Bowl-beharangozók [12/29]

Írta: r.baggio — 2015. december 29., 13:11

E hét keddjétől már tényleg egy szó sem érheti az aktuális felhozatalt.

Bowl-beharangozók [12/29]


ARMED FORCES BOWL
RUSSELL ATHLETIC BOWL
TEXAS BOWL

(A játéknap negyedik bowljáról, az Arizona Bowlról nem készítettünk külön előzetest, mert ott sajnálatos módon két azonos konferenciába tartozó csapat találkozik a Mountain West elhibázott taktikája miatt.)

 

20:00 California Golden Bears vs Air Force Falcons - tv: ESPN

Hol?
Amon G. Carter Stadium, Fort Worth. A TCU Horned Frogs otthonát 1930-ban adták át, 2003-09 között már helyt adott ennek a bowlnak, majd felújítási munkálatok kezdődtek a stadionon, melyek 2012-ben értek véget, ettől az idénytől játsszák újra itt az Armed Forces Bowlt. 45 ezer fő befogadására alkalmas.

 

Miért?
Az ESPN regionális tévéjének az ötlete volt ez a bowl, ráadásul a texasi illetőségű PlainsCapital Bank személyében tehetős szponzor is sikerült találni, így jött létre 2003-ban a PlainsCapital Fort Worth Bowl. A jelenlegi főszponzor a Lockheed Martin nevű cég, amely űrkutatással, hadiiparral és információbiztonsággal foglalkozik, a repülési részlegük központja konkrétan Fort Worthben van. Az eddig lejátszott 12 meccsből 6-szor végződött a meccs maximum 7 pontos különbséggel, a legutóbbi Armed Forces Bowlon például a Houston mutatott be sokáig emlékezetes fordítást a Pittsburgh ellen. A Houston egyébként ezzel a 2. Armed Forces Bowl-győzelmét zsebelte be, amivel rekorder. A legtöbb fellépése itt pont az Air Force-nak van, akiknek a mai lesz ötödik próbálkozása ezen kupa megnyerésére. 2007-ben ugyanaz volt a párosítás, mint a mai, akkor a többek között DeSean Jacksonnal felálló Cal győzött 42-36-ra.

 

Mit kapnak a játékosok?
Műszaki cuccokból összeállított ajándékcsomagot, emléklabdát, sapkát és hidratációs Ogio hátizsákot.

 

Kik játszanak?

California Golden Bears (7-5, 4-5): 2011 után találkozhatunk újra az aranymedvékkel az utószezonban, a Sonny Dykes-éra harmadik évére lett meg a pozitív mérleg. 5-0-val kezdték az idényt, közte a két washingtoni csapat elleni skalppal, a hátralévő 7 konferenciameccsükből viszont csak kettőt nyertek (vs. Oregon State, vs. Arizona State). Meg kell jegyezni, hogy a lehető legerősebb sorsolása volt a Pac-12-ben a Bearsnek, a saját divízióellenfeleik mellé a déli csoport első négy helyezettjével játszottak. Érdekesség, hogy még szeptemberben megmérkőztek azzal a San Diego State-tel, amely később a mai ellenfelet legyőzte a MWC-döntőben, ők pedig 35-7-re lelépték az Aztecs-t. A sikerek fő letéteményese az NFL scoutok által árgus szemekkel figyelt irányító, Jared Goff, akinek fekszik a Dykes-féle Bear Raid séma, a védelem már kevésbé jó, de Art Kaufman egysége így is fejlődött az előző években látottakhoz képest.

Air Force Falcons (8-5, 6-3): Troy Calhoun 9. idényéből nyolcadszor juttatja valamilyen bowlba csapatát. A sólymok erejét jól jelzi, hogy csak pozitív mérlegű csapatoktól kaptak ki idegenben (#4 Michigan State, Navy, Colorado State, New Mexico), miközben otthon megverték például a San Jose State-et és a Utah State-et és nem mellesleg Boise-ban is sikerült győzni. 6-2-es konferenciamérlegüknek köszönhetően megnyerték az MWC Mountain divízióját, a konferenciadöntőben a San Diego State-hez látogattak, egy végig szoros találkozón 3-pontos vereség lett a vége. A katonai akadémiák hagyományainak megfelelően a légierő is triple option-nel operál támadóoldalt, a legnagyobb sztárjuk Jacobi Owens és az irányító Karson Roberts is inkább a lábával veszélyes. 321.8 yardot futnak meccsenként, ami a 2. legjobb mutató az FBS-ben. A védelmen sincs nagyon szégyellnivaló, bár a 40. legtöbb pontot kapják átlagban.

 


Kire figyeljek?

AIR FORCE
1. Alex Hansen (DL)
2. Weston Steelhammer (DB)
3. Roland Ladipo (DB)
4. Sevrin Remmo (OL)
5. Jacobi Owens (RB)

Draft szempontból irreleváns fiúk vannak itt, de a Mountain Westben kiemelkedőnek számítanak. Hansen egy kivételével minden meccsen csinált negatív yardos szerelést, és a rúgásokat is blokkolja néha - karrierje folyamán eddig ötöt. A két safety gyártja a legtöbb tackle-t, de Ladipo passzvédekezésben is ügyes, 16 leütött labdája van. Támadásnál ligaharmadikok futásban, az MWC-ben a második legeredményesebbek. Remmoék mögött Owens 857 yarddal vezeti a csapatot, pedig év közben áttették fullbacknek.

 

CAL
1. Jared Goff (QB) - 1. kör
2. Kenny Lawler (WR) - 2. kör
3. Chris Borrayo (G) – junior
4. Stefan McClure (S) – udfa
5. Kyle Kragen (DE) - udfa

Goff potenciális NFL franchise QB, top10-es drafthelye juniorként is elég stabil. Idén 37 TD-vel a liga harmadik legjobbja. Fő célpontja Lawler 10 TD-t húzott le, de nem egy nagy yardgyáros (583), Goff ügyesen bevonja a játékba a többieket is. Borrayo azért érdemel említést, mert mégiscsak egy olyan offense dolgozik itt, amely iskolacsúcsokat döntött totál yardokban 2014-ben, majd 2015-ben is. Ennek az OL-nek ő a legjobb játékosa. Ha védőt kell mondani, akkor McClure sleepernek számít. Nagyon sok meccset hagyott ki itteni regnálása alatt, így orszáos szinten nem túl ismert, de amikor pályán van, akkor mindig észrevéteti magát. Kragen a top pass rusher, aki a második legtöbb szerelést is jegyzi. Linebacker méretei vannak, így állóhelyzetből is elég veszélyes.

 

Mik az esélyek?
7 pontos favorit a California, 67.5 pont az over/under.

 

Miért nézzem?
Ahogy az over/under is mutatja, sok pont várható, ráadásul teljesen eltérő módon. Az Air Force a földön igazán erős és a Cal számára szokatlan is lehet a triple option, hiszen ilyen rendszerben játszó csapat nincs a Pac-12-ben. Idén Art Kaufman egysége jellemzően elfáradt a második félidőben, ugyanakkor most gyakorlatilag volt 1 hónap felkészülni erre a sémára. Gofféktól pedig elsősorban légi parádé várható a légierő ellen, akiknek az egyetlen idei Power 5-os ellenfele a Michigan State volt, azon a találkozón Connor Cook 4 TD-passzt osztott ki. A California elkapósora mély és rutinos, Goff meg van annyira türelmes irányító, hogy megvárja, hogy valaki tisztára játssza magát. Meg kell jegyezni, hogy a közönségben valószínűleg többségben lesznek az Air Force-ért szorítók, ez segítheti a papírforma borulását, de ne feledjük, hogy ez a Dykes-éra első bowlja és Jared Goffnak lehet, hogy az utolsó is, így a túloldalt is motivált csapat pályára lépése prognosztizálható.

 


 

23:30 North Carolina Tar Heels (#10) vs Baylor Bears (#17) – tv: ESPN

Hol?
Citrus Bowl, Orlando. Az 1936-ban átadott, utoljára 2014-ben 207 millió dollárért (!) felújított stadionban három egyetemi utószezoni mérkőzést is rendeznek (az idei Cure Bowlt már lejátszották, a névadó Citrus Bowl január 1-jén lesz), 60219 fős kapacitással bír. A renovációval egyértelmű cél a Super Bowl Orlandóba csábítása, bár profi franchise csak labdarúgás céljából használja a pályát, az MLS-es Orlando City SC 2015 óta.

 

Miért?
Orlando második számú bowlját 1990-ben indították el Miamiban és 11 évvel később, a szervezés jogainak Citrus Bowl által megszerzésével váltott várost a nevet a szponzorok miatt amúgy is gyakran cserélgető esemény. A néhai Blockbuster Bowl immár a hetedik módosítással fut jelenleg Russell Athletic Bowlként, az amerikai sportszergyártó 2012-ben írta alá főtámogatói szerződést. Tavaly itt csapott össze egymással az idei idény két elődöntőse, a Clemson és az Oklahoma (a Tigers akkor 40-6-ra alázta meg a Sooners-t), tehát az ACC és a Big XII delegálja a részvevőket. Az egyetlen kétszeres MVP Philip Rivers, ex-NC State QB.

 

Mit kapnak a játékosok?
350$-os Best Buy ajándékkártyát, Timely Watch Co. órát, ISlide lábbelit, strandtörölközőt, Russell Athletic pulóvert.

 

Kik játszanak?

North Carolina Tar Heels (11-2, 8-1): Ugyan két Charlotte-ban elszenvedett vereség keretezte be az alapszakaszt, de ami közötte történt, arra sok év múltán is büszkén emlékezhetnek vissza a UNC-nél. Sőt a South Carolina elleni nyitófordulós pofont leszámítva az ACC-döntőn az FBS egyetlen veretlen gárdájától, a Clemsontól kikapni sem minősül megbocsáthatatlan tettnek, és mivel Larry Fedora főedző hosszabbított, folytatódhat tovább az építkezés. Apró bökkenő, hogy az offenzív koordinátor Seth Littrellt a North Texas elvitte HC-nek, Fedora mellett azonban a siker másik záloga, a védőkoordinátor Gene Chizik szinte biztosan marad.

Baylor Bears (9-3, 6-3): A texasiaknál nyilvánvalóan a rájátszás volt a cél és hát a menetrendjük is tökéletesen feküdt tervük eléréséhez, hiszen csak november közepétől tartogatott nehezen leküzdhető akadályokat. 8-0-ig minden probléma nélkül rohant el a Baylor, amibe belefért még a kezdő irányító, Seth Russell kiválása is, Art Briles támadórendszere van annyira QB-barát, hogy majdnem bárki képes benne jól teljesíteni. Az Oklahoma elleni hazai vereség nem is Jarrett Stidhamen múlt, és mikor Stidham is lesérült, a harmadik számú QB Chris Johnson parádézott az Oklahoma State ellen. 9-1-nél még mindig látszott esély a PO-ra, de jött a TCU elleni hosszabbításos drámába torkollt puntháború a monszunban, majd a Texas elleni zárás, ahol a megsérült Johnson helyett az elkapó Lynx Hawthorne-nak kellett már irányítania és kiderült, hogy bárki azért nem tud a Bears O-ban sem konstans módon 3-400 yardokat passzolni...


Kire figyeljek?

BAYLOR
1. Andrew Billings (DT) - 1. kör
2. Corey Coleman (WR) - 1. kör
3. Shawn Oakman (DE) - 2. kör
4. Spencer Drango (G) - 2. kör
5. Xavien Howard (CB) - junior

Impresszív névsor, mi? Billings a Big12 év védője díjat is megkapta juniorként, igazi backfield penetrator, ami nose tackleként igen ritka. Persze kettőzni nem könnyű egy olyan szörnnyel maga mellett, mint Oakman, aki a Bears történetének legjobb sackelője. Azért nagy dolog ez, mert a Baylor védelmében éveken át szaladgáltak a játékosok úgy, mint pók a falon, de most nem csak offenzív fenoménjaik vannak. A támadóknál a szokásos szint megvan, Drango másodszor a Big12 legjobb falembere lett, bár ez önmagában nem jelent további profi sikereket Cyril Richardson szerint. Colemannek viszont fényes a jövőkép mindenképpen, 20 touchdownja ligaelső az elkapók között, és 1363 yardja is beszédes, csak ma nem öltözhet be.

 

UNC
1. Landon Turner (OG) - 2. kör
2. Elijah Hood (RB) - sophomore
3. Ryan Switzer (WR/RS) - junior
4. Marquise Williams (QB) - udfa
5. MJ Stewart (CB) - sophomore

Egy szupereredményes támadósorral van dolgunk, ahol Hood 16 touchdownt tudott elérni 1345 yard mellett. Turner All-Americannek is befutott és eggyel magasabb szinten elképzelhető, hogy kezdőként számolnak majd vele az első naptól kezdve. Jonathan Coopernek túl nagy hatása nem volt az Arizona Cardinals játékára, így a top10-es besorolás felejtős, de korrekt játékos.
A futásból Williams is kiveszi a részét, 867 yardot repesztett az irányító, ennyiből mindenki kitalálhatja, hogy mitől átlag feletti fegyver. Switzer már arra hajt, hogy minden idők legtöbb punt return TD-je legyen az övé az NCAA-ben, ehhez még egy kell és befogja Wes Welkert és Antonio Perkins-t. Az is eldőlt, hogy a slot elkapó jövőre is a csapat tagja marad.

 

Mik az esélyek?
3 pontos favorit a North Carolina, az over/under 69.5 pont.

 

Miért nézzem?
Papíron ez egy kiváló párosítás, főleg ahhoz képest, hogy a RAB nem egy premier bowl, és a körülmények adottak, hogy egy igazi tűzijáték kerekedjen belőle. A Baylor egy csalódást keltő évet igyekszik pozitívan nyugtázni, de sérülésekkel jócskán megtizedelt támadósorának ehhez úgy kell termelnie a yardokat és a pontokat, mintha minden rendben lenne, mert a North Carolina garantáltan fel fog tenni pár TD-t a táblára.

 


 

03:00 LSU Tigers (#20) vs Texas Tech Red Raiders – tv: ESPN

Hol?
NRG Stadium, Houston. A 2002-es megnyitásától 2014-ig Reliant Stadiumként ismert aréna a Houston Texans hazai pályája, mely 2017-ben a Super Bowl LI színhelye lesz. Befogadóképessége 71795 fő, videókijelzőjénél nincs nagyobb a világon. A bowlon túl esetenként is szerveznek le ide college football mérkőzéseket, ebben a szezonban például a Texas A&M vs Arizona State-t csodálhatta meg a nagyérdemű, jövőre az Oklahoma vs Houston Cougars-ra lehet jegyet váltani az NRG-be.

 

Miért?
1959-től ’87-ig a Bluebonnet Bowlt, 2000-től 2005-ig a Houston Bowlt játszották a texasi városban, mikor utóbbi csődbe ment, 2006-ban új alapokon, új partnerekkel, változatlan helyen startolt el a Texas Bowl. A közvetítési jogokat 2009-ben szerezte meg az NFL Networktól az ESPN, 2014-től a Big XII és az SEC a két társkonferencia, a főszponzor pedig egy multilevel marketinggel foglalkozó cég, az Advocare. A Big XII-SEC együttműködés eredményeképp az elmúlt esztendőben először telt ház fogadta az Arkansas Razorbacks-t és a Texas Longhorns-t, és 2015-ben is hasonló érdeklődésre számíthatunk.

 

Mit kapnak a játékosok?
Műszaki cuccokból összeállított ajándékcsomagot, egyedi texasi övcsatot, tornazsákot, alpaca takarót és selfie botot.

 

Kik játszanak?

LSU Tigers (8-3, 5-3): Két külön történet a Tigers éve, az egyik a 7-0-ás menetelés a második kiemelésig a top25-ös rangsorban, aztán a leolvadás az Alabama elleni csúcsderbitől kezdve, melyet az Arkansas és az Ole Miss elleni vereségek követtek. Az egy dolog, hogy a Bama vendégeként az addig remekül működő futójáték befuccsolt, mert a Tide hihetetlen front sevenjével ez benne van a pakliban, ám ekkor mintha el is tört volna valami a játékosokban. Ennek dacára a hazai zárótalálkozón legalább a Texas A&M-et két vállra fektették, megmentve a fél lábbal már szinte kirúgott Les Miles állását.

Texas Tech Red Raiders (7-5, 4-5): Az Arkansas-t még szeptemberben a Tech legyőzte, így 3-0-ás non-konf mutatóval vághattak bele a Big XII küzdelmeibe, ami viszont a várakozásoknak megfelelően alakult. A támadósor igyekezett tartani a lépést a csoport krémjével, ellenben a védelem rendszeresen szabotálta az elképzeléseket (ez főleg a Baylor és az Oklahoma State ellen csúcsosodott ki, mikor 52 és 53 pont se volt elegendő a W-hez). Emellett a Baylor és az Oklahoma csúnyán ellátta a bajukat, a West Virginia elleni zakó meg biztosította Kliff Kingsbury 2013-as alapszakaszmérlegének másolását, ami persze még mindig jobb, mint a 2014-es 4-8.


Kire figyeljek?

TEXAS TECH
1. Le'Raven Clark (T) - 4. kör
2. De'Andre Washington (RB) - 6. kör
3. Jakeem Grant (WR/RS) – udfa
4. Breiden Fehoko (DL) – freshman
5. Jah'Shawn Johnson (CB) - freshman

Az országban a legerősebb 3rd down offense itt van, ehhez pedig Clarknak sok köze van. Az 50 meccsen kezdő LT-re a profi megfigyelők is kíváncsiak. Ahhoz képest, hogy top3-as passzjátékkal ügyködnek, Washington vezeti a Big12-t futott yardokban, 1455-tel, és már tavaly is hasonlóan jól ügyködött. Grant szintén ezer fölé jutott elkapásokkal, de ő futott, visszahordott és passzolt is touchdownt, nem akármilyen figura. A védelem sose olyan hangsúlyos, de most több újonc is játszik benne, akik pár év múlva kinőhetik magukat draftolható játékossá.

 

LSU
1. Leonard Fournette (RB) – sophomore
2. Tre'Devious White (CB) - 1. kör (junior)
3. Vadal Alexander (RT) - 3. kör
4. Ethan Pocic (C) – junior
5. Jamal Adams (SS) - sophomore

A szezon ezen pontján Fournette-ről már aligha kell sokat mondani. 1741 yarddal vezeti a ligát és 18 touchdownt is elért, az NFL megfigyelők már nagyon nem bírnak magukkal amikor azt látják, hogy jövőre is egyetemre kell járnia. Előtte Alexandernél tipikusabb LSU lineman nincsen, de mint ilyen, a profi szinten erősen limitált sikerekre számíthat, talán egy Joe Barksdale azért lesz belőle. Pocicnak ezen még nem kell izgulnia, de centerként egyébként is más megítélés alá esik majd. Akiknek viszont elit renoméja van Les Miles alatt, azok a defensive backek, így White és Adams is elég értékes portékának számít.

 

Mik az esélyek?
A Louisiana State 7 pontos favorit, a fogadóirodák 73.5 pontra lövik be az over/undert.

 

Miért nézzem?
Szerencse, hogy a Texas Tech támadósora passzolásban ligaelit, mivel a Red Raiders 125. futás elleni védekezése (a 128-ból) Leonard Fournette-tel szemben nem sok jóra engedne következtetni, de Mahomes-szel karmesterként a texasiaktól is várhatunk pár TD-re. Amennyiben a Tech motiváltabb is lesz (ez sanszos), hosszú és szórakoztató éjszaka elébe nézhetünk.


Hozzászólások

több mint 8 éve
Shawn84 Philadelphia Eagles North Carolina Tar Heels 17
A Baylor 3. QB-ja nem Charles Johnson hanem Chris. Szezon előtt ő is már WR volt.
több mint 8 éve
Heisman nádor Denver Broncos Oregon Ducks 8 — “Sha-la-la-la-la-la, Thiiiiii-baut Pinot!“
Mit taktikázott el a MW ?

NFL : Denver Broncos / NCAA : Oregon Ducks, BYU, Penn State, Iowa / Peyton Manning, Marcus Mariota
Soccer : Arsenal, Levante, Lazio, Millwall, Stuttgart
National Teams : HUN, ESP, Players : Håland, Vardy, Szoboszlai, Bardhi, Kroos, Ramsdale, Saka, Zaccagni
NBA : Mavericks [Doncic] / NHL : Ducks, Maple Leafs / MLB : Twins, Astros
F1 : Lewis Hamilton / MotoGP : Marc & Alex Marquez, Pedro Acosta (és igazából mindenki más) / NASCAR : #22 Joey Logano
Cycling : Pogacar, Meintjes, Valter, Quintana, Contador, Cras, Juan Ayuso
Darts : Nathan Aspinall, Chris Dobey, Gerwyn Price, Ricky Evans
UFC : Justin Gaethje, Cody Garbrandt, Nate Diaz, Brandon Moreno
Euroleague : Valencia Basket / Tennis : Federer, Alcaraz
több mint 8 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — Don’t whine, don’t complain, don’t make excuses
Charles javítva Chris-re, az MWC-s eltaktikázást a Hawaii Bowlnál már említettem. A konf önként lemondott a Las Vegas Bowl meghívóról, hogy a BYU találkozhasson ott a Utahhal, csak közben nem tudott helyet találni a saját csapatainak, és mikor visszakozni akartak, már késő volt.


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal