32. Jacksonville Jaguars

Lehet-e rosszabb a legrosszabbnál?

32. Jacksonville Jaguars

Kulcsjátékosok: Maurice Jones-Drew (RB), Justin Blackmon (WR), Cecil Shorts (WR), Eugene Monroe (OT), Luke Joeckel (OT), Paul Posluszny (MLB), Jason Babin (DE)

Fontos távozók: Terrance Knighton (DT -> Broncos), Derek Cox (CB -> Chargers), Dawan Landry (S -> Jets)

Idén draftoltak:
2. Luke Joeckel (OT, Texas A&M)
33. Jonathan Cyprien (S, Florida International)
64. Dwayne Gratz (CB, UConn)
101. Ace Sanders (WR, South Carolina)
135. Denard Robinson (QB/RB/WR, Michigan)
169. Josh Evans (S, Florida)

Kiemelt meccsek:
Szeptember 15. (2. hét): @ Oakland Raiders
December 1. (13. hét): @ Cleveland Browns
December 22. (16. hét): vs Tennessee Titans

2012 dióhéjban:
A csapat történetének legrosszabb mérlegét produkálták, miután csupán két meccset sikerült megnyerniük. Maurice Jones-Drew hamar kidőlt, ezután pedig a támadósort legfeljebb a néha-néha felvillanó Justin Blackmon miatt volt érdemes nézni, mindeközben a védelem szintén az alsóházban foglalt helyet. Tulajdonképpen teljes katasztrófa volt 2012 a Jaguároknak.

Az edzői stáb:
Mike Mularkey értelemszerűen nem kapott bizalmat borzasztó debütálása után, így Gus Bradley vette át a stafétát. Bradley tavaly a Seahawks remek védelmét dirigálta, egy tűrhető védelem kialakítását várják tőle. Szintén új támadóedzőt avatnak Jacksonville-ben, Jedd Fisch a Miami Hurricanes egyetemi csapatában töltötte be ugyanezt a pozíciót tavaly. A totális kicserélődésről pedig Bob Babich szerződtetése gondoskodott, aki a Bears linebacker-edzőjéből vált a védőegység főnökévé, de korábban volt a Chicago védőkoordinátora is. A teljesen új garnitúra garantálja, hogy ha a Jacksonville nem is lesz jobb idén, mint tavaly, legalább egészen új módon lesznek gyengék.

Gus Bradley

Támadósor:
A tavalyi gyenge szereplés egyik fő oka Blaine Gabbert teljesítménye volt. A nagy ígéretnek számító irányító második szezonjában sem tudott előrelépni, továbbra is önbizalom-hiányos és pontatlan volt. Feltehetően kap még egy lehetőséget idén, de az eddigiekből kiindulva nem sok jóra lehet tőle számítani, nem lepődnénk meg, ha a szezon folyamán a nem éppen szupersztár Chad Henne kiszorítaná. A passzjátékot tovább fogja nehezíteni, hogy Justin Blackmon négymeccses eltiltással indítja az idényt. Nélküle az elkapósor elég gyengének tűnik, egyedül Cecil Shorts tett már le valamit az asztalra. A Jaguars passzjátékának legalább szinten tartását segítheti, hogy a támadófal szélei biztosnak tűnnek, a szépreményű újonc Luke Joeckel és a tavaly klasszisként tündöklő Eugene Monroe elegendő időt biztosíthat Gabbert számára, hogy jobban kibontakozhasson. A tavalyi futójáték feljavulását pedig Maurice Jones-Drew visszatérésétől várják a drukkerek, azonban a minitank sem lesz fiatalabb és egészségesebb tavalyi súlyos sérülése után. Ráadásul a támadófal közepe sem fog neki gigantikus folyosókat nyitni, így én nem várok radikális javulást a támadósor egyik szegmensétől sem.

Maurice Jones-Drew

Védelem:
Miután Gus Bradley védelemcentrikus, nem meglepő, hogy ez a csapatrész jóval nagyobb átalakításon esett át, mint a támadóegység (bár mindkettő a liga utolsó három egysége közé tartozott tavaly). Némi sémaváltás is történt, bár a 4-3-as alapfelállás megmaradt, Bradley Seattle-ben sikerrel alkalmazott egy speciális, kizárólag az irányító üldözésével foglalatoskodó defensive endet. Erre nagy szükség lesz Jacksonville-ben, hiszen a védőfal tavaly kriminálisan teljesített. A tavaly év közben megszerzett Jason Babin és a másodéves Andre Branch felelnek majd a sackek gyártásáért ezen a poszton. A másik három védőfalember inkább a futás elleni védekezésben vállal majd kulcsszerepet, körülbelül úgy állnak majd fel, mint egy 3-4-es védőfal. Szerintünk Bradley a meglehetősen sokat gyengült bandából is képes lesz kihozni valamiféle tűrhető egyveleget, nem véletlenül hagyta a tavalyi kezdőket elmenni.
Ha viszont ez nem sikerül, nagyon nagy problémák lesznek ebben a csapatrészben is, hiszen a védőfal még talán a legerősebb része a védelemnek. A linebackerek közül Paul Posluszny tavalyi középszerű szezonját szeretné feledtetni, amire van is esély. Arra viszont annál kevesebb, hogy a külső linebackerek (Russell Allen és a frissen szerzett Geno Hayes) magas szintet fognak produkálni, mindketten cserekaliberűek. Ezután pedig elérkeztünk a liga talán leggyengébb secondary-jéhez, amit érthető módon szinte teljesen kicseréltek Bradley-ék. Nem látni azonban minőségi előrelépést, hiszen kezdő szintű cornerback nincs a csapatban, jelenleg a harmadik körös újonc, Dwayne Gratz tűnik a legjobbnak közülük. Rábízni pedig a tavalyi egyetemista elkapók után nem lehet Andre Johnson vagy Reggie Wayne őrzését. A szintén újonc Jonathan Cyprien kezdő lesz Dawan Landry helyén, és ha minden jól alakul, Lowery-val egész hasznos duót alkothat, de mindezt inkább a botrányos cornerback-helyzethez képest lehet csak állítani.

Paul Posluszny

Speciális csapategység:
A visszahordások levédekezése a Jaguárok egyik (talán egyetlen) erőssége volt tavaly, ez talán megmaradhat. Viszont igazán jó visszahordójuk nincs, Jordan Shipley lehet ennek a posztnak a fő várományosa. Josh Scobee rúgó a csapat legjobbja volt tavaly, magára talált és alig hibázott, de valószínűtlen, hogy ezt a formát tartani tudja. Bryan Anger jó közepes punternek bizonyult, azonban ha magas drafthelyét igazolni akarja, akkor javulnia kell idén, erre talán meg is vannak a kvalitásai.

Summa-summárum és prognózis:
Gus Bradley egy szemétdombot örökölt, ahol a rendrakást pénzügyi és szakmai okok miatt alig tudta elkezdeni. Neve garancia lehet arra, hogy a védelem a gyenge játékosállomány ellenére is a középmezőnybe verekedheti magát, de egy Gabbert-vezette támadóegységtől sok jó nem várható. A cél értelemszerűen a tavalyi két győzelem meghaladása lehet, ez például az általunk kiemelt meccseken akár össze is jöhet, de öt siker már nagyon meglepne. A Jaguars jó eséllyel a franchise új irányítóját szerezheti meg a 2014-es drafton, ahol ismét igen előkelő helyen választhatnak.

 

Jacksonville Jaguars
briareos
30.
empty taxi
32.
gabokocka
31.
gabtsi
32.
Habi
30.
kristof
30.
Rajna
32.
shawnka
32.
vassadi
32.

 

Rajnai Gergely (Rajna)