Bemutatkozik a Budapest Wolves

Harmadikként a Budapest Wolvesról (Budapesti Farkasok AFKE) olvashatnak látogatóink.

Bemutatkozik a Budapest Wolves

A Farkasok Közép-Európa egyik vezető, Magyarország első számú amerikai futball csapata népszerűségben és játékerőben mindenképpen. A csapat hátterét adó egyesület közel 200 játékos számára biztosít folyamatosan sportolási lehetőséget. A csapat a 2004-es alapítása óta minden alkalommal elhódította a magyar bajnoki címet, amikor első számú csapatával elindult valamely bajnokságban és mindeddig hivatalos mérkőzésen veretlenként őrzi elsőségét a hazai amerikai futball világában.

Az egyesület négy csapategységgel idén ősszel öt bajnokságban méretteti meg magát.

Legfontosabb eredmények

Magyar Bajnok: 2005, 2008, 2009, 2010
Közép-európai Football Liga (CEFL) döntő: 2007, 2011
Osztrák I. osztály (AFBÖ Div. 1.) elődöntő: 2007
Oszták II. osztály (AFBÖ Div. 2.) döntő: 2005
Osztrák Női Bajnokság (AFBÖ Ladies Meisterschaft) ezüstérem: 2009, 2011
Osztrák Junior Kupa győzelem (AFBÖ Junioren Cup): 2007
Osztrák Junior Bajnokság (AFBÖ Junior Meisterschaft) bronzérem: 2008
Magyar Junior (U19) bajnok: 2007, 2008, 2009A Farkasok két éve nem léptek pályára hivatalos magyar bajnoki mérkőzésen, mivel a 2011. évi HFL elmaradt. A HFL helyett a csapatok által 2011 őszére szervezett Fall Bowl-t a Wolves megnyerte, a döntőben a Nyíregyháza Tigers-t legyőzve, ezzel továbbra is őrizve magyar csapatok elleni veretlenségét. Szintén fontos eredménye volt a 2011-es évnek, hogy Magyarországon rendezték a CEFL Bowl-t, ahol nagyszerű közönség előtt igazi futball hangulatban léphetett pályára a Budapest Wolves első csapata. Bár a mérkőzésen 1 ponttal alulmaradtak a Farkasok a Vukovi Beograd ellen, de az biztos, hogy az év legjobb színvonalú hazai mérkőzését láthatták a kilátogatók, mind játék tekintetében, mind a szervezést nézve.

2012-ben az első csapat edzői gárdája négytagúra bővült. A vezetőedző és a védelem koordinátora továbbra is Lee Hlavka, a támadó csapatrészt Kovács István irányítja, William Goldenberg a speciális csapatokért felel, idén pedig csatlakozott a stábhoz az egyesülethez visszatérő Kovács Sándor, aki elsősorban a falaknál segít munkájával.

Idén tavasszal az első csapat a hagyományoknak megfelelően elindult a közép-európai futball ligában (CEFL), ahol minden eddiginél komolyabb kihívás várt a Farkasokra. Az ellenfelek kivétel nélkül jól képzett amerikai játékosokat igazoltak a versenysorozatra, mindeközben a Wolves továbbra is elsősorban saját nevelésű játékosaira támaszkodott. A csapat az elődöntőig jutott, ahol azonban az örök rivális Vukovi Beograd kerekedett felül.

A 2012-es év ősze a visszatérések ideje. Ősszel újra pályára lép több kulcsjátékos, akik különböző okok miatt tavasszal nem tudtak részt venni a CEFL mérkőzéseken, illetve az év folyamán három korábbi Wolves játékos tért vissza az egyesülethez tovább erősítve a csapatot (Terdik László, Kalovits Gábor, Patrick Ogunji). Emellett volt pár átigazolás, vidékről és Budapestről is érkezett néhány ügyes játékos különböző posztokra, hogy mostantól a Farkasoknál folytassa a játékot (Sóti László, Sóti Zsolt, Roczkó Iván).A Farkasok 4 napos edzőtáborozással indították az őszi szezont augusztus elején és az elmúlt hetekben komolyan készültek a HFL-re. A felkészülést némileg felborította, hogy elmarad az első mérkőzés a Tigers késői visszalépése miatt, de így marad idő csiszolgatni a play-eket. Sem a védelemben, sem a támadásban nem került bevezetésre teljesen új koncepció, inkább az eddigi alapokat bővítették, finomították az edzők az aktuális játékosállománynak megfelelően.

A támadó csapatrész a korábbi évekből megismert erősségeire tud építeni idén ősszel is; a fizikális offense falra, a jó futójátékra (Cseperkáló Péter, Lenner Péter, Csizmazia László), a rutinos elkapókra (Király Csanád, Piros Krisztián, Storcz András).

A védelemtől is elsősorban a már megszokott fizikális és agresszív játékot lehet várni Péter Csaba vezényletével, ami újdonság lehet magyar meccseken, az a secondary, ahova a tapasztaltabbak mellé érkezett pár új játékos az elmúlt egy évben.

A speciális csapatrésznél Storcz András játékát érdemes kiemelni, a rúgó az elmúlt másfél évben fontos játékokat hozott a Farkasoknak mind field goal, mind punt szituációkban.

Az elvárások és célok természetesen komolyak a csapatnál; megőrizni a veretlenséget és begyűjteni az újabb bajnoki címet. Az is természetes, hogy minden ellenfél komolyan készül a Farkasok ellen, hogy megtörje ezt a régóta tartó sorozatot, de ez így egészséges, és ennek tudatában készülnek a Farkasok is az idei magyar szezonra.