A bíróságon folytatódik a csata

Bírósági útra terelődött az NFL és az NFLPA vitája a CBA kérdésében, miután a többszöri hosszabbítás után az NFLPA a decertifikáció mellett döntött.

Közép-európai idő szerint 22 óra 59 perckor az NFLPA bejelentette, hogy feloszlatja magát, mint szakszervezet, és a továbbiakban mint trade association folytatja működését. A decertifikáció tehát megtörtént. Ezzel érvénybe lépett az a helyzet, amelyet már több ízben kifejtettünk. Érdemes ismét elolvasni Gabriel Feldman és David Cornwell külső blogunkban is megjelent gondolatait a témáról. A döntés azt nem jelenti, hogy azonnal búcsút kellene mondanunk a 2011-es szezonnak, de a várhatóan hosszú bírósági csatározás miatt az esélyek kisebbek lettek.

Az NFL-nek volt egy utolsó esélye arra, hogy megakadályozza a decertifikációt. DeMaurice Smith bejelentette, hogyha az NFL 23:00-ig rendelkezésükre bocsátja az elmúlt 10 év auditált, csapat szintű beszámolóit, akkor szó lehet hosszabbításról, ellenkező esetben a bíróságon találkoznak. A tulajdonosok a kitűzött határidőig nem jeleztek vissza, így a decertifikáció megtörtént. Azt az NFL sem tudja, hogyan áll jelenleg az NLRB-hez benyújtott panaszuk a decertifikációt illetően, de várhatóan a liga tovább folytatja a harcot az NFLPA lépése ellen. Az NFL részéről jelezték, hogy továbbra is támogatnák az egyeztetéseket, de a továbbiakban nincs kivel beszélniük. Éjfélkor a liga nyilvánosságra hozta, hogy érvénybe lépett a lockout. A játékosok már a decertifikáció bejelentése után megtámadták az intézkedést a bíróságon, beadták a lockout megszüntetésére irányuló végzés kimondására szolgáló kérvényt (azért, hogy az ügy a CBA lejárta ellenére első körben David Doty elé kerüljön). Emellett elmondták az tulajdonosi oldalról, hogy az NFLPA célja végig a jogi csata volt, és egy nagyon kedvező ajánlatra mondtak nemet, amely sok kérdésben megfelelt az általuk benyújtott javaslatoknak. Ennek igazságtartalmáról nem tudunk meggyőződni, természetesen vannak kiszivárogtatott részletek mindkét oldalról, de senki sem tudja bebizonyítani azt, hogy ezek a ténylegesen megajánlott feltételek. A szócsata, egymás pocskondiázása folytatódik majd a következő napokban, hetekben, erre számíthatunk.

George Cohen, a tárgyalásokon közreműködő mediátor is nyilatkozott az ügyben, elmondása szerint nincs túl sok értelme annak, hogy tovább folytatódjon a mediáció, mert a felek nagyon messze állnak a megegyezéstől. Jelezte, hogyha később szükség lenne a folyamat felújítására, szívesen a felek rendelkezésére áll.

A bíróságra beérkeztek a "trösztellenes" csoportos per papírjai is. Az ügyben a felperesek: Tom Brady, Peyton Manning, Drew Brees, Logan Mankins, Vincent Jackson, Osi Umenyiora, Mike Vrabel, Ben Leber, Brian Robison, és az újonc Von Miller. A blogban részletesen kielemeztem a két leendő bírósági ügy hivatalos dokumentumait: Brady vs. NFL: Indítvány az előzetes végzés kimondása érdekében, Brady vs. NFL: Csoportos per az NFL ellen.

Gaál Sándor (gsn)