Bowl beharangozók - A mai menü [12/15]

A mai napon két mérkőzéssel kezdetét veszi a 2012-13-as bowl-szezon.

Bowl beharangozók - A mai menü [12/15]

GILDAN NEW MEXICO BOWL

Arizona Wildcats vs. Nevada Wolf Pack

Mikor?
2012. december 15-én szombaton, 19:00-tól az ESPN-en. A mérkőzés a Digi Sport 1-en és az ESPN Americán is élőben lesz látható.

Hol?
Az Új-Mexikó állambeli Albuquerque-ben. 2011-es adatok alapján a Rio Grande folyó partján fekvő város 552,804 lakost számlál, mellyel az Egyesült Államok harminckettedik legnépesebb települése. A város leginkább arról lehet ismert, hogy Bill Gates és Paul Allen itt alapította a Microsoftot 1975-ben. A mérkőzésnek a New Mexico Lobos 42 ezer férőhelyes arénája, a University Stadium ad otthont.

A bowl jelentősége:
A New Mexico Bowl 2006-ban indult útjára, és az idei lesz sorozatban a negyedik alkalom, amikor ez a mérkőzés nyitja meg az aktuális bowl-idényt. A szervezők eredetileg a Mountain Westtel és a Western Athletic Conference-szel szerződtek le, később azonban sikerült megállapodniuk a Pac-12-vel, hogy a 2011-től 2013-ig terjedő időszakban a WAC-et felváltva a Csendes-óceán parti főcsoport delegálja a meccs egyik résztvevőjét. Tavaly a rendezők nem élvezhették az új megállapodás előnyeit, mert a Pac-12 nem rendelkezett elegendő bowl-jogosult gárdával ahhoz, hogy Albuquerque-be is utazhasson egy csapatuk, ebben a szezonban viszont ez a feltétel teljesült, így fennállása során először BCS-konferenciából érkező csapatot is vendégül láthat a New Mexico Bowl.

A főszponzor:
A bowl szervezői 2011-ben kötöttek szerződést a Gildan Activewearrel, melynek következtében a kanadai székhelyű ruházati vállalat lett az NMB első névadó szponzora.

Emlékezetes momentumok az elmúlt évekből:
Az első New Mexico Bowlt 2006-ban a San Jose State nyerte a helyi Lobos ellen, 20-12 arányban; a találkozó offensive MVP-jének a Spartans elkapóját, a ma már Green Bay-ben szereplő James Jones-t választották. Egy évvel később az új-mexikóiak ismét saját stadionjukban léphettek pályára az utószezonban, és a hazai közönség legnagyobb örömére ezúttal már győzni is tudtak, épp az idei párharc egyik résztvevőjét, a Nevadát lenullázva. 2010-ben a Brigham Young, tavaly pedig a Temple játszotta itt akkori főcsoportja tagjaként utolsó mérkőzését - a BYU a Mountain Westből kilépve a 2011-es idénytől függetlenként folytatta, míg a MAC-et elhagyó Owls idén tért vissza a Big Eastbe.

A csapatok:


ARIZONA WILDCATS
Út Albuquerque-ig: A vadmacskák visszataláltak a helyes útra. A USC elleni upset után úgy tűnt, az előző idényben gyengélkedő alakulat akár még a főcsoport-döntőért is harcba szállhat, de a konferencia élcsapataival nem bírtak, így végül a Pac-12 déli divíziójának első helyétől is meglehetősen messzire kerültek. Ettől függetlenül a tavalyi 4-8-as alapszakasz után az idei 7-5-ös mérleg mindenképpen pozitívan értékelendő, és még szebb lenne az összkép, ha 2008 óta először az utószezonban is nyerni tudnának.
A főedző: A jelenkori egyetemi futball legnagyobb offensive gurui közé tartozó Rich Rodriguez egy félresikerült michigani kitérő után, egy év szünetet követően vállalta a feladatot, hogy újra ütőképes csapatot formál Tucsonban. A támadóegységnél elért eredményei már debütáló idényében felülmúltak minden várakozást, és az offense nagyszerű teljesítményének köszönhetően biztatóan indult RichRod arizonai regnálása.
Legjobb játékosok: Matt Scott (QB), Ka’Deem Carey (RB), Taimi Tutogi (FB), Austin Hill (WR), Dan Buckner (WR), Kyle Quinn (C)
Erősségek: A komplett offense. A Rodriguez-féle spread-option kiválóan működik, Ka’Deem Carey például az egész FBS legeredményesebb futója volt az alapszakaszban 1757 yarddal. Matt Scott is jól látja el feladatát, helyzetét pedig megkönnyíti, hogy számos megbízható célpont, köztük a feltörekvő másodéves tehetség, Austin Hill segíti őt. A fal futásblokkolásnál végzett munkájáról Carey számai mindent elárulnak, de az irányítót is jól védik a front tagjai: Scottot csak 14-szer tudták sackelni az ellenfél védői.
Gyenge pontok: Amennyire produktív a támadósor, annyira pocsék a defense. Az arizonai gárda azt a benyomást kelti, hogy a Jeff Casteel által koordinált védelemben már eleve a játékosállomány minősége sem megfelelő. A Wildcats idei 12 meccséből 7-szer is legalább 36 pontot kapott.
NEVADA WOLF PACK
Út Albuquerque-ig: A Mountain Westhez idén csatlakozó Nevadát a szezon előtt sokan elég erősnek tartották ahhoz, hogy az új főcsoportban rögtön a bajnoki címért szálljon harcba. A 6-1-es rajt további bizakodásra adhatott okot, utolsó 5 mérkőzéséből azonban 4-et is elveszített a „farkasfalka”, így debütáló idényüket végül az MWC középmezőnyében zárták.
A főedző: A Nevadát egy igazi legenda, a College Football Hall of Fame-be 2002-ben beválasztott Chris Ault irányítja, aki egy év kihagyást leszámítva 1976 óta dolgozik a renói egyetem futballcsapatánál. Ez idő alatt atlétikai igazgatóként is tevékenykedett alma materénél, a Wolf Pack vezetőedzői posztját 2004-ben vette át újra. Ha Rodriguezt az egyik legnagyobb offensive gurunak neveztük, minimum ugyanilyen minősítést érdemel Ault is, akinek a nevéhez egy teljesen új támadószisztéma, a pistol offense kidolgozása fűződik.
Legjobb játékosok: Cody Fajardo (QB), Stefphon Jefferson (RB), Zach Sudfeld (TE), Chris Barker (OG), Jeff Nady (OT), Albert Rosette (LB), Duke Williams (S)
Erősségek: A Wolf Pack támadó oldali eredményességének záloga a pistol offense. Stefphon Jefferson maximálisan kihasználta a speciális rendszer biztosította előnyöket, a csapat sztárja futott yardok tekintetében mindössze 54 egységgel maradt el a túloldalon szereplő Carey-től. A támadófalban további két All-MWC játékos áll a nevadaiak rendelkezésére Chris Barker és Jeff Nady személyében.
Gyenge pontok: Albert Rosette igazi tackle-gyáros, és a safety Duke Williams is posztja legjobbjai közé tartozik a konferencián belül, de összességében Chris Ault csapatának védelme is legalább annyira sebezhető, mint az arizonai defense, futással és passzokkal egyaránt.Egyéb érdekességek:
- A játékosok jutalma egy-egy ajándékcsomag, Deuce Brand karóra, Oakley Holbrook napszemüveg, Oakley sapka, Oakley Flak Pack XL hátizsák, Gildan takaró, valamint egy toll.
- A résztvevő egyetemek fellépési díja 912,500 dollár.
- A győztes csapatnak járó trófea egy cserépedény, mely az új-mexikói Zia indiántörzstől származik. A mérkőzés támadó és védő oldali MVP-jét egyaránt egy tradicionális bőrpajzzsal jutalmazzák.
- A két csapat utoljára 1941-ben találkozott egymással. Egy-egy Wildcats- és Wolf Pack-győzelemmel, valamint egy döntetlennel teljesen kiegyenlített a mérleg eddigi három összecsapásukon.
- A kommentátor Bob Wischusen és Danny Kanell, míg a pályaszéli riporter Kaylee Hartung lesz.

Summa-summárum:
Két „offensive mastermind”, két nagyszerű támadóegység, az ország két legeredményesebb running backje, valamint két rendkívül gyenge védelem - minden jel arra utal, hogy igazi pontháborúval indul az idei bowl-szezon. Ha nem is sokkal, de papíron a Wildcats tűnik esélyesebbnek, és a motivációs faktor is inkább mellettük szól, azonban ha a várakozásoknak megfelelően fejvesztett shooutoutba torkollik a mérkőzés, lehetetlen megjósolni, melyik fél jön ki belőle győztesen. Minden esély megvan rá, hogy kezdésként rögtön az utószezon egyik legszórakoztatóbb és legpontgazdagabb meccsét kapjuk a New Mexico Bowl révén.

Vass Ádám (vassadi)

 

FAMOUS IDAHO POTATO BOWL

Toledo Rockets vs. Utah State Aggies

Mikor?
2012. december 15-én szombaton, 22:30-tól az ESPN-en. A mérkőzést élőben adja az ESPN America is.

Hol?
Az Idaho állambeli Boise városában. A 2010-es népszámlálás szerint 205,671 lakos lakja a várost, de az agglomerációs területekkel együtt körülbelül 615,000 ember lakik itt, ez az állam leginkább városiasodott környéke, az USA északnyugati részén csak Seattle és Portland környéke a sűrűbben lakott. Boise az USA 104. legnépesebb városa. A mérkőzést a Boise State Broncos otthonában, a 37 ezres Bronco Stadiumban rendezik, amely a kék (!) színű Field Turf borításáról híres.

A bowl jelentősége:
1997-ben indult útjára a sorozat Humanitarian Bowl néven, akkor a C-USA és a Big West konferenciákkal kötöttek megállapodást. 2001-08-ig volt szerződésük az ACC-vel, ezen kívül nem voltak kapcsolatban BCS-konferenciával. Jelenlegi szabályozás szerint a WAC bajnoka (kivéve ha az BCS-bowlt játszik) és a MAC delegál ide csapatot. Ugye a helyi Boise State 2011-ben kivált a WAC-ból, ezért azóta folyamatosan pletykálnak arról, hogy változnak a jövőben a delegáló konferenciák.

A főszponzor:
A jelenlegi főszponzor az Idaho Potato Commission. A bizottság legfőbb feladata az idahoi krumplival (Idaho az USA legjelentősebb burgonyatermelője) kapcsolatos marketingtevékenységek (hirdetések, promóciók, PR) végzése, valamint további piacok felkutatása. A korábbi főszponzorok közül érdemes megemlíteni a Roady's Truck Stops étteremláncot és az MPC Corporation számítógépes hardvergyártót. Mind a két cég központja Idahoban található.

Emlékezetes momentumok az elmúlt évekből:
Az első találkozót 1997-ben a Cincinnati nyerte a most is érdekelt Utah State ellen 35-19-re. A bowl legeredményesebb szereplője a 3-szoros bajnok (1999, 2000, 2002) és csupán 1 vesztes (2005) fellépéssel bíró helyi csapat, a Boise State. 2004 januárjában a Georgia Tech futója, P.J. Daniels 304 yardot futott a Tulsa ellen, ez a valaha volt legtöbb egy bowl mérkőzésen. A legemlékezetesebb összecsapás talán a Fresno State 2004 decemberi hosszabbításos győzelme a Virginia ellen. Tavaly az Ohio Bobcats csapata győzött itt 24-23-ra a Utah State ellen, hála Tyler Tettleton meccsvégi TD-drivejának. A bowl érdekessége, hogy mindkét csapatból választanak MVP-t, a híresebb aktív NFL játékosok közül kiérdemelte ezt a címet Matt Ryan (2005), Colin Kaepernick (2008) és Jonathan Dwyer (2007) is.

A csapatok:


TOLEDO ROCKETS

Út Boise-ig: Már az 1. héten is látszott, hogy sokra hivatott ez a csapat, hiszen csupán hosszabbításban kaptak ki a mai másik bowl-mérkőzésen szereplő, jóval esélyesebbnek tartott Arizonától. Ezután következett egy 8-mérkőzéses győzelmi sorozat (közte az akkori BCS-rangsor szerinti 21. Cincinnati elleni diadallal), de az alapszakasz végén csoportjuk mindkét élcsapatától (Northern Illinois, Ball State) sikerült kikapni, az utolsó heti Akron elleni győzelem csupán szépségtapasz volt.
A főedző: Matt Campbell tavaly a Military Bowlon mutatkozott be főedzőként, méghozzá győzelemmel. Az elődje, Tim Beckman (jelenleg az Illinois főedzője) vezette vissza a rakétákat a MAC élmezőnyébe, a volt offensive coordinatora sikeresen folytatta Beckman munkáját. Campbell nevéhez fűződik egy rekord: tavaly 32 évesen vette át a csapat irányítását, ezzel az FBS legfiatalabb főedzője lett.
Legjobb játékosok: Terrance Owens (QB), David Fluellen (RB), Bernard Reedy (WR), Alonzo Russell (WR), Jayrone Elliott (DE), Dan Molls (MLB), Jermaine Robinson (S)
Erősségek: Kiegyensúlyozott csapat. A támadójáték mind a földön, mind a levegőben elég jól működik, David Fluellen 5.8-as átlaggal fut, Owens statisztikái is korrektek. Érdekes színfolt a két elsősorban foglalkoztatott elkapó: a junior Reedy mindössze 5-9 magas, a freshman Russell viszont 6-4 magas égi meszelő. A védelmük is jó egy MAC csapathoz képest (értsd: NCAA átlagot megüti), Dan Molls idén az FBS tackle-királya, a senior safety Jermaine Robinson pedig igazi playmaker.
Gyenge pontok: Idén 5 pozitív mérlegű csapattal játszottak, 2 meccsen nyertek ezek közül, azaz jó csapatok ellen nem biztos, hogy elég a Rockets csapategysége. A junior punter Vince Penza hajlamos hibázni.
UTAH STATE AGGIES
Út Boise-ig: Két állami rivális elleni győzelemmel kezdték a szezont (a Utes elleni hosszabbításos meccs komoly skalp), majd kikaptak a Rose Bowl-résztvevő Wisconsintól. Ezek után következett két győzelem két gyenge MWC-csapat ellen, majd a BYU-elleni, a legendás Wembley-beli angol-magyarra emlékeztető mérkőzés (6-3 lett a végeredmény a Cougars javára). A szezont egy hatos győzelmi sorozattal zárták le, amelyben megverték a konferencia másik két élcsapatát, a San Jose State-et és a Louisiana Techet (utóbbit hosszabbítás után). Az alapszakaszt a BCS-rangsor 22. helyén zárták.
A főedző: Gary Anderson 2009-ben vette át a csapat irányítását, előtte az ősi rivális Utah Utes defensive coordinatora volt. Az utolsó Utes-os szezonjában a csapat 2.-ként végzett a BCS rangsorban és legyőzte a Sugar Bowlban az Alabama csapatát. Az első két Aggiesnél töltött szezonja még negatív mérlegű volt, azonban tavaly már a 7-5-ös alapszakasz mérlegük elég volt pont ide, a Híres Idahoi Krumpli Kupára (szoros a verseny, de tán a legidiótább nevű bowl mind közül), azonban az Ohio kifogott rajtuk.
Legjobb játékosok: Chuckie Keeton (QB), Kerwynn Williams (RB), Jake Doughty (ILB) Zach Vigil (ILB), Will Davis (CB), McKade Brady (S)
Erősségek: NCAA szinten elit védelem, különösen igaz ez a secondary-re és a linebacker-sorra. Will Davis idén 16 passzt ütött el és fogott 5 interceptiont, a senior cornerback 21 levédekezett passzal vezeti az FBS-t. Nem sokkal marad el a védelem szintjétől a támadósor, Kerwynn Williamsből kiváló 3rd down back lehet NFL-szinten, a sophomore QB Chuckie Keeton amellett, hogy passzban is jó statisztikákat hoz, lábbal is veszélyes.
Gyenge pontok: A két komolyabb színvonalat képviselő konferencián kívüli mérkőzésen (@ Wisconsin, @ BYU) a támadók összesen 17 pontot hoztak össze. Keeton elkapóbrigádja nem képvisel komoly színvonalat. Idén három rúgóval is próbálkoztak, egyikük sem vált be igazán.

Egyéb érdekességek:
- A játékosok jutalma egy-egy ajándékcsomag, fekete North End téli kabát, Kombi téli kesztyű, fehér Nike Tiger Woods Victory sapka, Ogio Bullion hátizsák és egy Big Game tojáslabda.
- A résztvevő egyetemek fellépési díja 650,000 $.
- A mérkőzést Tom Hart és Mike Bellotti fogja kommentálni, a pálya széli riporter Quint Kessenich lesz.

Summa-Summárum:
Mindkét csapat képes a jó teljesítményre mind támadó-, mind védőoldalon, ezért a mérkőzés képe nehezen jósolható. Az Aggies védelme lehet, hogy túl nagy falat lesz Fluellenéknek, azonban ne feledjük, hogy Keetonék is elsősorban a WAC-védelmek ellen brillíroztak. A Utah State már 2-szer próbálkozott (1997, 2011) elhódítani ezt a bowl-t, mindkétszer sikertelenül, úgyhogy ők már csak a presztízs miatt is motiváltak lesznek, a Toledo pedig első teljes szezonját zárja Matt Campbell irányítása alatt, a fiatal mester számára fontos lehet a sikeres szezonvég, úgyhogy valószínűleg ő is motivált csapatot fog a pályára küldeni.

Papp Gábor (empty taxi)