Hall of Famers 2014 - Michael Strahan

Ma éjjel Giants meccsel rajtol az idény, így a klub egyik legendájával zárjuk sorozatunkat

Hall of Famers 2014 - Michael Strahan

Michael Strahan élete, karrierje 18 pontban:


1. Az 1993-as draft 2. körében választotta ki a New York Giants a Texas Southern egyetemről, végzős évében az Év Védője volt a Division I-AA-ben.

2. 15 szezont húzott le a Giantsben, 7-szer választották Pro Bowlba (1997-99, 2001-03, 2005)

3. A kvalitásairól annyit, hogy ő szerezte az NFL történetében az 5. legtöbb sacket, 2010-ben az NFL Network Minden idők 100 legjobb NFL-játékosa listáján a 99. lett, bekerült a 2000-es évek All-Decade csapatába.

4. A 2001-es szezonban 22.5 sacket szerzett, ezzel NFL-rekorder, 2 szezonban lett az NFL sackkirálya (2001, 2003)

5. 2001-ben Az Év Védőjátékosa volt, 2003-ban az NFL Alumni az Év Pass Rusherének választotta.

6. A New York Giants történetének legeredményesebb pass rushere, 141.5 sacket szerzett, mögötte a második helyen egy bizonyos Lawrence Taylor áll a franchise történetében (megjegyzés: LT 1982-es újoncszezonjában még nem volt hivatalos statisztika a sack, a feljegyzések szerint 9.5-ig jutott abban a szezonban, ha ezt hozzáadjuk a későbbi teljesítményéhez, 0.5-lel megelőzi Strahant).

7. Strahan 9.5 sacket szerzett a rájátszásban, ezzel szintén franchise rekorder

8. 2 Super Bowlt játszott a Giants-cel, a XXXV. Super Bowlon aránylag simán kikaptak a Baltimore Ravenstől, nem Strahanen múlott a vereség 6 tackle 2 TFL, 1.5 sack állt a statisztika a lapján. A XLII. Super Bowlon viszont legyőzték a korábbi hibátlan alapszakasz után döntőbe jutó New England Patriots csapatát. Strahan statisztikája a meccsen: 3 tackle (2 solo), 1 sack, 2 QB hurry, 4 QB hit, 1 leütött passz.

9. A Giantsnél töltött 15 szezonjából 8-szor volt a csapatnak TOP15-ös, 4-szer TOP10-es védelme.

10. Rajta kívül két ember mondhatja el magáról, hogy 15 szezont lehúzott a Giantsnél: Mel Hein (1931-45) és Phil SImms (1979-93)

11. 216 meccsen ölthette magára a Giants mezét, ezzel szintén franchise rekorder.

12. Pályafutása során nem meglepő módon a három csoportrivális ellen szerezte a legtöbb sacket: az Eagles ellen 21.5-et, a Cowboys ellen 18-at, a Redskins ellen 17-et. Kedvenc „áldozatai”: Donovan McNabb (12.5 sack ellene), Jake Plummer (7.5) és Drew Bledsoe (7).

13. Visszavonulása után a médiában helyezkedett el: jelenleg a FOX NFL Sunday elemzője, mellette Jay Glazerrel Pros vs. Joes műsor házigazdája. Emellett a Live! with Kelly and Michael reggeli talk show műsorvezetője Kelly Ripával közösen, továbbá idén áprilistól az ABC Good Morning America című műsorában is feltűnik időnkent.

14. Családi vonás náluk a sport: az apja Gene boxoló volt, az édesanyja Louise kosárlabdaedző, a nagybátyja Art szintén védőfalember volt a Texas Southern egyetemen, majd az NFL-ben is pályára lépett a Houston Oilers és az Atlanta Falcons színeiben a ’60-as években.

15. Az apja az amerikai hadsereg őrnagya volt, így Mikor Michael 9 éves volt a család áttelepült Mannheimbe, Németországba az ottani bázisra, a football alapjaival a kis Michael 1985-ben Mannheim Redskins linebackereként ismerkedett meg. Végzős középiskolás éve előtti nyáron küldte Michaelt az apja vissza az USA-ba, Houstonba, hogy az előző pontban említett nagybátyjánál, Artnál éljen, ebből következően csak a végző évében játszott focit HS-ben, ez is elég volt egy ösztöndíj-ajánlathoz a Texas Southern egyetemre.

16. 2 korábbi házasságából 1 fia és 3 lánya született, 2009-ben pedig Nicole Mitchellt, Eddie Murphy ex-nejét jegyezte el.

17. 2002-ben visszautasította a klub szerződéshosszabbítási ajánlatát, erre a front office leállította Strahannel a tárgyalást, erre Strahan megvádolta a vezetőséget, hogy nem tesznek meg mindent, azért, hogy versenyképes legyen a csapat. Négy nappal később a klub másik sztárjátékosa a futó Tiki Barber önzőnek és kapzsinak nevezte Strahant egy telefonbeszélgetésük során, ezután Strahan közölte, hogy ő többet nem szól Barberhez. Strahan arról is beszámolt, hogy a tavasz folyamán a klub megpróbálta őt elcserélni, miután ez nem sikerült, akkor kezdtek el vele tárgyalni. A csapat visszautasította a vádakat.

18. A 2001-es sackrekordos évében komoly vita lett a rekordjából: az alapszakasz utolsó fordulójában a Packers ellen játszott a Giants, az egyik playben Strahan megszabadult az őrzőjétől, a Green Bay legendás irányítója Brett Favre viszont meg se próbált menekülni vagy kidobni a pályáról a labdát, egyszerűen lement a földre, így biztosítva Strahannek egy könnyű sacket és a rekordot. Többen is megvádolták a sajtfejűek játékosait, hogy ez egy szándékos dolog volt azért, hogy meglegyen a rekord. A Green Bay jobboldali tackle-je Mark Tauscher azt nyilatkozta, hogy ez csupán egy rosszul kivitelezett play volt és ők el akarták kerülni a sacket.

 

Papp Gábor (Empty Taxi)