Edzőtáborra fel! AFC South

Írta: Höri — 2013. július 23., 18:35

Délen néhányan már megkezdték a munkát, a tényleges verseny viszont csak hétvégén indul a végső keretbe kerülésért.

Edzőtáborra fel! AFC South

Houston TexansAz edzőtábor helyszíne: Methodist Training Facility, Houston, Texas.
Kezdete: Újoncoknak július 21, többieknek július 25.

Jobb oldali tackle: Derek Newton kilógott a támadófalból tavaly, gyenge közepest tudott csak nyújtani, jelentősen megnehezítve Arian Foster dolgát. Éppen ezért érkezett a drafton Brennan Williams, aki jó teljesítmény esetén akár azonnal kezdhet. Azonban mind Newton, mind Williams térdsérüléssel bajlódott az elmúlt hónapokban, ezért elképzelhető, hogy egy nevető harmadik szerez előnyt az edzőtábor folyamán. Erre pályázik az univerzális cserének tartott Ryan Harris és a még univerzálisabb újonc, David Quessenberry is. A legvalószínűbbnek jelenleg az tűnik, hogy Newton kezd majd és Williams az alapszakasz során kiszoríthatja.

Linebacker-sor: Kissé lyukas ezen a poszton a Houston, három kezdő szintű emberük van (Whitney Mercilus, a remélhetőleg egészséges Brian Cushing és Brooks Reed) négy posztra. Az eredeti elképzelések szerint Darryl Sharpton és Tim Dobbins harcolt volna a Cushing melletti belső linebacker pozícióért, azonban Sharpton sérülése alatt Brooks Reed megfelelően töltötte be ezt a posztot. Márpedig Reed külső linebacker helyére ácsingózik két újonc, Sam Montgomery és Trevardo Williams is. Tehát tulajdonképpen egy kezdő helyre van sansza négy játékosnak is, mindeközben ki kéne deríteni, hogy Reed hol lehetne a leghasznosabb, úgyhogy ezen a téren bőven lesz izgalom az edzőtábor folyamán.

Csere nose tackle: Earl Mitchell biztonságban érezheti magát, no nem azért mert olyan kiváló lenne, mint Geno Atkins, hanem mert mögötte nincs valóban NFL-kaliberű játékos. Itt a már-már rutinosnak számító Terrell McClain küzdhet meg az újonc Chris Jones-szal és esetleg az edzőtáborok veteránjával, RaShon Harris-szel. McClain a favorit, de az edzői stáb nagy lehetőségeket lát Jonesban, éppen ezért lehetséges, hogy inkább neki adnak lehetőséget, elvégre Mitchell mögött úgysem eszik meg sok sót egyik jelölt sem.

Indianapolis ColtsAz edzőtábor helyszíne: Anderson University, Anderson, Indiana.
Kezdete: az újoncoknak július 23, többieknek július 27.

Center és jobb oldali guard: a támadófal, különösen annak belseje a Colts egyik legnagyobb gyengepontja volt a 2012-es szezonban, így nem meglepő, hogy ennek átalakítására törekszenek majd az edzőtábor folyamán. Két újonc próbál majd betörni a kezdőbe a tavalyi sikertelen veteránokkal szemben. Center poszton Samson Satele próbálja majd megőrizni kezdő helyét, mégpedig Khaled Holmes-szal szemben. Ezzel egy időben zajlik majd a jobb oldali guard posztjáért folytatott harc Mike McGlynn és Hugh Thornton között. Thornton esélyei jobbak a kezdőbe kerülésre, mint Holmes esetében, de a Colts GM-e, Ryan Grigson elhintette már azt, hogy ő személy szerint nem pártolja az újonc támadófalemberek kezdetését. Természetesen ilyen kérdésekben nem övé az utolsó szó, de így legalább érvet hozott fel a két katasztrofálisan teljesítő mamlasz mellett.

Running back: Ahmad Bradshaw érkezésével hosszú ideje meglévő problémát kívánnak orvosolni Indianapolisban. Bradshaw kora és egészségi állapot azonban komoly kérdőjeleket hagy a poszton, amelyeket ki kell egyenesítenie. Vick Ballard tavaly tűrhető újoncszezont produkált, komoly javulás vagy Bradshaw visszaesése esetén pedig a kezdő pozícióra is ácsingózhat. Mellettük még két futó is bekerülhet a keretbe, Kerwynn Williams visszahordóként, míg Delone Carter vagy a korábban nagy tehetségnek kikiáltott Donald Brown pedig kiegészítő, harmadik számú futóként kerülhet számításba.

Belső linebacker: Jerrell Freeman újoncként kimagaslót nyújtott, de nehéz megjósolni ki lesz a párja a linebacker-sor közepén. Tavaly a válasz leginkább Kavell Conner volt, aki elfogadhatóan teljesített, de posztja komoly veszélyben lehet a remélhetőleg már teljesen egészséges Pat Angerer miatt. Azonban ha Angerer nem képes visszanyerni 2011-es formáját, Kelvin Sheppard is szóba kerülhet erre a helyre. A Bills-től érkező játékos tavaly folyamatosan javuló formáról tett tanúbizonyságot, és minőségi beugró lehet Conner vagy Angerer gyengélkedése vagy sérülése esetén. Kellemes probléma ez, hiszen tulajdonképpen három kezdő szintű játékos próbál egyetlen helyet megszerezni.

Jacksonville JaguarsAz edzőtábor helyszíne: Florida Blue Health & Wellness Practice Fields, Jacksonville, Florida.
Kezdete: július 25. mindenkinek.

Irányító: Garrard szép évei már régen tovaszálltak, Gabbert szép évei pedig optimista prognózis szerint sem érkeztek még el. Chad Henne személyében egy gyenge közepes, de túl sok hibát nem vétő veterán lesz az immár harmadéves QB riválisa, és ez nem egy előre lefutott párharc.

Defensive end: a védőfal új szisztémában fog pályára kerülni azok után, hogy 2012-ben szinte semmiféle nyomást nem tudtak helyezni az ellenfelek irányítóira. Ennek érdekében jött erősítésként Jason Babin Philadelphiából, aki komoly csatában lesz a másodéves Andre Branch-csel a szinte kizárólag passrush feladatokat kapó új DE pozícióért. Branch újoncéve szörnyű volt, de a képességei megvannak ahhoz, hogy legalább megszorongassa a veterán és sérülésekkel bajlódó Babint. A másik, a futás ellen is fontos szerepkört betöltő DE poszton Tyson Alualu lesz bevetve, de nem szabad elfelejtkezni a 2011-ben remeklő, de tavaly komolyan visszaeső Jeremy Mincey-ről sem, aki szintén szeretne kezdő maradni. Kőkemény csata várható tehát a védőfal két szélén.

Cornerback: nagyon gyenge ez a poszt Jacksonville-ben, de ez lehetőséget jelent néhány kiégett veteránnak és lelkes újoncnak arra, hogy komoly játékidőt kapjon a bizonyításra. Dwayne Gratz a Connecticut Huskies kevésbé ismert cornerbackje volt a tavalyi szezonban, de miután egy harmadik körös draftjogot használt el rá a Jaguars, minden bizonnyal a kezdőben találhatja majd magát. Ugyanerre a sorsra juthat Alan Ball is, aki a Texans kiegészítő embere volt tavaly és tulajdonképpen semmilyen tapasztalata sincs fontos cornerbackként. Riválisaik az inkább slot receiverek ellen hatékony egykori Pro Bowler, Marcus Trufant és a tavalyi újonc, Mike Harris lehetnek. A kvartett egyik tagja sem NFL kezdő szint, így bármelyikük odaérhet az edzőtábor során, ha valamivel jobb tud lenni a vártnál.

Tennessee TitansAz edzőtábor helyszíne: Baptist Sports Park, Nashville, Tennessee.
Kezdete: július 24. mindenkinek.

Cornerback: Jason McCourty nagyjából beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így biztos kezdőként vág majd neki a szezonnak. Az, hogy ki lesz a túloldalon és ki lesz a slot CB, még korántsem dőlt el. Alterraun Verner nem volt megbízható kívül, képességei alapján viszont ő lehet a legjobb megoldás kicsit beljebb. Ha ehhez hozzátesszük, hogy tavasszal safety-ként próbálgatták őt az edzők, láthatjuk, mennyire nehéz is megmondani, mi lesz a sorsa 2013-ban. Tommie Campbell tavaly pályán kívüli gondokkal küszködött, így nem tudta bizonyítani, hogy neki kéne ekzdeni a szélen, de erre az edzőtábor folyamán ismét lehetősége adódik. Szintén ide szeretne bekerülni a remek képességekkel megáldott Blidi Wreh-Wilson, aki már újoncként is beverekedheti magát a kezdőbe. A tavaly viszonylag előkelő helyen (a negyedik körben) draftolt Coty Sensabaugh pedig nem akar kimaradni a mókából, így ez a verseny nagyon kiélezetté válhat.

Elkapó: Kenny Britt hol sérüléssel, hol a törvénnyel bajlódik, de képességei okán mégis ő lehet az első számú receiver. A jó újoncszezont maga mögött tudó Kendall Wright egyelőre nem tudja eldönteni, hogy a szélen vagy középen, de mindenképp kezdeni akar és feltehetően fog is. A veterán Nate Washington évek óta megbízható mélységi célpont, ennek megfelelően kezdő szeretne maradni, de a rendkívül tehetséges újonc, Justin Hunter kiszoríthatja őt is. A kvartetthez csatlakozik még a Houstonból érkező Kevin Walter is, akit bár tavasszal sok sérülés hátráltatott, az edzőtáborban ismét bizonyíthat.

Safety: ez a poszt gyengepontnak számított tavaly a Titánoknál, de a holtszezonban gondoskodtak róla, hogy ez ne maradjon így. Érkezett Bernard Pollard és George Wilson, és továbbra is rendelkezésre áll Michael Griffin. a az elmúlt évek teljesítményéből indulunk ki, az egy kevésbé kiegyensúlyozott Griffin lesz majd a kispados, ám ez korántsem biztos. Egyrészt ő már régóta a csapat tagja, másrészt komoly dollármilliókat keres, ezt pedig nehezen engedheti meg magának a Tennessee. Így Wilsonnak komoly versenyfutást kell folytatnia a kezdő csapatért annak ellenére, hogy az elmúlt két évben több mint 200 szerelést jegyzett. Nem lesz ez szokatlan számára, hiszen eddig majd’ minden idényben cserejelöltként indult neki az edzőtábornak, van rutinja az edzők augusztusi lenyűgözésében.

 

Rajnai Gergely (Rajna)