Politika
65 feliratkozó
több mint 4 éve
5.pár éve Jóska még hangosan csattogva kikeltél mindenféle általánositás ellen, erre ilyeneket olvasok tőled 😕
Ez az előválasztás valójában azt demonstrálta, hogy a magyar emberek igaziból nem akarnak változást.
Sobri Jóska
a mai magyar társadalom politikailag iszonyúan szegmentált, kellene hozzá valamiféle komoly kutatás arra hogy pontosan milyen szegmensek vannak: demográfia/jövedelem/háztartásbeliek/urbanizáció/stb.
...és ebből pontosan kijöhetne, hogy a társadalom egy része/szegmense nagyon is akar változást, viszont egy másik része meg nem..., vagy fél tőle. Egy megint másik részének pedig beállt a képbe Feri... a negyedik meg már rég külföldön van...
Ahogy abba se lehetünk biztosak hogy a fiatalok többsége tényleg Momentum szavazó e, vagy melyik szegmensben lévő fiatalok, addig abban sem, hogy a magyar társadalom mit akar.
Mert ezt pl. egy választás nem adja vissza.
Szerkesztette: sapka
Attribution No Derivatives (CC-BY-ND-3.0) Nevezd meg!-Ne változtasd!
több mint 4 éve
“Arra a kérdésre, hogy nem lett volna-e jobb még az első forduló ellőtt visszalépni valamelyik jelölt javára, Fekete-Győr azt mondta, hogy sokan győzködték erről, de kíváncsi volt a választók vélemémnyére, meg akarták mutatni az új generációt, és az RTL-Klub nézői előtt ő is meg akarta mutatni magát.“Szerintem a Fegyőrnek ki van nyomtatva A2-esben az a kép, amikor áll a lila Nolimpia urnák előtt, és olyan öntelten mosolyog. Na, szerintem ő neki arra áll fel. Már hogy az egoja.
Lol
Amadeus

több mint 4 éve
“Arra a kérdésre, hogy nem lett volna-e jobb még az első forduló ellőtt visszalépni valamelyik jelölt javára, Fekete-Győr azt mondta, hogy sokan győzködték erről, de kíváncsi volt a választók vélemémnyére, meg akarták mutatni az új generációt, és az RTL-Klub nézői előtt ő is meg akarta mutatni magát.“Lol
több mint 4 éve
Nézd, amikor a Fideszre szavaz valaki, akkor vele együtt szavaz Németh Szilárdokra, Semjén Zsoltokra és túlárazott világkiállításokra, Mészáros Lőrincekre és egyebekre. Nem csak a családi adókedvezmény és a CSOK jön a Fidesszel együtt.Elnézést! Visszaolvasva is félreérthetően fogalmaztam! Amire utalni szerettem volna az az, hogy bár a jelenlegi állás szerint tavasszal eszedbe illenék, hogy jusson Feri, minden bizonnyal majd félrenézel, mert váltani akarsz.Sorry, ezt most nem értem.Pedig pont az lett volna az előválasztás tétje, hogy más választás nem lévén eszedbe jut-e majd Feri?...valószínűleg nem fog 😉Nem rejtettem véka alá a véleményem eddig sem.Dehogy is.
Az, hogy a várt részvételt meghaladva DK győztesnek mondhatja magát számomra két dolgot jelent:
1. Az ellenzéki választók még mindig be vannak szűkülve a Gyurcsány - Orbán ellentétbe
2. Nem változást akarnak, csak nem Orbán-t akarják utálni
clbass
A DK tudott a legjobban mozgósítani egy előválasztásra. Ennyi lehet kiolvasni az adatokból. Minden más az belemagyarázás.
Nagyon egyszerű a képlet: a DK szavazónak nagy részét (mivel azok nyugdíjasok, ráérnek, és fanatikusan szeretik a Ferit) elmentek szavazni a Klárikára. A helyi jelöltek esetében sokkal érdekesebb a helyzet. Én pl. mit tehettem volna: adott volt a Keresztes, aki leszerepelt LMP elnök és adott volt a rutinos, jó politikus Szakács, aki eredetileg MSZP-s volt, de most a DK indította. Más választás nem révén rá szavaztam, mert úgy gondolom, neki nagyobb esélye van legyőzni a Hoppált. De KÖZE nem volt ehhez ahhoz hogy mit gondolok a GYF-OV tandemről. Eszembe sem jutott a Feri.
Gyurma Pappa
clbass
Mondjuk annak általánosságban tényleg nem örülök, ha eszembe jut a Feri.
Gyurma Pappa
A változás illúzióját most el lehetett volna kezdeni, de helyette mindenki azzal érvel, hogy rendben van ez így, mert a DK mozgósít a legjobban.
DK és a DK nem változás!
clbass
Nem mi, ellenzékiek tehetünk arról, hogy a Fidesz így alakította ki a játékteret.

több mint 4 éve
telex.hu/belfold/2021/09/30/harom-feltetelt-szabott-marki-zay-ahhoz-hogy-visszalepjen-karacsony-javaraÉn csak azt nem értem ezt hogy képzeli? Mi lesz ha visszalép, KariGeri meg nyer és egyik feltételt sem teljesíti? Kijelenti, hogy érvénytelen volt az előválasztás? Én egyből a kezébe csapnék, hogy jólvan Petikém, megcsináljuk megmeg na állj félre. Fura.
Mondjuk ha ezek MZP feltételei a visszalépéshez, akkor... főleg az utolsó pont aggàlyos.
dande
több mint 4 éve
mondj egy momentumost aki nem egy bohoc. csak egyet😃 az osszes az. Egyszeruen nem lehet komolyan venni oket.Engem pont, hogy nem. Egy kis pöcsnek tartom. Van ilyen.😊Én Tompost nagyon karmolom, ezt nem tagadom. Elsőrangú kommunikátornak tartom, engem eddig meggyőzött a szerepléseivel.Donáth Anna, Orosz Anna, Soproni Tamás,Pontosítottam.Tompos Márton,Hajnal Miklós mind komolyabb intellektus, mint Fegyőr.
empty taxi
nagylaza
empty taxi
nagylaza
Szerkesztette: Kenny
több mint 4 éve
Egy értelmes lépés lenne, az pedig nem több, mint hogy Klárika visszalép. A két szúnyogcsődör meg ehy cicaharcolná
több mint 4 éve
Engem pont, hogy nem. Egy kis pöcsnek tartom. Van ilyen.😊Én Tompost nagyon karmolom, ezt nem tagadom. Elsőrangú kommunikátornak tartom, engem eddig meggyőzött a szerepléseivel.Donáth Anna, Orosz Anna, Soproni Tamás,Pontosítottam.Tompos Márton,Hajnal Miklós mind komolyabb intellektus, mint Fegyőr.
empty taxi
nagylaza
empty taxi
több mint 4 éve
morfondírigazibul van egy trükk a szavazásban, nincs mszp-s elnökjelölt, ez nyomja meg Klárikát
4 erőtér van
faszátbelédveriFeri, Jobbik, exLMP-Momentum mega szegény emeszpé - szerintem az első három nagyjából egyenlő erők küzdelme, node a emeszpének nincs jelölteje, jakab meg nincs nívón egy régivágású uriembernek, fegyőr meg ugye befeküdt geri alá királytcsinálni
ha fegyőr aszonta királyt csinálni van kedve, akkor most tud dzsalázni - leejti gerit bezsuppol MZP/X mögé és akkor a kis bujdosó emeszpések klárika meg geri között vergődhetnek
ez a szamuráj útja

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 4 éve
Elnézést! Visszaolvasva is félreérthetően fogalmaztam! Amire utalni szerettem volna az az, hogy bár a jelenlegi állás szerint tavasszal eszedbe illenék, hogy jusson Feri, minden bizonnyal majd félrenézel, mert váltani akarsz.Sorry, ezt most nem értem.Pedig pont az lett volna az előválasztás tétje, hogy más választás nem lévén eszedbe jut-e majd Feri?...valószínűleg nem fog 😉Nem rejtettem véka alá a véleményem eddig sem.Dehogy is.
Az, hogy a várt részvételt meghaladva DK győztesnek mondhatja magát számomra két dolgot jelent:
1. Az ellenzéki választók még mindig be vannak szűkülve a Gyurcsány - Orbán ellentétbe
clbass
A DK tudott a legjobban mozgósítani egy előválasztásra. Ennyi lehet kiolvasni az adatokból. Minden más az belemagyarázás.
Nagyon egyszerű a képlet: a DK szavazónak nagy részét (mivel azok nyugdíjasok, ráérnek, és fanatikusan szeretik a Ferit) elmentek szavazni a Klárikára. A helyi jelöltek esetében sokkal érdekesebb a helyzet. Én pl. mit tehettem volna: adott volt a Keresztes, aki leszerepelt LMP elnök és adott volt a rutinos, jó politikus Szakács, aki eredetileg MSZP-s volt, de most a DK indította. Más választás nem révén rá szavaztam, mert úgy gondolom, neki nagyobb esélye van legyőzni a Hoppált. De KÖZE nem volt ehhez ahhoz hogy mit gondolok a GYF-OV tandemről. Eszembe sem jutott a Feri.
Gyurma Pappa
clbass
Gyurma Pappa
A változás illúzióját most el lehetett volna kezdeni, de helyette mindenki azzal érvel, hogy rendben van ez így, mert a DK mozgósít a legjobban.
DK és a DK nem változás!
több mint 4 éve
Pár gondolat, gondolatkísérlet:1.
Szerintem MZP alkalmatlan miniszterelnöknek.
Korábban írtuk többen is, hogy "túl civil", túl dilettáns politikusnak, nem része az elitnek, a NER-nek, egy igazi outsider, de mégse ezért gondolom ezt.
Hanem azért, mert a kormányzáshoz, a miniszterelnökséghez kell parlamenti többség és kell apparátus. Neki egyik sincs, nem is lesz, nem is lehet a jelenlegi konstellációban.
A parlamenti többség nem a leendő ellenzéke ellen kell, hanem a kormányzaton belül. Kitalálhat bármit, ígérhet bármit, ha nincs legalább 100 kormánypárti képviselő, aki azt meg is szavazza. Akkor jön az, mint ami sok jelenleg ellenzék vezette önkormányzatnál (ellenzéki többségű közgyűléssel), hogy kiszavaz pár ember, kollaborál a Fidesszel, vagy simán a saját pecsenyéjét sütögetve él a zsarolási potenciáljával.
Vagyis ha MZP lenne a miniszterelnök a jelenlegi ellenzéki egyéni és listás jelöltek dominálta Parlamenttel a háta mögött, akkor kábé csak akkor dönthetne bármiről, ha arra elegendően rábólintanak. (Ez igaz egy kétharmados ellenzéki győzelem esetén is.)
MZP szépen felépítette magát a lehetőségeihez mérten, de nem épített hátországot.
Ezt "elbaszta".
Lukácsi Katalinokkal meg Herczeg Zolikkal nem lehet kormányozni, pláne ha az országgyűlésben nem is ők ülnek. A valódi civilszférát nem tudta maga alá csatornázni, dékás meg jobbikos, emeszpés, momentumos képviselőkkel meg nem tudna hatékonyan érdekérvényesíteni, csak annak az árán, hogy kvázi maradna a NER.
És még ott vannak a káderek, vagyis akik nincsenek neki, akik nem az ő emberei, márpedig a mindennapokban rajtuk múlik egy kormányzat hatékonysága, működőképessége.
Egy MZP miniszterelnökséggel semmi se változna érdemben a mindennapokban az emberek szintjén, sőt.
És ebből az következik, hogy csak Karácsony vagy Dobrev lehet Orbán kihívója, és ezt szerintem MZP is tudja, és ha az egója engedi, akkor el is hiszi.
2.
Mégis, a fentiektől függetlenül nem kéne visszalépnie MZP-nek.
Egyrészt mert alapvetően mindegy neki, hogy ki nyer, ha ő nem, másrészt ha most csatában "hullana el" akkor tényleg nem kenné össze magát az ellenzéki elittel, és megmaradna benne a potenciál, hogy négy vagy akár két év múlva érdemben felléphessen egy "na most már tényleg elég volt a fideszdékásemeszpés régi világból, tényleg kell egy új ember" attitűddel, és pár év alatt talán építhetne esélyes egyéni, helyi embereket, "szerezhetne" kádereket.
Ha most visszalép, az lényegében semmin se változtat, semmit se nyer vele, csak ezt a lehetőséget elveszti.
Még akkoris, ha mondjuk Karácsony akármit meg is ígér neki, hiszen Karácsony pont az a reálpolitikus, aki bármikor bármit mond, az semmire se kell kötelezze a jövőben. (Engem ez nem zavar, ez a politika alapvetően. Ígéretek, hazugságok, pragmatizmus és geciség keveréke.)
Mindig lesz egy "nem rajtunk múlott, nem volt rá lehetőség, majd később megcsináljuk" mondása, szemrebbenés nélkül.
3.
Mivel a politika alapvetően kommunikáció, mivel a való világban tort ül a posztmodern, abban meg Dobrev a legjobb (meg Gyurcsány) az ellenzéki oldalon, azzal se értek egyet amit most sokan mondanak, hogy vele nem lenne esély Orbánt legyőzni. Lehet, hogy Orbán ellen kevés, de mégis a legjobb esély szerintem vele van, még akkor is ha szubjektíven kevesen szeretnének egy olyan országban élni amit ő (és Feri) vezet, de ebben a pontban annyi az állításom, hogy ő nemhogy a legesélytelenebb Orbán-kihívó, hanem pont a legesélyesebb.
4.
Ha a következő választáson valamiért nem lenne Orbán, nem lenne Fidesz, hanem kvázi csak az ellenzék, akkor én a jelenlegi kínálatból bizonyára Karácsonyra szavaznék, kulturált, kedves, mosolygós, közvetlen ember, az ő személye a garancia a nyugira, a békességre, az üzleti ügymenetek hagyományos folytatására, nem látom, hogy nagy változásokat indukálna, legfeljebb lenne egy biciklishíd a Dunán meg bringasáv még Kiskunüzgölényben is, Orbán, Kövér meg Áder Magyarország díszpolgára lenne, vagy Magyar Szent István Rendet kapnának, de fejek nem hullanának, Tóth Csabák, Czeglédyk és Garancsik, Leisztingerek folytathatnák nyugiban az életüket, tulajdonképpen sok minden nem változna, csak fiatalabb és sportosabb lenne a PM, illetve nem migránsok meg Brüsszel ellen harcolnánk, hanem gyomnövények ellen vagy a megújuló energiaforrásokért. Egyfajta konszolidált Medgyessy 2.0.
De van Orbán meg van Gyurcsány, és azt is tudjuk mi történt Medgyessyvel.
5.
Ez az előválasztás valójában azt demonstrálta, hogy a magyar emberek igaziból nem akarnak változást.
Akarnak hőbörögni, akarnak orbánegygecizni, akarnak acsarkodni, de igazi változást nem akarnak. Ha akarnának, akkor ezt a választást zsigerből kellett volna 70 százalékkal Márki-Zaynak nyernie, lesöpörnie a gyurcsányféléket, a nácikat, a régi politikusok hónaljából kibújt elitista ifjoncokat, az avétos régi balosokat, a már többszörösen leszerepelt megélhetési politikusokat, vagyis mindenkit, akinek a mai napig a politikához országos szinten köze volt.
Mert ha így történt volna, akkor hihetnénk azt, hogy ez a lendület lesöpri majd Orbánt, az ő komcsijait, az ő nácijait, az ő avétos, vadászgató, Pákóra kurvázó suttyóit, álkeresztény homofób trógereit, gátlástalan, harácsoló érdekembereit.
De hát nagyon nem ez történt.
A teljes politikai paletta egyetlen valóban "más", outsider, "normálember" szereplője még a nyíltan orbánellenes, aktív, tudatos ellenzéki közegben is egy alapvetően gyér mennyiségű embert érdekelt csak valójában.
És ha még ezek az ellenzéki emberek sem akarnak valójában változást, akkor a kormánypártiak valószínűleg még kevésbbé. Nekik is bőven elég ha köcsöggyurcsányozhatnak, acsarkodhatnak, gyűlölködhetnek a másik oldalra.
Mindenkinek nagyjából jó az, ami van.
Azért ez úgy globálisan, filozófiai szempontból is elgondolkodtató.
több mint 4 éve
Sorry, ezt most nem értem.Pedig pont az lett volna az előválasztás tétje, hogy más választás nem lévén eszedbe jut-e majd Feri?...valószínűleg nem fog 😉Nem rejtettem véka alá a véleményem eddig sem.Dehogy is.
clbass
Gyurma Pappa
clbass

több mint 4 éve
Feri a sajttajon úgy fogja a száját mintha mindjárt hanyna annyira berúgott? 😊Az utóbbi évek médiaszerepléseit elnézve mit gondolsz?
csebi
több mint 4 éve
Én Tompost nagyon karmolom, ezt nem tagadom. Elsőrangú kommunikátornak tartom, engem eddig meggyőzött a szerepléseivel.Donáth Anna, Orosz Anna, Soproni Tamás,Pontosítottam.Tompos Márton,Hajnal Miklós mind komolyabb intellektus, mint Fegyőr.
empty taxi
nagylaza

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 4 éve
Feri a sajttajon úgy fogja a száját mintha mindjárt hanyna annyira berúgott? 😊
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 4 éve
Egyszerűsítem:A legjobb opció talán az lenne, hogy KariGeri marad Pesten, MZP küzd Orbánnal és DK visszamegy Brüsszelbe...ez szerintem rengeteg extra szavazatot hozna, viszont nehezen lehetne Gyurcsányozni MZP esetében. Azt már a fidesz hívők sem tudnák víz nélkül lenyelni.Az elmúlt
Klaci79nyóc11 év alapján a Fidesz hívők mindent le tudnak nyelni.
ender1112
A hívők mindent le tudnak nyelni.
több mint 4 éve
A legjobb opció talán az lenne, hogy KariGeri marad Pesten, MZP küzd Orbánnal és DK visszamegymajnem tökéletes, javítottamBrüsszelbea csatornába, ahova lehúzták...ez szerintem rengeteg extra szavazatot hozna, viszont nehezen lehetne Gyurcsányozni MZP esetében. Azt már a fidesz hívők sem tudnák víz nélkül lenyelni.
Klaci79

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 4 éve
telex.hu/belfold/2021/09/30/harom-feltetelt-szabott-marki-zay-ahhoz-hogy-visszalepjen-karacsony-javaraMondjuk ha ezek MZP feltételei a visszalépéshez, akkor... főleg az utolsó pont aggàlyos.
több mint 4 éve
Az O1Gt különösen. Sorry 😊A legjobb opció talán az lenne, hogy KariGeri marad Pesten, MZP küzd Orbánnal és DK visszamegy Brüsszelbe...ez szerintem rengeteg extra szavazatot hozna, viszont nehezen lehetne Gyurcsányozni MZP esetében. Azt már a fidesz hívők sem tudnák víz nélkül lenyelni.Az elmúlt
Klaci79nyóc11 év alapján a Fidesz hívők mindent le tudnak nyelni.
ender1112
több mint 4 éve
A legjobb opció talán az lenne, hogy KariGeri marad Pesten, MZP küzd Orbánnal és DK visszamegy Brüsszelbe...ez szerintem rengeteg extra szavazatot hozna, viszont nehezen lehetne Gyurcsányozni MZP esetében. Azt már a fidesz hívők sem tudnák víz nélkül lenyelni.26ban meg jönne a Lázár Jani 😛
Klaci79
több mint 4 éve
A legjobb opció talán az lenne, hogy KariGeri marad Pesten, MZP küzd Orbánnal és DK visszamegy Brüsszelbe...ez szerintem rengeteg extra szavazatot hozna, viszont nehezen lehetne Gyurcsányozni MZP esetében. Azt már a fidesz hívők sem tudnák víz nélkül lenyelni.Az elmúlt
Klaci79
több mint 4 éve
A legjobb opció talán az lenne, hogy KariGeri marad Pesten, MZP küzd Orbánnal és DK visszamegy Brüsszelbe...ez szerintem rengeteg extra szavazatot hozna, viszont nehezen lehetne Gyurcsányozni MZP esetében. Azt már a fidesz hívők sem tudnák víz nélkül lenyelni.
Szerkesztette: Klaci79
több mint 4 éve
Pedig pont az lett volna az előválasztás tétje, hogy más választás nem lévén eszedbe jut-e majd Feri?...valószínűleg nem fog 😉Nem rejtettem véka alá a véleményem eddig sem.Dehogy is.
clbass
Gyurma Pappa
több mint 4 éve
Nem rejtettem véka alá a véleményem eddig sem.Dehogy is.
clbass