2015 Hall of Fame-portrék: Bill Polian

Írta: Höri — 2015. július 29., 03:32

Maradunk az irodában, egy néhány éve még aktív figura kapcsán.

2015 Hall of Fame-portrék: Bill Polian

William Patrick „Bill“ Polian, Jr.

 

Született: 1942. december 8. (Bronx, New York City)

Egyetem: New York University

NFL csapatai:

Kansas City Chiefs (1978-82) - pro scout

Buffalo Bills (1984-92) - Pro personnel director, 1986-tól general manager

Carolina Panthers (1995-97) - GM

Indianapolis Colts (1998-2011) - Klubelnök, GM (98-09)

 

Bill Poliannek úgy sikerült eljutni a hallhatatlanságig, hogy az amerikai futballban játékosként nem jutott profi szintig. A safety-ként próbálkozó későbbi klubvezető a New York egyetem focicsapatának volt a tagja, akik a 20. század elején még jelentősnek számítottak, de mára az NCAA legalsó vonalába süllyedtek a korábbi élvonalbeli tagság után, a focicsapatot pedig nem sokkal Polian lediplomázása után beszüntették. Hősünk mellesleg történelem szakon végzett, ami nem az első tippünk lenne, ha abból indulunk ki, hogy NFL GM lett belőle.

Első NFL megbízatását csak 36 éves korában kapta meg, épp 36 évvel azelőtt, hogy beválasztották volna a Hall of Fame-be. A Chiefs-nél az volt a feladata, hogy a többi NFL csapatot feltérképezze, de hiába tette mindezt négy éven keresztül becsületesen, az elbocsátást követően a kanadai ligában két csapatnál, majd a USFL-ben kellett dolgoznia, NFL érdeklődés hiányában. Ennek köszönhetően a Montreal Alouettes, a Winnipeg Blue Bombers és a Chicago Blitz is érintve érezheti magát az augusztusi beavatáskor egy minimális szinten.

A sikersztori igazából ezután következett, hiszen mindhárom NFL csapatnál maradandót sikerült alkotnia. Nem volt irigylésre méltó helyzetben mikor megérkezett Buffalóba, hiszen a Bills egymás után két 2-14-es idényt tudott maga mögött, aminek következtében a szurkolók is elpártoltak a csapattól. Az első nagy dobás az volt, hogy 1/1-re sikerült Bruce Smith-t kifogni, igaz ehhez olyan nagyon éles szem nem kellett. Smith a mai napig rekorder az NFL sackek terén és 2009 óta a HoF tagja. Polian összerakta a fénykorát élő Bills alapjait, amit meg is jutalmaztak az év vezetője díjjal 1988-ban és 1991-ben. A kilencvenes években sorra Super Bowlozó Bills harmadik döntőbeli buktája után mondták azt Poliannek, hogy elég volt, de mint tudjuk a negyedik nekifutás is sikertelen volt, a buffalo-i csapat pedig szépen lassan visszaesett egészen addig, hogy napjainkban a leghosszabb playoff-mentes szériájukat élik az összes gárda közül.

1993 februárjában pakolt ki Polian a szekrényéból és a következő állomása a frissen alapított Carolina Panthers volt. A terv az volt, hogy mindenkinél gyorsabban Super Bowlba jusson a semmiből jött gárda. Első idényük 7-9-cel végződött, amire expanziós csapat még korábban nem volt képes, második évükben pedig már 12-4-gyel bementek a playoffba is bye weekkel, kiverték a Cowboys-t és csak a későbbi bajon, Green Bay Packers tudta őket megállítani. Polian munkáját olyan nagyra értékelték, hogy a general manageri poszt mellett klubelnöki titulust is ajánlott számára az Indianapolis Colts, amire rá is bólintott.

Akárcsak a bölényeknél, és a párducoknál, a csikóknál is a nulláról kellett elkezdeni építkezni, hiszen 1998-ban 1/1-es csapat volt a Colts. Bruce Smith után egy újabb leendő hall of famert látott meg a vezetőség Peyton Manning személyében, de itt nagyobb volt a kockázat, hiszen egyesek váltig állították, hogy hibázott a klub, amikor nem Ryan Leafre bízta a jövőjét. Egy évvel később Edgerrin James révén egy másik jelentős építőkockát rakott helyre a vezetőség a draft elején.

A nehézkes indulás után végül beindult a henger, és mikor megnyerte a franchise első Super Bowlját indianapolis-i színekben, 2006-ban, az adott évtized legtöbb győzelmét jegyző társasága volt. Polian munkáját dícséri az is, hogy a keretben elvétve lehetett csak találni olyan játékost, akit ne a Colts draftolt volna, vagy nem ők írattak volna alá undrafred játékosként. Az első edzői megbízása nem jött be, hiszen Jim Mora Sr. regnálása nem volt hosszú életű, de Tony Dungy-val gyorsan egymásra találtak és a főedző tőlük ment nyugdíjba. Az utána kinevezett Jim Caldwell pedig első évében Super Bowlba vitte a csapatot, ahol a New Orleans Saints túl nagy falatnak bizonyult.

A 2000-res évek legjobb mérlegű csapata volt a Colts 71.9-es győzelmi százalékkal és összesen 115 győzelemmel. A kétkedő hangok azonban már ekkoriban arról suttogtak, hogy ez egy olyan szinten Peyton Manningre kihegyezett csapat, hogy nélküle minden összeomolna. Az utolsó években már nem jöttek a drafton olyan tehetségek, mint James, Reggie Wayne vagy Bob Sanders, ehelyett Tony Ugoh-k, Donald Brownok vagy Anthony Gonzalezek jelentették az utánpótlást, és amikor Manningről kiderült, hogy kihagyja a szezont, Bill Polian is belebukott a 2-14-es szezonba.

Arról még lehet vitatkozni, hogy a GM keze mennyire volt benne, hogy a franchise-t mindenképpen bele kellett vezetni a földbe 2011-ben, és minden áron elérni a legrosszabb mérleget, hogy Andrew Luckkal hasonló repülőrajtot vegyen az újjáépítés, mint az 14 évvel korábban történt. Mondhatni az az 1/1-es év volt Polian búcsúajándéka az utódjának.

 

A Colts-tól való távozása óta az ESPN stábját erősíti, mint televíziós elemző. Fia, Chris Polian viszi tovább a családi hivatást; édesapja utolsó két indianapolis-i évében már ő volt a névleges general manager, 2013 májusa óta pedig a Jacksonville Jaguars irodájában vezető.