Kerekasztal, 2016. 14. hét

2016. december 11., 15:11

Veterán edzők és fiatal irányítók a mai témánk.

Kerekasztal, 2016. 14. hét


1) A Tampa és a Tennessee is kezd csapatra hasonlítani a tavalyi 1/1-es és 1/2-es QB-val a fedélzeten. Valamelyik csapat bejut-e a rájátszásba, miként látod a jövőjét a két csapatnak/QB-nak?

Kocsis Gábor (gabokocka): Szép lassan alakul mindkét keret, az irányítók is épülnek fel folyamatosan. A Titans csoportja könnyebbnek tűnik, azonban a hátralevő sorsolás nem egyszerű, meglepne, ha sikerülne playoffba kerülni. A Buccaneers jobban is áll, egy fokkal könnyebb meccsei vannak hátra, így náluk reális esélyt látok a rájátszásba kerülésre. Persze náluk is benne a van a pakliban, hogy a végén lemaradnak, de a távlati kép mindenképp biztató, ha választanom kéne a két irányító között, jelenleg én inkább Winstont választanám.

Tóth Balázs (alatriste): Mind a két QB játéka kezd beérni és valóban úgy néz ki a csapatok franchise irányítókat találtak. A Titans esetében nagyon kevés esélyt látok a PO-ra. Bár egy győzelemmel is átvehetnék a csoport vezetését, nagyon erős a sorsolása a csapatnak (DEN, @KC, @JAX, HOU). Ebbe leginkább egy 2-2, 1-3-as eredményt lehet beleképzelni főleg látva milyen hektikus a csapat játéka idén (egyszer tudtak csak zsinórban két mérkőzést nyerni). Továbbá a riválisok sorsolása sokkal könnyebbnek ígérkezik, így nem hiszem, hogy idén odaérhetnek a rájátszásba. Bíztató azonban a támadósor. A fal megerősítése és az erős futójáték nagyon jó alapot ad Mariota keze alá, már csak a védelemmel kéne valamit kezdeni. A következő offseasonban ide várok erősítést és akkor jövőre újra neki lehet lódulni a nem túl nehéz csoportnak. A Bucs helyzete már talán egy fokkal könnyebb. A csapat jelenleg is rájátszást érő helyen tanyázik és leginkább a csoporton belül lesznek még meccseik (NO 2*, CAR és @DAL). Nagy versenyt várok köztük és a Falcons között a csoport győzelemért. A sorsolás az Atlantánál könnyebb (@LA, SF, @CAR, NO), de azt se zárom ki, hogy a vesztes csapat a Wild Card helyen jusson tovább, bár ott is 4-5 komoly csapat versenyére van kilátás. Evans személyében Winstonnal jelenleg olyan elkapója van amilyen nagyon kevés irányítónak, bár ha őt kivesszük ez az egység azért nem túl acélos. A védelem jobban játszik az előzetesen elvártaknál, de a jövőben ott is és a támadó oldalon is lenne mire figyelmet fordítani (OL). Jövőre egészen elképesztő mennyiségű cap space fog a csapat rendelkezésére állni és az ide szezon után jóval vonzóbb célpont lehet Florida a játékosok számára, mert a pénz mellett már egy bőven rájátszásért küzdő csapatba igazolhatnak. A csoport azonban itt komolyabb erőt képvisel.

Papp Gábor (empty taxi): Összességében mindkét csapat jövője fényes. A Titansnél az új general manager nagyon szépen építi a rostert és nem éppen a liga legkeményebb csoportja az AFC South. Ha sikerül a nyáron rendbe tenni a secondaryt, akkor onnantól kezdve már csak Mike Mularkey lehet a csapat kerékkötője. Tampában jó döntés volt Dirk Koetter előléptetése vezetőedzővé, elvégre így érkezett a védelem élére régi barátja Mike Smith, akinek a keze alatt sokkal jobban néz ki ez a defense. A Bucsnál véleményem szerint a holtidény legnagyobb feladata a támadófal megszilárdítása lesz. A jelenlegi szezonban inkább a Tampában érzem, hogy rájátszásba juthat, ugye per pillanat is wild card helyen tanyázik a csapat, plusz a jelenlegi csoportelső Atlanta Falcons is azonos mérleggel bír. A Tennessee divíziómérlege nem túl erős, ezért úgy vélem, hogy nem teljesen a saját kezükben van a sorsuk, ráadásul a Jacksonville-t leszámítva csupa rájátszásaspiráns gárdával játszanak még az alapszakaszban.

 

2) Kaepernick voidolta a kontraktját, lecserélték, de a hétvégén ő kezd a Friscóban. Mi lesz vele és a 49ers-szel jövőre?

Kocsis Gábor: Nem túl rózsás a 49ers helyzete, nehéz volna azt mondani, hogy NFL kaliber a keret. Kaepernick sincs élete formájában, talán jót tesz majd neki a váltás, amiről úgy gondolom mindkét félnek hasznára lesz. A Friscónak teljesen új alapokról kell kezdeni az építkezést, míg Kaepernick talán egy másik helyen meg tud újulni, és új életet lehelhet karrierjébe.

Tóth Balázs: Nem lehet belelátni Kelly fejébe. Mindig is azt mondtuk, hogy egy Colinhoz hasonló irányító illene legjobban az Ő rendszerébe. Most megkapta Kaepet de nem igazán akar összeállni a játék. Teszem hozzá volt, hogy ez legkevésbé sem Kaepernickek múlt. Ha nem itt én úgy gondolom lesz csapat, aki ad még kezdő lehetőséget Colin számára, de tény, hogy sikeresen Ő csak bizonyos sémákba illeszthető be. Ha valahol ezt figyelmen kívül hagyják csak lebőgés lesz a dologból. Erős futójáték és read option nélkül tisztán zsebből Kaep sosem lesz még talán csak átlagos irányító sem. Chip alatt viszont kiszámíthatatlan mikor mit határoz el a csapat. Sajnos mostanra annyira talent hiányos lett a keret, hogy több év jó draftja és szabadügynök tevékenysége kellene ahhoz, hogy komolyan tényezők legyenek a csoportban. És elképzelhető, hogy ezt a folyamatot egy új irányítóval kezdenék majd meg San Franciscóban.

Papp Gábor: Az ilyen kérdésekre szokták volt mondani, hogy könnyebbet és kettőt. A kulcskérdés az, hogy kirúgják-e Trent Baalke general managert, ha nem, akkor kizártnak tartom, hogy Kaepernick maradjon San Franciscoban. Nem ígérkezik nagyon erősnek a 2017-es draft QB fronton, így nem kizárt, hogy például egy Cardinals ad neki egy rövidtávú szerződést, hogy bizonyítson kezdőként, de az is benne van, hogy innentől csereirányítói karrier vár rá a továbbiakban. A 49ers véleményem szerint 1/2-re irányítót fog draftolni (akkor is, ha visszaigazolják Kaepernicket) és Chip Kelly további sorsa azon áll vagy bukik, hogy mit hoz ki az új franchise QB-ból.

 

3) A Bengals idén eddig kilátsátalan volt, most sikerült egy korrekt meccset produkálni. Mi lesz Marvin Lewis sorsa, mi volna a helyes döntés?

Kocsis Gábor: Mindenképp csalódás ez a szezon, olyan csapatrészek omlottak össze a Bengalsnál, amire kevesen számítottak. Szerintem kap még egy évet Lewis, azonban ha nem tud megújulni a csapat, akkor viszont 2018-ban új éra kezdődik majd a dzsungelben.

Tóth Balázs: Nagyon nehéz megmondani mi volna a jó. Egyes csapatok és edzők a lelküket is eladnák 5 sorozatos rájátszás szereplésért. Kérdés persze, hogy elégedettek lennének-e, ha ott folyton jönne az első körös pofon. Ahogy irányítóból, vezetőedzőből sem tolonganak az NFL-ben a jobbnál jobb lehetőségek, így azt mondom, maradni fog még Lewis, még ha idén az eddigi évekkel ellentétben lenne is ok az elküldésére. A keret erős, ha jövőre sem lesz PO, azt mondom meg fogják neki köszönni a munkát, de ha tegyük fel jön majd a szokásos one and done megint lehet vakarni a fejeket, hogy mi lenne a jó döntés.

Papp Gábor: Ha Marvin Lewist a 2008-as szezon után nem rúgták ki, amikor zsinórban 3. éve nem jutott rájátszásba a Bengals-szal és sikerült összehoznia egy veretes 4-12-es mérleget, akkor most sem fogják. Hogy ez-e a helyes döntés, nem tudom. Lewis-szal annyiszor produkált már első körös rájátszáskiesést ez a csapat, hogy joggal merül fel a gondolat, hogy vele ez a plafon. Ugyanakkor látszik, hogy szakmai vonalon színvonalas munka folyik Cincinnatiben, nem véletlen, hogy Mike Zimmerből, Jay Grudenből és Hue Jacksonból is vezetőedző lett más csapatnál. Lehet, hogy egy edzőcserével ez megtörne.

 

4) Fisher és a Rams. Újabb közepes (gyenge) szezon, mégis hosszabbítás. Vajon meddig tart a kapcsolat, mi kellene a változáshoz?

Kocsis Gábor: Teljesen logikátlan az, ami a Ramsnél történik, így nehéz azt megtippelni, mikortól kezd életszerűen működni a franchise. Én most azt mondom, ha jövőre Goff és a Rams nem lesz harcban a PO-ért, megköszönik Fishernek az eddigi munkát, ellenben ha ott fognak táncolni a rájátszást jelentő helyek környékén, akkor tovább tart majd a házasság.

Tóth Balázs: Nincs ötletem. Talán akarnak neki adni egy teljes évet Goffal, hogy 1 év tapasztalat után mit tud kihozni a csapattal egy ígéretesebbnek tűnő irányítóval. Jövőre ha nem lesz rájátszás, vagy legalább éles harc érte és pozitív mérleg, nem tudom elképzelni, hogy itt maradhasson Fisher, de hát ezt már többször mondtuk és Mr. Survivor még mindig itt van.

Papp Gábor: A dolog háttere szerintem annyi, hogy a Los Angelesbe költözéssel a tulajdonos Stan Kroenke-t a Rams kapcsán annyi más dolog leköti, hogy egyszerűen nem marad energiája még egy edzőcserével is foglalkozni, nem akar még egy plusz változást kezelni a mostani időszakban. Amint stabilizálódik a Rams helyzete Los Angelesben, szerintem Fisher repülni fog Les Snead general managerrel karöltve.

 

5) Carson Wentz parádésan kezdett újoncként, de kezd elszürkülni. Mi az ok? Egyre jobban kiismerik, vagy a környezet nem tesz többet lehetővé (vakok az elkapók)?

Kocsis Gábor: Nem akarom elkeseríteni az Eagles drukkereket, de bennem Foles 2.0-ként él egyelőre Wentz. Persze nem segíti az életét, hogy nincs normális skill player a támadók között, így messze nem lehet megmondani, mire lenne képes korrekt társak kíséretében, de én egyelőre szkeptikus vagyok. Aztán jövőre lehet, hogy tátva marad a szám a fiatal irányítót látva, de én jelenleg 40-60 arányban tenném csak, hogy ő lesz a megoldás hosszútávon a Sasoknál.

Tóth Balázs: Egy eltiltásokkal is sújtott fallal, ami mondjuk azért még így sem rossz, átlagos futószekcióval és a liga egyik legrosszabb elkapósorával rookieként talán ennyi volt ebben. Wentz sokkal jobban kezdett, mint bárki is remélni merte volna, de a kezdeti "varázst" kielemezték és felhasználták az ellenfelek. Ugyanakkor fényes a jövő az Eaglesnél. Egyáltalán nem tűnik elpazarolt picknek az 1/2 Wenztért, és jóval könnyebben abszolválta az ifjú irányító az egyetemi másodosztály és az NFL közötti lépcsőt, mint azt várni lehetett volna. A sikeresebb jövő érdekében kell a célpontbővítés, és talán egy biztos (a labdára vigyázó, nem sérülékeny és nem is nyugdíjas) futó sem ártana a következő szezonhoz. Jó stáb dolgozik Phillyben, Doug Pederson alatt adva lesz Wentz számára egy erős védelem, de ez az idény még csak az út eleje volt.

Papp Gábor: Wentz jó kezdésének a háttere az véleményem szerint, hogy jóval NFL készebb játékos volt ő annál, mint amit egy másodosztályú egyetemről érkező irányító esetében várnánk. Ráadásul Doug Pedersonnak sikerült egy Wentz erősségeit kellőképpen kiaknázó playbookot összeállítania. Azonban ahogy teltek a hetek, úgy lett egyre több filmanyag róla, az aktuális ellenfelek védőkoordinátorai egyre pontosabb képet kaptak arról, hogy mi is várható Wentztől, így kvázi törvényszerű volt némi visszaesés. Ezt a visszaesést pedig azért nem sikerült mérsékelni, mert az Eagles támadósorában egyedül a fal rendelkezik olyan kvalitással, amire hosszú távon lehet építeni.