Meskó Zoltán interjú

A Sport TV Trash Talk műsorából is ismert Tőrös Balázs készített interjút Meskóval, melynek végén a bowl.hu szerkesztőinek pár kérdésére is készségesen válaszolt a magyar származású punter.

- Értesítettek New Englandben előre, hogy konkurenciát kapsz? Ha Ryan Allen máshova megy, akkor is jött volna még valaki?
- Őszintén szólva tudtam, ha hoznak is valakit, nem számít, mert ha rosszul puntolok, úgy is találnak mást a helyemre. Annyi szabadügynök van a piacon, hogy bármikor mondhatják, "ó, őt ismerjük, hozzuk ide, Zoltán nem végzi jól a dolgát". Vagy fordítva, leszerződtetnek engem, mert tudják, hogy mire számíthatnak, míg a korábbi kezdő nem jó. Valamikor ez a szezon közben történik, nem csak az edzőtáborban, az OTA-k során vagy tavasszal.

- Miután a Patriots elengedett, számítottál rá, hogy a waiverről nem fog senki elvinni? Mennyire voltál borúlátó azzal kapcsolatban, hogy mikor jelentkezik be egy új franchise?
- Optimista voltam, sose pesszimista. Biztos voltam benne, hogy kapok még lehetőséget valahol, legalább egy tryout formájában pár héten belül. Azt nem tudtam, hogy a waiverről húznak-e be, de hittem benne, hogy egy lehetőség biztosan adódik majd. 

- Mi lett volna, ha mégse jön össze?
- Olyan állásokat pályáztam volna meg, amit a hatvanas-hetvenes éveimig is űzhetek... Amúgy sose akarok visszavonulni a munkától, amíg élvezem, amit teszek.

- Milyen érzés volt úgy bekerülni egy öltözőbe, hogy nem a Steelers-szel csináltad végig a felkészülést? Valószínűleg sokkal nehezebb volt a pittsburghi akklimatizálódás, mint annak idején Bostonban, több hónapnyi közös munka után, nem?
- Igen, bár a punterkedés mindenhol ugyanaz. Egy irányítónak teljesen más nyelvezetet kell elsajátítania, míg a puntereké sehol nem változik. A legnagyobb kihívás a New England-i barátaim elvesztése volt, ám így adódott a lehetőség, hogy itt újakat szerezzek. 

- Lakást vásárolsz vagy bérelsz?
- Bérelek! Bostonban is. Tudod, ez egy heti állás, semmi nem garantált az NFL szerződésedben, kivéve az aláírási pénzed. Van egy rossz meccsed, és valószínűleg el is engednek a következő héten, ha megint rosszul játszottál. 

- Hogy viselik a Steelers drukkerek az utóbbi pár hetet? Az 1-4-es mérleg kifejezetten ritkának számít arrafelé.
- Elég nehezen, és mi játékosok még inkább, mivel mi vagyunk azok, akiken az eredmény múlik, de így van, kemény ez. Mindenki próbálja tenni a dolgát és bizonyítani...

- És mikor találkozol a szurkolókkal, miket mondanak? Mérgesek?
- Igazából én személyesen nem sokszor futok velük össze. Közel lakok az edzőpályához, és az öröm az ürömben az, hogy sokszor fel sem ismernek. 

- Tapasztalataid alapján mik a fő különbségek Tomlin és Belichick között?
- Nagy hasonlóság, hogy mindkettőnél muszáj keményen dolgoznod. Ha nem fektetsz bele elegendő időt és energiát, nem lesz semmi eredménye. Mindkét edző rendkívül sikeres, a legnagyobb különbség talán az, hogy Tomlin jobban beszéli a játékosok nyelvét. Mikor veled kommunikál, személyesebb, de persze mikor döntést hoz, az sose erről szól. Ahogy mondtam, itt hétről-hétre kell teljesíteni, sose lehet egész idényre berendezkedni.

- Más-e egy punternek vagy akár holdernek füvön vagy műfüvön játszania?
- Punternek és holdernek nem annyira, rúgóknak inkább. Máshogy hagyja el a labda a különböző fajtájú talajt.

- Hiszel még benne, hogy eléritek a rájátszást? Mik voltak az elvárások a szezon előtt és most?
- Csak a magam nevében tudnék beszélni, de a csapat szerintem optimista. Jobban is tesszük, mert különben nem leszel képes átverekedni magad a hullámvölgyeken. Könnyű persze, mikor magasan vagy, ez mindenkinek megy, de sokan feladják, mikor a dolgok húzósabbá válnak. Szóval úgy érzem ez a liga tele van rengeteg optimistával, a többség ilyen, és értem, hogy miért. Még meglehet a playoff, mondjanak bármit a statisztikák, melyek a történelmen alapszanak, ami pedig azért van, hogy valaki ezeket felülírja. 

- Az öltözőben miket mondtak még az alapszakaszt megelőzően? Super Bowl vagy csak rájátszás? Esetleg más?
- Egyszerre csak egy mérkőzésre koncentrálunk, négy hónapra előre úgyse látod az eseményeket. Amúgy nyilván mindenki előtt ugyanaz a cél lebeg, a Super Bowl, pláne Pittsburgh városában, mely eddig hatszor nyerte meg azt, és szeretné hetedszerre is. A hetedik után jöhet a nyolcadik, majd a kilencedik...