2013-as szabályváltoztatások

Írta: r.baggio — 2013. március 20., 21:19

Pár héttel az NCAA után az NFL-ben is bejelentettek pár módosítást, melyek közül az egyik a sportág egészére komoly hatással lehet

Az agyrázkódással kapcsolatos perek az NFL-t egyre inkább a profi liga biztonságosabbá tételére ösztökélik, és a "helmet rule" abszolút ezt a célt szolgálja, mégha komoly vitát is vált ki már a holtszezonban, nemhogy majd játék közben. Az új szabály szerint ha a labdát birtokló játékos vagy a szerelni igyekvő védő az OT-k vonalán kívül vagy a scrimmage vonaltól legalább három yard mélyen a sisakjának felső részével csinál kontaktot, 15 yardnyi büntetést kell befújnia a bíróknak. Tehát pl. az RB a kérdéses tartományban nem hajthatja le a fejét, ami nagyon rossz hír mondjuk Matt Forte, Trent Richardson és Adrian Peterson számára, akik ezt a mozdulatsort előszeretettel hajtják végre, de persze világszerte is futók ezreinek rögződött be. A csapatok között ellenben nagy konszenzus alakult ki, egyedül a Cincinnati Bengals tulajdonosa szavazott ellene.

A Bengals csoportriválisa, a Pittsburgh Steelers a "tuck rule" megtartása mellett kardoskodott, ám két további tartózkodóval (a Washington és a New England) szemben 29-en ennek eltörlését látták ildomosnak. Így szólt: ha a labdát elpasszolni igyekvő játékos a dobómozdulat során kezét előrehajlította, fumble nem állapítható meg akkor sem, ha közben egyértelműen kontakt hatására vesztette el a játékszert és került a labda a földre.

Teljes egyetértés volt viszont a challenge-rendszer helyreigazításában ("Jim Schwartz rule"). Amennyiben a főedző automatikus videó-visszanézésnél dob piros zászlót, nem jár 15 yardnyi büntetés és nem marad el maga a visszanézés. Ezentúl pedig XP-knél és FG-knél a long snapper egyik oldalán sem állhat hat játékosnál több.

Mivel a magyar bajnokságban az NCAA-szabályrendszert követik (az újításokat mindig egy év csúszással bevezetve, ahogy az idén is történt), különösen fontos megemlíteni a college football szabályváltoztatásait:

- Védtelen játékos váll feletti megcélzása és megütése 15 yard büntetésen túl immár a vétkes kizárásával jár. Ha az eset a második félidőben vagy a hosszabbításban volt, az adott játékos a következő meccs első félidejét is kihagyni kényszerül.

- Ha az egyes játékrészek utolsó percében sérülés miatt állt meg az óra, 10 másodpercnyi plusz idővel kell számolni.

- A félidő előtt kevesebb, mint három másodperccel már nem lehet az óra megállításának érdekében földhöz vágni a labdát. Amennyiben ez mégis megtörténik, automatikusan lejár az idő. A játékot még el szabad indítani, csak "spike"-olni nem lehetséges.


Hozzászólások

több mint 11 éve
SeaSzilaHawk Seattle Seahawks Oregon Ducks 12 — 12th man
Már hányingerem van ettől a sz.rtól. És akkor kiállnak és megpróbálják megmagyarázni, hogy de hát ezt senki nem tanítsa, ezt a játékosok tudják, h nem szabad... álszent bagázs. Ez csak a sok pereskedés miatt van, h bizonyítsák, hogy mennyire érdekli őket a játékosok biztonsága. Aztán persze meg arra buzdítsák őket, h tegyék taccsra az ellent. Szánalmas.
Néztem egy pár videót erről a témáról és nagy általánosságban aki az NFL kötelékében van az azt mondja, hogy ez nem nagy ügy, ez jó, meg magyarázkodnak, aki meg volt játékos az megmondja, hogy ez hülyeség úgy ahogy van.
Kb azt érzem, h már a védőket annyit súlytották a gyökér szabályokkal, hogy most már a támadók is szopjanak egyet. ÉS ez a szabály még inkább a passzjátéknak ad teret.
Nem beszélve, hogy ezt a bírók, hogy fogják majd megítélni... huhhh mennyi vita lesz ebből. Kezd ez már kisasszonyok sportja lenni. Minden játékos tisztában van a veszélyekkel. Lassan jobb lesz ha áttérek teljesen rögbire. Kb ennyi a véleményem erről a gyönyörű szabályról.

“The white tight end, baby! He’s always there when you need him.”

“The white tight end. He’s American Express. He’s everywhere you want him to be. Don’t leave home without him.”