Free Agency alapfogalmak

Ugyan a free agency tényleges kezdete még nagyon messze van (február 27.), de a tageket már ki lehet osztani. Így úgy éreztük, itt az ideje, hogy az alapokkal megismertessük olvasóinkat.


Free Agentnek tekinthető minden játékos, akinek lejár a szerződése az adott évben. Az NFL-ben attól függ egyes játékosok free agent státusza, hogy hány szezont teljesítettek a ligában.

Akiknek 1 vagy 2 szezon után járt le a szerződésük, azokat Exclusive Rights Free Agentnek nevezzük. Az ERFA játékosok csupán csapatukkal tárgyalhatnak, amely, ha szerződést (tendert) kínál nekik, azt el kell fogadniuk. Ha nem történik tenderajánlat, a játékos bárkivel tárgyalhat onnantól, szabadügynökké válik.

Akiknek 3 szezon után jár le a szerződése, azokat Restricted Free Agentnek (korlátozott státuszú szabadügynök) nevezzük. Az RFA játékosok egy éves szerződésajánlatot (tendert) kaphatnak csapatuktól, de emellett tárgyalhatnak más csapatokkal is. Négyféle tender van jelenleg az NFL-ben. Beszélünk első és harmadik körös tenderről, első körös tenderről, második körös tenderről, és draftolásfüggő tenderről. A körök ezekben az ajánlatokban arra utalnak, hogy az adott csapat milyen kompenzációt kaphat a játékosért.

-Ha egy játékos első és harmadik körös tender ajánlatot kap, akkor a következő évben 2,792 millió dollárt keres majd (vagy a korábbi összeg 110 %-át, amelyik a kettő közül magasabb), ha aláírja szerződését. Azonban, mivel más csapatokkal is egyeztethet, nem ilyen egyszerű a helyzet. Ha egy csapat ennél jobb szerződést ajánl neki, akkor a régi csapatnak megvan a joga, hogy hasonló összeget adjon a játékosért (matchelés, erre az ajánlathoz képest hét napon belül kerül sor), és akkor megtartsa. Ha a csapat nem matcheli az ajánlatot, akkor az RFA játékos a másik egyesülethez kerül, de az új csapatnak a régi számára át kell adnia az adott évi drafton az első és harmadik körös pickjét.

-Ha egy játékos első körös tender ajánlatot kap, akkor a következő évben 2,198 millió dollárt keres majd (vagy a korábbi összeg 110 %-át, amelyik a kettő közül magasabb), ha aláírja szerződését. Azonban, mivel más csapatokkal is egyeztethet, ha egy csapat ennél jobb szerződést ajánl neki, akkor a régi csapatnak megvan a joga, hogy hasonló összeget adjon a játékosért (matchelés, erre az ajánlathoz képest hét napon belül kerül sor), és akkor megtartsa. Ha a csapat nem matcheli az ajánlatot, akkor az RFA játékos a másik egyesülethez kerül, de az új csapatnak a régi számára át kell adnia az adott évi drafton az első körös pickjét.

-Ha egy játékos második körös tender ajánlatot kap, akkor a következő évben 1,545 millió dollárt keres majd (vagy a korábbi összeg 110 %-át, amelyik a kettő közül magasabb), ha aláírja szerződését. Azonban, mivel más csapatokkal is egyeztethet, ha egy csapat ennél jobb szerződést ajánl neki, akkor a régi csapatnak megvan a joga, hogy hasonló összeget adjon a játékosért (matchelés, erre az ajánlathoz képest hét napon belül kerül sor), és akkor megtartsa. Ha a csapat nem matcheli az ajánlatot, akkor az RFA játékos a másik egyesülethez kerül, de az új csapatnak a régi számára át kell adnia az adott évi drafton a második körös pickjét.

-Ha egy játékos draftolásfüggő tender ajánlatot kap, akkor a következő évben 1,01 millió dollárt keres majd, ha aláírja szerződését. Azonban, mivel más csapatokkal is egyeztethet, ha egy csapat ennél jobb szerződést ajánl neki, akkor a régi csapatnak megvan a joga, hogy hasonló összeget adjon a játékosért (matchelés, erre az ajánlathoz képest hét napon belül kerül sor), és akkor megtartsa. Ha a csapat nem matcheli az ajánlatot, akkor az RFA játékos a másik egyesülethez kerül, de az új csapatnak a régi számára át kell adnia az adott évi drafton azt a pickjét, amelyben annak idején az adott játékost kiválasztották. Undrafted játékosoknak ilyen tendert nem ajánlanak, hiszen akkor ingyen lehetne őket megszerezni.

Az RFA játékosok tendereit a csapatoknak február 26-éig kell megajánlaniuk. Az RFA játékossal az egy éves tender helyett hosszú távú szerződés is köthető.

Akiknek 4 vagy több szezon után jár le a szerződése, azokat Unrestricted Free Agentnek (korlátlan státuszú szabadügynök) nevezzük. Az UFA státuszú játékosok bárkivel szabadon tárgyalhatnak, és aláírhatnak szerződést, ők azok, akikkel kapcsolatban teljes szabadságot élvez minden csapat, semmilyen megkötéssel nem kell szembenézniük leigazolásuk folyamán. Az UFA piac február 27-én nyit, ezt tekinthetjük a szabadügynök piac tényleges megnyitásának. Ezt megelőzően majd igyekszünk képet adni a legnevesebb szabadügynökökről.

Minden évben megvan a joga minden csapatnak, hogy egy UFA státuszú játékosát franchise vagy transition taggel lássa el, és ezzel részlegesen vagy teljesen kivonja a piacról. A tageket február 19-éig lehet kiosztani. Tagelni általában olyan játékosokat szoktak, akik a franchise számára jelentős értéket jelentenek (természetesen ellenpélda mindig van). A tag kiosztása nem kötelező.

A franchise taggel ellátott játékos egy éves szerződés (tender) ajánlatot kap csapatától. Keresete a posztján szereplő top 5 fizetéssel rendelkező játékos átlagbére lesz, vagy az előző évi keresetének 120%-a (amelyik nagyobb összeg).
-Ha egy játékos franchise tage exkluzív, akkor az átlagbér megállapításánál az adott év áprilisi top 5 fizetést kell figyelembe venni posztján (tehát már a nagy FA igazolások által esetlegesen feltornázott átlagbért kap), cserébe ez a játékos nem egyeztethet más csapatokkal.
-Ha egy játékos franchise tage nem exkluzív, akkor az átlagbér megállapításánál az előző végi top 5 fizetést kell figyelembe venni posztján, de ez a játékos egyeztethet más csapatokkal. Ha a játékos aláír egy szerződést (offer sheet) egy másik csapathoz, akkor a „régi” csapatnak joga van arra, hogy hasonló szerződést adjon a játékosnak (matchelés), és akkor megtartsa. Ha a csapat nem tudja vagy akarja matchelni az ajánlatot, akkor két első körös picket kap az új csapattól kompenzációként.
Amennyiben egy nem exkluzív taggel rendelkező játékos aláírja egy éves szerződését, akkor lemond arról a jogáról, hogy más csapatokkal egyeztessen, cserébe az egy éves szerződés teljes összege garantált lesz számára a következő évben.

A transition taggel ellátott játékos egy éves szerződés (tender) ajánlatot kap csapatától. Keresete a posztján szereplő top 10 fizetéssel rendelkező játékos átlagbére lesz, vagy az előző évi keresetének 120%-a (amelyik nagyobb összeg). A transition taggel ellátott játékos bárkivel tárgyalhat. Ha a játékos aláír egy szerződést (offer sheet) egy másik csapathoz, akkor a „régi” csapatnak joga van arra, hogy hasonló szerződést adjon a játékosnak (matchelés), és akkor megtartsa. Ha a csapat nem tudja vagy akarja matchelni az ajánlatot, akkor a játékos az új csapathoz kerül, és a régi csapat nem kap semmilyen kompenzációt az új egyesülettől.

Salary cappel rendelkező évben csupán egy tag osztható ki, vagy franchise vagy transition. A salary cap nélküli években a speciális szabályozás szerint plusz egy transition tag osztható ki.

A franchise (nem exkluzív) illetve transition taggel ellátott játékosok éves keresetei 2009-ben pozíciónként:

QB: franchise 14,651 millió $, transition 12,44 millió $
RB (FB is): franchise 6,621 millió $, transition 5,925 millió $
WR: franchise 9,884 millió $, transition 8,393 millió $
TE: franchise 4,462 millió $, transition 4,065 millió $
OL: franchise 8,451 millió $, transition 7,744 millió $
DE: franchise 8,991 millió $, transition 7,777 millió $
DT: franchise 6,058 millió $, transition 5,45 millió $
LB: franchise 8,304 millió $, transition 7,48 millió $
S: franchise 6,342 millió $, transition 5,13 millió $
CB: franchise 9,957 millió $, transition 8,374 millió $
K/P: franchise 2,483 millió $, transition 2,264 millió $

Egy csapat visszavonhatja egy adott játékos franchise vagy transition tagét, ha még nem írt alá szerződést, de abban a pillanatban UFA-vá válik, és bárki szabadon egyeztethet vele.
A játékos nem kötelezett arra, ha „régi” csapatánál marad, hogy mindenképpen az egy éves franchise vagy transition szerződést válassza. Lehetősége van arra július közepéig, hogy hosszú távú szerződést kössön, utána azonban már csak az egy éves tendert írhatja alá.

Gaál Sándor (gsn)