Előnybe kerültek a tulajdonosok

A lockout legalább június végéig érvényben van, azonban ezen is túlmutat az 8th Circuit döntése...

Az előző, bowl.hu-n  megjelent cikkemet ott fejeztem be, hogy Susan Nelson bírónő meghozta döntését a lockout megszüntetéséről április 25-én. Megpróbálom az azóta történt eseményeket összefoglalni röviden.

Nelson bírónő döntése az esetleges felfüggesztésről

Az NFL azonnal Nelson bírónő döntését követően kérte a bíróságot arra, hogy a fellebbezési procedúrára való tekintettel ne léptesse azonnal életbe döntését. A bírónő ezt a kérést április 27-én elutasította, és kötelezte az NFL-t a lockout állapot azonnali megszüntetésére.

Két nap lockout nélkül

Az NFL azonnal az illetékes másodfokú bírósághoz (8th Circuit) sietett egy hasonló beadvánnyal. Azonban a ligának ennek ellenére lépnie kellett, nem várhattak tovább a bírónő döntésének végrehajtásával, így 28-án nagy bejelentés következett. Ez pedig nem volt más, minthogy április 29-én reggel 8 órakor az NFL visszatér a régi kerékvágásba. A játékosok elkezdhettek kommunikálni csapatukkal, bemehettek a csapatok létesítményeibe, ahol részt vehettek kivizsgálásokon, rehabilitáción, és részesülhettek egészségügyi ellátásban is. Kiadhatóvá váltak a playbookok, a game filmek elemzése, a videózás is elkezdődhetett. A játékosok beszélhettek az edzőkkel szinte mindenről, mini-campekről, OTA-król, offseason workoutok tervezett lebonyolításáról is. A workoutok és az OTA-k el is kezdődhettek. Az ezeken részt vevő játékosok jogosultak lettek a 130 dolláros napidíjra, és ezek a workoutok beszámítottak abba a tételbe, amely alapján a workout bónuszok járnak. A kötelező és önkéntes minicampekre is sor kerülhetett. A játékosok részt vehettek a csapat által szponzorált és/vagy csapat által szervezett PR eseményeken. Kijelentették, hogy a későbbiekben szabályozzák a 2011-es szezon kezdő időpontját, a free agency kezdetét és a tranzakciókat. Így a pont időben véget érő lockout ellenére nem lehetett játékosokat cserélni a drafton. Sajnos ez az idilli állapot nem tartott sokáig, több felsorolt program beindítására sor sem került, mert a másodfokú bíróság közbeszólt.

Átmenetileg visszatérő lockout és a Doty meghallgatás

Április 29-én este az 8th Circuit eleget tett az NFL kérésének átmeneti jelleggel, és felfüggesztette Nelson bírónő döntésének végrehajtását, így azonnal visszatért a lockout. A három tagú testület 2-1 arányban szavazta meg a döntést, Steve Colloton és William Duane Benton igent, Kermit Bye nemet mondott. A döntés több mint két héten át volt érvényben, miközben május 12-én sor került a David Doty szövetségi bíró előtti meghallgatásra a TV-s pénzek ügyében. Doty már korábban megállapította, hogy az NFL megsértette a CBA-t a TV-s szerződések újratárgyalása során, a kérdés csak az volt, hogy milyen kártérítést ítél meg. Az NFLPA a bíróságtól 707 millió dolláros kártérítést kért, illetve ehhez jön még hozzá egy meg nem határozott tétel a digitális jogok, a RedZone csatorna jogai, illetve az NBC által tavaly kapott plusz mérkőzés kapcsán. Emellett az NFLPA a kártérítés háromszorosának megfelelő büntető kártérítést is kért. Ez annyit jelent megítélés esetén, hogyha a jövőben az NFL megismételné tettét, akkor 2,121 milliárd dollárba kerülne ez számukra. Azt azonban fontos tudni, hogy a büntető kártérítések esetén nem mindig a felperes a kedvezményezett, tehát nem biztos, hogy jövőbeli probléma esetén a teljes összeg az NFLPA-hez vándorolna.

Mediáció és a sorsfordítónak látszó döntés

A tegnapi napon, május 16-án újrakezdődött a felek között a mediáció Minneapolisban Arthur Boylan felügyelete mellett. Azzal kapcsolatban, hogy a felek mennyire haladtak, ellentmondásos információk láttak napvilágot. Azt azonban tudjuk, hogy Boylan kérésére az NFL vállalta egy új ajánlat elkészítését a játékosok számára, amit ők meg is kaptak. Aztán este jött a hír, amely önmagában nem volt igazán meglepő, hiszen ismét 2-1 arányban adták meg a fellebbezési procedúra végéig Nelson bírónő döntésének felfüggesztését a bírók. Ezzel a lockoutot fenntartását az NFL számára feltehetőleg június végéig, a fellebbezési procedúra lezárultáig engedélyezték. A sorsfordítónak látszó tényező a döntés indoklása, amely sejteti, hogy a másodfokú bíróság szerint Nelson bírónőnek nem lett volna joga a lockoutot megszüntető határozat kimondására a Norris-LaGuardia Act rendelkezései miatt, tehát túllépte hatáskörét.

Következmények

Ennyi pontosan elég arra, hogy megforduljon a kocka, és a játékosok oldaláról átkerüljön az előny a tulajdonosi oldalra. A döntés megfogalmazása előrevetíti azt, hogy a fellebbezési eljárás során is valószínűsíthetően 2-1-es vereséget szenvednek majd a  játékosok, hacsak a június 3-ai meghallgatáson valami nagy változás nem következik be. Ez azt jelentené, hogy Nelson bírónő döntését megváltoztatnák, az NFL pedig addig tartaná fenn a lockoutot, amíg csak szükséges számukra. A játékosoknak van még egy adujuk, David Doty, de esetleges pénzmegvonása a tulajdonosoktól nem annyira erőteljesen befolyásolja a helyzeti előnyt, mint a jelenlegi fellebbezés. A pénz esetleges Doty általi megvonása csak arra kényszerítheti rá az NFL-t, hogy megszüntesse a lockoutot, de ennyire szerintem nincsenek pénz szűkében, hogy azt belátható időn belül megtegyék. Tehát gyenge B verziónak tűnik Doty jelenleg meglátásom szerint. Ha a játékosok veszítenek itt az 8th Circuiten a fellebbezés során, kérhetik még a három fő helyett 11 fő előtti en banc meghallgatást ugyanitt, és ehelyett, vagy ezután fellebbezhetnek a Legfelsőbb Bíróságon (ahol csak limitált számú ügyet vesznek napirendre, tehát közel sem biztos az ügy meghallgatása). A leglényegesebb viszont az, hogyha az ügy tovább megy az 8th Circuitről, akkor az már egészen biztosan belenyúlik a szezonba, ami a szurkolóknak kisebb tragédia lenne. Hogyha az NFL a jelenlegi várakozásoknak megfelelően a fellebbezés során győzedelmeskedik, akkor a játékosok előtt két lehetőség állna fenn, vagy tovább mennek a bíróságon, vagy megpróbálnak megegyezni a tulajdonosokkal. Előbbi esetben – mint már említettem – veszélyeztetve lenne a szezon, utóbbi esetben nem. Azonban eléggé előre siettünk, előbb várjuk meg, mit hoz a június, egyelőre annyi a lényeg, hogy jelenleg a tulajdonosoknál van a helyzeti előny, és mindenki várja (nekik kedvező előjelekkel) a másodfokú bíróság döntését a fellebbezésről.

Mint mindig, ezúttal is ajánlom az olvasók figyelmébe a blogomat, ahol olvasható a döntés részletesebb tartalma is: The business of football.

Gaál Sándor (gsn)