Holtszezon összegzés - NFC South

Kis pihenés után folytatódik a sorozatunk, itt az utolsó előtti rész

Holtszezon összegzés - NFC South

Atlanta Falcons

Edzőváltás: Mike Smith HC helyett Dan Quinn, Dirk Koetter OC helyett Kyle Shanahan és Mike Nolan DC helyett Richard Smith
Érkezők: Brooks Reed (OLB), Justin Durant (LB), Adrian Clayborn (DE), O’Brien Schofield (DE), Jacob Tamme (TE), Mike Person (OL), Tony Moeaki (TE), Phillip Adams (CB), Leonard Hankerson (WR)
Távozók: Sean Weatherspoon (LB), Harry Douglas (WR), Corey Peters (DT), Robert McClain (CB), Dwight Lowery (FS), Josh Wilson (CB), Joanthan Massaqoui (DE), Jacquizz Rodgers (RB), 
Még szabadügynökök: Osi Umenyiora (DE), Gabe Carimi OT, Steve Jackson (RB)

Az új vezetőedző, Dan Quinn számára nem egyszerű a feladat, hiszen bár akadnak remek játékosok a Falcons keretében és a fizetési sapka alatt is akad még bőven hely, azért még elég sok lyukat kell betömni a csapat rosterén és úgy tűnik erre már csak a drafton keresztül lesz lehetőség.

Az nem kérdés, hogy Matt Ryan vezetésével a támadójáték el fog karistolni, Julio Jones és Roddy White pedig szinte bármelyik csapatban megtenné első számú elkapónak, de TE poszton Toilolo nem tudott Tony Gonzalez nyomdokaiba lépni (a frissen igazolt Tamme és Moeaki sem feltétlenül lesz megoldás) így mindenképp szükség lesz további fegyverekre, pláne ha figyelembe vesszük, hogy Jones eléggé sérülékeny, White pedig már a harmincas éveit tapossa. Kellene találni egy futót is, akire adott esetben nagy terhet lehet rakni. Hogy ennek a kitételnek a tavaly draftolt Freeman megfelel-e, az jó kérdés, de fantázia mindenképp van benne. Justin Blalock elküldése és Sam Baker sérülései miatt a falat is kicsit át kell alakítani, ami nem feltétlenül fog az egység hátrányára válni. Jake Matthews és Jon Asamoah mindenképp alapemberek lesznek, de valószínűleg Peter Konz, a keresztszalag szakadásból felépülő Joe Hawley és a szintén sérülésből visszatérő RT Lamar Holmes is szerepet kaphat az újjáalakuló csapatrészben, de nem lenne meglepő, érkezne erősítés a draftról, mert szükség az volna rá.

A védelemben jóval komolyabb változások várhatók az új stáb megjelenésével, hiszen nincs olyan poszt, ahol ne szorulna erősítésre a Falcons. Talán a védőfal közepe tűnik stabilnak, azonban kérdéses, hogy a Mike Nolan által alkalmazott sémából ki mennyire lesz hasznos Quinn rendszerében. Jonathan Babineaux már elmúlt 33 éves, Paul Soliai és Tyson Jackson inkább 3-4-be illik, a tavaly draftolt Ra’Shede Hageman pedig még nem nagyon mutatta meg, miért is volt indokolt a korai kiválasztása. Az még nagyobb kérdés, hogy ki fogja támadni az ellenfél irányítóját, mert a tavalyi halovány passrush Brooks Reed és Adrian Clayborn érkezésével nem feltétlenül lett megoldott, így adja magát a lehetőség, hogy az 1/8-as draftcetlivel elvigyék a draft egyik legjobb passrusherét. Sean Weatherspoon távozása érzékeny veszteség (lenne, ha egészséges tudott volna maradni az elmúlt években) a LB sorban, Justin Durantra vár a feladat, hogy a fiatalokat mentorálja és az egység élére álljon. A secondaryben rengeteg fiatal játékos található, akikben bőven van potenciál és jó esély kínálkozik a fejlődésükre az új stáb segítségével, szóval nehezen hihető, hogy ez a csapatrész élvezne prioritást akár a drafton, bár az erősítés itt is elkélne, leginkább safety poszton.

Ahogy az látható van még munka bőven az Atlanta háza táján, de nem olyan reménytelen a helyzet, mint a legtöbb, új edzővel újjáépítésbe kezdő csapatnál. Nagy könnyebbség, hogy Matt Ryan személyében rendelkezésre áll a franchise QB, már csak a védelem vezérét kéne megtalálni, mert ha a labda másik oldalán nem sikerül legalább egy közepes egységet a pályára küldeni, akkor hiába a közel 5000 passzolt yard, az egész szezon mehet majd a kukába. A szabadügynök piacon mutatott tevékenység alapján egyértelműnek tűnik, hogy nem az első évében akarja megváltani a világot az új stáb, megfontoltnak, de tudatosnak tűnik az építkezés. A rendszerbe illő iparosok beszerzésével az első lépést megtette a csapat a sikerek felé, a draftról viszont igazi playmaker(ek) kell(enek), leginkább a védelembe.

Carolina Panthers

Érkezők: Michael Oher OT, Ted Ginn (WR), Jarett Boykin (WR), Jason Trusnik (LB), Jonathan Martin (OT), Charles Tillman (CB), Kurt Coleman (FS), Teddy Williams (CB), Jordan Todman (RB)
Hosszabbított: Greg Olsen (TE), Dwan Edwards (DT), Colin Cole (DT), Ed Dickson (TE)
Távozók: Greg Hardy (DE), DeAngelo Williams (RB), James Dockery (CB) 
Még szabadügynökök: Byron Bell (OT), Chase Blackburn (LB), Fernando Velasco (OL) 

A Panthers története során először tudta megvédeni divízió bajnoki címét, s noha ezt negatív mérleggel, a riválisok botladozásai közepette tudta elérni, azért egyértelműen látszik milyen irányba tart a gárda és a sok fiatal tehetség beérése esetén még vezethet felfelé az út.

Cam Newton újonc szerződése lejárt, idén az ötödik éves opció alatt játszik, úgyhogy egy éve van a csapatnak, hogy megállapodjanak a fiatal QB-val. Mindkét fél elkötelezett a közös folytatás mellett, úgyhogy feltehetően csak idő kérdése az új kontraktus létrejötte. Persze fegyverek sem ártanak és bár Kelvin Benjamin és Greg Olsen megfelelő célpont, még legalább két használható elkapóra szüksége van a Párducoknak ahhoz, hogy a támadósor is olyan szintre lépjen, amivel komoly célokért lehet harcba szállni. Ted Ginn és Jarrett Boykin érkezése egyáltalán nem zárja ki, hogy a draft első-második körében, a tavalyi sikeren felbuzdulva ismét WR-t húz a Panthers. Persze a támadófalban sem ártana az erősítés, hiszen a liga talán leggyengébb OT párosa állt tavaly Ron Rivera rendelkezésére. Byron Bellt nem is marasztalták a csapatnál, érkezett a Titansnél létszámfelettivé vált Michael Oher, de nyilvánvaló, hogy ő csak átmeneti megoldás lehet, ha annak legalább megfelel. Mike Remmers a Rams PS-ből találta magát a Panthers kezdőjében RT poszton a tavalyi szezon közepén. A hányattatott sorsú Jonathan Martin megszerzését követően már egy kis versenyhelyzet is kialakulhat, amit egy draftról érkező falember adott esetben még tovább fokozhat. Hosszú idő után Jonathan Stewart egyedüli kezdő kaliberű futónak mondhatja magát a csapatnál DeAngelo Williams elküldése után, így akár ide is érkezhet erősítés a játékosbörzéről.

A védelemben sok változás nem volt, Greg Hardy kálváriájára a csapat pontot tett azzal, hogy nem kívánta megtartani, Dallasban kezdhet új életet a kiváló DE, ha Isten és Goodell is úgy akarja. Charles Tillman és Kurt Coleman érkezett a secondarybe, némi mélységet adva az egységnek, így összességében minden adott ahhoz, hogy továbbra is Párducok védelme legyen a legerősebb a csoportban. A speciális csapatrészről ez messze nem volt eddig elmondható, ezért rengeteg olyan játékos érkezett a csapathoz, akik pusztán azzal bekerülhetnek a végső, 53-as keretbe, hogy kiváló special team játékosok. Meglátjuk, hogy észlelhető lesz-e bármiféle változás ennek köszönhető a Panthers speciális egységében.

Még mindig akadnak hiányposztok a Carolina rosterén, azonban sikerült olyan stopgap játékosokat igazolni, akik legalább valamilyen szintű megoldást jelenthetnek és ennek köszönhetően ez a keret már most erősebbnek tűnik, mint a tavalyi. Dave Gettleman többször is hangsúlyozta, hogy BPA alapon fog draftolni a csapat, persze ez messze nem azt jelenti, hogy elzárkózna egy OT, vagy egy elkapó draftolásától, viszont mindenáron nem fognak a legégetőbb hiányposztra húzni, ha elérhető egy tehetségesebb játékos. Ennek szellemében teljesen kiszámíthatatlan draft vár a Párducok híveire, ahol talán csak az első körös QB picket lehet kizárni, minden más megtörténhet. 

New Orleans Saints

Érkezők: Max Unger (C), CJ Spiller (RB), Dannell Ellerbe (ILB), Brandon Browner (CB), Kyle Wilson (CB), Anthony Spencer (OLB) 
Hosszabbított: Mark Ingram (RB), Jahri Evans (OL)
Távozók: Jimmy Graham (TE), Kenny Stills (WR), Ben Grubbs (OL), Curtis Lofton (ILB), Travaris Cadet (RB), Patrick Robinson (CB), Corey White (CB)
Még szabadügynökök: Pierre Thomas (RB), Jonathan Goodwin (OL), Robert Meachem (WR)

A Saintsnél komoly tatarozásba kezdtek idén télen, igyekeznek úgy átalakítani a keretet, hogy ne legyen elengedhetetlen 40 pontot megszerzése egy győzelemhez, illetve ne kelljen minden offseasont 20-30 millió dollárral a sapka fölött megkezdeni. 

Graham, Stills és Grubbs elboltolását követően három alapember (Graham személyében nem is akármilyen…) esett ki a támadósorból, miközben Unger és Spiller megszerzése és Ingram megtartása azt feltételezi, hogy a futójáték hangsúlyosabb szerepet fog kapni az elkövetkező szezonban. Persze amíg Brees irányít, addig a passzjátékot sem kell félteni, de jelenleg az az ember érzése, hogy a Brees utáni érára kezdenek szépen lassan felkészülni Sean Paytonék. Pláne annak tükrében, hogy egyre több helyről hallani, hogy a védelem fogja élvezni a prioritást ezen a drafton, így Ingramnek, Spillernek, Cooksnak és Colstonnak igen csak össze kell kapnia magát, mert más komoly fegyvert nem igen látni jelenleg a támadósorban.

A védelemmel kapcsolatban az a nagy kérdés, hogy melyik lehet az egység igazi arca? A 2013-as, amikor több játékos is a liga elitjébe robbant, vagy a tavalyi kritikán aluli teljesítmény? Mert hiába terveznek Loomisék sok új embert beépíteni a csapatba a draftról, nem volna hátrány, ha Vaccaro, Jenkins, Hicks, Jordan és Gallette tudná azt a játékot hozni, amit két éve, mert ellenkező esetben nem csak a jelenlegi hiányposztok betömésére kell majd koncentrálni, hanem az alulteljesítő játékosok helyére is lehet keresni a megoldást. Per pillanat úgy tűnik, hogy a legégetőbb probléma a LB sorban lesz. Ellerbe nem fog nagy megújulást hozni, játéka sokban nem fog különbözni Lofton tavalyi produktumától, Hawthorne sem lett dinamikusabb egy év elteltével, úgyhogy mindenképp szükség van egy fiatal játékosra, aki a védelem tengelyében bevethető. Junior Gallette zűrős pályán kívüli élete ellenére jelentős összegű garantált pénzt kapott egy átstrukturálást követően, így neki biztosnak tűnik a helye a keretben, azonban szükség volna egy másik edge rusherre is, de lehetőleg olyanra, aki futójáték esetén sem elveszett a pályán. A secondaryben sem biztos, hogy Browner leigazolásával hosszú távú megoldást sikerült találni, persze még mindig előrébb van a csapat, mint Patrick Robinsonnal a fedélzeten. Egy egészséges Byrd is nagyot dobhatna az egységen, talán Vaccaro teljesítménye is javulásnak indulna egy ilyen kaliberű játékos társaságában. 

Komoly átalakításokat ritkán követnek egyből hatalmas sikerek, pedig nem árt igyekezni a Szenteknek, hiszen Brees karrierje egyre inkább közeledik a befejezéshez. Az idei pálfordulást figyelve azonban az sem elképzelhetetlen, hogy ha a változások nem hoznák meg a kellő eredményt, akár a csapat ikonjának az elcserélése is sor kerülhet jövő ilyenkor. Persze ez még csupán merő fikció, addig még sok víz lefolyik a Dunán és rengeteg korai draftpickje lesz a New Orleansnek, amelyeknek a bölcs felhasználásával lefektethetik egy sikeres csapat alapjait. 

Tampa Bay Buccaneers

Edzőváltás: Jeff Tedford OC helyett Dirk Koetter
Érkezők: Bruce Carter (LB), Henry Melton (DT), Sterling Moore (CB), Chris Conte (S), George Johnson (DE)
Távozók: Michael Johnson (DE), Josh McCown (QB), Dashon Goldson (S), Adrian Clayborn (DE), Mason Foster (LB)
Még szabadügynökök: Anthony Collins (OT), Mike Jenkins (CB)

Ahhoz képest, hogy tavaly a liga legrosszabb mérlegével zárt a Bucs, nem volt nagy földindulás a csapat háza táján. Kivágták az egy éve komoly összegekért, nagy reményekkel szerződtetett, azonban igencsak alulteljesítő játékosokat, néhány szabadügynökkel egy-két lyukat megpróbáltak betömni, de még így is jóval több a kérdőjel, mint a biztosnak tűnő pont. Ennél sokkal nagyobb újratervezést szoktak csapni az ekkorát bukó csapatoknál, Floridában viszont letudták az egészet egy koordinátor cserével, valamint az irányítók kiebrudalásával.

A támadósorban első körben a falat kellene rendbe rakni, hogy a draftról vélhetően érkező irányítónak (Winstonnak) jobb sora legyen, mint az elmúlt szezonban küszködő McCown Glennon párosnak. Utóbbi még mindig a csapat rosterén van, de egyáltalán nem lenne meglepő, ha a játékosbörze alatt új otthonra találna egy középső körös pick ellenében. A pletykák szerint az eddigi RT, Demar Dotson feladata lesz az új irányító vakoldalának a megvédése, de az sem lenne meglepő, ha a draftról érkezne erre a posztra hosszú távú megoldás. A Vincent Jackson, Mike Evans, Austin Seferian-Jenkins hármas révén célpontjai lesznek az új irányítónak, elvileg tehetséges futók is akadnak a keretben, a kérdés, hogy közülük ki mennyi ideig lesz hadra fogható, mert Doug Martin sem a strapabíró képességéről híres. 

A védelemben sincsenek drasztikus változások, Mason Fostert sikerült Bruce Carterre lecserélni, Michael Johnson és Adrian Clayborn pótlására érkezett George Johnson a Lionsból, szóval nehéz volna azt állítani, hogy egyértelműen erősödött az egység. A kérdés ezek után csupán az, hogy mennyivel tudnak többet mutatni a tavaly látottaknál, pusztán az okozta a tragikus idényt, hogy motiválatlanul (tankolva?) léptek pályára az idény nagy részében, vagy tényleg csak erre képesek ezek a srácok. Mert azért, a McCoy-David tengelyben van fantázia, de a többieknek is fel kell nőniük a két kimagasló játékos mellé.

Ugyebár azzal lehet kalkulálni, hogy 1/1-re irányító érkezik, de utána már jóval nehezebb megjósolni a Bucs draftját. A támadófal és a secondary nyilván prioritást élvez majd, de passrusherre is szükség lesz, nem lehet az egy szem Gerald McCoytól várni a védőfal közepéről, hogy terrorizálja az ellenfél irányítóját. És azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Lovie Smithnek nem fér bele még egy ennyire félresikerült szezon, mert akkor könnyen az utcán találhatja magát, onnan pedig már nem valószínű. hogy újabb lehetőséget kapna NFL csapat vezetésére.

 

Kocsis Gábor (Gabokocka)