Bowldog új évet! Szilveszteri mérkőzések

Hat kiemelt bowlt játszanak a college football első osztályában, ebből az első hármat az óév utolsó napján.

Bowldog új évet! Szilveszteri mérkőzések

A college football playoff rotációjában levő hat legfőbb mérkőzést, úgynevezett Access Bowlt ezentúl hagyományosan december 31-én és január 1-jén rendezik. Az első alkalommal úgy alakult, hogy a két elődöntő január 1-re esik, így szilveszterre három tényleges bulimeccs került, természesen mind remek párosításokkal. Az év utolsó futballdömpingje 18:30-kor kezdődik, ami még a focinézés helyett a partizást választóknak is erősen ajánlott, majd előbbi tábor további két találkozóval vezetheti át magát 2015-be, hogy úgy teljen az új esztendő, ahogyan az előző véget ért! (A harmadik Orange Bowlhoz sajnos nem készült előzetes, de persze így is várunk mindenkit az NCAA eredménykövetőben)

 

#9 Ole Miss Rebels vs #6 TCU Horned Frogs

Mikor?
Magyar idő szerint 2014. december 31.-én, szerdán 18:30-kor.

Hol?
Az atlantai Georgia Dome-ban, az Atlanta Falcons és a Georgia State Panthers otthonában, 1997-99 között az Atlanta Hawks NBA-csapatnak is ez a csarnok volt a hazai pályája. Itt rendezik meg az SEC konferencia döntőjét minden évben, 2006-ban a Katrina hurrikán pusztítása miatt a Sugar Bowlnak is ez a stadiont adott otthont, emellett a XXVIII. és a XXXIV. Super Bowlt is itt játszották.

Díjazás:
A mérkőzésért az Ole Miss 2 932 500, a TCU 3 967 500 dollárt kap. A játékosok ajándékcsomagjában 300 $-os Vanilla Visa ajándékutalvány, Chick-fil-A ajándékutalvány, Apple TV, Fossil karóra és egy labda található.

Peach Bowl történelem:
A mérkőzés anno a georgiai Lions Clubok adományaiból jött létre, később a gyenge nézőszemáok és bevételek miatt átvette a szervezést az Atlantai Kereskedelmi Kamara. A Chick-fil-A nevű gyorsétteremlánc 1997-től az esemény főszponzora, a központjuk Atlantától nem messze, College Park városában található. Az első Peach Bowlt a Georgia Tech kampuszán található Grant Fielden játszották, az LSU 31-27-es győzelmet aratott a Florida State felett. 

Az első három Peach Bowlt játszották a Grant Fielden, majd egészen 1991-ig az Atlanta-Fulton County Stadium volt a helyszín, '92-től a mérkőzés helyszíne a Georgia Dome. Kezdetben az ACC konferencia küldöttje játszott itt egy at-large alapon meghívott csapattal, 1993-2013 között ez egy ACC vs. SEC párharc volt, 2006-tól kezdve a bowl szervezői elsőnek választhattak a nem BCS-bowlon résztvevő ACC-csapatok közül. 2014-től egyike lett ez a 6 kiemelt bowlnak, melyek rotációs jelleggel fognak elődöntős szerepet betölteni a College Football Playoffban (idén ez a Rose és a Sugar Bowl feladata).

A csapatok:
:: KÉP ::
OLE MISS REBELS (9-3, 5-3 SEC)

Út Atlantáig: Várható volt, hogy az utóbbi években mutatott kiváló toborzási munka egyszer csak az eredményekben is meg fog jelenni a lázadóknál, de arre senki sem számított, hogy 7-0-val kezdik a szezont, olyan együtteseket legyőzve mint a Sugar Bowl-résztvevő akkori 3. kiemelt Alabama Crimson Tide (23-17) vagy a Liberty Bowlon megcsodált akkori 14. kiemelt Texas A&M Aggies (35-20). Az október 25-i 10-7-es vereség #24 LSU ellen hullámvölgybe taszította a társaságot, a következő héten 35-31-re győzte le őket a 3. kiemelt Auburn, ez egy vállalható vereség volt, ellentétben a két héttel későbbivel, amikor egy 30-0-s idegenbeli kiütést szenvedtek el az Arkansastól. Az alapszakasz végén azért még szereztek egy jelentős győzelmet, az Orange Bowl résztvevő állami rivális #4 Mississippi State-et intézték el otthon 31-17-re.

A támadósor: Utolsó mérkőzését játssza a csapatban a végzős irányító Bo Wallace, aki idén is hozta a tőle már megszokott számokat: 3085 yardot passzolt 61.2%-os pontossággal, 22 TD és 11 INT kíséretében. Wallace pechje, hogy két kiváló elkapója Laquon Treadwell és Vince Sanders is hiányozni fog a mai mérkőzésről sérülés miatt, így a tight end Evan Engramen túl Cody Core maradt a szokásos célpontjai közül, két fiatalnak a sophomore Quincy Adeboyejonak és a true freshman Markell Packnek kellene előrelépni. Treadwell hiányában látványosan visszaesett Wallace mélységi passzjátéka. A Rebels inkább passzorientált támadóstratégiát használ, de a sérült elkapók és a TCU-féle uptempo offense lassítása miatt elképzelhető, hogy a szokásosnál többet fognak a futójátékra támaszkodni, itt elsősorban Jaylen Waltonra (583 yard, 5 TD) érdemes figyelni. A támadófalban a sophomore baloldali tackle Laremy Tunsil a legismertebb név, 1-2 év múlva potenciális franchise LT-ként fogják emlegetni a draftszakírók. Tunsil mellől térdsérülés miatt hiányzik Aaron Morris, így az alapfelálllásban RG-t játszó Justin Bell húzódik át LG-be és a true freshman Rod Taylor fog jobboldali guardot játszani.

A védelem: Az egységről mindent elmond, hogy meccsenként átlagban 13.8 pontot kaptak, ami a legjobb mutató a teljes FBS-ben. 4-2-5-ös alapfelállásban játszanak, az alulméretezett védőfalban a freshman DE Marquis Haynes (7.5 sack, 3 FF) több statisztikai mutatóban is az SEC élvonalában található, mellette az egykori elsőszámú középiskolás játékos Robert Nkemdiche és Isaac Gross a két DT, a fal másik széléről a junior C.J. Johnson rohamoz, a rotációs játékosok közül Channing Wardra is érdemes figyelni, 3 fumble-t is kiharcolt az alapszakasz folyamán. A linebacker-páros rutinos, Serderius Bryant és Deterrian Schackleford is végzős. A secondaryben az All-American cornerback Senquez Golson (9 INT, 8 leütött passz) a sztár, de a párja Mike Hilton is fogott idén 3 interceptiont, nickel corner poszton a sophomore Tony Conner tevékenykedik. A free safety Cody Prewitt az idei draft class egyik legjobbja a maga posztján, roverként pedig a junior Trae Elston kap szerepet. 28 labdát szerzett ez a védelem az alapszakaszban, ami a 13. legtöbb az FBS-ben.

Speciális egység: Visszahordásoknál nem félelmetes a Rebels, a már említett beugró WR Markell Pack a csapat punt returnere, a kickoffokat pedig általában a futó Jaylen Walton hordja vissza. Gary Wunderlich megbízható rúgónak számít és a freshman punterre, Will Gleesonra se lehet panasza a csapat szurkolóinak. A csapat coverage egységei is a jobbak közé tartozik.

Edzők: Hugh Freezenek ez a 3. szezonja a csapat élén. Középiskolai edzőként kezdte Briarcrest HC-nál Tennesseeben (4-szer választotta az AP Az Év Középiskolai Edzőjének), innen került először az Ole Misshez mint TE-edző és recruiting coordinator, Ed Orgeron menesztése után továbbállt, a NAIA divízióban lévő Lambuth egyetem főedzője lett, a csapatot 11 év után vezette újra rájátszásba, 2010-ben az Arkansas State támadókoordinátora lett, majd a következő évben már a program főedzőjeként tevékenykedett, meg is nyerték a Sun Belt konferenciát, innen tért vissza az Ole Misshez, immár vezetőedzőként. Freeze a labda mindkét oldalon co-coordinatoros megoldást alkalmaz, a támadóknál Matt Luke (egyben OL-edző is) és Dan Werner (egyben QB-edző is), a védőknél Dave Wommack (egyben S-edző is) és Jason Jones (egyben CB-edző is) dolgozik ilyen minőségben.
:: KÉP ::
TCU HORNED FROGS (11-1, 8-1 BIG 12)

Út Atlantáig: Mikor a második héten egy konferenciaközi mérkőzésen 30-7-re intézték el a Minnesotát Golden Gopherst már lehetett sejteni, hogy az idei TCU sokra hívatott, ezt két hét múlva igazolták is, mikor 37-33-ra megverték az akkori 4. kiemelt Oklahomát. A veretelen szezonról viszont hamar lemondhattak, hiszen a következő héten egy egészen elmebeteg pontháborúban 61-58-ra alulmaradtak a #5 Baylorral szemben. Gyorsan sikerült feledtetni a vereséget a szurkolókkal, hiszen a következő héten meggyőző játékkal 42-9-re verték a 15. kiemelt Oklahoma State-et. A szezon további részében csak a 20. kiemelt West Virginia elleni 31-30-as győzelem volt izgalmas találkozó, a többi meccsen meggyőző különbséggel nyertek, pedig pl. #7 Kansas State vagy a Texas elleni találkozójuk sem ígérkezett simának.

Támadósor: A TCU-é az egész FBS egyik legdinamikusabb támadóegysége, mindösszesen 22.7 másodperc telik el a két play között átlagban, mikor náluk a labda. Trevone Boykin az egész college foci egyik legjobb irányítója, a junior QB 3714 yardot passzolt 60.1%-os pontossággal 30 TD és 7 INT kíséretében. Boykin lábbal is veszélyes, 642 futott yard és 8 TD is áll a statisztikai lapján, az utóbbi hat évben 3700+ passzolt és 600+ passzolt yardra egy alapszakasz alatt csak Marcus Mariota, Johnny Manziel és Robert Griffin III volt képes. A labdáival elsősorban Josh Doctsont, Kolby Listenbeet és Deanté Grayt szokta keresni, Listenbee mai játéka agyrázkódás miatt kérdéses, esetleges hiányában Ja'Juan Story kezdene a helyén. A TCU-nak a futójátéka is jónak számít FBS-szinten, Boykinon kívül Aaron Green kapja a legtöbb cipelést, ezt eddig 854 yarddal és 8 TD-vel hálálta meg. A támadófal szintén átlag feletti színvonalat képvisel.

Védelem: A Gary Patterson-éra védjegye a 4-2-5-ös alapfelállású hatékony védelem, ez most sincs másként, 20.3 pontot kapnak meccsenként, ami a 18. legkevesebb az FBS-ben. A védőfalból Mike Tuaua és James McFarland is 3-3 kiharcolt fumble-nél jár már az idén, a linebacker-sor sztárja a végzős SLB Paul Dawson (128 tackle, 78 solo, 18.5 TFL, 4 INT, 4 FR), a safety-sor csupa ballhawkból áll: Chris Hackett 6, Sam Carter 4, Derrick Kindred 3 interceptiont fogott, Kindred emellett 2 fumble-t is összekapart. Ez a védelem 36 labdát szerzett összesen, ami a 2. legtöbb volt az alapszakaszban.

Speciális egység: Az ország legjobb punt coverage egysége az övék és a kezdőrúgásoknál sem teljesítenek rosszul. A punter Ethan Perry átlagos játékos a maga posztján, a rúgó Jaden Oberkrom valamivel jobb, de ő sem kiemelkedő. Cameron Echols-Luper veszélyes punt returner, 11.1 yardos átlaggal hord vissza és volt már 1 touchdownja is idén, a kezdőrúgásokat B.J. Catalon hordja vissza, ő kevésbé veszélyes.

Edzők: Az 54 éves Gary Patterson 2000 óta áll a program élén, egyike az egyetemi futball leginkább elismert vezetőedzőinek. 1-szer Big 12- (2014), 1-szer C-USA- (2002), 4-szer pedig MWC-győzelemig (2005, 2009-11) vezette a csapatát. Különböző Év Edzője címekből annyi van neki, hogy kár is lenne belekezdeni a felsorolásba, örökmérlege a csapatnál 131-45. A spread offense-zel operáló támadósornak két koordinátora van, mindkét szakembernek ez az első szezonja a csapatnál, korábban Doug Meacham (egyben WR-edző is) a Houston Cougars, Sonny Cumbie (egyben QB-edző is) pedig a Texas Tech Red Raiders csapatánál dolgozott hasonló munkakörben. A védőkoordinátor Dick Bumpas DL-edzői teendőket is ellát, régi bútordarab a csapatnál, ez a 11. szezonja Patterson mellett.
Érdekességek:
- A legtöbb Peach Bowl-fellépéssel, nyolccal a Clemson büszkélkedhet, viszont győzelmek számában az LSU áll a legjobban 5-tel.
- A két csapat közül eddig csak az Ole Miss járt Peach Bowlon, 1971-ben 41-18-ra kiütötték a Georgia Techet
- Az örökmérleg 5-1 a Rebelsnek, az utószezonban 2-0-ra állnak, az 1948-as Delta Bowlon 13-9-re, az 1956-os Cotton Bowlon 14-13-ra győztek a lázadók.
- Az Ole Miss 36 bowl-szereplése a 20., a TCU 29 bowl-szereplése pedig a 30. legtöbb az FBS mezőnyében.

Az esélyekről:
Nehéz megjósolni, hogy a Horned Frogs őrült tempóban rohamozó támadósorával mit kezd az ország legjobb védelme, mindenesetre, hogy csemege lesz ez az összecsapás az biztos. A labda túloldalán pedig a kulcs az lesz, hogy Bo Wallace a megcsappant elkapóállománya mellett is vigyázzon a labdára. Összességében egyik csapat számára sem gondolnám, hogy csalódás volt az alapszakasz, ráadásul ugye egy kiemelt bowlba jutottak, így tehát én nem számítok komoly motivációs különbségre a két csapat között. Szoros csatára van kilátás.

 

---#20 Boise State Broncos vs #10 Arizona Wildcats

Mikor: 2014. december 31-én, magyar idő szerint este 10-től.

Hol: A University of Phoenix stadionban, Glendale-ben. Az NFL-ben az Arizona Cardinals otthona, a Wildcats szurkolóknak nem kell sokat utazniuk.

Kik játszanak: A Pac-12 győztese az Oregon lett, de ők elődöntőznek a Rose Bowlon, így a konfdöntőben csúnyán alulmaradó Arizona Wildcats, valamint a legmagasabban kiemelt Group of 5 divíziógyőztes Boise State Broncos lép pályára a Mountaun West képviseletében.

Díjazás: Ajándékutalványt, Fossill órát és Ogio Rogue hátizsákot kapnak a játékosok, a csapatok pedig 4-4 millió dollárt dobnak a közösbe a konferenciájuk számára.

A csapatok: 


BOISE STATE BRONCOS (11-2)
Út Glendale-be: A szezon első meccsén a Georgia Dome-ban kaptak egy pofont az Ole Misstől, majd beindult a támadósor, és háromszor is 34 pontnál többet szereztek. Nyögvenyelős volt azért a start, az Air Force elleni vereség után azonban nyolc meccset nyertek zsinórban, beleértve a Mountain West döntőt is a Fresno State ellen. Ezen a nyolc meccsen átlagosan 47,8 pontot szereztek, a teljes szezonban pedig a 9. legtöbb pontot gyűjtötték. A Nevada ellen 51-36-ról sikerült majdnem kikapni, a többi mérkőzést azonban többé-kevésbé simán hozták Hedrick és Ajayi vezérletével. Az utolsó alapszakasz mérkőzésen a Utah State ellen Ajayi 229 futott yarddal és 5 TD-vel zárt. 

Az edző: Bryan Harsin
Harsin még csak 38 éves, de már 15 évnyi edzősködés a háta mögött van. A Boise State-en végzett irányító először az Eastern Oregonban volt a futók és az elkapók edzője, egy évvel később pedig ismét a Boise State-en találta magát. Először mint diplomás asszisztens, később a tight endeket edzette, 2006-tól pedig ő volt az támadókoordinátor. 2011-12-ben a Texas egyetemén ő hívta a playeket Major Applewhite-tal közösen, mint támadókoordinátor, majd a 2013-as szezonban az Arkansas State főedzőjeként 7-5-ös mérleget tett le az asztalra. Idén pedig első szezonjában 11-2-es mérleget és egy BCS-bowl meghívót is magáénak tudhat.

Húzónevek: Grant Hedrick (QB), Jay Ajayi (RB), Kamalei Correa (DE), Tanner Valajeo (LB), Darian Thompson (S)

A támadók: Jay Ajayi az ötödik legtöbb yardot futotta idén az FBS-ben (1689), és neki volt a 2. legtöbb futott hatpontosa (25), ő a motorja a támadósornak, május elején a 3. kör környékén fogják elvinni a drafton. Grant Hedrick ha jó napot fog ki, megállíthatatlannak tűnik. A két vereség alkalmával csak 1 TD-t és 8 INT-t dobott, az alapszakasz utolsó hét meccsén azonban 1937 yardot és 17 hatpontost passzolt, és csak 4 interceptiont. A teljes szezonban majdnem 71%-os a passzpontossága, ami szintén nem rossz, és futásban sem elhanyagolható a teljesítménye, 563 yard mellé nyolc TD-t is futott. Az elkapóknál egyenletesen eloszlik a teljesítmény, hárman vannak 400 yard fölött, plusz Ajayi is 536 elkapott yardot szerzett.

A védők: Több playmaker is van a Broncos védelmében, például Darian Thompson, aki hét interceptiont szedett idén, vagy a csapat tacklegyárosa, Tanner Valajeo. A sophomore Kamalei Correa-nak azonban még fontosabb szerepe lehet, ő szerezte a legtöbb sacket a csapatban (10), és a legtöbb negatív yardos szerelést is (17). Solomonék a Pac12 döntőben a meccs elején folyamatosan nyomás alatt voltak, és nem is sikerült haladniuk, nagyon fontos lesz a Broncosnak, hogy a védelem ne ragadjon bent az öltözőben.

 


ARIZONA WILDCATS (10-3)

Út Glendale-be: A szezon elején három non-konf meccset nyertek, majd egy utolsó másodperces Hail Mary-vel verték a Californiát (a negyedik negyed elején 31-13-ra ment a Golden Bears) és hatalmas meglepetésre a 2. kiemelt Oregont is. A következő három mérkőzésből viszont kettőt buktak, (vs. USC 28-26, @ UCLA 17-7), a Washington ellen pedig egy 47 yardos field goallal nyertek 27-26-ra, 8-2-es mérleggel és 15. kiemeltként indultak neki az utolsó két meccsnek. Először idegenben meglepően simán verték a 20. kiemelt Utah-t 42-10-re, az állami rangadón az Arizona State ellen pedig már a Pac12 déli csoportja volt a tét. A Territorial Cup-ot egy hihetetlen jó mérkőzésen 42-35-re húzták be, jöhetett az Oregon elleni Pac12-döntő, ami sok jót nem hozott végül, pedig egy meglepetéssel akár a rájátszás is meglehetett volna, de az offense semmit nem tudott haladni, 51-13-as vereség lett a vége.

Az edző: Rich Rodriguez
A WVU-n kezdte pályafutását még 1985-ben diáksegédként, miután lediplomázott, a Salemnél, volt defensive back edző majd védekező koordinátor, végül főedző. 1989-ben visszatért a West Virginiához egy évre, majd a Division II-ben lévő Glenville State főedzője volt 7 évig. Utána két-két évet volt támadó koordinátor Tulane-ben majd Clemsonban, míg 2001-ben kinevezték a West Virginia főedzőjévé. Az első éve 3-8-cal végződött, azonban egy szezonnal később az év edzője lett a Big East konferenciában miután 9-4-es mutatót hozott össze. A következő öt évben mind pozitív mérleggel zárt a csapat, négyszer is konferenciabajnokok lettek, a 2007-es szezon végén pedig „átigazolt” a Michiganhez. A három év alatt mindössze egyszer sikerült bowlba jutni, azaz pozitív, vagy 6-6-os mérleget összehozni, 2011-ben már a CBS Sportsnál volt elemző. 2012-ben került Arizonába, két 8-5-ös szezon után idén 10-3-mal végzett a csapat és a Pac12 déli divízióját is megnyerték. 

Húzónevek: Anu Solomon (QB), Nick Wilson (RB), Cayleb Jones (WR), Samajie Grant (WR), Scooby Wright (LB)

A támadók: Anu Solomon személyében egy kiváló redshirt freshman irányítója van a Wildcatsnek, 3458 passzolt yardja a legtöbb az elsőévesek között, a 27/7-es TD/INT mutatója sem elhanyagolható. Ha futnia kell, akkor sem ijed meg, 259 yardot és egy TD-t szerzett a földön. Futóknál Nick Wilson szintén freshman és szintén remek játékos, 1280 yardot és 15 touchdownt futott, 6,2-es yardátlaggal. Az elkapóknál itt sincs nagyon nagy különbség, de Cayleb Jones kiemelkedik a 902 yardjával és a 9 TD-jével. A 2012-ben remek szezont záró Austin Hill kihagyta a tavalyi évet ACL-szakadás miatt, és az idei éve sem volt annyira kirobbanó (605 yard, 4 TD), de egy remek bowl szerepléssel nagyot lendíthet a draft-értékén.

A védők: Scooby Wright jött, látott, és besöpört szinte minden év védője díjat idén. 153 total tackle, 27 tackle for loss, 14 sack és hat kiharcolt fumble, egyértelműen ő a 3-3-5-ös védelmi rendszer alappillére. 

Érdekességek:
- Rich Rodriguez egyszer már majdnem „eljutott” a Fiesta Bowlra, de a West Virginiánál az alapszakasz után már aláírt a Michiganhez.
- A Wildcats kétszer szerepelt már a Fiesta Bowlon, ’79-ben a Pittsburgh Pantherstől kaptak ki 16-10-re, ’94-ben pedig a Miami Hurricanes-t verték 29-0-ra.
- A Broncosnak is ez lesz a harmadik szereplése, 2007-ben az Oklahoma Soonerst verték 43-42-re hosszabbítás után, 2010-ben pedig a TCU-t 17-10-re.

Az esélyekről: A fogadóirodáknál 4,5 pontos favorit a Wildcats, papíron szoros mérkőzésre lehet számítani. A nem túl acélos arizonai passzvédekezésnél lehet keresnivalója a Broncosnak, főleg, ha Jay Ajayi meg tud alapozni ennek a futásaival. Sok futás lesz a mérkőzésen, az biztos, de Anu Solomon passzjátékát sem könnyű megállítani, könnyen shoot-outba fordulhat a mérkőzés, ami a semleges nézőknek és a támadófoci szerelmeseinek csak jót jelenthet.

 

---

 

#7 Mississippi State Bulldogs vs #12 Georgia Tech Yellow Jackets

Az Orange Bowl magyar idő szerint 2015. január elsején, 02:00-kor kezdődik az ESPN csatornán. Az egyik részvevő az SEC-ben 11-1-gyel záró Miss State az irányító Dak Prescott vezérletével, kihívójuk az ACC-döntőt elbukó, triple-option támadójátékot alkalmazó GT.

 

JÓ SZÓRAKOZÁST és BUÉK!