A Bowl.hu fórum folytatja működését.

Keenum és a virtuális valóság esete

Írta: mustaine — 2018. január 10., 11:25

Hogyan játszik szerepet a virtuális valóság az irányítók felkészülésében?

Keenum és a virtuális valóság esete

A Minnesota Vikings irányítója, Case Keenum berobbanása az idei szezon egyik nagy sztorija. Az egyetemen a Houston Cougars játékosaként az NCAA legtöbb passzolt yardjának rekordját a mai napig ő tartja, viszont az NFL-ben 2017-ben lett meghatározó játékos. Miután a 2013-ban draftolatlan játékosként a ligába került Keenumot tavaly a Ramsnél Jared Goff kiszorította a kezdőből, a Vikings leigazolta Sam Bradford mögé, mondván, hogy jó lesz cserének, amíg Teddy Bridgewater fel nem épül. Keenum azonban máshogy gondolta. Kihasználva Bradford sérülését, már a második fordulóban ő irányított a Vikingsban, nem is rosszul, azóta pedig nem hiába került szóba a neve az MVP kandidánsok között.

J.J. Wattról köztudott, hogy mindig az első ember a Texans edzésein, és ő megy haza utoljára. Nos, ez Keenumra is teljes mértékben igaz, legalábbis az edzők és a csapattársak szerint. Ő azonban nem csak az edzőteremben és a filmszobában tanul, hanem egy új módszerrel is: amikor nincs alkalom a pályán gyakorolni, a virtuális valóság segít. A STRIVR által szabadalmaztatott technika egy-két éve kezdett elterjedni az NFL-ben és az egyetemi fociban, a lényege pedig az, hogy a játékos gyakorlás alatt egy VR készülék segítségével úgy érzékeli, mintha a pályán lenne. Ez segíti az irányítókat a védelem olvasásában és a játékok megtanulásában, ráadásul valóságosnak tűnik, de nem kell benyelniük az ütéseket.

Amikor a Vikings leigazolta Keenumot, a general manager Rick Spielman és a támadókoordinátor Pat Shurmur leült vele és a többi irányítóval, hogy megbeszéljék, szeretnének-e VR-t használni a felkészülés során. Keenum már a Ramsnél is próbálta a STRIVR-t, ezért úgy érezte, hogy ez segíthet a gyakorlásban. A STRIVR igazgatója, Derek Belch szerint sok játékostól azt hallotta, hogy a pályán eltöltött snapek alatt eleget gyakorolnak, Keenum azonban örült a lehetőségnek és mivel az offseasonban még ő volt a csere, minden segítségre szüksége volt.

Mióta a második héten átvette az irányítást Bradfordtól, Keenum 2647 játékot tanulmányozott a virtuális valóság segítségével. Ezzel a módszerrel többször belülről élhet át egy játékot, ami például a blitzek felismerésénél óriási segítség. Nyilvánvaló, hogy semmi nem helyettesítheti a meccseken szerzett tapasztalatot, de Keenum a Vikings edzései után a VR szobában újra és újra átélhet egy játékot, ez a plusz tapasztalat pedig segít tökéletesíteni a játékát. És az is látszik, hogy miért hatékonyabb ez a módszer a kétdimenziós tanulásnál.


Hozzászólások

9 hónapja
Chargers LT Los Angeles Chargers Florida State Seminoles 91 — Jedi Master
Faja cikk, itt is van érdekesség és technológia.

9 hónapja
Mad Seattle Seahawks Oregon Ducks 3 — Ősembör
Videójàték tekintetében szerintem sosem lesz igazàn nagy durranàs ebből a vr dologból, de az élet ezer màs területén az oktatàsban óriàsi jövője van.

@KJuraszik