AFC East figyelő - 9. hét

Rázós héten vannak túl az AFC Kelti csoportjának gárdái, egyetlen sikerrel, azt is vért izzadva, nagy fordítással és szerencsével aratva. A harc pedig folytatódik a playoffért.

Buffalo Bills

Buffaloban tovább folytatják a kísérleteket egy győzelem elérésére, talán majd jövő héten a Lions ellen összejön, de a Bears is túl nagy falatnak bizonyult. Nem volt ezúttal sem messze a Gailey-társulat, de egy Fitzpatrick interception után kapott TD megpecsételte a sorsukat Kanadában is. Az mindenesetre figyelemreméltó, hogy a passzjáték milyen szépen kikupálódott, most már stabilan képesek bárki ellen tisztességes mennyiséget összehozni a levegőben, ez sokban köszönhető Steve Johnsonnak, aki szép csendesen kiváló elkapóvá nőtte ki magát, ezúttal is fogott egy szép touchdownt, majd joggal elégedetlenkedett a meccs után, hogy akárhogyan is küzd a csapat, nem képes nyerni. Futás nélkül nehéz is lesz, pedig a védelem kitett magáért, Spencer Johnson gyönyörű sackje pedig bármelyik összefoglalóba bekerülhetne. Sajnos azonban hiába a néhány pozitívum, ha nem jön az eredmény, nagy remények nem lesznek a jövőben sem. Torontóban a stadion nagy része ellenük szurkolt, pedig elvileg ők voltak hazai környezetben. Rian Lindell kihagyott egy extrapontot, pedig előtte 321-et értékesített sorozatban, ezzel az NFL negyedik leghosszabb szériáját szakította meg. Roscoe Parrish szezonja végetért, miután eltört a csuklója. A jó passzban lévő Detroit jön (feltehetően Stafford nélkül). Sűrűek a fekete fellegek Buffalo felett.

 

Miami Dolphins

Megszakadt a Miami kitűnő idegenbeli szériája Baltimore-ban. Azok számára, akik végignézték a találkozót, ez a második félidőben aligha lehetett kétséges: hengerelt a Ravens. Brandon Marshall a meccs előtt azt nyilatkozta, hogy ez lesz az a találkozó, amely „definiálja” a Delfineket. Nos, ha ez definiálta őket, akkor nem látszik sok sansz a rájátszásra. Marshall az összecsapás után szomorúan konstatálta, hogy nem tudja megverni a floridai gárda a jó együtteseket, és ez ellen ő egyedül nem igen tud tenni. Láthatóan nem is tett, ugyanis egy szép 21 yardos elkapást leszámítva szint észrevehetetlen volt a Miami kulcsembere, pedig a Ravens ellen pont a passzjátéknak kellett volna brillíroznia. Chad Henne három interceptionje sem segített éppen, ráadásul az első kettő nagyon közel érkezett a vendégek célterületéhez, így tulajdonképpen tálcán kínálta fel a lehetőségeket a Baltimore-nak. Henne nagyon kritikusan értékelte egysége teljesítményét, azonban állítása szerint tanulnak a hibákból és fel fognak javulni, mert nincs több hibalehetőség. Hát nem igen lesz, pedig a passz mellé az első drive-ot leszámítva észrevehetetlen futójátéknak is fel kell javulnia, a fal képtelen volt megtartani a hazaiak front sevenjét, a védelem pedig – Channing Crowder szavaival élve – túl könnyűvé tette a Hollók dolgát. Pedig még tán nem is ők voltak a hibásak, ugyanis az első két drive tehetetlensége után amikor lehetett, megállították az ellenfelet, és csupán mezőnygólokat engedélyeztek, azonban ez a terméketlen offense miatt nagyon kevésnek bizonyult. Ráadásul amikor kellett, Ray Rice mindig tudott hozni rövid passzokból pár fontos yardot. Nem jók tehát a kilátások, a Dolphins idei leggyengébb produktumát követően fogadja majd a bye után kipihenten érkező Tennessee-t, ha ezt a mérkőzést is elbukják, a playoff távoli reménnyé válik.

 

New England Patriots

A nagycsapatok skalpjai után nagy pofonba szaladtak a Hazafiak: a Cleveland esélyt sem hagyott nekik. Van mit foltozni  a védelmen, amely semmit nem tudott kezdeni Peyton Hillis-szel és a Browns trükkös játékaival, tulajdonképpen esélyt sem hagytak az offense-nek, hogy nyerjenek. Súlyosak a problémák, amelyeket meg kell oldani a védőknél, ha meg akarja nyerni a divíziót a Pats, mert a Browns-nál lesz keményebb ellenfél is. Eddig félre lehetett őket tenni a győzelmek miatt, de talán még idejében érkezett a pofon. A támadókkal nagy baj nem volt, Gostkowski ugyan megsérült, de úgy néz ki, Wes Welkernek jobban megy mostanság a rúgás, mint az elkapás (azért a csapat hozni fog egy rúgót a héten, az első számú esélyes erre Shayne Graham), Aaron Hernandez továbbra is fantasztikus. A futójáték akadozott, ahogyan a Steelers eleln is fog, de alapvetően nincs nagy gond velük. Belichick kelletlenül gratulált tanítványának, Mangininek, majd nyilatkozatában leszögezte, hogy keményen fognak dolgozni a javuláson, mert a Cleveland a játék minden egyes elemében jobbnak bizonyult. A Steelers elleni rangadóra érdemes is lesz felkészülni, ugyanis a Jets-től és a többiektől sem érdemes leszakadni. Márpedig Ben Roethlisbergerrel ki lehet használni a védelem ilyen gyengeségeit.

 

New York Jets

Íme a hétvége nyertesei, a régi-új éllovas Jets. Pedig a Lions elleni összecsapás nem úgy alakult, ahogy azt a szurkolók elképzelték, a házigazdák ugyanis nyeregben voltak egészen a hajráig. Egy-két szép megmozdulást - például Braylon Edwards TD-jét szülővárosa csapata ellen – leszámítva nem sikerült sokat alkotniuk támadásban, Matt Stafford pedig több-kevésbé sikeres volt a kiváló védelem ellen. A meccs végén viszont egy stratégiai hibának köszönhetően Sanchez kapott egy esélyt, hogy mindent kijavítson, és amikor kellett, pontos volt, a Jets pedig kiegyenlített. A hosszabbításban pedig egy Santonio Holmes bravúrral sikerült mezőnygóltávolságba kerülni, ezzel 6-2-re javítva a gárda mérlegét – mellesleg ezzel bő száz yardot ért el egymaga. Ezúttal jobban megoszlott a futások száma LT és Greene között, nem volt ez teljesen hatástalan de túl jó sem, de persze Sanchezen volt a hangsúly a folyamatos hátrány miatt. A defense továbbra is remek, Vernon Gholston meglepetésre kezdett, de sokat nem mutatott, Jahvid Best kikapcsolása nem okozott problémát, és Revis is leszedte a pályáról Calvin Johnsont (Nate Burlesonnal annál több gond volt). A győzelem nagy erőt adhat a Jets-nek, lelkileg ők vannak most a legjobb passzban, de ezt a múlt héten a Patriots-ról lehetett elmondani, és ők is Clevelandbe tartottak épp, a végeredményt pedig ismerjük. Szóval van félnivalója Rey Ryanéknek, Peyton Hillis a legjobb futásvédelmeket is meg tudja izzasztani, Colt McCoy pedig egyre jobban belelendül, úgyhogy nem ígérkezik egyszerű feladatnak a papírforma igazolása.

 

A hét támadója: Steve Johnson

Megérdemli ez a srác, hogy kapjon valami elismerést, mert kitűnő összhangban van Ryan Fitzpatrickkel, és ha valakin, hát rajta nem múlik az, hogy a Bills még mindig nyeretlen.  Futottak még: Mark Sanchez, Santonio Holmes, Ryan Fitzpatrick, Aaron Hernandez.

 

A hét védője: Cameron Wake

A Miami passrushere az idén elképesztően jó, és a Baltimore ellen is rendkívül nagyot alkotott. Két sackje és nyolc tackle-je volt a meccsen, gyakorlatilag egy személyben komoly nyomást jelentett Joe Flaccora. Futottak még: Bryan Thomas, Spencer Johnson, Bart Scott.

 

A hét jelenete: Santonio Holmes elkapása a hosszabbításban

Ez a play hozta meg a csoport egyetlen eheti győzelmét, és egyébként sem volt kis teljesítmény a Jets-től. Futottak még: Braylon Edwards TD-je, Steven Johnson touchdown-elkapása, Spencer Johnson sackje.

 

Rajnai Gergely (Rajna)