Ez történt eddig...

...a Super Bowl óta

 

Az új kollektív szerződés körüli vita árnyékában is elkezdtek formálódni a keretek a következő szezonra. A szabadügynökké váló játékosok keze ugyan meg van kötve, hiszen nem igazolhatnak el sehová, amíg nincs új CBA, de szerződést hosszabbítani lehet, elküldeni bárkit el lehet, sőt már franchise tageket és RFA tendereket is osztogattak ki.

A régi CBA március 4-én végleg hatályát vesztette, így további tranzakciókra egy ideig nem kell számítanunk. Cserébe van időnk végignézni, hogy ki mennyit tüsténkedett a general managerek közül.

 

Az első nagytakarító a Cleveland Browns gárdája volt. Alulteljesítő veteránok sorától váltak meg, értékes milliókat felszabadítva ezzel a klubnál. Robert Royal (TE) és John St.Clair (RT) helyett már van jobb opciója a barnáknak, míg a védelemből Eric Barton (ILB), David Bowens (OLB) és Kenyon Coleman (DE) a sémaváltás miatt is feleslegessé vált. Shaun Rogers (DT) a legnagyobb név a távozók közül, ő már kisebb túra után meg is egyezett a New Orleans vezetőivel.

Akiben még maradt bizalma Mike Holmgrennek, az a csereirányító Seneca Wallace, aki 3 éves szerződéshosszabbítást kapott, és D’Qwell Jackson (ILB) is 1 évig még biztosan Ohióban marad.

A Saints Rogers mellett Pierre Thomas-szal is megegyezett egy 4 éves kontraktusban, így a DT mellett a RB posztra sem kell túl sok figyelmet szentelniük a draft idején. A kiszámíthatatlan rúgó, Garrett Hartley is marad, ő 5 évre írt alá. Az újonc TE, Jimmy Graham remek beépülése a csapatba azt hozta magával, hogy Jeremy Shockey-ra már nem tartanak igényt.

Az egykori new yorki ikon tárgyalt a Miamival is, hiszen egyetemi éveit ott töltötte, de végül az 1/1-es Carolina Panthers játékosa lett. Ez is az új éra jele Charlotte-ban, hiszen a korábbi mester, John Fox nagyon nem favorizálta az elkapó tight endek használatát.

 

Fox új csapata, a Broncos is a séma váltás jegyében vált meg a Justin Bannan (DE), Jamal Williams (NT) duótól. A Denvernek ezzel egyetlen olyan belső falembere sem maradt, akinek érvényes szerződése van. Bannant tavaly nagy reményekkel, 5 éves szerződéssel hozták, és a hírek szerint nem kizárt, hogy visszatér majd Baltimore-ba. Kettőjükön kívül Daniel Graham (TE) is szabadon távozhat.

A jó hír, hogy Champ Bailey újabb 4 évre aláírt, 43 millió dollárt kereshet ezzel, de 15-öt biztosan kap. Ezek a lépések azt vetítik előre, hogy a draft 1/2-es választottja nem Patrick Peterson lesz.

 

Csoportellenfelük, a Chargers erősített, a 2007-es év védője Bob Sanders lett a játékosuk. A Colts színeiben az utolsó 3 évben összesen 9 meccsen bevethető SS 1 éves szerződést kötött és hatalmas lökést adhat majd a San Diego secondary-nek, ha egészséges marad. Erre nem túl nagy az esély.

 

A nagy költekezők közt van természetesen a Raiders is, hiszen Nnamdi Asomugha garantálható távozása pénzügyileg is új útra tereli a klub menetét. Stanford Routt meg is kapott egy 3 éves, 31.5 millió dolláros szerződést, ami brutálisan soknak tűnik egy olyan játékos számára, mint ő. Richard Seymourtól már nem kell sajnálni a maga harmincasát, igaz ő 2 évre kapja ezt meg. A rutinos run stuffer 2 évig még biztos nem vonul vissza.

 

Mike Shanahan is takarít bőszen, a Redskins horribilis szerződései közül van is választék, de Albert Haynesworth még a keret tagja. Aki viszont nem, az Clinton Portis (RB), Andre Carter (OLB) és Derrick Dockery (OG). Az elküldésükből befolyt összeget gyorsan vissza is forgatta Dan Snyder tulajdonos úr, és a St. Louis-ból elvágyódó OJ Atogwe megszerzésére fordította. A liga egyik legalulértékeltebb safety-je 5 éves, 26 millió dollárról szóló szerződést kötött, aminél többet is kaphatott volna, ha marad a Rams-nél, de már nagyon unta az ottani miliőt.

Az Eagles leigazolta 3 évre a kanadai bajnokság legjobb pass rusherét, Phillip Huntot. Tavaly ez a lépés bejött a Miaminek Cameron Wake esetében. Másik érkezőjük az elmúlt évet kihagyó, de Cincinnatiben szép dolgokat mutató OLB, Rashad Jeanty.

Nagy riválisuk, a Giants mindössze Danny Ware-nek adott egy 2 éves kontraktust, a 3. számú futón kívül mással nem tárgyaltak.

 

Nem Bailey volt az egyetlen legendás CB, aki szerepelt a hírekben. Tampában Ronde Barber is bevállalt egy újabb évet, a szurkolók kirobbanó örömére.

 

Zajlik az élet Houstonban is, többek közt Eugene Wilson (FS) és Andre Davis (WR) kivágása sem meglepő, utóbbi már szóba is került, hogy a volt offenzív koordinátor után ered Washingtonba. A súlyos sérülésből felépülő (?) Owen Daniels 4 éves, 22 milliós szerződése csalhat mosolyt a szurkolók arcára. Rajta kívül Shaun Cody is aláírt 2 évre 5.75 millió dollárért, az pedig majd kiderült, hogy a 3-4-es védőfal melyik oldalán képzeli el Wade Phillips.

Elsőszámú ellenfeleik közül a Titans a punterrel, Brett Kernnel egyezett meg egy 4 éves időintervallumban, míg a Jaguars többekkel is. Jason Hill (WR), Jeremy Cain (LS) és Luke McCown (QB) is maradni fog a kevésbé rivaldafényben lévő játékosaik közül, viszont Mike Sims –Walker (WR) szinte biztosan továbbáll.

 

Északon a Vikings Brian Robisont láncolta magához 3 évre, 14 millióért, így pedig egyre valószínűbb, amit eddig is sejthettük, Ray Edwards távozni fog.

A Bears átalakította Julius Peppers szerződését, és megvált 3 emberétől. Kevin Shaffer ebbe a nem túl erős OL-be sem fért be, Tommie Harris-t kiszorította Matt Toeiana, talán csak Hunter Hillenmeyer elküldése meglepetés.

A címvédő Packers átalakította AJ Hawk (ILB) szerződését, aminek része volt egy formális cutolás, majd újraigazolás, valamint Charlie Peprah-t kinálták meg egy 2 éves szerződéssel.

A Lions sem lepett meg senkit a drága Julian Peterson (OLB) és a sérülékeny Kevin Smith (RB) kirúgásával, viszont az Atlantából kiszoruló Erik Coleman (SS) leigazolása még akár be is jöhet.

Az NFC Northban két edző, Lovie Smith (Bears) és Mike McCarthy (Packers) szerződését is megnyújtották az elmúlt év playoff szereplésének hála.

 

A Seahawks kirakott egyet a 6 Tight End-jéből, Chris Bakert méghozzá. A remek évet záró visszahordó, Leon Washington elé viszont új szerződés került, amit alá is firkantott, így 4 év alatt 12.5 millióval lehet gazdagabb.

 

Felírhattunk néhány eseményt az AFC keleti csoportjában is. Ha már Shockey-ról lemaradtak, Richie Incognitóval egyezségre jutott a Dolphins. A guard és center helyén is bevethető fenegyerek 3 évig marad dél-Floridában.

A Bills két jó munkásemberét tartotta meg. Mansfield Wrotto (OT) és George Wilson (SS) a két nevezett személy, viszont Marcus Stroud távozott a rivális New Englandhez.

Ezzel rögtön csillapodott a foxboro-i DE ínség, de még mindig előfordulhat a draft első 3 körében egy játékos erre a posztra, hála a sok draftjognak. Égetőbb kérdés viszont az OL, hiszen Steve Neal (OG) visszavonul, a tavalyi évet IR-en töltő Nick Kaczur (OT) pedig állítólag a kivágás szélén áll. Az év közben a denveri waiverről elcsaklizott SS, Josh Barrett 2 évre megállapodott a hazafiakkal, a poszt mélységét növelendő.

A Jets elsősorban rutinos, ám túl sokat kereső játékosait tette szabadúszóvá. Jason Taylor (OLB), Ben Hartsock (TE), Kris Jenkins (NT), Damien Woody (OT) tartoznak ebbe a csoportba, utóbbi már fel is vetette, hogy szívesen visszatérne New Englandbe. Egy borzalmas new yorki karrier utolsó állomásaként Vernon Gholston is búcsút intett, aki a 2008-as draft 1/4-es választottjaként egyetlen sacket sem tudott csinálni 3 év alatt.

 

Franchise Taget a következő játékosok kaptak:

Jaguars: Marcedes Lewis TE

Chiefs: Tamba Hali

Colts: Peyton Manning

Steelers: Lamarr Woodley OLB

Panthers: Ryan Kalil C

Chargers: Vincent Jackson WR

Jets: David Harris ILB

Patriots: Logan Mankins OG

Eagles: Michael Vick QB

Browns: Phil Dawson K

Dolphins: Paul Soliai NT

Ravens: Haloti Ngata NT

Vikings: Chad Greenway OLB

Raiders: Kamerion Wimbley OLB

 

A kiosztott RFA tendereket pedig az itteni táblázatban lehet számon tartani.

 

Herczeg Ádám (Höri)