2016 NFL előzetes - 15-17.

2016. augusztus 26., 19:10

Bemutatkozik a tavalyi középmezőny.

2016 NFL előzetes - 15-17.

17. Detroit Lions

Tippelt kezdőcsapat:

QB: Matthew Stafford

RB: Ameer Abdullah, Theo Riddick

TE: Eric Ebron

WR: Golden Tate, Marvin Jones

OL: Taylor Decker, Laken Tomlinson, Travis Swanson, Larry Warford, Riley Reiff

DL: Devin Taylor, Tyrunn Walker, Haloti Ngata, Ziggy Ansah

LB: DeAndre Levy, Tahir Whitehead, Kyle van Noy

DB: Darius Slay, Rafael Bush, Glover Quin, Nevin Lawson

 

Legfontosabb távozó: Calvin Johnson (WR) - visszavonult

Aligha kell részletezni mit jelentett Detroit városának és a Lionsnak Megatron. A hűséges elkapó 9 szezonja alatt 1316 elkapással, 11 619 yarddal és összesen 84 TD-vel örvendeztette meg a drukkereket. Sorozatos sérülései miatt mindössze 30 évesen vonult vissza a legendás 81-es, az NFC North többi csapatának legnagyobb megkönnyebbülésére.

Instant Impakt Újonc™: Taylor Decker (OT)

A Lions támadófalára ráfért az erősítés. Decker számára fel van adva a lecke, tehetségéhez kétség sem férhet, kérdés fizikailag mennyi időt vesz igénybe, hogy belerázódjon az NFL-be. Az mindenesetre jó jel, hogy rögtön száműzték Riley Reiffet a fal jobb oldalára. Komoly pass rusherekkel találkozik majd rookiként is, hiszen Everson Griffen, Julius Peppers vagy Willie Young mind-mind jó névnek számítanak a szakmában. Ha beváltja a hozzáfűzött reményeket nagyot javulhat majd a Lions támadófala, s ezzel minden bizonnyal párhuzamosan Matthew Stafford teljesítménye is. A második körös A’Shawn Robinson egyenlőre a rotáció tagja, de év végére beverekedheti magát Tyrunn Walker helyére a kezdőbe.

Miről szól majd a szezon?

1. Új időszámítás kezdődik a Detroit Lionsnál Calvin Johnson visszavonulásával. 2015-ös szezon elején Megatron hiányában Golden Tate bizonyította, hogy lehet rá legitim első számú elkapóként tekinteni, a Cincytől érkező Marvin Jones eddig is egy kiváló második számú elkapóként volt elkönyvelve, Anquan Boldin pedig hiába van már közelebb a 40-hez, rutinjával még mindig tud segíteni, azaz a Lions nem áll rosszul elkapó fronton. De azért Megatron mégis csak Megatron.

2. Képes-e folytatni tavaly év végi jó teljesítményét a Lions? A katasztrofális szezonkezdet (0-5) többek között Joe Lombardi OC állásába került. Jim Bob Cooter kapta meg a karmesteri pálcát a támadóknál, s szép lassan kiegyenesedett a gépezet, Matthew Stafford játéka hatalmas javult, a védelem pedig megbízhatóan teljesített, s ez végül 7 győzelmet ért.

3. A kezdőcsapat még megfelelő lehetne a PO elcsípéséhez, de a depth egészen vékony Detroitban. Teryl Austin a kreatív védelmi koordiátorok közé tartozik, de vélhetően erős fejvakarás kezdődne, ha a kezdő védelem tagjai közül akárcsak 1-2 játékost nélkülözni kényszerülne.

4. A Lions az elmúlt években jelentősen megfiatalította a támadófalát. Ennek minden hátránya érezhető volt 2015-ben, kérdés, hogy Riley Reiff RT-ként képes-e jobb produkcióra, mint vak oldalon, Travis Swanson képes-e előrelépni a támadófal centrumában, Laken Tomlinson felveszi-e a ritmust, Larry Warford visszatér-e rookie teljesítményéhez, s hogy Taylor Decker miként funkcionál Stafford vakoldalának protektoraként. Kérdések tehát akadnak, a szezonban nem csak ezekre kaphatunk választ, hanem, hogy az elmúlt évek korai draft pickjei mennyiben térülnek meg.

5. Afelől nem lehet kétség, hogy a jelentősen lelassult Stephen Tulloch pótlása Tahir Whitehead személyében biztosított. DeAndre Levy a Lions védelmének vezére a tavalyi szezon nagy részét kihagyta, akárcsak a tavaszi-nyári programok jó részét. Az ő visszatérésével, playmaker képességeivel ez a védelem jelentőset léphet előre.

 

16. Atlanta Falcons

Tippelt kezdőcsapat:

QB: Matt Ryan

RB: Devonta Freeman, Tevin Coleman

TE: Jacob Tamme

WR: Julio Jones, Mohamed Sanu

OL: Jake Matthews, Andy Levitre, Alex Mack, Chris Chester, Ryan Schraeder

DL: Adrian Clayborn, Jonathan Babineaux, Grady Jarrett, Derrick Shelby

LB: Vic Beasley, Paul Worrilow, Sean Weatherspoon

DB: Desmond Trufant, Keanu Neal, Ricardo Allen, Robert Alford

 

Legfontosabb távozó: Paul Soliai (DT)

Tavaly futás ellen egész szépen teljesített a Falcons védelme (bár azért rövid yardos szituációknál volt gond), ebben talán a legnagyobb szerepe a 345 fontos óriásnak, Paul Soliainak volt. Az idén 33 éves defensive tackle a fizetési sapka áldozata lett, aránylag gyorsan talált magának új csapatot, a csoportrivális Carolina Panthershöz igazolt.

Instant Impakt Újonc™: Keanu Neal (SS)

Dan Quinn kitűnő seattle-i védelmének kulcsfigurája volt Kam Chancellor, ezt a szerepet tavaly William Moore-ral próbálta betölteni Quinn, de az idősödő egykori Missouri-safety már nem volt elég fürge ebbe a védelembe, így új megoldás után kellett nézni. Nealnek sikerült kiharcolni a kezdőhelyet az egyébként nem ügyetlen Kemal Ishmaellel szemben, ez mindenképpen biztató. A Floridáról érkező újonc egyetemen is hajlamos volt a hullámzó játékra, ez valószínűleg első szezonjában is probléma lehet, pláne ha Greg Olsen őrzését kell megoldania. Eleinte nickel szituációkban kerülhet pályára a két frissen draftolt fürge linebacker, Deion Jones és De'Vondre Campbell. A támadók között pedig a tight end Austin Hooperre lesz érdemes figyelni, a Falcons WR-szekciója nem túl mély, így passzjáték során várhatóan nagyobb szerep hárulhat az összekötőkre.

Miről szól majd a szezon?

1. Hol tart Dan Quinn védelmi reformja? Egyértelmű, hogy a holtszezon során elsődleges célkitűzés volt sebességet szerezni a defense-be. A kérdés az, hogy ennek már 2016-ban látszik-e a hatása. Ehhez az kellene, hogy a két újonc linebacker, valamint Keanu Neal gyorsan felvegye az NFL ritmusát, továbbá, hogy a két nemrégiben megszerzett defensive end, Dwight Freeney és Derrick Shelby veszélyes legyen az ellenfél irányítójára.

2. Matt Ryan tényleg elindult lefele a lejtőn? A 31 éves irányító karrierje leszálló ágba került avagy a támadókoordinátor Kyle Shanahan rendszerét nem tudta könnyen megszokni? Mindenesetre a Falcons edzőtáborából olyan hírek jöttek, hogy a felek munkakapcsolata jobb lett, ugyanakkor mind az edzőtáborban mind az előszezonban mutatott olyan jeleket Matty Ice, amik alapján van ok az aggodalomra.

3. Mennyire ellensúlyozhatja a kevés minőségi skill playert a klasszis támadófal? Az OL már tavaly is a liga legjobbjai tartozott és még a leggyengébb láncszem, Mike Person helyére leigazolták az NFL egyik legkiválóbb centerét, Alex Macket, aki már dolgozott együtt Kyle Shanahannel Clevelandben. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott van egyrészt a kérdőjeles Ryan, másrészt Julio Joneson kívül minden célponttal kapcsolatban merül fel kétely: Mohamed Sanut azért engedte el a Bengals, mert szerintük nem bírja azt a snapszámot, amit egy WR2-nek bírnia kellene, Justin Hardy újoncként nem váltotta meg a világot, most mégis megkapja az esélyt a slotban, a tight endeknél pedig Jacob Tamme öregszik és blokkolni sosem tudott, Austin Hooper meg mégiscsak egy újonc, aki redshirted sophomore-ként jelentkezett a draftra. A mentsvár a futójáték lehet. Devonta Freeman stretch futásoknál talán a liga legjobb running backje és mellette elkapásokkal is kereshető, viszont látszott, hogy a 2015-ös szezon második felére elfáradt, így idén vélhetően nagyobb szerepet kell kapnia a másodéves Tevin Colemannek, akinek sérülések tarkították újoncidényét.

4. Láthatunk-e végre értelmes half time adjustmentet az Atlantától? A Mike Smith-érában félelmetes leolvadásokra voltak képesek a sólymok és Dan Quinn első szezonjában is akadt bőven fejvakarós második félidő.

5. Hogy alakul Vic Beasley posztváltása? A 2015-ös draft 1/8-asa nem zárt túl fényes újoncidényt mint defensive end, méretei miatt futójátékoknál egészen súlytalan volt és az ellenfél irányítóját sem támadta hatalmas sikerrel. Logikus lépésnek tűnik, hogy megpróbálnak belőle erős oldali linebackert faragni. Az elmúlt években láttunk nem egy példát (Von Miller, Khalil Mack, Brian Orakpo) arra, hogy könnyűsúlyú pass rusherek SLB-ként eredményes szezonokat produkáltak.

 

15. Indianapolis Colts

Tippelt kezdőcsapat:

QB: Andrew Luck

RB: Frank Gore

TE: Dwayne Allen

WR: TY Hilton, Donte Moncrief, Philip Dorsett

OL: Anthony Castonzo, Jack Mewhort, Ryan Kelly, Joe Reitz, Denzelle Good

DL: Henry Anderson, David Parry, [Arthur Jones]

LB: Robert Mathis, D'Qwell Jackson, Nate Irving, Trent Cole

DB: Vontae Davis, Mike Adams, TJ Green, Patrick Robinson

 

Legfontosabb távozó: Jerrell Freeman (ILB)

A védelem közepéről hiányozni fog az egyik tackle-gép, mivel csak csere-kaliberű játékosok maradtak utána az öregedő Jackson párjának.
Említést érdemel még a tight end Coby Fleener, aki nem szolgált rá a 2/1-es cédulára utólag visszagondolva, így nem gördítettek akadályt a távozása elé.

Instant Impakt Újonc™: Ryan Kelly (C)

Egyetlen biztos pont volt a támadófalban az elmúlt években, az LT. Most a támadófal másik kiemelt posztjára is beruháztak és bizakodnak benne, hogy Kelly lesz Luck Saturday-e. Nem csak megbízható, de pro bowl-kaliberű játékot várnak a drafthely és a hype alapján az alabamaitól. A többi választottjuk nyilván tehetségben elmarad Kelly-től, de olyan posztra érkeztek, ahol egy tehetséges fiatalnak év végére illene kezdőbe kerülni; (Green FS, Clark RT, Morrison ILB, Haeg RG).

Miről szól majd a szezon?

1. Az utolsó esély? Általános meglepetésre Jim Irsay megerősítette pozíciójában Ryan Grigsont és Chuck Paganót is, tehát a status quo nem sokban változott. Rob Chudzinski most első perctől kezdve felügyelheti a munkát a támadóknál, Joe Philbin segít neki, a védelemre pedig immár Ted Monachino figyel, aki a Baltimore linebackereit hagyta ott. Elég lesz ennyi változás a megújuláshoz?

2. Hogy szolgál Andrew Luck egészsége? Miután a lerúgták az irányító veséjét, a Colts előző szezonja le is zárult. Aligha lenne más a helyzet most, hogy Hasselbeck helyén Tolzien ül az öltözőben. Ráadásul Lucktól nem elég a langyos forma miközben visszarázódik, hanem első perctől toppon kell lennie, ha meccseket akarnak nyerni.

3. Visszaköszönt a Manning-éra játékospolitikája a tavalyi félresikerült holtszezonra válaszként. Kevesen jöttek és nem a nagy nevek közül. Az új terv hasonló lesz mint az előző évtized végén, amikor a „majd Peyton megoldja” mintájára most majd Lucknak kell megoldani, hogy liga-MVP-szinten mozgassa a társait. Nem tűnik könnyűnek.

4. Ki lép elő a védelemben? Még mindig Robert Mathis lesz a húzónév? Vontae Davis kihagyja a szezon elejét, Henry Anderson pedig IR-en fejezte be az előző évet, szóval valami baja mindenkinek van. Amiben esetleg lehet bizakodni, hogy egy becsületes, középszerű teljesítmény mellett egy „turnover defense” összeáll, hiszen a már meglévő, jókezű Mike Adams-Darius Butler duó mellé érkező Pat Robinson és Antonio Cromartie is leginkább a labdaérzékével tud segíteni.

5. Véget ér az AFC South-hegemónia? Mióta Luck megjött, rendre elengedett kézzel simázta le a csoportot a Colts, aztán tavaly ez is megtört, a holtidényben pedig mindhárom rivális jelentős erőket mozgatott meg a keret megerősítésére. Ha 2016-ban sem sikerül a Colts-ot beelőzni/megszorongatni, akkor valamit nagyon jól csinálnak Indianapolis-ban.