NCAA - Az év eddigi történései

Annyi változás ment végbe néhány hét alatt az egyetemi futball világában, érdemes egy pillanatképet készíteni, hogyan is állunk most, kiknek vannak még bajnoki álmai, Bowl-reményei, vagy kik azok akik már csak a szebb jövőben bízhatnak

A nagydöntőbe jutás lehetősége már csak igen kevés csapat előtt adott. Ha összehasonlítjuk a jelenlegi helyzetet az idény előtti esélylatolgatóéval, igencsak árnyalt képet kaphatunk jóslási tehetségünkről és szakértelmünkről. Becsületünkre legyen mondva, ez legalább ennyire meglepte az amerikai szakírókat is, akik ezt a szezont „The upset year”-nek, azaz egyszerűen csak „A felfordulás évének” nevezik… Az Appalachian State történelmi sikere (másodosztályú csapat még soha nem győzte le top25-ös ellenfelét) nagyszerű alaphangot adott a további eseményeknek, és mindent elmond a későbbiekről, hogy talán még nem is ez volt a legnagyobb szenzáció. A rangsorokat (év legjobb játékosa, felfedezettje, stb.) majd a Bowl-meccsek után tartogatjuk, most csoportonként átböngesszük az esélyeket, és félve bár, de kísérletet teszünk a konferenciák (és az azokon belüli divíziók) nyerteseinek, illetve a különböző Bowlok résztvevőinek megtippelésére.


ACC:
Az elmúlt játékhét elején, csütörtökön tulajdonképpen lejátszották a december 1-jén esedékes csoportdöntőt is. Az Atlantic Divben a Boston College, a Coastal Divben a Virginia Tech a legerősebb gárda, ezzel augusztusban sem trafáltunk mellé. A BC mögött nagyon teper még a Wake Forest (melynek eredményei előtt csak nagy hajlongás megengedett) és a Clemson, de Ryan akkora tartást ad társainak, amivel pillanatnyilag nem veheti fel senki a versenyt. Persze ha belegondolunk, az első fordulóban milyen közel volt a Deacons a BC elleni bravúrhoz…A másik oldalon a VT egyetlen vetélytársának a Virginia tűnik, de csak abban az esetben ha szigorúan a tabellára koncentrálunk. Ugyanis az egymás elleni meccsükön a Hokies esélyt sem ad majd a Cavsnak. A többiek csak bukdácsolnak, a Florida State-től, Miamitől, North Carolinától, Georgia Techtől többet vártunk, de szürke középcsapat mind. A Maryland és a North Carolina State szereplése bizalomkeltő, nagy pechjük, hogy valakinek veszítenie is kell a kiélezett mérkőzéseken… Maradt még a Duke, mely a Northwestern legyőzésével bebizonyította, mennyire túlértékelt a Big Ten. A BC-VT „visszavágón” hatalmas küzdelmet várunk, az elsőség kérdése még nem eldöntött.
Tipp: Boston College

Big 12:
Óriási csalódás a Nebraska teljesítménye, fél Amerika csak nevet a nem olyan rég még rettegett „feketemezes” védelmüktől. Az Arizona State-től átigazolt irányító, Sam Keller (a legfrissebb hírek szerint már nem játszhat az év hátralevő részében) valószínűleg nem sűrűn nézegeti a tabellát, mert biztosan szívrohamot kapna mikor meglátná, hogy áll a Huskers és hogy az ASU… E csapat trónját vette/veheti át a Kansas és Missouri, a Jayhawks még mindig veretlen, a Tigers egyetlen idei legyőzője a délen egyeduralkodó Oklahoma. Az az Oklahoma, aki a Coloradotól kapott ki, simán. Ugyanabban a fordulóban a Texast újra (szinte lemásolva a tavalyi mérkőzésüket) kioktatta a Kansas State, szóval az erőkiegyenlítettséggel itt sincs gond. Bár ezek az eredmények miatt az Észak jobbnak tűnhet, mint Dél, a két divízió közti döntőn valószínűleg utóbbi győzedelmeskedne, ahogy azt a korábbi évek példája mutatja. Kellemes meglepetés az Oklahoma State, de a Bedlam Seriesen (ez a OU vs. OSU találkozó neve) még nem vehetik fel a versenyt a Soonersszel. A szokatlan játékstílus (passzok passzok hátán) és a rekordhalmazó Michael Crabtree (WR, freshman) miatt érdemes követni a Texas Techet, a fantasztikus (ugyanakkor pontatlan és sokat hibázó) offense azonban a „nagyok” ellen nem elég. A töltelékszerepet tölti be a Texas A&M, a Baylor és az Iowa State pedig a Big 12 pofozózsákja. Itt sem szabad elmenni azon tény mellett, hogy az Iowa State egyetlen győzelme ugyancsak egy Big Tenes, az Iowa Hawkeyes ellen született meg…
Tipp: OklahomaBig East:
Ezen csoportból látszik igazán, sokszor mekkora baklövéseket lehet elkövetni az esélylatolgatásokkal. Magunkat idézem: „Nem kell ahhoz őstehetségnek lenni, hogy a három dobogóst megtippeljük: Louisville, Rutgers, West Virginia, nem feltétlenül ebben a sorrendben. A többieknek lövése sem lesz, nem fognak beleszólni a hármas között zajló versenyfutásba.” Nah ebből körülbelül a West Virginia az, ami bejött, a Louisvilleben hiába parádézik Brian Brohm (QB, senior), a védelem nem tudta elviselni Okoye elvesztését (őt ugye a Houston draftolta), a Rutgers meg egyszerűen csak egy színtalan-szagtalan, könnyen kiismerhető csapat benyomását kelti. A Mountaineers viszont mind az O, mind a D terén parádés, ha a sokat emlegetett futások mellett kicsik jobban mennek a passzok is, ember legyen a talpán, ki őket megállítja (feltéve ugye, ha nem South Floridának hívják…). A konfot mégsem ők, hanem – csodával határos módon – a Connecticut Huskies vezeti. Kilencedik heti összefoglalónkban pár szó erejéig már boncolgattuk a helyzetet, keresve jó szereplésük okát. Sok ideig a szakírók többsége lenézte a UConnt, mára azonban elfogadott: tényleg képesek a nagy bravúrra. Tudniillik a South Floridát küldték haza üres kézzel, visszahúzva ezzel a földre a Bullst. A Cincinnati és a Pittsburgh is képes beleszólni a dolgok alakulásába, mint azt láttuk, előbbi sorsolásából adódóan könnyen döntőbíróvá válhat. A sereghajtó Syracuse játékosainak a Louisville legyőzése biztosan nagy élmény marad, mert ezen kívül sok sikerélményben nem volt részük.
Tipp: West Virginia

Big Ten:
Ez az a konferencia, amivel egyszerűen nem tudunk kibékülni. Pedig most a fanfárokat kellene megszólaltatnunk, hiszen az Ohio State jelenleg az USA elsőszámú egyetemi csapata. Legalábbis a BCS rangsor szerint… A Big Ten tényleges erejére korábban már tettünk utalásokat, hogy ebben egyeduralkodó az OSU, azt aláírjuk (19 győzelem sorozatban). De hogy miképpen lehet egy olyan gárda az no. 1., mely csoportmeccsein kívül a Youngstown State, az Akron, a Washington és a Kent State ellen nyert, arra egyszerűen nem lehet pontos választ adni… Aztán van a Michigan, akit hiába alázott meg saját stadionjában az Oregon illetve az Appalachian State, a 12. helyen áll, vagy a 21. helyezett Wisconsin, akinek sorozatos botlásai (két vereség és nyögvenyelős győzelmek) felett is képesek szemet hunyni a rangsor készítői. A Purdue, az Illinois és a Penn State csak itt lehet élcsapat, súlytalanok. Csakúgy mint a többiek, a Northwesterntől kezdve a az Iowán és az Indianán át egészen a Michigan State-ig. A Minnesotáról kár is beszélni, őket bárki képes elkapni. Mindenesetre a a november 17-i Ohio State-Michigan a tavalyihoz hasonlóan megint az „Évszázad mérkőzése” lesz, de nehéz elviselni a a Big Ten-túltengést.
Tipp: Michigan

Függetlenek:
Ezen fejezet nem is szólhatna másról, mint a Notre Dame csúfos leszerepléséről. Hét vereség, mindössze egyetlen győzelem, történelmi. Az, mert ilyen rosszul még soha nem sikerült kezdenie az íreknek, szóval évszázados mélypontra kerültek. A szurkolók mégsem tudják Charlie Weist hibáztatni, bíznak a jövőre csodálatosnak ígérkező recruitingban. Persze bizakodtak, hogy ez nem az újjáépítés éve lesz, a leégés meg pláne nem volt terveikben. De pozitív lehet, hogy a nagyobb meccseken már túl vannak, a Navy, az Air Force, a Duke és a Stanford legyőzése elméletileg így sem jelenthetne gondot. Elméletileg… A Navyban még Roger Staubach (a Dallas későbbi legendája) volt az irányító, mikor legutóbb a Tengerészek fektették két vállra az ND-t, Kaipo-Noa Kaheaku-Enhada (QB, junior) közel nincs az ő szintjén, viszont még mindig jobb annál, amit egykét védőjátékos művel… Fura egy találkozó lesz, mindenképpen érdemes megtekintésre. Csakúgy mint a december 1-jei Army-Navy, mely talán a világ legpikánsabb összecsapása, szerencsére csak a futballpályán. Az Army most az Air Force ellen bizonyíthat, hosszú idő után eséllyel szállhatnak harcba a Commanders-in Chief trófeáért (ezért verseng minden évben a három katonai együttes). A Western Kentuckynak ez egy átmeneti év, zömében még másodosztályú csapatok ellen küzd meg, hiába ér pozitív mérleget, Bowlon akkor sem szerepelhet.Pac-10:
Újabb baklövésünk csalhatatlan bizonyítéka, ha rápillantunk a Pac-10 eredményeire és állására. A verhetetlennek hitt USC számára nemhogy a bajnoki cím, lassan a csoportgyőzelem is elúszik. 5 év után megverték őket stadionjukban, az elkövető nem is lehetett más, mint a 2002-ben is nyertes Stanford. Ezalatt az Arizona State és az Oregon is folyamatosan nagyszerű formát mutatott, kettejük szombati mérkőzése dönt az első hely sorsáról. A USC tehát csak a harmadik (szerencsével a második) helyre lehet jó, szorosan a nyomukban az Oregon State-el. A UCLA-t és a Californiát nem lehet hova tenni, szép győzelmek mellé arcpirirító vereségek is társultak. A Bruins ugyan megverte a Beaverst és a BYU-t, viszont ez nem sikerült a Notre Dame, a Utah és a Washington State ellenében. A Golden Bears második kiemelt volt még októberben, de az azóta elszenvedett három vereség mutatja, mennyire kiélezett is a küzdelem. Az Oregon és az ASU tehát kiemelkedik a mezőnyből, a többi említett egyetem a Washingtonnal és az Arizonával karöltve egész jól elszórakoztatja egymást.
Tipp: Oregon

SEC:
A SEC-t nem lehet elégszer éltetni ahhoz, hogy kifejezzük milyen óriási élményt jelent mindig konfrivális közötti találkozó. A csalódást keltő Ole Miss kivételével senki nem mehet biztosra a másikkal szemben, folyamatos fantasztikus teljesítménnyel lehet csak „életben maradni”. Hihetetlen tény, hogy Keleten minden csapat pozitív mérleggel áll! A déli erőgutballt szerető főleg ezért ágaskodnak a playoff-rendszer bevezetése mellett, és valljuk be, a SEC össze sem hasonlítható mondjuk a Big Tennel… Az Arkansas, a Kentucky, a Mississippi State, vagy mondjuk a Vanderbilt, azok akik pilanatnyilag hátrébb állnak divíziójukban, cseppet sem játszanak alárendelt szerepet, például a Kentucky sokáig még veretlenül menetelt, az LSU-t is legyőzve hajtott a Nagydöntőre, és most… Nyugaton szombaton szuperrangadó, a Nick Saban által felpörgetett Alabama meccsel korábbi kenyéradójával, a louisianai tigrisekkel. Itt felesleges számolgatásokba bonyolódni, fordulóról fordulóra változhat a helyzet. Les Miles zsenialtiása miatt (azok a Florida és Auburn elleni momentumok…) mi az LSU-ra tesszük le a voksunkat, és persze várjuk, ahogy mondjuk a Florida, South Carolina, a Georgia, vagy éppen a Tennessee megleckézteti majd aktuális Bowl-ellenfelét.
Tipp: LSU

Többiek (Conference-USA, MAC, Mountain West:, Sun Belt, WAC):
Róluk sokkal kevesebb szót ejtünk, lehet méltatlanul. De ezen konferenciák egyes csapatai annyira gyengék, hogy bizony jobb másodvonalbeliek jó eséllyel pályáznak skalpjukra (mint pl. a MAC-ban amúgy előkelő helyen álló Central Michigan, őket könnyedén intézte el a North Dakota State). A C-USA-ban a Houston, az East Carolina és a UCF, az MWC-ben a Brigham Young, a Utah, az Air Force és a New Mexico, A Sun Beltben csak a Troy, a WAC-ban a Boise State és a Hawaii, a MAC-ban pedig talán a Ball State tekinthető számottevő tényezőnek a Div-AA széles palettáján. Ez a kijelentés bosszanthatja a hazánkban valószínűleg nem nagy szurkolótáborral rendelkező TCU, Wyoming, vagy éppen a Middle Tennessee híveit, ők azok, akik a „jókat” és a „rosszakat” elválasztó határmezsgyén találhatóak.
C-USA tipp: Houston
MAC tipp: Ball State
Mountain West tipp: BYU
Sun Belt tipp: Troy
WAC tipp: Boise StateKristálygömbünkbe pillantva jelenleg ezt látjuk:

Poinsettia Bowl: Wyoming Cowboys - Navy Midshipmen
New Orleans Bowl: Troy Trojans - Southern Miss Golden Eagles
PapaJohns.com Bowl: Central Florida Golden Knights - Louisville Cardinals
New Mexico Bowl: Fresno State Bulldogs - Utah Utes
Las Vegas Bowl: BYU Panthers - Arkansas Razorbacks
Hawaii Bowl: Hawaii Warriors - Tulsa Golden Hurricane
Motor City Bowl: Michigan State Spartans - Ball State Cardinals
Holiday Bowl: USC Trojans - Oklahoma State Cowboys
Texas Bowl: Texas Tech Red Raiders - UTEP Miners
Champs Sports Bowl: Georgia Tech Yellow Jackets - Indiana Hoosiers
Emerald Bowl: UCLA Bruins - Miami Hurricanes
Meineke Car Care Bowl: Cincinnati Bearcats - Maryland Terrapins
Liberty Bowl: Houston Cougars - Mississippi State Bulldogs
Alamo Bowl: Penn State Nittany Lions - Texas Longhorns
Independence Bowl: Kentucky Wildcats - Kansas State Wildcats
Armed Forces Bowl: Air Force Falcons - California Golden Bears
Sun Bowl: Oregon State Beavers - Rutgers Scarlet Knights
Humanitarian Bowl: Boise State Broncos - Florida State Seminoles
Music City Bowl: Clemson Tigers - Purdue Boilermakers
Chick-fil-A Bowl: Wake Forest Demon Deacons - South Carolina Gamecocks
Insight Bowl: Colorado Buffaloes - Wisconsin Badgers
Outback Bowl: Illinois Fighting Illini - Auburn Tigers
Cotton Bowl: Missouri Tigers - Tennessee Volunteers
Gator Bowl: Virginia Cavaliers - South Florida Bulls
Capital One Bowl: Ohio State Buckeyes - Alabama Crimson Tide
International Bowl: Miami (Ohio) RedHawks - Connecticut Huskies
GMAC Bowl: East Carolina Pirates - Buffalo Bulls

Rose Bowl: Michigan Wolverines - Arizona State Sun Devils
Sugar Bowl: Georgia Bulldogs - Kansas Jayhawks
Fiesta Bowl: Oklahoma Sooners - Virginia Tech Hokies
Orange Bowl: Boston College Eagles -West Virginia Mountaineers

BCS National Championship Game: LSU Tigers – Oregon Ducks


Horváth Róbert (JJ Tiller)