A Goff-akta

Írta: empty taxi — 2015. október 7., 21:44

Ugyan messze van még a 2016-os NFL Draft, de érdemes egy kicsit elidőzni az egyik legtehetségesebb egyetemi irányító tanulmányozásával.

A Goff-akta

Jared Thomas Goff 1994. október 14-én látta meg a napvilágot a kaliforniai Novatoban (azaz jövő szerdán lesz 21 éves). Apja Jerry egykori Cal-diák és MLB-elkapó, 6 szezon húzott le a Montreal Expos, a Pittsburgh Pirates és a Detroit Tigers színeiben a profi baseball-ligában, visszavonulása után tűzoltóként vállalt munkát.

A kis Jared a Marin Catholic High School - ide járt az egykori Titans DE Travis LaBoy és az ex-Bears RB Kahlil Bell is - diákjaként szerzett magának először hírnevet, 39-4-es győzelmi mutatóval fejezte be az iskolát, állami bajnoki döntőig vezette a Wildcats-t, leghíresebb középiskolai csapattársa Tony Popovich a San Jose State-en végzős, immár harmadik éve a csapat kezdő DT-je. Goff HS-ben összesen 767 passzal próbálkozott, ebből 477 lett lett sikeres (62.2%-os pontosság) 7687 yardért, 93 passzolt touchdownjára csupán 18 interception jutott.

Annak ellenére, hogy Elite 11-es irányító volt (ez azt jelenti, hogy beválasztották az adott évi toborzási osztály 11 legjobb irányítója közé) többek között Christian Hackenberg (Penn State), Joshua Dobbs (Tennessee), Max Browne (USC) és Malik Zaire (Notre Dame) mellett és 4-csillagos recruitként tartották nyilván, csupán a Washington State, a Fresno State és a Boise State kínált ösztöndíjat a Californián kívül. Édesapja kellemes emlékei és az otthon közelsége miatt iratkozott be végül a Berkeley-re szociológia szakra 2013 januárjában. True freshman szezonja előtt vette át a jelenlegi vezetőedző Sonny Dykes az aranymedvéket, és Goff annak ellenére maradt a Calnál, hogy őt még az előző főedző Jeff Tedford stábja toborozta.

2013-ban egy másik egykori Elite 11-es irányítót Zach Kline-t legyőzve lett kezdő QB, az első, aki true freshmanként kezdhetett az iskola történetében. Kapásból iskolarekordot döntött passzok számában (531), sikeres passzok számában (320) és passzolt yardokban (3508). Az utolsó mérkőzésen a Stanford ellen a jelenlegi Green Bay Packers tight endnek, Richard Rodgers-nek adott 62 yardos passza után súlyos vállsérülést szenvedett. Említésre méltó volt az All-Pac-12 válogatottban, ám sajnos a csapnivaló védelem miatt ugyanakkor a Golden Bears csupán 1-11-es mérleggel zárta a szezont.

A 2014-es szezon kezdetére rendbe jött a válla, így képes volt 3973 passzolt yarddal a saját korábbi rekordját megdönteni, és a 35 passzolt TD-je szintén iskolacsúcs, miközben újra honorable mention az edzők All-Pac-12 válogatottjánál. A csapat is elkezdett körülötte fejlődni, így már 5-7-es mérleggel fejezték be az alapszakaszt.

A 2015-ös szezon előtt júliusban ellátogatott Peyton Manning Passzolási Akadémiájára is, Louisianába. Az idény előtt már első számú irányítónak számított a külföldi draftszakértők közül Mel Kipernél és Dane Bruglernél is. Az eddigi 5 fordulóban úgy néz ki, hogy töretlen a fejlődése, a Golden Bears az egyetlen veretlen csapat a Pac-12 Északi divíziójában, a hétvégén a Utah Utes ellen kiderül, hogy a két csapat közül melyik lesz az utolsó veretlen a konferenciában. A Texas védőkoordinátora Vance Bedford a Longhorns veresége után az egyik legjobb egyetemi irányítónak nevezte, akivel valaha találkozott és a másik Cal-legendához, Aaron Rodgers-hez hasonlította.

A biográfia után pedig következzenek a QB erősségei és gyengeségei:

Képes végigmenni játék közben az olvasási kulcsokon, az alábbi gifen is jól látszik, hogy a pálya baloldalán keres először célpontot és végül a pálya jobbszélén talál társat. 

Otthonosan mozog a zsebben.

Ha úgy hozza a sors futni is tud.

A mobilitása jó improvizációs készséggel párosul:

Gyorsan és szépen szállnak a mély labdái.

Hajlandó bevállalni az ütést egy sikeres passzért.

Jó a snap előtti játékolvasása, itt például felismeri, hogy cover 3-ra készül a Washington és a kép alján belül álló elkapó által futott skinny post az pont a zónahatárba érkezik:

A végeredmény: 

Goff egyik legnagyobb hátrányának sokan felépítését mondják, 6-4 (1.93 m) magas és emellé csupán 215 font (98 kg) a tömege, soványnak tűnik és így sokan azt feltételezik róla, hogy sérülékeny, pedig 2013-tól a Cal összes mérkőzésén kezdő volt. Megjegyzendő, hogy már így is 30 fonttal (kb. 14 kg-mal) nehezebb, mint mikor beiratkozott.

Másik negatívum, amit vele kapcsolatban emlegetnek az az, hogy hogyan lesz képes a Sonny Dykes-féle Bear-Raid spread offense-ből átállni a profi stílusú támadósémára. Ami a profiknál sokkal hangsúlyosabb, mint egyetemen, az a snap utáni olvasás. Itt a Wazzu védője egy cover 2-es védekezésnél szépen beetette, hogy a feladata a flat zóna védése, majd elkezd hátrálni, hogy ne tudja az irányító a mögötte lévő területre ívelni a labdát, a végeredmény egy interception:

Senki sem tagadja, hogy az up-tempo felfújja Goff számait, de a dobásainak nem a mennyisége, hanem a minősége alapján mondják sokan, hogy ő lehet az első irányító, aki elkel a 2016-os drafton, már persze ha egyáltalán jelentkezik és nem marad végzős évére.