2016 NFL előzetes - 30-32.

Írta: Höri — 2016. augusztus 20., 18:03

Megkezdjük az új idény felvezetését. Az első nap a három leggyengébb mérleget feledtetni kívánó gárdával.

2016 NFL előzetes - 30-32.

32. Tennessee Titans

Tippelt kezdőcsapat:

zöld=rookiekék=új

QB: Marcus Mariota

RB: DeMarco Murray, Derrick Henry

WR: Rishard Matthews, Kendall Wright

TE: Delanie Walker

OL: Taylor Lewan, Chance Warmack, Ben Jones, Jeremiah Poutasi, Jack Conklin

DL: Jurrell Casey, Al Woods, DaQuan Jones

LB: Brian Orakpo, Wesley Woodyard, Avery Williamson, Derrick Morgan

DB: Jason McCourty, Rashad Johnson, DaNorris Searcy, Perrish Cox

 

Legfontosabb távozó: Michael Griffin (FS)

A legutóbb AFC South elsőséget szerző Titans keret utolsó tagja is továbbállt, de összességében nem érte nagy kár a csapatot, sokat erősödtek. 

Instant Impakt Újonc™: Derrick Henry (RB)

Az 1/6-os Jack Conklin játékideje biztosabbnak tűnik, de a látványos dolgokat a Heisman-győztes Henry-től kell várni. A pályán és a combine-on is brillírozó running back mellett az 5. körös Tajae Sharpe-ról (WR) jöttek a legjobb hírek.

Miről szól majd a szezon?

1. Sikerül-e megerősíteni, hogy jó döntés volt Mike Mularkey marasztalása. A meglepetésre főedzővé kinevezett beugrónak nem a legjobb a megítélése ligaszinten, így könnyen lehet, hogy az utolsó esélye a mostani, hogy karriert csináljon vezetőedzőként. 

2. Milyen lesz az „exotic smasmouth“? Visszanyeri a régi-új rendszerben a formáját DeMarco Murray vagy folytatódik a Philadelphiában beinduló lejtmenet? A környezet ideálisnak tűnik, hogy visszanyerje dallas-i formáját, miközben Henry és még legalább két running back igyekszik minél több snapet elvenni a veterántól. Mi lesz Mariota szerepe a futójátékban? Ha a tervek igazak, előre beírhatjuk a top5 legtöbb futott yardot szerző irányító közé 2016-ra.

3. Milyen léptékben halad előre a Mariota felépítése? Sikerül-e erősebb szezont letenni, mint kortársának, Jameis Winstonnak? Hány egyéni kategóriában tudja majd megelőzni a Bortles-Owseiler-Luck hármast a legfontosabb (győzelmek száma) mellett?

4. Kik lesznek a védelem vezérei? A folyamatosan probowler-szinten teljesítő Jurrell Casey mellé nem sikerült felnőni még a társainak, így pedig hiába a DE erőveszítései, a legfontosabb védelmi kategóriákban liga 30. hely környékén zárt a csapata. Lesz valami LeBeau rendszeréből vagy eljárt felette az idő?

5. Milyen gyorsan épülnek be a fiatalok? Két második körös védő, Austin Johnson (NT) és Kevin Dodd (edge) is nagy űrt kellene, hogy betöltsön, miközben a secondary-be érkező újoncok évről-évre csalódást okoztak. Idén másképp lesz? Lesz Henry-ből vagy Sharpe-ból legitim 1000 yard közeli játékos?

 

31. Cleveland Browns:

Tippelt kezdőcsapat:

zöld=rookie, kék=új

QB: Robert Griffin III

RB: Duke Johnson, Isaiah Crowell

WR: Corey Coleman, [Josh Gordon]

TE: Gary Barnidge

OL: Joe Thomas, Joel Bitonio, Cameron Erving, John Greco, Austin Pásztor

DL: Carl Nassib, Danny Shelton, Nick Hayden

LB: Paul Kruger, Christian Kirksey, Demario Davis, Emmanuel Ogbah

DB: Joe Haden, Rahim Moore, Ibraheim Campbell, Pierre Desir

 

Legfontosabb távozók: Travis Benjamin (WR), Alex Mack (C), Mitchell Schwartz (RT), Tashaun Gipson (FS)

Újabb nagytakarítás után vagyunk, a fenti négy fontos távozó mellett számos veterán (Whitner, Dansby, Bowe, Hartline) eddigi munkáját is megköszönték és ezúttal nem osztogattak tízmilliós szerződéseket. Johnny Manziel kálváiája itt véget ért, így a bulvárhírek is fogytán lesznek.

Instant Impakt Újonc™: Corey Coleman (WR),  Rashard Higgins (WR), Emmanuel Ogbah (OLB), Carl Nassib (DE)

Amint a tippelt kezdőcsapatból kiderült, a top3 pick valószínűleg jelentős szerepet kap majd első naptól kezdve. Közülük Nassib lehet meglepetésember, hiszen tweenernek hittük (hisszük?), de kezd belenőni a 5-tech DE szerepébe és ő profitálhat belőle, hogy a rutinos Desmond Bryant egész idényre kiesett már az edzőtábor során. Ogbah-nak nehéz dolga lesz ezen a poszton újoncként kitűnni, de a bust Mingo eleve alacsonyan tartja a lécet a szurkolók elvárásainál. Az 5 draftolt WR mindent elmond a poszt állapotáról, a nagy játékokra beszerzett Coleman mellett talán Higgins lehet az a többiek közül, aki a legkészebb játékos karrierje ezen pontján.

Miről szól majd a szezon?

1. Tényleg csodatevő Hue Jackson? Eddigi egyetlen vezetőedzői megbízatása során 8-8-ra végzett a nem a legjobb erőkből álló Raiders-szel, koordinátorként pedig tavaly a Bengals franchise rekordok megközelítésében volt jelentős szerepe. Ki lehet-e alakítani a győztes kultúrát Clevelandben, amire ezer éve várnak? Playoffba utoljára 2002-ben jutottak, pozitív mérlegük pedig 2007-ben volt.

2. Megoldás lesz Robert Griffin III? A Washingtonban év újonca díjat nyerő, majd lesérülő, arcoskodó és futballozni elfelejtő irányító új életet kezdett a Browns-ban és itt nyoma sincs annak a sértődöttségnek, ami Jay Gruden keze alatt érezhető volt. Tud még RG3 fejlődni 26 évesen? Beleteszi a kellő munkát? Megtalálja Hue Jackson és a korábban Luckot edző Pep Hamilton azt a rendszert, amiben kiteljesedhet a korábbi 1/2-es? Ha nem, akkor ez a szezon is megy a levesbe.

3. Lehet még kalkulálni Josh Gordonnal? Az elkapó fenomén 4 meccs eltiltás után csatlakozhat jelen állás szerint a csapatához, miután letölti a tiltott szerek miatt eltiltását. Az utoljára 2014-ben focizó elkapónak nyilván a 2013-as idény az etalon, amikor 14 meccsen 1646 yardot hozott össze. Milyen állapotban van mentálisan és fizikálisan? Egy jó Griffin mellett egy összeszedett Gordonra is hatalmas szüksége van a Browns-nak ahhoz, hogy gyűljenek a győzelmek.

4. Működik a moneyball? A baseball ligát elhagyó Paul DePodesta 20 évet húzott le az MLB-ben és most a Browns élén próbál máshol kevésbé látott módszerekkel alkotni valamit. Draftoltak 14 játékost, 5 elkapóval, elhozták a már leírt RG3-t, komolyan számolnak elkapóként Terrelle Pryorral és abbahagyták a pénzszórást. Felé meddig tart Jimmy Haslam türelme majd ki? Egy biztos, vannak dolgok, amiket hókuszpókusz nélkül is illene megoldani: legfőképp, hogy ne az övék legyen harmadik évben egymás után a legrosszabb futásvédekezés.

5. Ki nyeri a „Wentz-cserét“? A Philadelphiával és a Tennessee-vel is üzleteltek a draft előtt és így 2017-ben megint 5 választásuk lesz az első két körben. Sikerül(t) jól sáfárkodni a pickekkel vagy hamar megbánják a hátracseréléseket?

 

San Diego Chargers:

 Tippelt kezdőcsapat:

zöld=rookie, kék=új

QB: Philip Rivers

RB: Melvin Gordon, Danny Woodhead

WR: Keenan Allen, Travis Benjamin

TE: Antonio Gates

OL: King Dunlap,Orlando Franklin,Matt Slauson, DJ Fluker, Joe Barksdale

DL: Corey Liuget, Brandon Mebane, [Joey Bosa]

LB:  Melvin Ingram, Denzel Perryman, Menti Teo, Jeremiah Attaouchu

DB: Jason Verrett, Dwight Lowery, Jahleel Addae, Brandon Flowers

 

Legfontosabb távozók: Eric Weddle (FS), Malcom Floyd (WR), Donald Butler (ILB), Pat Robinson (CB), LaDarius Green (TE)

Weddle nyilván kiemelkedik a névsorból, hiszen kapitánya volt a csapatnak éveken át és elég méltatlanult ért véget az itteni pályafutása. A helyére hozott Lowery beugrónak jó, de ezzel egy playmakert elvesztett a védelemből John Pagano. Az öregedő Floyd és a belassult Butler már nem sok vizet zavart, Robinson helyére találtak jobbat, és Greenére is pedig bele sokan belelátták, hogy Gates-től megkapja a stafétabotot egyszer. Pittsburgh-ben megfizették és lehet, hogy kinövi magát standard kezdővé (lásd Martellus Bennett kiszabadítását Jason Witten mögül), de itt már meg is van a pótlás. 

Instant Impakt Újonc™: Hunter Henry (TE)

A cikk írásának pillanataiban Joey Bosa még nem a Chargers igazolt játékosa, így feltételezhetően lassabban veszi majd fel a ritmust, ha egyáltalán. Amíg kitalálják, hogy mire kapjon bónuszpénzt a pass rusher, fontos edzéseket kényszerül kihagyni, márpedig ezen a poszton csak 0-24 órás munkával lehet az emberből a nyugati part JJ Wattja. Bosa tehetsége adott lenne hozzá, hogy átlag feletti évvel nyisson, de így nehéz lesz.

Henry eközben a legjobbtól tanulhat, a nyáron 36. szülinapját ünneplő Gates-ben ki tudja hány rohanás van még benne, így a tight end évfolyam kiemelkedően legértékesebb játékosa akár meccsről-meccsre több szerepet kaphat, de a redzone-ben mindenképp fel fog tűnni.

 

Miről szól majd a szezon?

1. Búcsú San Diegótól? A Rams beelőzte őket a Los Angeles-be költözéssel, de a Qualcomm állapota nem lett jobb, így továbbra is levegőben lóg a csapat hosszú távú sorsa. Még egy talán utolsó playoff szerepléssel meg kell örvendeztetni a város szurkolóit mert ki tudja lesz-e ezután újra lehetőség rá. 

2. Mit kell megjavítani? Az előző idény rég nem látott gyenge mérleget hozott, de nehéz megmondani a páratlan sérüléshullmá miatt, hogy van-e ok a pánikra. Ha idén nem hullanak a játékosok és/vagy az orvosok jobb munkát végeznek, szinte garantált az előrelépés. Stevie Johnson és Sean Lissemore mindenesetre már befejezte az idényt.

3. Későn érő típus vagy egy éves csoda volt Travis Benjamin? Philip Rivers talán soha nem játszott együtt hasonló sebességű, dinamikus elkapóval, akinek látszólag mindegy volt 2015-ben, hogy kitől kapja a labdákat Clevelandben. Papíron tökéletesen illeszkedik Keenan Allen és a többi possession receiver mellé, már csak élesben kellene látnunk.

4. Lesz-e tényleges hatása Joey Bosa ügyének? Meddig lehet ezt elhúzni? Már szóba került, hogy a defense -1 playmakerrel áll fel Weddle nélkül és Bosa ezt is lett volna hivatott pótolni valamilyen formában. Nem tudjuk mikortól fog edzeni, milyen poszton milyen arányban számolnak vele, mennyire tartja formában az egyéni felkészülés, csupa-csupa kérdőjel. A draft után azt mondtuk, hogy a Chargers nem bíbelődött projekt játékosokkal, hogy minél többet hozzá tudjanak tenni a sikerességhez már 2016-ban, ez a terv könnyen füstbe mehet.

5. Visszatért Ken Whisenhunt, Mike McCoy pedig megtartotta az állását. A Rivers-szel remek kapcsolatot ápoló szakemberek mikor ebben a felállásban dolgoztak, liga 5. volt a San Diego offense. Játékosanyagban most se rosszabb a helyzet, viszont Melvin Gordon például új entitás Whisenhunt előtt, akit második évére mindenképp hatékonyabban kellene elkezdeni használni.

 

Folytatjuk...