Offseason csapatértékelők - 3. San Francisco 49ers

Továbbra is csak a bajnoki cím elfogadható.

Offseason csapatértékelők - 3. San Francisco 49ers

3. SAN FRANCISCO 49ERS

Mérleg: 12-4

Ez történt 2013-ban
 A kitűzött cél nem lehetett más, mint a Super Bowl győzelem, ha már egy évvel korábban nem sikerült elhódítaniuk aVince Lombardi trófeát. A szezon első felében voltak gondok a támadókkal. Colin Kaepernicket csak passzoló irányítóként akarták használni és ez a futójáték kárára ment. A Packers elleni szezonnyitón még bejött a pass heavy taktika, mert a Sajtfejűek a futásra álltak be. Azonban a következő két meccsen (Seahawks és Colts elleni vereség) a 49ers támadói összesen szereztek 10 pontot. Ezután következett öt megnyert mérkőzés és itt mindegyiken 30 pont felett szereztek pontot. Ennek a győzelmi sorozat utolsó mérkőzését több honfitársunk a helyszínen tekinthette meg, ugyanis a találkozót a Wembley stadionban játszották, Londonban. A szabad hét utáni első találkozó kőkemény csatát és egy pontos vereséget hozott a Panthers ellen, majd a Saints otthonából is vereséggel távoztak. Az alapszakasz további részében azonban nem találtak legyőzőre és hat meccses győzelmi sorozatot produkáltak, de a 12-4-es mérlegük csak a csoport második helyére volt elég. Az egyik legjobb formában lévő csapatként kezdték meg a rájátszást. A Wild Card körben ismét a Packers ellen kellett továbbmenniük, amit sikeresen teljesítettek (mint utóbb kiderült) a Candlestick Park utolsó mérkőzésén. A Panthers elleni „visszavágó” parázs csatát hozott, de a szerzett pontok közötti különbség most nagyobb volt, mint az alapszakaszbeli összecsapás alakalmával, de ezúttal is a 49ers került ki győztesen az összecsapásból. A konferencia döntő az elvártakhoz méltó találkozót hozott a Seahawks ellen. Amint azt a két csapattól megszokhattuk az elmúlt két évben. A mérkőzést végül a Seahawks nyerte és ezzel a jogot a Super Bowl részvételhez. A 49ers három év alatt harmadszor jutott el a konferencia döntőig.

Edzőváltások: Nem voltak.

Draftjogok
1/30, 2/24 (KC), 2/29, 3/13 (TEN), 3/30, 4/29, 5/30, 6/29, 7/26 (IND), 7/27 (NO), 7/28 (CAR), 7/30

Mozgástér (cap space): Kb. 9 millió dollár

Lejáró szerződésű játékosok: Donte Whitner (S), Tarell Brown (CB), Perrish Cox (CB), Phil Dawson (K), Anthony Dixon (RB), Jonathan Goodwin (C), Mario Manningham (WR), Colt McCoy (QB), Kassim Osgood (WR), Eric Wright (CB), Anquan Boldin (WR)

 Korlátozott jogú szabadügynökök: Demarcus Dobbs (DE), Michael Wilhoite (LB)

Hiányposztok: WR, CB, S, DL

Várható tervek a holtszezonra:
A 49ers első számú célja Anquan Boldin újraszerződtetése volt, amit sikeresen teljesítettek még a szabadügynök piac nyitása előtt. A tavaly 1179 elkapott yardot szerző tapasztalt elkapó 2 ves 12 millió dolláros szerződést kötött a csapattal. Azonban rajta és Michael Brabtreen kívül nincs megfelelő mélység ezen a poszton, hacsak nem számolnak Quinton Pattonnal és Jonathan Baldwinnal komolyabban a 2014-es szezonban. Erre a posztra nem fognak az FA piacról embert hozni, inkább a drafton nézelődnek majd utánpótlás után.

Az irányító poszt tiszta. Colin Kaepernick a kezdő, azonban idén kell neki adni egy szerződés hosszabbítást ami nem lesz olcsó. Ez valószínűleg az edzőtábor előtt várható addigra letisztázódnak a dolgok a pénzügyek terén. Egy csereirányító nem ártanak Kaepernick mögé, lehet Colt McCoy visszahozásával oldják meg ezt a hiányt.

A futóknál sem számíthatunk változásra. Frank Gore remek éven van túl, de májusban már 31 éves lesz, ami futóknál már öregnek számít főleg, hogy tudjuk milyen terhelést kapott NFL-es pályafutása során. Szerencsére tavaly már több pihenőt kapott a meccseken, köszönhetően Kendall Hunternek. 2014-ben teljes mértékben bevethető lesz már Marcus Lattimore is, akit szörnyű térdsérülés után draftolt le s 49ers, de volt ideje gyógyulni.

A tight end poszton sem kell változtatni. Vernon Davis egyik legjobbja a posztján és Vance McDonald is kezdett belerázódni a játékba a szezon második felében.

A támadófal akkor maradhat változatlanul, ha Jonathan Goodwin visszatér. Erre kevés az esély, ugyanis pár hete Daniel Kilgore, a 2011-es ötödik körös kiválasztott gueard/center, három éves szerződéshosszabbítás kötött a csapattal. Ezzel valószínűleg a kezdő center helyet is kiérdemelte magának. A fal többi játékosa marad és cserének pedig ott van Adam Snyder, de a tackle posztra lehet hozni egy kis mélységet.

A védekező falban nem várható változás. Justin Smith az örökifjú kiemelkedően játszik még mindig, a másik oldalán Ray McDonald is biztos pont. Középen Ian Williams visszatér sérüléséből, de Glen Dorsey bizonyította, hogy jól tud játszani nose takle poszton is. A mélységhez még hozzájön Tank Carradine is, aki sérülés utáni felépülése miatt nem játszott 2013-ban.

A linebacker sor legnagyobb kérdése, hogy NaVorro Bowman mikor tér vissza súlyos térdsérülése után. A legbiztatóbb előrejelzések is a 2014-es szezon elejét mondják. Addig Michael Wilhoite fog játszani Patrick Willis mellett középen. Az Ahmad Brooks – Aldon Smith OLB páros még mindig remek persze csak akkor ha utóbbi nem csinál galibát és végigjátssza a szezont.

A secondary küzd a legnagyobb gondokkal a szabadügynök piac nyitása előtt. Donte Whitner szabadon igazolható lesz és egyáltalán nem biztos, hogy visszatér. A tavaly draftolt Eric Reid mellé viszont Craig Dahl nem megfelelő páros. Valószínűleg ismét a draftról érkezik egy safety, mivel a cap space nem elegendő jobb szabadügynök leigazolására. A corner poszton Tarell Brown visszahozása jó húzás lehetne, mivel esélyes egy Carlos Rogers elküldés és akkor már csak Chris Culliver és Tramaine Brock maradnak, mint elfogadható CB-ek. A draft első két körébe mind a két posztra jönnie kell erősítésnek, kivéve ha az FA piacról nem érkezik valaki.

A special teamben Phil Dawson visszaigazolása logikus lépés lenne, lévén nem hemzsegnek a jobb rúgók a piacon. Igaz hogy 39 éves már, de megbízhatóan teljesített 2013-ban. Andy Lee helye betonbiztos akár csak a longsnapper Kevin McDermott-é.

Előretekintés:
 Trent Baalke és csapata a legfontosabb hosszabbítást már elintézte (Boldin) és nagyobb hiányposzt nélkül indulnak neki a szabadügynök piacnak. Persze a secondary-be elkél az erősítés. Nincs szükségük drága szabadügynökök leigazolására (pénzük sem lenne rá) inkább a draftra koncentrálnak, ahol sok választási lehetőséggel rendelkeznek majd. A 2014-es szezonban pedig ismét a Super Bowl a cél, ahogy azt megszokhattuk tőlük.

Kiss Ferenc (Fucu)


Hozzászólások

több mint 10 éve
"A Wild Card körben ismét a Packers ellen kellett továbbmenniük, amit sikeresen teljesítettek (mint utóbb kiderült) a Candlestick Park utolsó mérkőzésén." Nem-nem
több mint 10 éve
"A Wild Card körben ismét a Packers ellen kellett továbbmenniük, amit sikeresen teljesítettek (mint utóbb kiderült) a Candlestick Park utolsó mérkőzésén." Nem-nemhimynameismark
És a Panthers az alapszakaszban lenyomta a 49erst-t (ahogy azt már korábban le is írták)
több mint 10 éve
phylos Jacksonville Jaguars 14 — Duvááááál
Brabtree=Crabtree 😀

Made... Laid... Paid
több mint 10 éve
zinedine5 New England Patriots Arkansas Razorbacks 22 — Ajmo Vatreni
Talán az edző "mizéria" is megért volna pár szót.
több mint 10 éve
Fucu, ezt elég fáradtan/álmosan írhattad 😊
több mint 10 éve
Fucu, ezt elég fáradtan/álmosan írhattad 😊shagi0206
sajnos a Rams-ét is 😕
több mint 10 éve
diverdoc San Francisco 49ers Notre Dame Fighting Irish 6 — Badminton is Goodminton
A Stickben az utolsó meccsen egy számunkra biztos ikonikussá váló Bowman TD volt. Egy nagyon sok szép emléket magáénak mondható pályán az volt az utolsó TD-nk, méltó elköszönés a stadiontól.És nem a Packers ellen történt mindez. Őket idegenben vertük.


"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P