Offseason csapatértékelők - 22. Tennessee Titans

Sikerülhet-e a szintlépés 2014-ben?

Offseason csapatértékelők - 22. Tennessee Titans

22. TENNESSEE TITANS
Mérleg: 7-9

Ez történt 2013-ban:
Mike Munchak harmadik szezonja vízválasztónak ígérkezett, a vezetőség egyértelmű elvárása volt a rájátszás kiharcolása; különösen azután, hogy a szabadügynök-piacon szokatlanul kiköltekezett a Tennessee. Nem indult rosszul a szezon, az első négy héten három sikert is begyűjtöttek a Titánok, egyetlen vereségük is hosszabbításban következett be, Jake Locker a biztonsági irányító iskolapéldájává vált, a védelem pedig agresszív és hatékony volt. A Kansas City ellen aztán megsérült Locker, cseréje, Ryan Fitzpatrick pedig elvesztette a következő három találkozót. Bár Locker visszatérése nem sikerült tökéletesre, a Rams ellen ismét sikerült pozitívba fordítani a mérleget, ezt azonban igazi mélyrepülés követte: az addig nyeretlen Jaguars ellen Locker ismét megsérült, jött is a mentrendszerű zakó; a következő öt hét folyamán pedig négy további. Bár a liga talán két leggyengébben teljesítő csapata, a Jacksonville és a Houston ellen győzelmekkel fejezte be a szezont a Titans, a playoff álom maradt. A mutatott játék sem kecsegtetett sok jóval: a feljavított támadófal nem igazán állt össze, Chris Johnson teljesítménye is megkopott, Locker sok sérülése mellett nem tudott kiemelkedőt nyújtani, a védelem pedig folyamatosan puhult fel a szezon során. A franchise alapítója és tulajdonosa, Bud Adams halála további problémákat vetett fel, az új vezetés pedig nem volt rest megválni az edzőktől, így Nasvhille-ben is új korszak veszi kezdetét 2014-től.

Edzőváltások:
Mike Munchak főedző helyett Ken Whisenhunt (a Chargers támadóedzője)
Dowell Loggains OC helyett Jason Michael (a Chargers TE edzője)
Jerry Gray DC helyett Ray Horton (a Browns védőedzője)
és még sokan mások

Draftjogok: Az idei 3. körös választás tavaly Justin Hunterért San Franciscóba vándorolt, a többi saját draftjog megvan

Mozgástér (cap space): ~ 6,5 millió dollár.

Lejáró szerződésű játékosok (UFA)*: Rusty Smith (QB), Jackie Battle (RB), Leon Washington (RB), Kenny Britt (WR), Damian Williams (WR), Marc Mariani (WR), Kevin Walter (WR), Mike Otto (OT), Chris Spencer (G/C), Rob Turner (C), Kevin Matthews (C), Antonio Johnson (DT), Ropati Pitoitua (DE), Alterraun Verner (CB), Bernard Pollard (S) .

Korlátozott jogú szabadügynökök (RFA): -

*félkövérrel az alapember

Hiányposztok: RB, OT, DE, LB

Várható tervek a holtszezonra:
Jake Locker mutatott pozitív jeleket, de összességében sérülékenysége miatt egyelőre nem lehet a jövő irányítójának tekinteni, ráadásul teljesítménye sem mondható kiemelkedőnek, amikor pályára kerül. Szerződése viszonylag kedvező, így feltehetően kap még egy lehetőséget, de nem zárható ki egy új irányító beszerzése sem.

Chris Johnson teljesítménye nem érte el a várt szintet, pedig rá alapozott volna a csapat támadásban. Folyamatosan lassul, a fizetése viszont továbbra is magas, így minden bizonnyal megválnak tőle a holtszezon folyamán. Shonn Greene viszont kevés lenne egyedül, így ha Johnson megy, valaki másnak jönnie kell.

A Washington-Wright-Hunter trió igen ígéretesnek tűnik, Delanie Walkerben pedig komoly fantáziát lát az új stáb, amely nagy hangsúlyt fektet a tight endekre a passzjátékban. Sok változás tehát nem várható, Kenny Britt távozása biztosra vehető, Damian Williams akkor maradhat, ha olcsón aláír kiegészítő játékosnak.

A támadófal erősítésére sokat költött tavaly a vezetőség, az eredményesség azonban nem igazolta az erőfeszítéseket. Miután azonban egyre jobban összeállt az egység az év végére, nagy változások nem várhatóak, David Stewart viszont – részben sérülései miatt – kissé visszaesett, valószínűleg utódot kell keresni a helyére.

A védőfalban feltűnt egy új szupersztár, Jurrell Casey. Épp az ő személye miatt nem váltanak a Titánok sémát, Ray Horton csak apróbb módosításokat ígér a szisztémába. Ezekre szükség is lesz, hiszen alig sikerült nyomást helyezni az irányítókra 2013-ban, ez nagy problémája volt a védelemnek. Mindenképpen kell hozni egy új defensive endet, aki ki tudná használni Casey teljesítményét. Mindemellett Ropati Pitoitua megtartása nem lenne hasztalan, ő ugyanis futás ellen stabilan teljesített tavaly.

A linebacker-sor egyik szélén Zach Brown klasszis teljesítményre is képes, bár elég kiegyensúlyozatlan, hasonló igaz Akeem Ayersre is. Nagyobb a gond középen, ahol Moise Fokou és Colin McCarthy is csak közepest tud nyújtani. Éppen ezért kelleni fog egy új, kemény középső linebacker, aki vezére lehet ennek az egységnek.

Jason McCourty és Alterraun Verner a liga egyik legjobb párosát alkották cornerback poszton. A vezetőség elsődleges célja ezért, hogy Vernert megtartsa, ez pedig nem lesz olcsó. Ugyanez vonatkozik a valamivel olcsóbbnak ígérkező Bernard Pollardra, aki az egyik legjobb futás elleni safety az NFL-ben. Michael Griffin sokat javult, Coty Sensabaugh pedig nickel formációkban megállta a helyét, így ha Vernert és Pollardot sikerül újraszerződtetni, ezzel a részleggel nem kell túl sokat foglalkozni.

Előretekintés:
Komoly átalakulás várható a Tennessee-nél, nem ok nélkül. A gyenge csoport és konferencia óriási lehetőséget adott Munchakéknek, de nem sikerült vele élni. A támadókban ott van a lehetőség, de egy klasszis futó vagy irányító nélkül lehetetlen komoly eredményeket elérni, hiába áll össze a támadófal és az elkapósor. Ray Horton az egyik legjobb szakember, ha védelmekről van szó, de egyrészt rengeteg a kérdőjel abban az egységben, másrészt Hortonnak is szokatlan rendszert kell kialakítani itt. Ken Whisenhunt komoly vezetőedzői tapasztalattal rendelkezik, csapatépítésben sem rossz, de a franchise arcának megtalálása még neki is komoly fejtörést fog okozni. Várhatóan a Colts nem lesz gyengébb, a Texans pedig javulni fog, így a rájátszás nagy kihívásnak ígérkezik, de egy okos holtszezonnal a Titánok reményteljesen vághatnak majd neki 2014-nek.

Rajnai Gergely (Rajna)


Hozzászólások

több mint 10 éve
pakesz Tennessee Titans 7 — Titans fan
Megnyugtató, hogy nem akar védelmi sémát változtatni Horton... elmenne egy év ezzel. Én azért nem veszem biztosra, hogy CJ-t kitesszük. Go Titans! 😉

Titans szurkolói oldal https://m.facebook.com/tennesseetitansmagyarorszag/?ref=bookmarks
több mint 10 éve
egozo Tennessee Titans 6 — Titans fan
CJ szerintem nem nyújtott annyira rossz teljesítményt, még a nagy pénzéhez képest sem, mint amennyire lebecsülted. Nem látom, hol találnánk hasonló futót, bármennyi pénzért is. A secondery szerintem egyáltalán nincs rendben. McCourty nem való első számú cornernek, és ráadásul neki is sok a fizetése, egyáltalán nem szolgálta meg. Úgy gondolom, oda inkább kell a csere, mint a futó posztra.