Bowl beharangozók - A mai menü [01/01]

Kora este négy non-BCS bowlt rendeznek, elsősorban Big Ten és SEC csapatok főszereplésével.

Bowl beharangozók - A mai menü [01/01]

TAXSLAYER.COM GATOR BOWL

Northwestern Wildcats vs. Mississippi State Bulldogs

Mikor?
Újév napján 18:00-tól az ESPN2-n, az ESPN America másnap 10:30-tól ismétli.

Hol?
Florida állam legnépesebb városában, Jacksonville-ben. Több, mint 800 ezer ember lakik a városban, a Greater Jacksonville nagyvárosi térség lakossága pedig meghaladja 1.3 milliót. 1946-től '93-ig a Gator Bowl Stadium szolgált a mérkőzés helyszínéül, azonban az akkoriban létrejövő NFL franchise-nak, a Jacksonville Jaguarsnak szüksége volt egy modernebb stadionra, így lerombolták a Gator Bowl Stadiumot és a helyére épült a Jaguars mai otthona az EverBank Field, ami '95 óta a Gator Bowl helyszíne. 1994-ben még nem volt kész az EverBank Field, így a bowl 1 évre a legközelebbi nagyvárosba, Gainesville-be költözött, ahol a Florida Gators otthonában, a Ben Hill Griffin Stadiumban vendégeskedett egy évig. A Jaguars hazai meccsei és a Gator Bowl mellett minden évben itt rendezik meg a "Világ legnagyobb szabadtéri koktélpartiját" azaz a nagymúltú Florida-Georgia rivalizálás éves mérkőzését, sőt az amerikai soccerválogatott is rendszeresen használja a stadiont. Az EverBank Field borítása természetes fű, NFL-mérkőzéseken 67,246 néző befogadására alkalmas, azonban a college footballmeccsek esetében ki szokták bővíteni 84 ezresre.

A bowl jelentősége:
Ez a 6. legidősebb bowl-mérkőzés, hiszen 1946 óta folyamatosan megrendezésre kerül. 1956-ban a #4 Georgia Tech és #13 Pittsburgh mérkőzését a CBS csatornán a legendás Chris Schenkel és az egykori 3-szoros Pro Bowler Lions TE Jim Gibbons kommentálta, ez a Gator Bowl volt az első olyan bowl-mérkőzés amit országos tévécsatorna sugárzott. 1996-2006-ig az ACC és a Big East 2. helyzettjei mérték össze itt a tudásukat, 2007-10-ig olyan szerződésük volt, hogy az ACC 3. helyezettje csap össze vagy a Big East 2. helyzettjével vagy egy Big 12 csapattal vagy pedig a Notre Dame-mel. 2010 óta érvényes a jelenlegi megállapodás miszerint az SEC és a Big 10 delegál ide csapatot.

A főszponzor:
Az előző szezon óta a névadó szponzor a TaxSlayer.com online adóbevallási szoftver, melyet a Georgiában székelő Rhodes Computer Services fejlesztett. Korábbi főszponzorok: Progressive Insurance (biztosítótársaság, 2011), Konica Minolta (technológiai vállalat, 2007-10), Toyota (autógyártó,1996-2006), Outback Steakhouse (étteremlánc, 1992-94), Mazda (autógyártó 1986-91)

Emlékezetes momentumok az elmúlt évekből:
Az első Gator Bowlon a Wake Forest 26-14-re verte a South Carolinát. Két döntetlen döntetlen is akad a bowl történelmében, 1940-ben a Georgia és a Maryland, '67-ben pedig a Florida State és a Penn State nem bírt egymással. 1953-ban a fullback Rick Casares által értékesített extraponttal győzte 14-13 a Florida a Tulsát. Az 1978-as Gator Bowl volt a legendás Ohio State edzőnek Woody Hayesnek az utolsó meccse a csapat élén: 2 perccel a vége előtt 17-15-ös Clemson vezetésnél a Buckeyes irányítójának Art Schlichternek a passza a Clemson middle guardjának Charlie Baumannak a kezében landolt, aki elkezdett vele visszafutni és az OSU kispadja előtt lépett az oldalvonalon kívülre. Miután kilépett a pályáról Coach Woody odalépett hozzá és arcon vágta. Hayest másnap 28 a Buckeyes élén eltöltött szezon után kirúgták. 2008-ban Alex Trlica, a Texas Tech rúgója 2 másodperccel a meccs vége előtt értékesített egy 41-yardos mezőnygólt, így nyert a TTU 31-28-ra a Virginia ellen. A Tavalyi szezonban a Florida nyert itt, 24-17-re győzte le az Ohio State-et. A bowl legtöbbszörös szereplője a Florida 9 szereplésükből 7 végződött győzelemmel (1953, 1960, 1962, 1969, 1983, 1992, 2012) és 2 verességgel (1958, 1975). Szintén 9 szereplése van a Clemsonnak, de az ő rekrodjuk kevésbé jó: 4 győzelem (1949, 1978, 1986, 1989) és 5 vereség (1952, 1977, 1996, 2001, 2009). 1953-tól 2010-ig mindkét csapatból választottak MVP-t, kiérdemelte a címet 4 a Pro Football Hall of Famebe beválasztott játékos is: az elkapó Fred Biletnikoff (1965), és három futó Floyd Little (1966), Earl Campbell (1974) és Thurman Thomas (1984, 1985), a maiak közül volt itt MVP Calvin Johnson (2007), Philip Rivers (2003) és Michael Vick (2001) is.

A csapatok:NORTHWESTERN WILDCATS
Út Jacksonville-ig: 5 győzelemmel indították a szezont, a Syracuse és a Vanderbilt legyőzése elég jó eredmény. Ezután az "egy vereség egy győzelem" sormintát kezdték el követni a vadmacskák, hiszen a vereségeik (@ Penn State, vs. Nebraska, @ Michigan, utóbbi meccsen csak hosszabbításban maradtak alul) után egy győzelem következett (@ Minnesota, vs. Iowa, @ Michigan State), az alapszakaszt az Illinois kiütésével zárták le. Jelenleg a BCS-rangsor 20. helyén állnak.
A főedző: Pat Fitzgerald anno Wildcats linebacker-sorában vitézkedett 1993-tól '96-ig, nem is akrhogy hiszen utolsó két évében bezsebelte a Bronko Nagurski Trófeát, a Chuck Bednarik Díjat és a Big Ten Év Védője címet. Ezután egy évig a Dallas Cowboys rosterén volt majd '98-ban 1 évre Maryland LB-edzője lett, ezután szintén 1-1 évig volt LB-edző a Coloradonál és az Idahonál, majd 2001-től kezdett dolgozni az alma materénél mint LB-edző és recruiting coordinator. Az előző főedző Randy Walker 2006-os tragikus halálesete után léptették elő főedzővé. A kezdő évét leszámítva mindig bowl-eligible csapatot rakott össze (bár 2007-ben a 6-6-os mérlegük ellenére nem kaptak bowl-meghívót), azonban mind a négy bowl-mérkőzését elvesztette vele a csapat.
Legjobb játékosok: Kain Colter (QB/RB/WR), Venric Mark (RB), Tyler Scott (DE), David Nwabuisi (LB), Damien Proby (LB), Ibraheim Campbell (S), Jeff Budzien (K)
Erősségek: Kitűnő futójáték, az apró Venric Mark nagy playmaker. Kain Colter üde színfolt minden mérkőzésen passzal, futással és elkapással is észtre tudja magát vetetni. A védelem is elsősorban a futás megállításában jeleskedik, hála a jó linebacker-sornak. A rúgó Jeff Budzien 50 yard alatt idén még nem hibázott.
Gyenge pontok: Gondok vannak a passz elleni védekezéssel, Tyler Scott az egyszemélyes pass rush, Ibraheim Campbell pedig az egyszemélyes secondary, ez nem egészséges. Ha Colter éppen nem irányítót játszik, akkor a sophomore Trevor Siemian az irányító, aki nem túl pontos, bár a 6 TD 2 INT nem rossz arány. A punter Brandon Williams nem a hosszú rúgásairól híres.

MISSISSIPPI STATE BULLDOGS
Út Jacksonville-ig: A schedule könnyebbik részével kezdtek, így 7 győzelemmel rajtoltak, ezután egy 3-meccses vereségsorozat következett kiemelt csapatok ellen, majd megverték az Arkansast és kikaptak a bowl-eligible státuszért küzdő Ole Misstől.
A főedző: Dan Mullen 4. szezonja ez a bulldogok élén, korábban arról volt ismert, hogy ő volt az egykori 1/1-es Alex Smith QB-edzője a Utah-nál, majd 2005-08-ig a Florida Gatorsnél dolgozott mint QB edző és offensive coordinator, két nemzeti bajnoki címet ünnepelhetett itt és ő segítette Tim Tebow-t a 2010-es NFL draft 1. körébe. A Miss State-nél első szezonbeli 5-7 után két bowl-képes idény jött, mind a kétszer meg is nyerték az utószezonbeli mérkőzésüket.
Legjobb játékosok: LaDarius Perkins (RB), Chad Bumphis (WR), Gabe Jackson (OG), Josh Boyd (DT), Cameron Lawrence (LB), Johnthan Banks (CB), Darius Slay (CB)
Erősségek: Kiegyensúlyozott csapat és övék az ország 5. legjobb turnover-mutatója. A passz elleni védekezésük egész korrekt, hála a kiváló secondarynek benne a 2013-as NFL Draft 1. körébe várt Johnthan Banks-szel. Támadóoldalon a fal elég jó, mind a futáshoz mind a passzhoz megfelelő segítséget nyújt, Chad Bumphis személyében van egy playmaker elkapójuk is.
Gyenge pontok: Ha hátrányba kerülnek hajlamosak feladni a futást, ez pedig a bulldogok által alkalmazott spread option támadószisztémánál nem túl szerencsés, ráadásul LaDarius Perkins személyében jó futójuk is van. Ha túl sokat passzoltatják az irányító Tyler Russellt hajlamos pontatlanná válni. A védelem gyengéje a pass rush, a közepes futás elleni védekezésük pedig lehet, hogy kevés a Wildcats ellen. A rúgójuk Devon Bell elég sokat hibázik.
Egyéb érdekességek:
- A játékosok Fossil karórát, Dome kalapot, Mercury ruhazsákot és sporttáskát, Jostens gyűrűt, valamint egy labdát kapnak az itteni szereplésükért
- A két egyetemnek egyaránt 3.5 millió dollár üti a markát a fellépésért
- A mérkőzést Bob Wischusen és Danny Kanell kommentálásában élvezhetjük, a pálya széli riporter Allison Williams lesz

Summa-summárum:
Főedzőként Dan Mullen eddig az összes bowl-mérkőzését megnyerte (közte a 2011-es Gator Bowl-lal), míg Pat Fitzgerald az összeset elvesztette, ez egy eléggé árulkodó statisztika. Ha a Northwestern pass rush nem javul fel Tyler Russell képes szétszedni a vadmacskák másodvédővonalát. A túloldalt érdekes lehet, hogy mennyire ízlik a sok futásra alapozó spread offense a passz ellen valamivel jobban szuperáló Mississippi State D-nek. Érdekes mérkőzés várható, jó felvezetés lehet a mai Rose Bowl és Orange Bowl előtt.

Papp Gábor (empty taxi)

 

HEART OF DALLAS BOWL

Oklahoma State Cowboys vs. Purdue Boilermakers

Mikor?
Újév napján 18:00-tól az ESPN-U-n, az ESPN America másnap 13:30-tól ismétli.

Hol?
Amerika 8., Texas állam 3. legnépesebb városában Dallasban, a 2010-es népszámlálás szerint kis híján 1.2 millió ember él itt. A mérkőzést a Cotton Bowl stadionban rendezik, amely az SMU Mustangs otthona. Football csapatok közül használta még a stadiont a Dallas Cowboys is 1960-tól '71-ig. Érdeksség, hogy Dallas Texans néven két csapat is használta ezt a stadiont: ugye volt egy ilyen NFL csapat, amelyik csak az 1952-es szeonban játszott utána csődbe ment és ugye a Kansas City Chiefs jogeldőjét is Dallas Texansnak hívták, 1960-tól '62-ig szerepelt ezen a néven a gárda az AFL-ben, ekkor a Cotton Bowl stadionban játszották a hazai meccseiket. Soccer csapatok is szeretik ezt a stadiont, 2 évig volt a Dallas Tornado NASL csapat otthona a 60-as években, az FC Dallas MLS csapat 1996-2002 ill. 2004-05 között élvezte a Cotton Bowl vendégszeretetét, továbbá az 1994-es labdarúgó világbajnokságnak is helyszíne volt az aréna. Pont erre a világbajnokságra lett a pálya talaja újra természetes fű, ez azóta nem változott. A stadion befogadóképessége 92,100 fő.

A bowl jelentősége:
Korábban TicketCity Bowl néven volt ismert a mérkőzés. A szerződésük úgy szól, hogy páratlan években egy Big 12, páros években egy C-USA csapat méri össze erejét egy Big Ten csapattal ennek a bowl-nak a keretében.

A főszponzor:
A PlainsCapital Bank a PlainsCapital Corporation leányvállalata, ez Texas egyik legnagyobb független bankja, körülbelül 6.3 millárd dollárnyi vagyona van. A PlainsCapital összesen 34 fiókot üzemeltet Arlingtonban, Austinban, Dallasban, Fort Worthben, Lubbockban, San Antonioban és Weatherfordban, több mint 650 alkalmazottat foglalkoztatnak. Arlingtonban, Austinban, Dallasban, Forth Worthben és San Antonioban a PlainsCapital Bank kereskedelmi bankként működik, középvállalkozásokat és magas jövedelmű magánszemélyeket tekintenek a célpiacuknak. Lubbockban és Weatherfordban lakossági bankként funkcionálnak. Az előző két évben az austini székhelyű TicketCity szponzorálta a bowl-t, ez egy másodlagos jegyértékesítéssel foglalkozó cég, amely online jegypiacot is üzemeltet. Portfóliójuk sporteseményekre szóló-, színházi- és koncertjegyekre egyaránt kiterjed.

Emlékezetes momentumok az elmúlt évekből:
Ez az egyik legfiatalabb bowl-mérkőzés, hiszen ez csupán a harmadik mérkőzés lesz a Heart of Dallas Bowl történelmében. Az első igazi shootoutot hozott, a Texas Tech 45-38-ra múlta felül a Northwesternt, tavaly pedig a Houston intézte el 30-14-re a Penn State-et. Közös a két meccsben, hogy mindkétszer a texasi csapat nyert és mindkétszer a győztes irányítója lett az MVP és mindkét irányítónak az volt az utolsó egyetemi meccse. Az első mérkőzéen Taylor Potts lett a meccs legjobbja (akárcsak a 2009-es Alamo Bowl-on), Potts az 2011-es NFL Drafton nem kelt el, UDFA-ként a St. Louis Rams szerződtette, de az edzőtábor végén kivágták. Idén nyáron a San Diego Chargersnél próbálkozott, de elvesztette a 3. számú irányítói posztért folytatott csatát Jarrett Lee-vel szemben, azóta szabad ügynök. Tavaly Case Keenum lett az MVP, ő adta az FBS történetében a legtöbb touchdown passzt. Az alulméretezett és spread offense-ből érkező Keenum sem kelt el a 2012-es NFL Drafton, jelenleg a Houston Texans gyakorlócsapatának a tagja.

A csapatok:OKLAHOMA STATE COWBOYS
Út Dallasig: Az első héten papaírforma szerint lemészárolták a Savannah State-et, majd alulmaradtak az Arizona elleni shootoutban, a Louisiana-Lafayette legyőzése szintén papírforma, aztán #12 Texas elleni verességgel indították a konferenciaküzdelmeket. Egy hárommeccses győzelmi sorozattal igazolták, hogy idén is a Big12 jobb csapatai közé tartoznak, azonban utána Collin Kleinék ellen nekik se volt orvosságuk. A West Virginia és a Texas Tech legyőzése jó eredmény, az állami rivális Oklahoma ellen hosszabbításban kaptak ki, az alapszakasz végén a Baylor elleni shootoutból ők jöttek ki rosszabbul.
A főedző: Mike Gundy már játékosként is a Cowboys QB-ja volt, '87-ben Holiday Bowl-t, '88-ban Sun Bowl-t nyertek. 2 Pro Football Hall of Famer futó is a csapattársa volt Thurman Thomas és Barry Sanders személyében. 1989-ben diplomázott, de 1990-ben már a csapat WR-edzője volt, a következő öt évben a QB-k munkáját irányította, '94-ben és '95-ben az offensive coordinatori munkát is ellátta. Ezután egy évig a Baylor irányító-edzője volt, majd 4 évet töltött a Maryland elkapó-edzőjeként. 2001-ben az OSU-nál a főedzői kiválasztásnál 2 embert maradt a rosta végén: Les Miles és Mike Gundy. Ekkor a vezetőség úgy döntött, hogy legyen Miles a főedző és Gundy mellette az offensive coordinator, Miles a 2005-ös idényt már az LSU vezetőedzőjeként kezdte, ekkor léptették elő Gundyt vezetőedzővé. Az irányítása alatt az Oklahoma State 2011-ben Big12 bajnok és Fiesta Bowl győztes lett, ebben az évben ő kapta a legjobb college fociedzőnek járó Paul "Bear" Bryant Díjat.
Legjobb játékosok: Joseph Randle (RB), Josh Stewart (WR), Lane Taylor (OG), Alex Elkins (LB), Brodrick Brown (CB), Shamiel Gary (S), Quinn Sharp (P/K)
Erősségek: Átlagban az FBS 4. legtöbb pontját szerzik a támadók, a sophomore Josh Stewart az egyik legjobb elkapó az országban, a junior Joseph Randle pedig az idei NFL Draft egyik legjobb futója lehet. A támadófal is az ország elitjébe tartozik. A futás elleni védelem szintén jó. Quinn Sharp jövőre lehet már az NFL-ben fog rugdosni.
Gyenge pontok: Passz elleni védekezésben a 120 csapatos FBS-ben alulról a 9.-ek. Pass rush nem létezik, emiatt az egyébként nem rossz secondary tehetetlen. A legjobb irányítójuk J.W. Walsh egész idényre kidőlt térdsérülés miatt. A helyettesei közül a freshman Wes Lunt hajlamos túl sokat kockáztatni, emiatt aránylag sok interceptiont dob és az ő játéka is kérdéses egy fejsérülés miatt, a másik QB, a junior Clint Chelf meg nem eléggé pontos.

PURDUE BOILERMAKERS
Út Dallasig: 4 non-konf meccsel kezdték az idényt, ebből a 3 non-BCS ellenfelet legyőzték és a nagydöntős Notre Dame-től is mindössze 3 ponttal kaptak ki. Az első 5 konferenciamérkőzésüket elvesztették, aztán az idényt 3 győzelemmel zárták, így a csapat bowl-képes lett.
A főedző: Ebben a szezonban nem győztek le bowl-eligible csapatot és egyébként is Danny Hope rekordja 22-27 az acélmunkások élén, így megköszönték a munkáját és a következő szezontól a korábbi Kent State főedző Darrell Hazell irányítja a csapatot. A mostani bowl meccsen a korábbi WR-edző Patrick Higgins látja el a HC-feladatokat. Vezetőedzői tapasztalata 1992-ből a NAIA ligába tartozó William Penn egyetemről van, az 1-9-es mutatója nem éppen impresszív. Az FBS-ben 1998-ban kezdett el dolgozni, 6 évet töltött a UTEP-nél, foglalkozott ezalatt irányítók és az elkapókkal is, sőt offensive coordinator is volt. 2004-ben egy idényt töltött a Louisiana Technél mint TE-edző, ezután 2010-ig a BYU alkalmazásában állt, ott az elkapók mellett a special team munkáját irányította. Az elmúlt két szezonban dolgozott a Purdue-nál mint a wide receiverek edzője.
Legjobb játékosok: Robert Marve (QB), Antavian Edison (WR), O.J. Ross (WR), Kawann Short (DT), Will Lucas (LB), Josh Johnson (CB), Landon Feichter (S)
Erősségek: Kiegyensúlyozott csapat, a legerősebb pontjuk tán a passz elleni védekezés. Kawann Short esetében nem lehet kizárni a 2013-as NFL Draft 1. körét, a nagyon jó Cowboys OL kiváló erőfelmérő lesz neki. A cornerback Josh Johsnon 19 levédekezett passzal (16 elütött labda, 3 interception) a 3. az idei FBS rangsorban. 3 irányítót is kipróbáltak az idén, a senior Robert Marve úgy tűnik be is vált. Rövid passzokkal operálnak a két alacsony elkapónak, Edisonnak és Rossnak. Kiváló átlaggal futnak, 4 futót rotálnak: Akeem Shavers, Akeem Hunt, Ralph Bolden és Brandon Cottom személyében, közülük Bolden játéka kérdéses egy térdín-sérülés miatt.
Gyenge pontok: Erős csapatok ellen egyszerűen tehetségben kevesek, hiába egységesek. A front7-ben Shorton és Will Lucason kívül tucatemberek játszanak, támadó oldalon indokolatlanul keveset futnak. A két rúgó közül Sam McCartney lába nem elég erős, Paul Griggs pedig túlságosan pontatlan.
Egyéb érdekességek:
- Ez az első olyan év, amikor nincs texasi csapat a meghívottak között
- Mindkét csapat 1.1 millió dollárt tehet zsebre ezért a meccsért
- A mérkőzést Clay Matvick és Matt Stinchcomb kommentálja, a pálya széléről Kaylee Hartung jelentkezik

Summa-summárum:
Az Oklahoma State támadósorát nem valószínű, hogy fel tudja tartóztatni a Purdue védelme. Ha meg akarják őket verni, akkor Robert Marve-éknak könyörtelenül ki kell használni az Okie State gyenge passzvédelmét és bízni abban, hogy jobban jönnek ki a shootoutból. A Boilermakers játékosai bizonyosan motiváltak lesznek, hiszen részben az új edzőnek, részben az NFL játékosmegfgyelőinek szeretnének bizonyítani. Mike Gundy az első két bowlját megnyerte, a második kettőt elvesztette, a harmadik kettőt megint megnyerte, most vajon mi következik?

Papp Gábor (empty taxi)

 

OUTBACK BOWLSouth Carolina Gamecocks vs. Michigan Wolverines

Mikor?
2013. január 1-jén kedden, 19:00-tól az ESPN-en. Az ESPN America szerdán 16:00-kor ismétli a mérkőzést.

Hol?
A floridai Tampában található Raymond James Stadiumban. A Tampa Bay Buccaneers és a South Florida Bulls közel 66 ezer néző befogadására alkalmas stadionjában rendeztek már két Super Bowlt (XXXV, XLIII); az Outback Bowlnak 1998-as megnyitása óta ad otthont a „Ray Jay” becenévre hallgató létesítmény.

A bowl jelentősége:
Az Outback Bowl jogelődjét, a Hall of Fame Bowlt 1977 és 1985 között rendezték meg évről évre az alabamai Birmingham városában, a szervezésért felelős College Football Hall of Fame és a Nemzeti Futball Alapítvány azonban 1985-ben úgy döntött, felbontja együttműködését. A bowl ugyanakkor nem szűnt meg, a Legion Fieldről Tampába költöztették az eseményt, és tíz éven keresztül változatlanul Hall of Fame Bowl néven működött tovább a sorozat. 1995-ben a College Football Hall of Fame lemondott a rendezési jogról, melyet Tampa városa a helyi Outback Steakhouse-zal társulva vett át. Az átszervezéssel egyúttal a bowl meghívási rendszere is megváltozott: korábban a Big Ten és az ACC egy-egy csapatát invitálták az eseményre, utóbbi főcsoportot azonban felváltotta az SEC. Papíron a szervezők mindkét konferenciából harmadikként választhatnak; földrajzi okokból kifolyólag az SEC-ből rendszerint a keleti divízió valamely csapatát hívják meg.

A főszponzor:
Az 1988-ban, Tampában alapított Outback Steakhouse az Egyesült Államok mellett számos más országban is rendelkezik éttermekkel.

Emlékezetes momentumok az elmúlt évekből:
Az utóbbi években biztosan nem panaszkodott, aki január 1-jén, a kora esti kínálatból az Outback Bowlt választotta. A 2010-es szezonban a Florida 37-24-es győzelmet aratott a Penn State felett, egy évvel korábban az Auburn - Northwestern párharc 38-35-ös végeredménnyel záruló összecsapást hozott, a Tigers sikerével, tavaly pedig a Big Ten döntős Michigan State három hosszabbításos thriller során múlta felül az SEC-finalista Georgiát 33-30 arányban.

A csapatok:SOUTH CAROLINA GAMECOCKS
Út Tampáig: A futballprogram történetének legeredményesebb évét követően a 2012-es szezonnak is azzal a nem titkolt célkitűzéssel vágtak neki a „vadkakasok”, hogy 2010 után ismét megnyerjék divíziójukat, és a konferencia bajnoki címéért utazhassanak Atlantába. Október elején 35-7-es diadalt arattak a Georgia ellen, és ekkor úgy tűnt, borulhat az előzetesen várt formula az SEC Easten belül, az óriási sikert azonban egy szoros, majd egy sima vereség követte Baton Rouge-ban, illetve Gainesville-ben, az LSU és a Florida elleni kudarc után pedig végül csak a csoport harmadik helyén zártak. Az alapszakasz végén az állami rivális Clemson felülmúlása némi derűre adhatott okot, és a bowl-meccs megnyerésével a Gamecocks ismét 11 győzelemmel zárhatja az idényt.
A főedző: A Floridánál legendának számító Steve Spurrier (játékosként Heismant, edzőként nemzeti bajnoki címet nyert a Gators-szel) 2005-ben vette át a Gamecocks irányítását, vezetésével pedig története legsikeresebb időszakát éli a dél-karolinai futballprogram. A 67 éves szakember 2010-ben SEC-döntőbe juttatta a gárdát, tavaly iskolarekordot jelentő 11 meccset nyertek (ugyanezt idén is elérhetik), 65 győzelmével csúcstartó a South Carolina edzői között. Decemberben 2017-ig szóló szerződéshosszabbítást írt alá a columbiai alakulatnál.
Legjobb játékosok: Connor Shaw (QB), Ace Sanders (WR), Jadeveon Clowney (DE), Devin Taylor (DE), Kelcy Quarles (DT), Shaq Wilson (LB), D.J. Swearinger (S)
Erősségek: A Gamecocks országos szinten is magasan jegyzett védelemmel rendelkezik, melynek legnagyobb sztárja az SEC-n belül az év védőjének megválasztott másodéves defensive end, Jadeveon Clowney, aki az alapszakasz során szerzett 13 sackjével iskolarekordot döntött. Connor Shaw személyében nagyszerű dual threat QB irányítja a „vadkakasok” támadóegységét.
Gyenge pontok: Az október végén szörnyű térdsérülést szenvedő Marcus Lattimore kiesése alaposan visszavetette a csapat futójátékát. Shaw a hírek szerint felépült sérüléséből, de ha Dylan Thompsonnak jelentősebb szerepet kell vállalnia, gondban lehet a Gamecocks - a csere QB a Clemson gyenge védelme ellen remekelt, a Floridával szemben azonban tehetetlennek bizonyult, márpedig passzvédekezésben a michigani defense is elit.

MICHIGAN WOLVERINES
Út Tampáig: A tavalyi 11-2-es, Sugar Bowl győzelemmel záruló szezonon felbuzdulva ettől az idénytől is jelentős sikereket vártak a rozsomákok, de hamar bebizonyosodott, hogy messze vannak még az országos elittől: rögtön a nyitómeccsen kiütötte őket az Alabama a Cowboys Stadiumban, majd az előző idény egyik legjobb mérkőzésének visszavágóján kikaptak a Notre Dame otthonában. Mindettől függetlenül a gyengélkedő Big Tenben még lett volna esélyük a bajnoki címre, pechjükre azonban Denard Robinson épp a kulcsfontosságú Nebraska elleni derbin sérült meg, a 23-9-re nyerő Cornhuskers-nek pedig végül divíziógyőzelmet ért a siker. Az alapszakasz zárómeccsén, az Ohio State ellen a presztízs mellett már csak az volt a tét, hogy a Wolverines meg tudja-e akadályozni ősi riválisát a hibátlan mérleg elérésében, de itt is elbuktak a rozsomákok. A Michigan négy vereségéből hármat az aktuális AP-rangsor első három helyezettje ellen szenvedett el.
A főedző: Brady Hoke tavaly tért vissza a Michiganhez, ahol 1995 és 2002 között pozíciós edzőként dolgozott. Az azóta alma materénél, a Ball State-nél, valamint a San Diego State-nél megforduló szakember első idényében azonnal átütő sikert ért el a Wolverines-szel, miután a Rich Rodriguez-érában csak szenvedő együttest 11-2-es mérlegre és Sugar Bowl-győzelemre vezette.
Legjobb játékosok: Denard Robinson (QB/RB), Devin Gardner (QB), Roy Roundtree (WR), Taylor Lewan (OT), Kenny Demens (LB), Jordan Kovacs (S)
Erősségek: Denard Robinson egyetemi szinten az egyik legnagyobb playmaker. Kérdés, hogy milyen szerepkörben fogják használni (könyöksérülése miatt az utóbbi időben kevesebbet passzolt, inkább futóként számítottak rá, ahol egyébként is hiány van), de a Gamecocks védőitől mindenképpen kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon. Irányítóként a helyére lépő Devin Gardner is biztatóan teljesített, így vele sem minősül gyenge pontnak a QB poszt. Taylor Lewan a class egyik legjobb OT-je lehet, amennyiben jelentkezik a draftra, így Jadeveon Clowney feltartóztatását egy ugyancsak klasszis játékosra bízhatják a michiganiek. A Wolverines az FBS egyik legjobb passzvédelmével rendelkezik.
Gyenge pontok: A kezdő running back, Fitzgerald Toussaint megsérült az alapszakasz végén, játékára a bowl-meccsen sem számíthat a gárda. Az elsőszámú cornerback, J.T. Floyd szintén kihagyja a találkozót, őt a csapatszabályzat megszegése miatt tiltották el. A legjobb csapatok ellen komoly problémát jelentett a rengeteg labdaeladás; a Wolverines szezonbeli 25 turnoveréből 16 a négy vereség alkalmával született.
Egyéb érdekességek:
- A játékosok jutalma egy 150 dollár értékű Best Buy ajándékkártya, Fossil karóra, gyűrű, sapka, valamint egy Outback Steakhouse utalvány.
- A résztvevő egyetemek fellépési díja 7 millió dollár.
- A South Carolina és a Michigan eddig kétszer találkozott egymással, 1-1 a két csapat mérlege.
- A Gamecocks három, a Wolverines négy alkalommal szerepelt az Outback Bowlon, mindkét gárda egyet-egyet veszített el itteni fellépései közül.
- A mérkőzés kommentátora Mike Tirico és Jon Gruden lesz, az oldalvonal mellől Shannon Spake tudósít.

Summa-summárum:
A szezon előtt Ann Arborban és Columbiában is konferencia-bajnoki címről és BCS Bowl-szereplésről álmodtak, így az Outback Bowl már csak egyfajta vigaszdíj lehet a csapatok számára. Sérülések, illetve eltiltások miatt mindkét oldalról hiányoznak majd alapemberek, de így is számos (leendő NFL-)sztárjátékos lép pályára Tampában. A színvonalra aligha lesz panasz, egy Big Ten - SEC párharc mindig parázs csatát ígér.

Vass Ádám (vassadi)

 

CAPITAL ONE BOWL

Georgia Bulldogs vs. Nebraska Cornhuskers

Mikor?
Újév napján 19:00-tól, a mérkőzést az ABC és az ESPN America élőben sugározza.

Hol?
A Florida állambeli Orlando városában, ahol a 2010-es népszámlálás szerint 238,300 ember él, ezzel Orlando az USA 79. legnagyobb városa. A Greater Orlando nevű térség központja, ebben a térségben több, mint 2 millióan élnek, ez a 26. legnépesebb nagyvárosi térség az USA-ban. Orlandot a vidámparkok fővárosaként is szokták nevezni, 6 darab világhírű vidámpark található a környéken. A mérkőzést a Russell Athletic Bowl-on megcsodált Florida Citrus Bowl Stadiumban rendezik. 1936-ban épült, már akkor is futballmérkőzésekre szánták, 70,229 fő befogadására alkalmas. A Russell Athletic Bowl-on és a Capital One Bowl-on túl a Monster Jam nevű monster truck versenyt is itt rendezeik. Minden évben itt játssza a Florida A&M és a Bethune-Cookman a Florida Classic névre keresztelt FCS-rangadót. 1976-tól 2006-ig ez volt a UCF Knights otthona, 2009-ben a Florida Tuskers UFL-csapat játszotta itt a hazai mérkőzéseit, emellett az 1994-es labdarúgó világbajnokság egyik helyszíne is volt. A stadion műfű, egészen pontosan AstroTurf borítással rendelkezik. 1973 kivételes év volt bowl történetében, ekkor a Florida Gators otthonában a Ben Hill Griffin Stadiumban rendezték a mérkőzést (ebben az évben bővítették a Florida Citrus Bowl Stadiumot 17-ről 51 ezresre).

A bowl jelentősége:
Korábban Tangerine Bowl és Florida Citrus Bowl néven volt ismert, 1947 óta minden évben megrendezik, a Gator Bowl, a Cotton Bowl és a Sun Bowl mellett a legidősebb non-BCS bowl. A jelenlegi párosítás 1992 óta van érvényben, azaz a Big Ten és az SEC egy-egy BCS-bowlba nem jutó élcsapata csap össze itt.

A főszponzor:
2001 óta a Capital One Financial Corporation a főszponzor. Ez egy virginiai székhelyű bankholdingcég, amely hitelkártyákra, lakáshitelekre, autóhiteletek, banki és megtakarítási termékekre specializálódott. A 90-es évek elején a vállalat úttörője volt a hitelkártyák tömeges forgalmazásának. Jelenleg övék az Egyesült Államok hatodik legnagyobb betétállománya.

Emlékezetes momentumok az elmúlt évekből:
Az első Tangerine Bowl-on a Catawba 31-0-ra verte a Maryville-t. 4-szer volt döntetlen a bowl történetében: 1948-ban a Murray State és a Sul Ross State, 1954-ben az Arkansas State és az East Texas State, 1956-ban a Juniata és a Missouri Valley, 1984-ben pedig a Georgia és a Florida State nem bírt egymással. Talán a legemlékezetesebb összecsapás a Georgia és a Purdue 2004-es hosszabbításos derbije volt. A Dawgs idén immár hatodik alkalommal fog itt szereplni, ezzel egyedüli csúcstartó lesz, eddig 3 győzelemmel (1993, 2004, 2009), 1 vereséggel (1974) és 1 döntetlennel (1984) büszkélkednek. Ha nyernek akkor beérík a győzelmi ranglista élén a 4 győzelemmel (1983, 1996, 1997, 2002) és 1 vereséggel (1994) álló Tennessee-t. MVP lett itt 2 a Pro Football Hall of Fame-be beválasztott linebacker Willie Lanier (1966) és Jack Lambert (1972), továbbá egy 3-szoros Pro Bowler elkapó (1980) Cris Collinsworth is, akit manapság a Sunday Footballokon láthatunk mint az NBC szakkommentátora. A televíziós munkáját egyébként Emmy díjjal is elsimerték. Az aktív játékosok közül MVP lett itt pl. Peyton Manning (1997), Ronnie Brown (2003) vagy Matt Stafford (2009).

A csapatok:GEORGIA BULLDOGS
Út Orlandoig: 5 győzelemmel indították az idényt, majd az akkori BCS-rangsor 6. helyezettje, a csoportrivális South Carolina 35-7-re kiütötte őket. Ezután 6 győzelem következett közte #2 Florida legyőzése a híres koktélpartyn. Ez a teljesítmény elég volt az SEC keleti csoportjának a megnyerésére, az Alabama elleni konferenciadöntőn 32-28-ra kaptak ki egy végletekig izgalmas mérkőzésen.
A főedző: Mark Richt 2001 óta irányítja a bulldogokat, ez idő alatt két konferenciagyőzelmet (2002, 2005) és két Sugar Bowl győzelmet (2002, 2007) tud felmutatni. 2002-ben és '05-ben őt választották az Év Edzőjének az SEC-ben. Előtte a Florida State-nél dolgozott 1990-től '94-ig mint QB-edző, '94-től 2000-ig mint offensive coordinator. Az FSU-nál töltött idő alatt két Heisman Trophy győztes irányítóval dolgozhatott Charlie Ward és Chris Weinke személyében, emellett a Seminoles 1993-ban és '99-ben nemzeti bajnok lett. Alma matere a Miami egyetem, ahol egy bizonyos Jim Kelly mögött volt tartalékirányító. Érdekesség, hogy Richt Omahában, Nebraskában született kb. 80 km-re a Huskers campusától.
Legjobb játékosok: Aaron Murray (QB), Tavarres King (WR), Jarvis Jones (LB), Alexander Ogletree (LB), Sanders Commings (CB), Bacarri Rambo (S), Shawn Williams (S)
Erősségek: Nagyon erős a keret mind támadó- mind védőoldalon. Támadóoldalon a Todd Gurley - Keith Marshall futópáros már elsőévesként is képes bármely védelmet feltörni, Aaron Murray pedig WR-sort sújtó sérüléshullám ellenére produktív tudott maradni. A 3-4-es védelem passz ellen TOP10: Jarvis Jones az idény legjobb pass rushere, a secondaryben pedig Rambo és Commings révén komoly playmakerek vannak.
Gyenge pontok: Futás ellen hajlamos a védelem kihagyni, most ráadásul az 1. körbe várt nose tackle John Jenkins kihagyja a mérkőzést, Kwame Geathers személyében ugyanakkor megfelelő helyettese van, ráadásul a védőfalba visszatérhet a szezon nagy részét sérülés miatt kihagyó DE Abry Jones. Clutch szituációkban az irányító Murray hajlamos hibázni. A freshman rúgó Marshall Morgan tehetségben jelentősen elmarad az elődjétől Blair Walshtól.

NEBRASKA CORNHUSKERS
Út Orlandoig: A Southern Miss elleni győzelem papírforma eredmény volt, ezután a UCLA elleni 36-30-as vereségen sem volt szégyenkezni való. Két non-BCS-es ellenfél legyőzése után a Wisconsin elleni 3-pontos győzelem volt az első komoly skalpjuk az idényben, azután ők is fejet hajtottak a veretlen Ohio State-nek. A hátralévő hat konferenciameccsüket megnyerték, így a Big Ten Legends csoportjának az élén végeztek, így kvalifkálták magukat a B1G-döntőre. Ott a Badgers visszavágott a szeptemberi vereségért és 70-31-es kiütéses győzelmet aratott.
A főedző: Bo Pellini 2008 óta a Nebraska főedzője. Kezdetben az NFL-ben dolgozott, 1994-től 96-ig a San Francisco 49ers DB edzője volt, ezután 3-3 évet töltött a New England Patriots ill. a Green Bay Packers LB-edzőjeként. 2003-ban Frank Solich a Nebraskához csábította mint defensive coordinator, az idény végén Solichot kirúgták, az Alamo Bowl-on már Pellini vezette a Huskerst, 17-3-ra verték a Michigan State-et. A főedzőkeresés közben Pellinit is meginterjúvolták, de a választás a jelenleg a Dallas Cowboys offensive coordinatoraként dolgozó Bill Callahanre esett. Ezután Bob Stoops hivására Pellini elfogadta a co-defensive coordinatori állást az Oklahoma Soonersnél. Az OU nagydöntőig menetelt ebben az évben, azonban ott kikaptak a USC-től. Utolsó állomáshelye a Huskers előtt az LSU-nál volt, Les Miles hívására lett a csapat DC-je. 3 évet dolgozott itt, utolsó évében a Tigers nagydöntőig menetelt, ott Pellini alma materét, az Ohio State-et győzték le.
Legjobb játékosok: Taylor Martinez (QB), Ameer Abdullah (RB) Rex Burkhead (RB), Eric Martin (DE), Alonzo Whaley (LB), Daimion Stafford (S), Brett Maher (K/P)
Erősségek: A Huskers az ország egyik legjobban futó csapata, nagyon mély a RB-poszt, az irányító Taylor Martinez is veszélyes a földön, de idén már passzolásban is hatékony, bár nem sok passzjátékot hív Tim Beck offensive coordinator. A passz elleni védekezésük országos első. Brett Maherből akár NFL rúgó is lehet.
Gyenge pontok: 4.8-as átlaggal futnak ellenük, nagyon érződik a sérült Baker Steinkuhler DT hiánya, a spread offense-t játszó támadóknál néha indokolatlanul kevés passzjátékot alkalmaznak.
Egyéb érdekességek:
- A játékosok 420 $-os Best Buy vásárlási utalványt és Fossil karórát kapnak ajándékba
- A két egyetem egyaránt 4,550,000 dollárt a kap a pályára lépésért
- A mérkőzést Rece Davis, Jesse Palmer és David Pollack fogja kommentálni, a pálya széli riporter Christian Ponder felesége, Samantha Steele lesz.

Summa-summárum:
Mindkét edző szerepelt már a Capital One Bowl-on, Richt 2004-ben és 2009-ban is győztesen hagyta el a pályát, az összesített bowl-rekordja 7-4. Bo Pellini tavaly bukta el a Capital One Bowl-t (a Nebraska ezen kívül még 1990-ben járt itt, akkor is kikaptak), tavaly előtt a Holiday Bowl-t, az azelőtti 3 bowl-meccsét viszont megnyerte. Ha mindkét csapat a konferenciadöntőkön látott futás elleni védelmét hozza, akkor akár a 2006-os Sugar Bowl-on felállított rekord is veszélybe kerülhet, akkor a West Virginia és a Georgia összesen 606 yardot tett meg a földön. Sok bowl mérkőzés van ma, de ez lehet az egyik legemlékezetesebb.

Papp Gábor (empty taxi)