East-West Shrine Game 2013 beharangozó

Írta: Höri — 2013. január 18., 08:07

Az NFL konferencia-döntőinek előestéjén rendeznek egy college all-star meccset, mi pedig megnézzük.

East-West Shrine Game 2013 beharangozó

East - West Shrine Game, magyar idő szerint január 19., szombat 22:00 (tv: NFL Network)

loho


Immár 88. alkalommal rendezik meg az egyetemi all-star gálák közül a legrégebb óta futót Shrine Game-t, és mivel helyi idő szerint is vállalható időpontban kerül megrendezésre, itt egy kis kedvcsináló hozzá a vasárnapi NFL playoff előtt. 28 csapatnak már úgy is inkább a holtszezonra kell koncentrálnia.

Nem könnyű idén sem a szervezők élete. Az NFL draft elejét a harmadéves játékosok uralják, idén újabb rekordnak számító 75 játékos döntött úgy, hogy nem használja ki utolsó évét az NCAA-ben, és ezzel újabb bőséges merítési lehetőséget nyújt az NFL general managereinek. All-Star gálára azonban ők továbbra sem jelentkezhetnek, a végzősök legjobbjai pedig a hétfőn kezdődő Senior Bowl meghívóját fogadták el, amiről idén is napi rendszerességgel fog a bowl.hu beszámolni. A Shrine Game tehát a 2. legnagyobb presztizzsel bíró ilyen esemény, de így is megéri ráfordítani azt a körül-belül 3.5 órát.

A 2012-es drafton 37 olyan játékos talált gazdára, aki részt vett a floridai St. Petersburg városában megtartott eseményen, és évekre visszamenőleg találunk szép számmal NFL kezdőjátékossá érett prospecteket, akik itt is megmutatták magukat, Jared Allentől kezdve Tom Brady-n át olyan legendákig mint Gale Sayers vagy Roger Staubach. Maradva a tavalyi évnél, AJ Jenkins személyében egy első körös alumnus-szal is bír a Shrine Game, de például Josh LeRibeus, Brandon Brooks, Tyrone Crawford vagy Akiem Hicks is az első 90 választott között volt, szóval bár elit tehetség kevés van, jó játékos szép számmal akad. Arról nem is beszélve, hogy a sleeperek közül Alfred Morris, Josh Norman vagy Jairus Wright is megmutatta magát itt, önjelölt megfigyelőinknek a középső- és hátsó körös prospectek megismerése is alapvető része a holtszezon programoknak.Két hatalmas NFL múlttal bíró veterán edző készítette fel stábjával a játékosokat egész héten, Leeman Bennett nyugaton, Jerry Glanville pedig keleten.

A teljes játékoskeret itt olvasható, mérlegelési adattal együtt:
http://shrinegame.com/Teams/westRosterNew.aspx
http://shrinegame.com/Teams/EastRosterNew.aspx

Végül felhívnám a figyelmet 10-10 játékosra, akikkel mindenképpen érdemes számolni:

Kelet:

#3 Sio Moore, OLB (UConn). Elképesztően atletikus és produktív játékos, aki a gyenge oldalon szerepelt 4-3-ban, de blitzeinek hála rengeteg nagy játékot csinál. Statisztikái mindent elmondanak 12 meccs alatt: 72 szerelés, 15.5 TFL, 8 sack és 11 levédekezett passz. Tömege nem ideális, és hajlamos szereléseket rontani, de sebessége adott hozzá, hogy a running backet és a tight endet is le tudja fogni.

#42 Gerald Hodges, OLB (Penn State). Hasonló képességekkel bír mint Moore, nem akkora playmaker, viszont megbízhatóbb szerelő. Kissé meglepő, hogy a Senior Bowlra nem hívták el. A Penn State hagyományosan remek linebackereket küld a ligába, Hodges lehet a következő, aki a csapatot ért büntetések ellenére is maradt a gárdában, és nem csak szerelések számában, hanem levédekezett passzokban is a PSU legjobbja volt. Csak az árnyékolja be a szezonját, hogy év elején Michael Mauti árnyékában játszott, míg Mauti le nem sérült.

#78 Terron Armstead, OT (Arkansas-Pine Bluff). Rengeteg játékos vett részt alsó osztályokból az edzéseken, és ezzel a hatalmas lehetőséggel Armstead élt leginkább. A hírek szerint 4.7-4.8 körüli 40 yardot tudó LT prospect a bullrush ellen is kiválóan szerepelt az edzéseken, ami a legnagyobb kérdőjel volt vele kapcsolatban. Egyértelműen ő volt a legmegbízhatóbb OL játékos a keletieknél, akit akár guardként is ki lehet próbálni az NFL-ben. Mobilitása ugyanis aranyat érhet, főleg ha kisebb felelősséget tesznek rá, mint az LT poszt jelent.

#91 David Bass, DE (Missouri Western State). Újabb kisiskolai prospect, Greg Zuerlein egykori csapattársa. Bass a legjobb pass rusher, sőt tán a legjobb védő a keleti csapatban. Aktív, robbanékony a snap pillanatában, remek üldöző és a semmiből jön, így különösen sok beszélgetésnek volt alanya a megfigyelők között. Akár 3-4-es OLB-nek is betehető, bár erre most kevés példát fogunk látni.

#21 Brandon McGee, CB (Miami). A Hurricanes szokásosan elit játékosokat toboroz, akik közül csak kevesen váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, McGeenek sem sikerült, de az itt töltött egy hét alatt többet tett a jó draftpozícióért, mint a Miamiben töltött évek alatt összesen. A nagy baj az volt vele, hogy túlságosan született atletikusságára épített, de a backpedálja javul, lábmunkája javul, és rengeteg elkapót zökkentett ki a route futása közben, kezd kilépni a "projekt" karakterből.

ct#1 Cooper Taylor, SS (Richmond). A karrierjét a Georgia Tech-nél kezdte, de szívritmus-zavarok miatt elveszítette a helyét a csapatban és a másodosztályba távozott 2 év után. Fizikálisan az NFL safety-k között is elitbe számítana 6'4"-es magasságával és 230 fontos tömegével, nem csoda, hogy a GT már újoncként komolyan számolt vele. Ijesztő felépítése ellenére nem egydimenziós in-the-box safety, nyugodtan rá lehet állítani tight endekre is. Nagy területet játszik be, remekül reagál a történésekre, ha az NFL orvosai engedik játszani, nagyot profitálhat belőle egy csapat a középső körökben.

#12 Ray Graham, RB (Pittsburgh). Számos sérülés hátráltatta karrierje alatt, 2011-ben például 7 meccs után került oldalvonalon kívülre, pedig 945 yarddal és TD-vel akkoriban a liga legeredményesebb running back-je volt. Indulósebességével nehéz versenyezni, agilis, nehéz szerelni, szóval ha végre egyszer egészséges marad, akkor jó szolgálatot tehet 2. számú futóként akárhol, sőt talán még több is van benne. Playmaker, így most is várható tőle 1-2 nagy játék minimum.

#2 Zac Stacy, RB (Vanderbilt). Neki van a legtöbb esélye az itt lévő futók közül, hogy első számú opcióvá nője ki magát a következő szinten. Az SEC-ben két 1000+ yardos összehozó Stacy elég kompakt felépítéssel bír, 5'9"-es magassága mellé 214 font nehéz. Jól veszi fel a blitzet, ami nem sok újonc futóról mondható el, szóval passzjátéknál is pályán tartható, és nem csak a sebességéből él, yardjai nagyobbik felét a tackle-ök közti izmozás során szerezte. Zone-blocking sémába ideális játékos.

klein#7 Collin Klein, QB (Kansas State). A keret legnagyobb sztárja a Heisman-szavazás legutóbbi 3. helyezettje nem sok jót csinált egy hét alatt, amivel felkeltette volna a megfigyelők figyelmét, mint QB-prospect. Mechanikája és pontossága is átlag alatti, a másik két irányító is potenciális free agent (Colby Cameron, Nathan Stanley) mégis sokkal különb dimenzióban dolgoztak mint Klein. Nagy kérdés, hogy nyitott-e a K-State játékos más pozícióban való játékra, mert nagyon úgy fest, NFL irányító nem lesz belőle. Ma még azt fog játszani, de eredményességét nagyban limitálhatja, hogy a megfigyelőket az nem nagyon érdekli amiben a legjobb - a rövid yardos helyzetek megfutása, és az option-playek.

practise

Nyugat:

#13 Keith Pough, OLB (Howard): A scoutok kedvence főleg pass rusher feladatokat látott el a másodosztályban, itt viszont már tényleges linebackeri munkát kellett végeznie, ami nem zavarta meg, első perctől kezdve vokális vezére volt a védelemnek, és komfortosan mozgott a pályán zónázás közben, abszolút nem fogta vissza a csapatát. Nem lett elit prospect, de a középső körös linebackerek közt nem sokban van nagyobb potenciál Pough-nál.

zrke#26 Zeke Motta, SS (Notre Dame): Az írek védelme egész évben Te'O Heisman kampányának árnyékában szerepelt, pedig számos komoly tehetség dolgozott a bajnoki döntő vesztes alakulatában, Motta volt az egyik ilyen. Az ember azt hinné, hogy a 6'3"-as, 215 fontos felépítéssel bíró izomember csak cover2-es safety-ként tud hasznos lenni, de az edzéseken remekül helytállt man-to-man is, így jelentősen növekedett a benne lévő kezdőpotenciál. Képzett és elhivatott játékos, hasonló stílusban mint Cooper Taylor keleten. Legrosszabb esetben special team ásznak beillik Harrison Smith tavaly safety társa, de egy jó meccsel feltehetné a pontot az i-re ezen a remek héten amit futott.

st#29 Shamarko Thomas, FS (Syracuse): Hogy mit keres egy new yorki játékos a nyugati csapatban, azt ne kérdezze tőlem senki, (a keletieknél volt Alabama State játékos ha már...)
A lényeg, hogy Thomas egy kivételesen agresszív, fizikális játékos, akinek ez a legfőbb hátránya is. Sok minden nem történt vele St.Petersburgben, 3-5. körös mivoltát megtartotta, látszott, hogy aktív, jól mozog, de nagy prbolémája lehet, hogy önjelölt ütközőgépként benyelhet pár fake játékot, amivel elúszhat akár egy meccs. Egy rettenthetetlen safety persze mindig jól jön, de magassága sem ideális, így csak középső vagy hátsó körös lesz.

#8 Jasper Collins, WR (Mount Union): Aki az utóbbi években követi a draftot, az alighanem már ismeri a Mount Union 4. vonalbeli egyetemét, amely dominálja a maga osztályát és Pierre Garcon után Cecil Shorts is berobbant a Purple Raiders kötelékéből az NFL-be. Jasper Collins a következő delegáltjuk, a friss DivIII-as bajnok 92 elkapásból 1694 yardot és 22 touchdownt szerzett, kinőtte tehát a ligáját, de ezen hét előtt még soha nem találkozott olyan védővel, aki profi akart volna lenni. A nagy elődök közül inkább Shorts-ra hasonlít, és egyelőre megfelel a várakozásoknak, nem esett vissza a hatékonyága az FBS cornerei ellen sem, így jó munkával 1-2 év alatt őt is hasznos fegyverré lehet formálni, de ehhez pontosabb route-ok kellenek majd.

#25 Kerwynn Williams, RB (Utah State): Karrierje nagy részét az NFL-be tavaly kerülő Robert Turbin (Seattle) és Michael Smith (Tampa) mögött tudta le, és csak idén kapott nagyobb feladatokat. Nos ebből 1512 futott yard és 15 touchdown sült ki, de még impresszívebb a 45 elkapásból hozott 697 yard. Az elmúlt Bowl-szezon egyik legjobb performansza volt az övé, 235 yardot futott a Toledo ellen. Williams nagy baja, hogy kicsi, valószínűleg NFL-ben az első védő le fogja vinni a legtöbb alkalommal, így limitált akcióra számíthat, de ha itt a meccsen jól teljesít, az sokat lökhet az ázsióján.

mike#33 Christine Michael, RB (Texas A&M): Nem produkált kiugró évet, Williams statjai mellett például egészen nevetséges adatai vannak, de nem mindegy, hogy ezt melyik konfban teszi az ember, és kiknek a társaságában. Johnny Manziel ellopta a show-t az Aggies-nél, és a futott yardokat is dominálta a Heisman-nyertes újonc, Michael sose jutott 75 yard fölé. A korábbi években sokkal jobban ment neki, de ACL-szakadás és hamstring bajok is nehezítették a dolgát, sőt az egyik meccsről ki is állították mert megütötte ellenfelét. Mit keres mégis a kiemeltek közt? Az edzéseken bizonyította, hogy türelmes, jól lát a pályán, érzi a stiff armot, és le tudja rázni magáról a védőket, szóval akkor is lehet belőle NFL-játékos, ha csak 7. kört ér, és LeGarette Blount-jellegű szerepkörre betehető.

#67 Manase Foketi, OT (West Texas A&M): Collin Klein egykori vakoldali örzője nyár végén döntött úgy, hogy elhagyja Manhattent, és a Supplemental Draft valamint az alsó liga közül végül a div1-es West Texas A&M győzött. Tipikus maulerről van szó, aki természetesen dominált seniorként, de Klein remek junior számaiban is alaposan közre játszott. Szóba kerül, hogy esetleg guardként többre vinné, mert az edge rusherek túl gyorsak neki, a meccsen ez is kiderül. Ritka intelligens játékos, aki az iskolapadban is remekelt, az interjúkon bizonyára nem lesz vele gond.

#48 Zach Line, FB (SMU): Eddig RB volt, de sebessége miatt ezt a továbbiakban nehezen tudná folytatni, ellenben ereje és hozzállása lehetővé teszi, hogy fullbackként szerencsét próbáljon. Produktív, 1000+ yardos futó volt az SMU passzorientált rendszerében, így a gólvonalon, vagy rövid yardos helyzeteknél jól jöhet egy hasonló játékos, akár a denveri Jacob Hester is eszünkbe juthat róla.

#31 Terry Hawthorne, CB (Illinois): Sokat vártunk tőle a szezon előtt, de az Illini alulteljesítése nagyban az ő lelkén is szárad, azzal együtt, hogy év elején volt egy kisebb sérülése. A cornerek közt fizikálisan jól áll, ügyesen blitzel, és sok játékot csinál a backfielden, viszont nagyon ingadozó a formája, és van hogy simán elfut mellett egy elkapó erőlködés nélkül. A mai meccsek kulcsfontosságú lesz, hogy a hosszú passzok ellen hatékony lesz-e.

#97 Josh Boyd, DT (Mississippi State): Meglepő, hogy nem kapott Senior Bowl-meghívót, Fletcher Cox mellett nagyon hasznos vízhordó volt, és neki inkább 3-4-es DE szerepkört prognosztizálnak. Futás ellen megbízható, tudja hol van a labda, még a pass rushba is besegít olykor. Mindenben jó, de nem kiemelkedő játékos.

Ők tehát azok számos társuk mellett, akik egy héttel ezelőttig nem tudták bizonyítani, hogy helyük van a legjobbak között, és csak a 2. számú all-star gálára fértek be. A mai meccs egy újabb lehetőség a combine előtt, hogy a helyszínen tartózkodó NFL megfigyelők és az NFL Network nézői előtt bizonyítsák, hogy többre hivatottak. Ha érdekel a találkozó téged is, várunk szombat este 10-kor az eredménykövetőbe.