27. Cleveland Browns

Majdnem mindent kicseréltek, de egyelőre ez is kevés.

27. Cleveland Browns

 Kulcsjátékosok: Trent Richardson (RB), Josh Gordon (WR), Joe Thomas (OT), D’Qwell Jackson (ILB), Paul Kruger (OLB), Joe Haden (CB), TJ Ward (S)

Fontos távozók: Kaluka Maiava (OLB -> Raiders), Sheldon Brown (CB -> ?), Frostee Rucker (DE -> Cardinals)

Idén draftoltak: 
6. Barkevious Mingo (OLB)
68. Leon McFadden (CB)
175. Jamoris Slaughter (S)
217. Armonty Bryant (DE)
227. Garrett Gilkey (OG)

Kiemelt meccsek: 
Október 3. (5. hét): vs Buffalo Bills (csütörtök esti rangadó)
Október 27. (8. hét): @ Kansas City Chiefs
November 24. (12. hét): vs Pittsburgh Steelers

2012 dióhéjban: 2012 az elmúlt évtizedben megszokott szezont hozott a Browns számára: tíznél több vereség, mindenféle sansz nélkül a rájátszásra. Újonc futóval, első számú elkapóval és irányítóval persze nem is lehetett sokat várni, de az első tíz meccsen mutatott játék kritikán aluli volt. A szezon végén egy ígéretes, hárommeccses győzelmi sorozat mutatta, hogy a fiatal bandában (főleg a védelemben) akad potenciál, mind a védelem, mind a támadóegység mutatott életjeleket. Trent Richardson és Josh Gordon tehetsége nyilvánvalóvá vált a szezon végére, Brandon Weeden személyével kapcsolatosan azonban inkább csak sorjáznak a kérdőjelek.

Az edzői stáb: Pat Shurmur kétéves regnálása katasztrofálisra sikeredett, így nyilvánvaló volt, hogy váltás következik a kormányrúdnál. A korábban Brownsnál is sikeres (ritka eset az ilyen) Rob Chudzinskira esett a választás, aki az elmúlt két évben Cam Newton támadóegységének főnöke volt Carolinában, ez alapján látható, hogy nem egy annyira rigorózus, hagyományos edzőről van szó, mint Shurmur esetében. 2007-ben viszont egy jóval tradicionálisabb irányítóval, Derek Andersonnal Clevelandben ért el sikereket, most hasonló feladata lesz Brandon Weedennel. A támadók vezére a kudarcot valló Brad Childress helyett az a Norv Turner lesz, aki hosszú idő után került lapátra a San Diego vezetőedzői állásából. Turner mind a futás, mind a passzjáték terén komoly eredménylistával rendelkezik, minden adott tehát ahhoz, hogy a támadók feljavuljanak. Természetesen a védőknél is elkerülhetetlen volt a változás, Dick Jauron helyére Ray Horton érkezett a Cardinalstól. Horton is magával hozza a sémáját, így a Browns ismét visszavált 3-4-re. A tehetséges játékosállománynak akár jót is tehet a térenerek cseréje attól függetlenül, hogy nagy részük a tavalyi szisztéma szerint lett összeszedve.


Támadósor: A Chudzinski-Turner éra komoly változásokat hozhat a tavalyi ultrakonzervatív támadóegységben, az azonban nem tisztázott, hogy Brandon Weeden alkalmas-e egy ilyen offense vezetésére. Weeden botrányosan gyenge újoncidényt produkált, pontatlan volt rövid passzok esetében is, ráadásul több interceptiont dobott, mint touchdownt. Azt pedig már tudjuk, hogy a csapat új általános igazgatója, Mike Lombardi nem kedveli őt. Mondhatnánk, hogy ez megnyitja az utat a csereirányítók előtt, de a frissen igazolt Brian Hoyer - Jason Campbell páros egyáltalán nem biztos, hogy komoly javulást jelentene. Ezen a poszton tehát nagyon komolyak a problémák, az egész ligában az egyik legrosszabb a helyzet, a többi poszt azonban több-kevésbé rendben van. Josh Gordon (aki az első két meccsről el van tiltva) 2012 végére szinte sztárelkapóvá nőtte ki magát, a Miamitól szerzett Davone Bess biztoskezű középső elkapó, Greg Little pedig az edzőtábor eddigi alakulása alapján talán végre belenőhet az NFL-kezdő szerepben. Ott lesz még Jordan Cameron is, akire komoly szerep hárulhat a tight endeket kedvelő Turner rendszerében, más kérdés, hogy megvannak-e a képességei a kapott lehetőségek kihasználására.
A futójáték kulcsa Trent Richardson egészsége lehet, ugyanis a tavaly sztárnak draftolt futó robbanékonysága kétségtelen, a nagy terhelést azonban nem bírták még a lábai 2012-ben. Szintén jót tenne Richardson számainak, ha egy egészséges passzjáték mellett nem kellene állandóan neki kísérletezni. A támadófallal viszont sok gond nem lehet, Joe Thomas a liga egyik legjobb falembere, de a Greco-Mack-Schwartz hármas is átlag feletti teljesítményre képes, egyedül az ötödik tagtól lehet félni (ez vagy Shawn Lauvao, vagy Jason Pinkston lesz). Ha a két rendkívül rutinos edző a megfelelő rendszert ötli ki a csapatnak, csak Weeden lehet probléma, az előrelépés szinte elkerülhetetlen ezzel a tehetséges bandával.


Védelem: A Browns új szisztémája rengeteg kérdést vet fel, mivel a tavaly viszonylag jól működő védelem több kiválósága nehezen fog beilleszkedni a 3-4-be. A védőfal közepén tavaly Phil Taylor és Ahtyba Rubin remek párost alkottak, Rubinnak azonban kevésbé fekszik majd a DE poszt, amihez alkalmazkodnia kell majd. Ehhez komoly fogyást produkált a holtidényben, kérdés, hogy mennyi robbanékonyságot tudott magára szedni. A másik DE az Oaklandből igazolt Desmond Bryant lesz, Rubin gyengesége esetén pedig a fiatal Billy Winn lehet a beugró. 
A linebacker-sorban még több kérdőjel van a sémaváltás kapcsán, hiszen Jabaal Sheard az OLB poszthoz kicsit túlméretezett. Az edzők szerint azonban nagyon jól beletanult új feladatkörébe, ráadásul nem is feltétlenül lesz kezdő, hiszen épp az ő helyére draftolták a 6. helyen Barkevious Mingót, akinek feltehetően idő kell még az NFL ritmusának felvételéhez. A bajnokcsapatból szerződtetett Paul Kruger lesz a másik, akinek elsődleges feladata az ellenfelek irányítóinak őrületbe kergetése lesz. A neki adott zsíros kontraktust azonban még ki kell érdemelje, hiszen tulajdonképpen egy jó fél szezon áll csak mögötte egy igen erős védelem tagjaként. A középső LB-k kapcsán is akadnak gondok, hiszen Craig Robertson nem nevezhető kezdőszintű játékosnak, D’Qwell Jackson pedig mindig is 4-3-párti volt, hiába akarnak most belőle ohiói Daryl Washingtont faragni.
A secondary-ben két klasszisa is van a Barnáknak TJ Ward és Joe Haden személyében, mögöttük azonban legfeljebb az Atlantából érkezett Chris Owens nevezhető elfogadható játékosnak. Ide pedig minden csapatnak elkél a mélység, különösen igaz lesz ez akkor, ha az átalakított védelem nem lesz képes megfelelő nyomást helyezni a rivális irányítókra.


Speciális csapategység: Minden fontosabb játékos távozott innen, így nagyon nehéz prognózist adni eme csapatrészről. A megbízható veterán Phil Dawson helyére a talán egy fokkal gyengébb, de szintén rutinos Shayne Graham érkezett, de az NFL-múlttal nem rendelkező Brandon Bogotay akár ki is szoríthatja. Reggie Hodges pótlására a fiatal TJ Conley jelentkezik, ami már csak azért is érdekes, mert a fiatal punter tavaly állás nélkül tengődött, most próbálja magát visszaverekedni a ligába. A legnagyobb veszteség viszont talán az évek óta remek visszahordó, Josh Cribbs lesz, akit a fiatal Travis Benjamin próbál majd pótolni. Tavaly kevés lehetőséget kapott, azokkal sem élt, így talán kijelenthető, hogy a speciális egység jelentőset gyengült tavalyhoz képest.

Summa-summárum és prognózis: A Browns kerete nem áll rossz nevekből, sőt, ilyen névsorral akár a rájátszásért is versenyben lehetne. Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni a rengeteg aggasztó tényezőt: az edzői stáb és a vezetőség teljesen kicserélődött, szinte mindenkinek új rendszerhez kell alkalmazkodnia; a legfontosabb poszton (QB) az egész NFL egyik legrosszabb felhozatalát tudják felmutatni; a liga talán legerősebb divíziójában vannak, ahol a címvédő mellett két erős védelemmel bíró csapattal kell megküzdeniük. Emellé még megemlíthetjük, hogy 2007-et leszámítva hosszú ideje semmiféle sikert nem ért el a franchise, nehéz elhinni, hogy éppen most, az átalakulás közepén kerülnek ismét a rájátszás közelébe. Mindenesetre reményteljes gárda ez, sokan meg fognak szenvedni velük, de 2013-ban a playoff csak szurkolói álomnak tűnik.

 

Cleveland Browns
briareos
27.
empty taxi
24.
gabokocka
28.
gabtsi
29.
habi
21.
kristof
23.
rajna
29.
shawnka
26.
vassadi
25.

 

Bowl.hu NFL Visszaszámláló
27. Cleveland Browns
28. San Diego Chargers
29. Arizona Cardinals
30. New York Jets
31. Oakland Raiders
32. Jacksonville Jaguars

 

Rajnai Gergely (Rajna)