Bowl beharangozók - A mai menü [01/06]

A mai Wild Card meccsek után a szezon utolsó non-BCS bowlja is várja az érdeklődőket.

Bowl beharangozók - A mai menü [01/06]

GODADDY.COM BOWLArkansas State Red Wolves vs. Kent State Golden Flashes

Mikor?
2012. január 6-án vasárnap, hajnali 3 órakor az ESPN-en. A mérkőzés az ESPN Americán is élőben lesz látható.

Hol?
Alabama állam legöregebb városában, Mobile-ban. A francia telepesek által alapított kikötővárosban a legutóbbi népszámlálás szerint 195,111-en laknak, ezzel az állam harmadik legnagyobb városa. A város különlegessége, hogy mivel a környék legrégebbi kikötője, rengeteg eltérő kulturális befolyás hatott rá, a klasszikus déli kultúra mellett francia, kreol és spanyol hatásokat is megfigyelhetünk több területen. A találkozónak a Ladd Peebles Stadium ad otthont, amely a jövőre első osztályúvá váló South Alabama Jaguars hazai pályája. Ám a 33,471 főt befogadni képes aréna elsősorban az itt rendezett erőfelmérőről, Senior Bowlról nevezetes.

A bowl jelentősége:
A bowlt 1999 óta rendezik meg, korábban a Mobile Alabama Bowl és a GMAC Bowl elnevezéseket is viselte, 2011 óta fut jelenlegi nevén. Az első tíz évben egy Conference USA csapat csapott össze a MAC vagy a WAC egyik képviselőjével, 2010 óta azonban a Sun Belt és a MAC konferencia legjobb csapataiból hívnak meg két együttest a szervezők. 2007 óta ez a bowl előzi meg a bajnoki döntőt, egyfajta egzotikus csemege a BCS bowlok közepette.

A főszponzor:
A Go Daddy egy elsősorban domainek bejegyzésével foglalkozó Arizonában bejegyzett internetes cég, amely 1997-es alapítása óta dinamikusan növekszik. A cég rendkívül aktív a sportok terén, hiszen reklámarcai között találhatjuk a neves NASCAR pilótát, Danica Patricket, valamint pankrátorokat is. A korábbiakban a GMAC (ma már Ally Financial) bankcsoport támogatta a bowlt.

Emlékezetes momentumok az elmúlt évekből:
Ez a meccs több emlékezetes összecsapást is produkált az elmúlt tíz évben, de a 2001-es GMAC Bowl ezek közül is kiemelkedik, hiszen a Marshall két hosszabbítás után elért 64-61-es sikere az East Carolina felett minden idők legpontgazdagabb bowlmeccse, ráadásul egy hatalmas fordítás volt ez Byron Leftwich és a Marshall részéről a David Garrard-vezette ECU ellenében. A közelmúlt egyik legélvezetesebb összecsapása pedig a 2010-es Central Michigan-Troy meccs volt, amit két hosszabbítás után nyert meg a Dan LeFevour és Antonio Brown vezette CMU. Tavaly a Northern Illinois lassú kezdés után bedarálta az Arkansas State-t. Az MVP-k közül kiemelendő 200-ből LaDainian Tomlinson, 2001-ből és 2002-ből Byron Leftwich, 2004-ből pedig Ben Roethlisberger, remek NFL játékosok játszottak tehát ezen a kevéssé neves bowlon az elmúlt esztendőkben.

A csapatok:ARKANSAS STATE RED WOLVES
Út Mobile-ig: Az első három héten két élcsapat otthonában is megfordult a Red Wolves, az Oregontól viszonylag szűken, a Nebraskától már nagyobb különbséggel kaptak ki. Relevánsabb volt, hogy a kettő között sikerült legyőzni a jobb konferenciában játszó Memphist, viszont a másodosztályú Alcorn State kitömése után kikaptak hazai pályán a konferenciarivális Western Kentucky-tól. Ekkor 2-3-as mérleggel nem tűnt közelinek a bowlszereplés, azonban októbertől kezdve hibátlanul tudták le meccseiket, megnyerték a Sun Belt konferenciát és ezzel a meghívást a GoDaddy.com Bowlra.
A főedző: Idén első évét töltötte főedzőként az Auburn egyetem (és ezzel Cam Newton) korábbi támadóedzője, Gus Malzahn, és annyira sikeres volt ez a debütálás, hogy jövőre már az Auburn főedzője lesz. Korábban az Arkansas-nál és a Tulsánál hatékony támadósorokat épített ki, és bár volt elkapó- és irányítóedző is, egysége jellemzően kiegyensúlyozottak, mind a földön, mind a levegőben nagyon veszélyesek. 2010-ben a Newton-féle egység gardírozásáért elnyerte a Broyles Awardot, melyet az NCAA legjobb segédedzője kap minden évben. Új állása miatt nem is ő fogja irányítani az oldalvonal mellől a Red Wolvest, helyettese John Thompson, a védőegység főnöke lesz. Thompson szűk egy évtizeddel ezelőtt két szezont húzott le az East Carolina főedzőjeként, de sikeresnek semmiképp sem volt nevezhető, hiszen összesen három győzelmet szerzett csapata ezen évek során.
Legjobb játékosok: Ryan Aplin (QB), David Oku (RB), JD McKissic (WR), Zack McKnight (OT), Ryan Carrethers (DT), Nathan Herrold (LB).
Erősségek: Rendkívül kiegyensúlyozott támadójáték, a passz és a futás egyaránt komoly problémákat okozhat a Kent State-nek. No huddle offense- ről beszélünk, ami sebességével megzavarja a gyengébb konferenciák védelmeit. Ryan Aplin nagyon jó irányító, és több jó célpontja is van, ráadásul a támadófal kiválóan tartja a tempót. A védelem Sun Belt-szinten stabil, különösen a front seven, a futást viszonylag hatékonyan állították meg eddig.
Gyenge pontok: A secondary gyengébb, és a komolyabb futójátékkal rendelkező csapatok ellen nem ment annyira a játék a védelem többi részének sem, márpedig a Kent State ellen nem lesz könnyű dolguk, ráadásul labdaszerzések terén sem jók. A futások átlaga nem az igazi, ha a nagyon erős passzjáték nem csinál több teret.
KENT STATE GOLDEN FLASHES
Út Mobile-ig: A Kent State egy papírforma győzelem után csúnya verést kapott az SEC-utolsó Kentucky-tól, ezután azonban sorra győzedelmeskedett a csoportriválisokon és egyéb ellenfeleken egyaránt, a Rutgers elleni bravúrgyőzelem pedig azt jelentette, hogy a gárdát már nem lehetett nem rangsorolni. A Big East és a Big 10 gyengeségei miatt a MAC döntőjében esélye volt a csapatnak arra, hogy kvalifikálja magát egy BCS Bowlra, azonban a Northern Illinois ellen egy kéthosszabbításos thrillerben elbukták ezt a sanszot, így kerültek a GoDaddy.com Bowlra.
A főedző: Tizenöt éves segédedzői múlt után kapott 2011-ben főedzői állást a csapatnál Darrell Hazell, aki rögtön sikerkovács lett, hiszen a tavalyi 5-7-es debütálást követően idén majdnem BCS bowlig vezette a Golden Flashest. Idén őt választották a konferencia legjobb edzőjének. A támadószellemű trénert rögtön el is csábította a Purdue, jövőre már a Boilermakerst fogja gardírozni, de kollégájával ellentétben ő főedzői minőségében lesz jelen ezen a bowlon.
Legjobb játékosok: Dri Archer (RB), Trayion Durham (RB), Brian Winters (OT), Josh Kline (OG), Roosevelt Nix (DE), Luke Batton (LB), Luke Wollet (S).
Erősségek: Brutális futójáték, Archer és Durham tökéletesen kiegészítik egymást, a támadófal futásblokkolásban pedig komolyabb konferenciákban is megállná a helyét. A labdaeladásokkal is fukarkodik az egység, a rengeteg futás mellé nem jellemzőek a fumble-k. A védők ellenben kiválóak labdaszerzésekben, az Oregonnal holtversenyben az egész NCAA legjobbjai ezen szempontból. Futás ellen hatékony a védelem. Archer visszahordásokkal és elkapásokkal is veszélyeztethet.
Gyenge pontok: Amikor nem rögbizni kell, tehát a levegőben folyik a játék, gyengék mind támadásban, mind védekezésben. Spencer Keith, az irányító pontatlan és gyenge, ráadásul kevés kísérletből is képes interceptionöket dobni. Statisztikáinak pozitív részét az Archernek dobott rövid passzok képezik. A csapat cornerbackjei sem képesek felvenni a versenyt McKissic-kel és társaival, inkább a labdaszerzésekben bízhatnak.
Egyéb érdekességek:
- A játékosok a részvételért egy Sol Republic fejhallgatót, egy Fossil karórát, egy bőrtáskát és egy Wilson focilabdát kapnak ajándékba
- Mindkét egyetem 750,000 dollárt kap a részvételért
- A kent State-nek ez mindössze a második bowlszereplése (az első 1954-ben volt), és első győzelmüket arathatják
- A meccs folyamán Danica Patrick is fel fog tűnni a főszponzort népszerűsítve
- A mérkőzést Mark Jones és Brock Huard kommentálja majd, a pálya mellől pedig Jessica Mendoza fog jelentkezni

Summa-summárum:
Kis konferenciák nagycsapatai játsszák le ezt a meccset, ahol teljesen eltérő filozófiák fognak összecsapni. A Kent State kiváló futójátékával és kemény védőivel a régimódi brusztolós focit erőlteti, az Arkansas State viszont egy kiegyensúlyozott, ám inkább passzra épülő egységet küld harcba. Aki rá tudja kényszeríteni stílusát az ellenfélre, az nyerhet, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mindkét csapat főedzője távozik a meccs után, ezzel a problémával is meg kell küzdeni majd mindkét oldalon. Ez a bowl rendszerint kevés figyelmet kap az NFL rájátszása és az egyetemi nagydöntő mellett, ám vérre menő, izgalmas, színvonalas csatákat szokott hozni, ezért aki még bírja szusszal az NFL Wild Card hétvégéje után, vezessen le ezzel a meccsel, nem fogja megbánni.

Rajnai Gergely (Rajna)