Holtszezon összegzés - AFC East

Gőzerővel dolgozik mindenki a csapat megerősítésén és a Patriots befogásán, míg a bajnok ráérősen foltozgat.

Holtszezon összegzés - AFC East

Buffalo Bills

Edzőváltás: Doug Marrone HC helyett Rex Ryan, Nathaniel Hackett OC helyett Greg Roman és Jim Schwartz DC helyett Dennis Thurman.
Érkezők: LeSean McCoy(RB), Matt Cassel(QB), Richie Incognito(OG), Charles Clay(TE), Percy Harvin(WR), Keith Rivers(LB), Jarius Wynn(DE), Tyrod Taylor(QB), Jerome Felton(FB)
Hosszabbított: Jerry Hughes(DE), Kyle Williams(DT), Jordan Gay(K), Marcus Easley(WR)
Távozók: Da’Norris Searcy(S), C.J. Spiller(RB), Lee Smith(TE), Scott Chandler(TE), Larry Dean(LB), Kyle Orton(QB), Brandon Spikes(LB), Chris Hairston(OT), Stevenson Sylvester(LB)

Látszik, hogy az új vezetőedző Rex Ryan nem sokat teketóriázott, és a Billset az ő filozófiájának megfelelő csapattá alakította. A Jetstől érkező edző a tőle nem meglepő módon a Buffalóban is ground-and-pound stílusú csapatot akar csinálni és véleményem szerint a Bills eddigi FA-beli mozgásai komolyan elősegíthetik azt, hogy ez sikeres legyen majd a következő idényben. 

A ground-and-pound egyik alapja a jó futójáték. Ehhez érkezett először Richie Incognito guard posztra, aki ha nem fog balhézni, akkor egy biztos pontja lehet a falnak. Ezután elhozták egy mindenkit sokkoló cserével az Eagles sztárfutóját LeSean McCoyt, aki tavalyi rosszabb szezonja után is még mindig elit játékosnak számít a posztján. Végül érkezett az eddig Adrian Peterson előtt takarító Jerome Felton, aki mostani szerződésével posztjának második legjobban fizetett játékosa lett és nagyban elősegítheti majd McCoy sikerességét. Azonban amibe Ryan belebukott előző állomáshelyén is, az irányítókérdés itt is megoldatlan, hiszen bár érkezett Cassel, de őt aligha nevezhetjük megoldásnak, EJ Manuelről pedig már az a vezetés is lemondott, aki kihúzta őt a drafton. Az ő segítségükre érkezett Charles Clay és Percy Harvin is, előbbi előrelépés a távozó Scott Chandler után, míg utóbbinak van mit bizonyítania, hiszen mióta a Vikingsből elcserélték nem váltotta meg sehol sem a világot.

A védelem már tavaly is a liga legjobbjai között volt Jim Schwartz vezetésével és bár Kiko Alonso vagy Da’Norris Searcy távozása azért fájó lehet majd, a védelem alapját, a falat sikerült egyben tartani Jerry Hughes és Kyle Williams hosszabításaival, így komolyabb visszaesést nem várok az egységtől.

Tavaly is egy hajszálnyira voltak a playofftól és idén pedig a támadósor erősödött, így valószínűleg újra harcban lesznek majd idén a PO-helyért.

Miami Dolphins

Érkezők: Ndamukong Suh(DT), Jordan Cameron(TE), Kenny Stills(WR), Brice McCain(CB), Spencer Paysinger(LB), J.D Walton(C), Josh Freeman(QB)
Hosszabbított: Mike Pouncey(C), Matt Moore(QB), Louis Delmas(S), LaMichael James(RB), Jordan Kovacs(S), Kelvin Sheppard(LB), Derrick Shelby(DT), Jason Fox(T), Michael Thomas(S)
Távozók: Jared Odrick(DT), Charles Clay(TE), Randy Starks(DT), Shelley Smith(G), Jimmy Wilson(S), Jason Trusnik(LB), Brandon Gibson(WR), Jonathan Freeny(LB), Philip Wheeler(LB), Knowshon Moreno(RB), Daryn Colledge(G), Samson Satele(C), Nate Garner(T), Daniel Thomas(RB), R.J. Stanford(CB)

Nem lehet rossz holtszezonnak mondani azt, amelyben elhozod a piac legjobb játékosát, és ezt én sem állítom, de ettől függetlenül nem vagyok meggyőzve a Dolphins lépéseit látván. Suh minden kétséget kizáróan korszakos tehetség, amiből nagyon kevés van, de nem gondolom, hogy ő olyan nagy pluszt jelent majd a delfinek számára, ami a rájátszás felé billentené őket, hiszen véleményem szerint a DT nem volt hiányposzt. Ami mellette szól viszont, hogy még mindig a Patriots-t kell legyőzni az AFC keleti csoportjának trónjáért és az elmúlt években azok voltak a legsikeresebbek, akik folyamatos belső nyomást tudtak generálni. Suh erre képes, így ebből a szempontból „érthető” a lépés. Stills jó húzás volt, fiatal, feltörekvő slot WR, aki ráadásul nem is kerül sokba, plusz még a nagy szerződésű Ellerbet is elpasszolták. Repült Philip Wheeler is, így a sokat szidott ILB páros már nem lép pályára Miamiban, viszont így maradt linebacker-sorban egy nagy lyuk, amit valószínűleg majd a drafton kell befoltozni. TE poszton Claynek távoznia kellett, a Bills jól használta ki Suh szerződését és olyan ajánlatot tett neki, amit a Dolphins nem akart és nem is nagyon tudott volna kifizetni. Helyette érkezett Jordan Cameron, aki visszaesés hozzá képest, és kockázatos lépés is az agyrázkódásait nézve, de talán a legjobb elérhető opció volt akkor. Említésre méltó még Mike Pouncey szerződéshosszabbítása, a kiváló játékos a hírek szerint a liga legjobban fizetett centere lett.

Összességében a Dolphins húzásai jók, de egyelőre nem látom azt a lépést, ami a playoff-határán lévő Miamit átlendítené PO csapattá.

New England Patriots

Érkezett: Jabaal Sheard (LB), Scott Chandler (TE), Travaris Cadet (RB), Bradley Fletcher(CB), Robert McClain (CB), Chimdi Chekwa (CB), Brandon Gibson (WR), Jonathan Freeny (LB), Kevin Dorsey (WR)
Hosszabbított: Devin McCourty (S), Stephen Gostkowski (K), Alan Branch (DE), Bryan Tyms (WR), Chris White (LB)
Távozott: Darrelle Revis(CB), Brandon Browner(CB), Shane Vereen(RB), Stevan Ridley(RB), Vince Wilfork(DT), Jonathan Casillas(LB), Akeem Ayers(LB), Dan Connolly(OG), Danny Aiken(LS), Greg Orton(WR)

Ez a holtszezon inkább a távozókról szólt a hazafiaknál, amiknek főként capbeli gondok voltak az okai. Revis sorsa nagy kérdés volt a piacnyitás előtt és a veterán corner végül nem a Patriotsot választotta, amely eshetőséggel azért számolni kellett. Ami ennél jóval meglepőbb volt, hogy Browner opcióját nem hívták le, amire talán a legelfogadhatóbb magyarázat az, hogy Revis távozásával visszaállnak zónázni, ami pedig nem Browner szakterülete. Ennek ellenére megdöbbentő húzás volt, hiszen így pár óra alatt elvesztette mindkét kezdő cornerét a bajnok. Elment még a csapat nagy ikonja Vince Wilfork is, aki ugyancsak pénzügyi okok miatt távozott az együttestől. Rajtuk kívül még érdemes megemlíteni a futószekcióból távozó Shane Vereent és Stevan Ridleyt, az ő pótlásukra érkezett FA-n Travaris Cadet, de véleményem szerint a draftról várható ide még húzás.

Érkezők tekintetében Jabaal Sheard kiváló igazolásnak tűnik, nagy pluszt adhat majd a front sevennek, de rajta kívül talán csak Scott Chandler és a két CB, Fletcher és McClain említhető meg. Chandler jó játékos lesz Gronk mögé, és még ha nem is tesz hozzá sokat a játékhoz, legalább már a Bills elleni meccseken nem zavarkodik. A két CB igazolás sem rossz, de ilyen képességű játékosok már vannak a Patriotsban, elég csak Logan Ryanre, vagy Alfonzo Dennardra gondolni. Látszik, hogy Belichick sok mindent hagyott a draftra, hiszen OG, CB, RB és talán még DT is jöhetne a börzén.

Összességében gyengült az FA alatt a Patriots, de pánikolni nem érdemes, hiszen még a draft is hátravan és amúgy meg, amíg Brady itt van…

New York Jets

Stábcsere: John Idzik GM helyett Mike Maccagnan, Rex Ryan HC helyett Todd Bowles, Marty Mornhinweg OC helyett Chan Gailey, Dennis Thurman DC helyett Kacy Rodgers
Érkezők: Darrelle Revis(CB), Brandon Marshall(WR), Antonio Cromartie(CB), Buster Skrine(CB), James Carpenter(OG), Ryan Fitzpatrick(QB), Marcus Gilchrist(S), Kevin Vickerson(DT), Stevan Ridley(RB), Kellen Davis(TE), Stephen Bowen(DE), Jamari Lattimore(LB), Corey Hilliard(OT), James Brewer(OG), Erin Henderson(LB), Ronald Talley(DE)

Hosszabbított:
 David Harris(LB), Leger Douzable(DE), Tanner Purdum(LS), Willie Colon(G), Ben Ijalana(OT), Jason Babin(LB), Calvin Pace(LB), Damon Harrison(NT), Jaiquawn Jarrett(S)
Távozók: Percy Harvin(WR), Michael Vick(QB), Nick Bellore(LB), Dawan Landry(S), Philip Adams(CB), Kyle Wilson(CB), Kenrick Ellis(NT), Chris Johnson(RB), Greg Salas(WR), Jermaine Cunningham(DE), John Conner(FB)

Nem tétlenkedett az új GM Maccagnan és a Jets eddig a liga egyik legaktívabb csapata volt a holtszezonban. A legnagyobb igazolás természetesen Revis, a nagyszerű corner egy brutális szerződéssel újra a zöld-fehéreket erősíti majd. Nemcsak Revis érkezett azonban a másodvonalba, Maccagnan szinte hozott egy teljes kezdő sort, hiszen leigazolta a másik oldalra a tavaly is Bowles védelmében játszó Antonio Cromartie-t – akinek Revishez hasonlóan szintén van Jetses múltja -, a slotba a Brownsból Buster Skrine-t és free safetynek pedig a Chargersből Marcus Gilchristet. Így papíron a tavalyi szezon egyik leggyengébb pontja hirtelen már akár a csapat erősségei közé is sorolható, de ezzel azért még véleményem szerint illene megvárni a szezon kezdetét. Ezen felül kiemelendő még a védelmet érintő döntésekből Damon Harrison és David Harris visszahozatala, és bár utóbbi igencsak túl lett fizetve, az ILB piacot és a draftra jövő prospecteket nézve szükséges lépés volt az ő visszaigazolása. A támadósor sem maradt új arcok nélkül, csere útján érkezett Brandon Marshall és Ryan Fitzpatrick, előbbivel végre van a csapatnak egy igazi elsőszámú elkapója, míg utóbbi a kezdő irányító posztért versenghet majd. A piacról jött James Carpenter, aki kezdő LG lesz és a futó Stevan Ridley, aki majd Ivoryval és Powell-lel osztozhat a labdacipeléseken. Ezek voltak a főbb igazolások, de ezen felül még rengeteg veterán játékos érkezett, hogy mélyítsék a keretet, hiszen az Idzik-éra draftjai finoman szólva se jól sikeredtek, így nem volt meg depth az adott posztokon. Távozók közül érdemes megemlíteni Percy Harvint, akire Marshall idehozatala után 10 milliós fizetéssel nem volt szükség, vagy a tavaly csalódást keltő szezont hozó CJ?K-t, de egyikük sem nagy érveszteség a csapat számára.

Összegezve jól indított GM-ként Maccagnan, de a szezont nem most kell megnyerni, és amúgy is vannak még lyukak a keretben, ráadásul az irányítókérdés közel sem megoldott, amin pedig megbukhat bármilyen NFL csapat.

 

Demján Adalbert (Wester)