-os drafton végül el sem kelt.

Hátul a Keanu Neal - Ricardo Allen páros biztosít, akik mindketten felülmúlták az előzetes várakozásokat az idei évben.
Neal a floridai Websterben született 1995. július 26-án. A Floridára járt egyetemre, ahol először 2014-ben kapott nagyobb szerepet a védelemben, a 10 meccsből 8-on volt kezdő. A következő évben 11 meccsen volt kezdő és 96 szereléssel fejezte be az évet. A 2016-os draft egyik legnagyobb reacheként emlegették, hiszen a Falcons a 17. választással vitte, ami igen magasnak tűnt az előrejelzésekhez képest. Nem indult a legjobban a karrierje, hiszen az első két meccset ki kellett hagynia sérülés miatt, de aztán a maradék 14-en megmutatta, hogy miért is érte meg őt az első körben választani. Az év végén bekerült a PFWA All-Rookie csapatába is. Ricardo Allen is Florida-ban született 1991. december 18-án Daytona Beach-en. Egyetemi tanulmányait a Purdue-n folytatta, ahova 3 csillagos recruitként került. 2011-ben és 2012-ben is bekerült az All-Big Ten második csapatba és az utóbbi évben megdöntötte a Purdue interception rekordját is. A 2014-es draft 5. körében választotta ki a Falcons, de Mike Smith vezetése alatt nem nagyon számított rá a csapat. Dan Quinn érkezésével azonban nagyot változott a helyzete, a gyakorló csapatból hirtelen a kezdőben találta magát. Már a tavalyi szezonban is biztatóan játszott, idénre viszont a secondary vezetőjévé nőtte ki magát és egyik legnagyobb összetartó ereje az egységnek. Rajtuk kívül szerepet kaphat még C.J. Goodwin és Dashon Goldson is.