Sakk

3 feliratkozó

több mint 5 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 637 — #NoStress
Lichess nicknév:
Bébé: balazs9013
csebi: csebi
eaglesmcnabb: herremans79
Eazzy: gjanos89
ervinator: ervinator
Gergőbácsi: packerrider
Gyurma Pappa: gyurmapappa1
Igor: IgorRuzskin
Jakehomer: objectively_speaking
Medvepapa: Golyabacsi
Negritis: Negritis
shawnka: PandoBorris
Sobri Jóska: Predicant

Lichess Team:
Bowlponthu Chess Team

Szerkesztette: Őszentsége Sobri Jóska
1 napja
Ma is négy szalonremi volt, elengedte ezt már mindenki, Sindarov bedarálta a mezőnyt, 12 parti, 6 győzelem, 6 remi, a többi 7 versenyző összesen nyert 9-et.
És bár ma elsodort a választásnapi telefoncunami, de két fordulóval a vége előtt leírom, hogy Blübaum még mindig veretlen, és még mindig a mezőny első felében.
Őszentsége Sobri Jóska
A giri party azért több volt

És bluebaumnak van 1 veresége
Negritis, a vajda
Én azt már elfelejtettem.

1 napja
Negritis, a vajda Denver Broncos 57 487 — The Mathematician
Ma is négy szalonremi volt, elengedte ezt már mindenki, Sindarov bedarálta a mezőnyt, 12 parti, 6 győzelem, 6 remi, a többi 7 versenyző összesen nyert 9-et.
És bár ma elsodort a választásnapi telefoncunami, de két fordulóval a vége előtt leírom, hogy Blübaum még mindig veretlen, és még mindig a mezőny első felében.
Őszentsége Sobri Jóska
A giri party azért több volt

És bluebaumnak van 1 veresége

Szerkesztette: Negritis, a vajda

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
1 napja

1 napja
 youtube.com/shorts/XgYMAVDwrIQ?is=2ZWDLjry-waD0Sfr

2 napja
Fabi után Hikaru is csak túl akart esni a meccsen

3 napja
Ma mind a 4 meccs remi lett, még 3 forduló van vissza, Sindarov még mindig 2 ponttal vezet, szerintem ezt már elengedte mindenki más.
Blübaum negyedik.

4 napja
Matematikailag sok minden történhet, de ennek annyi
Jakehomer
a nőnél az 1-7 között kisebb a különbség mint a férfiaknál az 1-2 között
Negritis, a vajda
És ott meg nyerhet Pragg nővére.

4 napja
Jakehomer
a nőnél az 1-7 között kisebb a különbség mint a férfiaknál az 1-2 között

5 napja
Jakehomer Carolina Panthers Kentucky Wildcats 22 742 — Panthers fan

Tepper takarodj!
5 napja
Míg Sindarov 4 remivel tornagyőztes. (Játszik még Girivel, Caruanaval, Nakamurával és Wei Yivel.)

Őszentsége Sobri Jóska
sztem ha 1 pontot hoz a kövi 2 meccsen a 2 amcsi ellen akkor meglesz már
Negritis, a vajda
Persze, simán lehet, de matematikailag még Giri befoghatja, de ha Sindarov eljut 10 pontig, közte egy Giri elleni remivel, akkor már matematikailag sem.

5 napja
Míg Sindarov 4 remivel tornagyőztes. (Játszik még Girivel, Caruanaval, Nakamurával és Wei Yivel.)

Őszentsége Sobri Jóska
sztem ha 1 pontot hoz a kövi 2 meccsen a 2 amcsi ellen akkor meglesz már

5 napja
Sindarov úgy nézett Praggra hogy: "tényleg tesó? TÉNYLEG?!"
kiváncsi vagyok behúzza-e mer azért elég "only move" territory van, de a flow alapján bekéne

és akkor még 1 hikaru w kell neki hogy kvázi meglegyen
Negritis, a vajda
Ez a 2 bástya vs. vezér 2 gyalog eléggé reminek tűnik, ha senki se bassza el. Raadasul Sindarov 6 gyalogjából 2 duplagyalog 4 gyalogszigeten.
Őszentsége Sobri Jóska
kérdés hány gyalog lesz még belőle?
valamit bár a H3 gyalog előny, de így mind2 bástya paralizálva van és nem tudnak együtt dolgozni
sztem érthető a Sindarov előny, de akár még mentés is lehet belőle
Negritis, a vajda
Az ev bar csalóka. A stockfish biztos rányúzná Praggra, de gyakorlati emberi játszmában ez egy nagyon nehezen nyerhető állás.
Giri és Nakamura meg már remizett is,
Őszentsége Sobri Jóska
védtelen király + nem koordinált bástyák << queen
Negritis, a vajda
Így történt.
És az összes többi parti remi lett.
Sindarov kiemelkedik ebből a mezőnyből most.
Ahol Blübaum (igaz, csak bergerrel, de) mezőny első fele 10 forduló után.
Pragg meg csalódás, hogy néggyel a vége előtt már matematikailag sincs esélye.

5 napja
kiváncsi vagyok behúzza-e mer azért elég "only move" territory van, de a flow alapján bekéne

Negritis, a vajda
Ez a 2 bástya vs. vezér 2 gyalog eléggé reminek tűnik, ha senki se bassza el. Raadasul Sindarov 6 gyalogjából 2 duplagyalog 4 gyalogszigeten.
Őszentsége Sobri Jóska
valamit bár a H3 gyalog előny, de így mind2 bástya paralizálva van és nem tudnak együtt dolgozni
Negritis, a vajda
Az ev bar csalóka. A stockfish biztos rányúzná Praggra, de gyakorlati emberi játszmában ez egy nagyon nehezen nyerhető állás.
Őszentsége Sobri Jóska
védtelen király + nem koordinált bástyák << queen

5 napja
Blübaum megint remizett, és még mindig nyeretlen, de csak egyszer kapott ki, míg pl. Caruana háromszor.

5 napja

Negritis, a vajda
Őszentsége Sobri Jóska
Negritis, a vajda

5 napja

Negritis, a vajda
Őszentsége Sobri Jóska

5 napja

Negritis, a vajda

5 napja

5 napja
oh és a chess24nél feltűnt Polgár mint kommentátor
akkor msot hanyagolom a svidler-jan duót

5 napja
Érdekes dolog ez, hogy miért játszanak ellene ilyen szarul (mert amúgy ez igaz, ma is Wei Yi abszolút karakteridegen partit játszott, és amikor Sindarov visszaengedte, akkor sem tudott élni a lehetőséggel). De ilyen karakteres, minőségi sakkot baromi ritkán lehet ezen a szinten, Javoking jól felkészült, nem nagyon lehet megölni ellene a partit a megnyitásban, agresszív, éles pozíciókat kreál, amikben képes rákényszeríti az akaratát az ellenfelekre, akik óhatatlanul hibáznak, ő meg ezeket elég nagy százalékban kihasználja.

Szuper impresszív
Jakehomer
Ezért.
Kockáztat, a sakk meg -ahogy te is írtad, és mostanában, a szgépek korában ez hatványozottan igaz- a remikről szól.
Nekem az a fura, hogy olyan erős és jól védekező, pozíciósan erős játékosok, mint Pragg vagy Giri nem tudják ezt megfogni, és átvinni végjátékba, ahol nyúzhatnák ezerrel.
Dehát egyikük se Capablanca, Fischer vagy Carlsen.

| (Blübaum le tudta remizni 😛) |

Egyébként láttam egy videót arról, hogy ki mindenidők legjobb sakkozója az alapján, hogy gépre rakták az összes ismert hosszúgondolkodású mesterpartijukat, és a pontosságot (accuracy) nézték, mert az eléggé egzakt, nem befolyásolja a számítógépes elemzés betanulása, az Élő pontok, mások gyengesége, sikerek, versenyeredmények.
Ez jó a sakkban, hogy lehet ilyen egzakt összevetést csinálni, és nem kell olyan hitvitákba bonyolódni, hogy Ali vagy Robinson, Pelé vagy Ronaldo, Schumacher vagy Hamilton, stb.
Kitalálod ki "nyert"?
Ő mondta, amikor egy újságíró megkérdezte, hogy hány lépést lát előre, hogy "Egyet, de az a helyes." És kiderült, hogy valóban. Nem igazán van vesztes végjátéka.
| José Raúl Capablanca |
Őszentsége Sobri Jóska
Capa mindig is magasan volt a szakik között, de ez az accuracy vizsgálat nem igazán alkalmas valós sorrend felállítására, egyszerűen azért, mert vannak olyan pozíciók, amiket még amatőrök is lehoznak hibátlanul, meg vannak olyanok is, amiket Carlsenék is "szarul" játszanak. Illetve a különböző játékstílusok miatt egy pozíciós sakkozó pontossága mindig magasabb lesz, mint egy dinamikus, agresszív, akár spekulatív játékosé, de egymás ellen ha mindkettő elit, akkor utóbbi gyakrabban nyert, legalábbis a komputer éra előtt.

Legjobb példa erre pont Capa, akit az agresszív Aljechin relatíve simán elvert. Kaszparov vs Karpov ugyanez.
Jakehomer
De ez azért van, mert ritka, hogy két gigásznak egyszerre van a prime időszaka.
Aljechint meg elverte Euwe amikor padlón volt, pedig senki se gondolja, hogy jobb lenne nála, és első nekifutásra Karpovot se verte el Kaszparov.
A accuracynál nincs jobb metodika összehasonlítani más korok versenyzőit, és nem csak a pozíciós játékosokat premizálja, pl. a nagy romantikus, taktikus Morphy is kimagaslóan precíz, pontos, Fischerről nem is beszélve.

5 napja
Beéri e Giri Sindarovot.
Kb. ennyi nyitott kérdés maradt még.
(Meg hogy hol végez Blübaum 😊 )
Őszentsége Sobri Jóska
lesz még Giri - Sindarov szal jah az sokról dönt
Negritis, a vajda
Szerintem Gukesh mindkettőt ütné, de ne szaladjunk ennyire előre.
Egy Gukesh-Pragg lett volna az igazi...
Őszentsége Sobri Jóska
Gukesh jelenleg talán még Blübaumot se verné meg 😀
Persze a meccsig visszatérhet a formája, de most nagyon mélyen van.

Sindarov tegnap rendes volt, ha erőlteti, simán üti Blübaumot 😊

Tepper takarodj!
5 napja
Érdekes dolog ez, hogy miért játszanak ellene ilyen szarul (mert amúgy ez igaz, ma is Wei Yi abszolút karakteridegen partit játszott, és amikor Sindarov visszaengedte, akkor sem tudott élni a lehetőséggel). De ilyen karakteres, minőségi sakkot baromi ritkán lehet ezen a szinten, Javoking jól felkészült, nem nagyon lehet megölni ellene a partit a megnyitásban, agresszív, éles pozíciókat kreál, amikben képes rákényszeríti az akaratát az ellenfelekre, akik óhatatlanul hibáznak, ő meg ezeket elég nagy százalékban kihasználja.

Szuper impresszív
Jakehomer
Ezért.
Kockáztat, a sakk meg -ahogy te is írtad, és mostanában, a szgépek korában ez hatványozottan igaz- a remikről szól.
Nekem az a fura, hogy olyan erős és jól védekező, pozíciósan erős játékosok, mint Pragg vagy Giri nem tudják ezt megfogni, és átvinni végjátékba, ahol nyúzhatnák ezerrel.
Dehát egyikük se Capablanca, Fischer vagy Carlsen.

| (Blübaum le tudta remizni 😛) |

Egyébként láttam egy videót arról, hogy ki mindenidők legjobb sakkozója az alapján, hogy gépre rakták az összes ismert hosszúgondolkodású mesterpartijukat, és a pontosságot (accuracy) nézték, mert az eléggé egzakt, nem befolyásolja a számítógépes elemzés betanulása, az Élő pontok, mások gyengesége, sikerek, versenyeredmények.
Ez jó a sakkban, hogy lehet ilyen egzakt összevetést csinálni, és nem kell olyan hitvitákba bonyolódni, hogy Ali vagy Robinson, Pelé vagy Ronaldo, Schumacher vagy Hamilton, stb.
Kitalálod ki "nyert"?
Ő mondta, amikor egy újságíró megkérdezte, hogy hány lépést lát előre, hogy "Egyet, de az a helyes." És kiderült, hogy valóban. Nem igazán van vesztes végjátéka.
| José Raúl Capablanca |
Őszentsége Sobri Jóska
Capa mindig is magasan volt a szakik között, de ez az accuracy vizsgálat nem igazán alkalmas valós sorrend felállítására, egyszerűen azért, mert vannak olyan pozíciók, amiket még amatőrök is lehoznak hibátlanul, meg vannak olyanok is, amiket Carlsenék is "szarul" játszanak. Illetve a különböző játékstílusok miatt egy pozíciós sakkozó pontossága mindig magasabb lesz, mint egy dinamikus, agresszív, akár spekulatív játékosé, de egymás ellen ha mindkettő elit, akkor utóbbi gyakrabban nyert, legalábbis a komputer éra előtt.

Legjobb példa erre pont Capa, akit az agresszív Aljechin relatíve simán elvert. Kaszparov vs Karpov ugyanez.

Tepper takarodj!
6 napja
Beéri e Giri Sindarovot.
Őszentsége Sobri Jóska
Negritis, a vajda
Szerintem Gukesh mindkettőt ütné, de ne szaladjunk ennyire előre.
Egy Gukesh-Pragg lett volna az igazi...

6 napja
Beéri e Giri Sindarovot.
Őszentsége Sobri Jóska

6 napja
Beéri e Giri Sindarovot.