Tudnivalók a rájátszásról

Mostanában rendkívül sok kérdés érkezik a legkülönbözőbb fórumokban a rájátszással kapcsolatban. Úgy döntöttünk, megpróbálunk a lehető legtöbb kérdésre válaszolni egy rövidke cikk keretébe

Kezdjük a legalapvetőbb ismeretekkel. Mindkét konferenciából, tehát az AFC-ből és az NFC-ből is 6-6 csapat jut a rájátszásba: mindkét konferenciában a 4 divízió győztesei, és a maradék 12 csapat közül a két legjobb mérleggel rendelkező gárda, ezeket nevezzük az ún. wild-card csapatoknak. (Hogy miért, az később majd kiderül.) Azonos mérleg esetén az NFL egy bonyolult, 12 pontból álló rendszert alkalmaz, amellyel rangsorolja az azonos mérleggel álló wild-card csapatokat. Ennek a rendszernek része többek közt az egymás elleni mérkőzéseken született eredmény, közös csapatok elleni meccsek kombinált eredménye, a győzelmek és menetrend erőssége, és sok más egyéb tényező.

Mihelyt mindkét konferenciából sikerült kiválasztani a hat-hat csapatot, rangsorba rendezik őket. A négy divíziógyőztes kapja az 1-4. sorszámokat, úgy hogy a legjobb mérleggel rendelkező kapja az egyest, a második legjobbal a kettest, a következő a hármast, és a
"leggyengébb" divíziógyőztes a négyest. Azonos mérleg esetén, ugyanazt a procedúrát alkalmazzák, mint a wild-card csapatok esetén.
A két wild-card csapat az 5. és 6. sorszámot kapja, értelemszerűen a jobbik mérlegű kapja az ötöst. Gyakran előfordulhat, hogy a legjobb wild-card csapat jobb mérleggel rendelkezik, mint a leggyengébb divíziógyőztes (vagyis a #5 sorszámú csapat jobb mérlegű, mint a #4-es), ám ez nem számít a kiemelési sorszámok kiosztásánál. Ha valamelyik csapat megnyeri a saját divízióját, akkor mindenképp megkapja az első 4 sorszám egyikét, akármilyen gyengén is szerepel. (Idén a Seahawks remek példa erre, hisz lehet hogy a Tengeri Sólymok csak 8-8-as mérleggel zárnak a végén, amely rosszabb lesz, mint a legjobb wild-card csapat mérlege, ám mégis övék a 4. hely az NFC-ben)

Hogy valakit, hányadik helyen emelnek ki, ennek az egész PO-során rendkívül nagy szerepe van, több okból is. A következő bekezdésekben ezeket fogom részletezni.
- Ha két csapat találkozik, mindig az alacsonyabb sorszámú/kiemelésű csapat a pályaválasztó, vagyis ők játszhatnak hazai pályán. Ha tehát a 2. és 5. kiemelt csapat játszik az NFC-ben, akkor a mérkőzésre szinte biztosan a 2. kiemelt csapat pályáján kerül sor. Ezzel jutalmazzák a jobb alapszakaszbeli mérleget elérő csapatokat, ezt nevezik angol szakszóval "home field advantage"-nek, vagyis a hazai pálya előnyének. Az első helyen kiemelt csapat tehát minden meccsét hazai pályán játszhatja, míg el nem jut a Super Bowlig vagy ki nem esik.
(Ez az előny egyálatalán nem lebecsülendő, gondoljunk csak a Colts Foxboro-béli sikertelenségére, vagy pedig a Chiefs, Seahawks vagy Bears hazai stadionjának félelmetes légkörére. Mindazonáltal az idegenben játszó csapatoknak sem kell visszariadni ettől: gondoljunk csak a tavalyi bajnok Pittsburgh Steelers menetelésére, amely mindhárom AFC-ellenfelét idegenben győzte le a Super Bowl döntő előtt.)
- Szintén rendkívül fontos, hogy az első két kiemelt az első rájátszásbéli körből kimarad, vagyis ők rögtön bekerülnek az "elődöntőbe", ezáltal csak két meccsel ket nyerniük, hogy eljussanak a Super Bowlig. A 3-6. sorszámú csapatoknak eggyel több meccset, hárnat kell megvívniuk ugyanezen cél érdekében.

Itt az ideje, hogy rátérjek a rájátszás rendszerére, részletesebben is bemutatva azt. A legfontosabb és legalapvetőbb szabály: mindkét konferenciában külön-külön zajlanak a küzdelmek és a két konferencia közötti összecsapásra egészen addig nem kerül sor, amíg csak 1 csapat marad az AFC-ben és NFC-ben egyaránt. (Értelemszerűen ez a mérkőzés a Super Bowl.)
A rájátszás szerkezete az alábbi módon néz ki, mindkét konferenciában ugyanúgy zajlik:

Wild-card kör

(1) 3. kiemelt - 6. kiemelt
(2) 4. kiemelt - 5. kiemelt

Az első és második kiemelt pihen, automatikusan továbbjutottak a konferencia-elődöntőkbe.

Konferencia-elődöntő (divisional playoffs)

(3) 1. kiemelt - az (1) és (2) meccs győztesei közül a magasabb sorszámú kiemelt
(4) 2. kiemelt - az (1) és (2) meccs győztesei közül az alacsonyabb sorszámú kiemelt

Konferenciadöntő

a (3) és (4) meccs győztese

Első ránézésre magától értetődőnek tűnő rendszer, az egyetlen komplikációt az jelenti, hogy az 1. és 2. kiemelt, csupán a wild-card kör után tudja meg ki is lesz az ellenfelül. Hisz a 4. vagy 5. kiemelttel az első két kiemelt közül mindkettő játszhatna a konferencia-elődöntőben, attól függően, hogy ki a másik továbbjutó. Például, ha a 3. és 4. kiemelt jut tovább, akkor #1-#4, #2-#3 meccsekre kerül sor, ám ha 6. és 4. kiemelt, akkor #1-#6 és #2-#4 meccseket láthat a közönség.

Ebből a sajátságos rendszerből adódik, hogy némely párosításokra csak a konferenciadöntőben kerülhet sor: többek között pl. #1-#2, #1-#6, #2-#3 , #3-#4, #3-#5, #4-#6, #5-#6 mérkőzésékre legfeljebb a konferenciadöntőn kerülhet sor, korábban semmiképp.

A Super Bowl aztán a két konferenciadöntő győztese játssza majd, február 4-én Miamiban. 

Az, hogy melyik csapat hányadik helyen kerül be a rájátszásba, még nem dőlt el teljesen. Némelyik csapatnak már biztos a hely, pl. az biztos, hogy az NFC-ben a Chicago Bears az 1., a New Orleans Saints a 2., a Seattle Seahawks pedig a 4. kiemelt. A többi csapat esetében ez csak a hétvégi forduló után derül ki. Hogy melyik csapatoknak mekkora esélyük van a rájátszába jutni, és ezt miképp tehetik meg, ebben a következő oldalak nyújtanaka segítséget.

http://www.playoffstatus.com/nfl/nfl.html
http://www.nfl.com/news/story/9817776

A rájátszás párosításait az NFL alapszakaszának utolsó, 17. fordulója után

Írta: Lang Péter