2015 Hall of Fame-portrék: Ron Wolf

Írta: Löfli — 2015. július 27., 14:49

A General Manager, aki megváltoztatta a Green Bay Packers történelmét.

2015 Hall of Fame-portrék: Ron Wolf

Ron Wolf

Született: 1938. december 30. (New Freedom, Pennsylvania)

Egyetem: Maryville College (Oklahoma)

NFL csapatok: Oakland/Los Angeles Raiders (1963-1974, 1979-1989), Tampa Bay Buccaneers (1976-1978), New York Jets (1990-1991) Green Bay Packers (1991-2001)

Wolf fiatalkorában nem játszott amerikai-futballt, miután három évet szolgált a hadseregben, baseballozott az egyetemen. 25 évesen került megfigyelőként a Raidershez, és olyan játékosok draftolásához volt köze, mint Art Shell, Gene Upshaw, Kent Stabler vagy Jack Tatum. Ők négyen mind játszottak a Super Bowl XI-en, amit 32-14-re nyert a Raiders. Később pedig a Super Bowl XVIII győztes csapat alapjait fektette le Matt Millen, Marcus Allen és Howie Long draftolásával.

37 éves korában kinevezték az újonc Tampa Bay Buccaneers general managerének. A Bucs ugyan az első 26 mérkőzését elveszítette (a második szezonjukban 2-12-vel végeztek), de 1979-ben már NFC döntőt játszott a csapat. Igaz, ezt a sikert Wolf már nem láthatta Tampában, a csapat tulajdonosával, Hugh Culverhouse-szal való feszült viszonya miatt végül lemondott.

Miután visszatért a Raidershez, tovább folytatta a sikeres csapatépítést, a 23 év alatt, amíg Wolf ott dolgozott, csak hatszor nem sikerült pozitív szezonnal zárni, tízszer nyerték meg a csoportjukat, nyolc AFL/AFC döntőt és három Super Bowlt játszottak, amiből kétszer nyertek is.

1990-ben a New York Jetsnél volt minimális ideig, mielőtt a Green Bay Packers elcsábította General Managernek a ’91-es szezon végén. Wolf először kirúgta Lindy Infante HC-t, helyére hozta a 49ers támadókoordinátorát, Mike Holmgrent, majd egy elsőkörös draftpickért cserébe megszerezte Brett Favre-ot. 1993-ban, a szabadügynök-piac első évében leigazolta Reggie White-ot, amivel Green Bay máris vonzóbb célpont lett a többi szabadon igazolható játékosnak. White mellé Santana Dotsont és Sean Jonest is megszerezték, a drafton pedig Gilbert Brownt, pár év alatt elit védelmet sikerült összerakni Green Bayben. 1968-tól 1991-ig mindössze négyszer zárt pozitív mérleggel a Packers, Wolf kilenc éve alatt 92-52-es mérleget hozott össze a csapat, ami ez idő alatt a 2. legjobb volt az NFL-ben a 49ers mögött. Az 1996-os szezon végén a Packers legyőzte a New England Patriots-ot a Super Bowl XXXI-ben, majd egy évvel később szintén eljutottak a Super Bowlig, de ott kikaptak a Denver Broncostól.

2001 februárjában jelentette be visszavonulását, de az áprilisi draftig még dolgozott, végül hivatalosan 2001 júniusában vonult vissza.

2012 és 2014 végén a San Diego Chargers és a New York Jets is felvette konzultánsnak, hogy segítsen a főedző és az általános igazgató keresésben.

Wolfot az NFL egyik legjobb front office emberének tartják, két csapat történelmét megváltoztatta, egy harmadiknak pedig segített lefektetni a sikeres alapokat. A Green Bay 23-ból 17 szezonban jutott a rájátszásba, mióta Wolfot kinevezték, 1992-ben pedig felvett egy megfigyelőt a csapathoz, akit Ted Thompsonnak hívnak. Jelenleg ő a Packers általános igazgatója. Öt jelenlegi NFL GM dolgozott Wolffal Green Bayben (Ted Thompson, Reggie McKenzie – Raiders, John Dorsey – Chiefs, Scott McCloughan – Redskins, John Schneider – Seahawks), akikből ketten (Thompson és Schneider) három NFC bajnoki címet nyertek az utóbbi 5 évben.

„Nagyon szerencsés vagyok, hogy ennyi kiváló, fiatal, tehetséges emberrel dolgozhattam, öten jelenleg is általános igazgatók az NFL-ben. 29 GM van az NFL-ben, ebből öten nálam kezdték Green Bayben. Tudom, hogy unalmas ez a szöveg, de én csak lehetőséget akartam kapni. Megkaptam, és szerencsére sikerült nyélbe ütni a Brett Favre-cserét. Az változtatott meg mindent.”