MNF beharangozó - 7. hét

Írta: Höri — 2014. október 20., 20:08

Kezdjük (vagy zárjuk) a hetet most is futballal.

MNF beharangozó - 7. hét

Pittsburgh Steelers - Houston Texans

2014.12.21. 2:30, Heinz Field, Pittsburgh, PA (Tv: Sport2 Élő)

 

Kimondottan érdekes párharcot hagytak nekünk a forduló végére ezúttal, elvégre mindkét csapat 3-3-as mérleggel büszkélkedhet. A mai nyertes jó pozícióban lesz az AFC Wild cardért folyó harcban, a vesztesnek viszont el kell gondolkodni, hogy ez mennyire reális cél. Egyik franchise sem a legdicsőbb napjait éli, viszont játékerőben elég közel vannak egymáshoz, szóval könnyen összejöhet egy szórakoztató 60 perc ebből.

A Steelers elég kiszámítható csapat idén: nyernek, kikapnak, nyernek, kikapnak, nyernek, kikapnak. Mivel a Cleveland simán lemosta őket 31-10-re, így a mai mérkőzés újabb alkalom a javításra. Persze alulmaradtak ők már a Houstonnál gyengébb formában lévő csapat ellen is otthon (hello Tampa), szóval a Heinz Field környezete is csak elméletben számít jelentős tényezőnek a 2014-es csapatra nézve. Ben Roethlisberger leszögezte, hogy a csapat nyugodt, ami a tavalyi kezdés után érthető is, az pedig becsülendő, hogy az elszenvedett 17 sack után (ami a 2. legtöbb volt a forduló előtt) sincs egymásra mutogatás. Big Ben ugyancsak benne volt a Browns elleni buktában a maga 64-es passer ratingjével, ami főleg az azt megelőző 3 találkozóhoz képest visszaesés, ahol ez a szám 112 volt. Máris szóba lehet hozni, hogy ma se lesz nyugodt napja a hazai támadófalnak, hiszen JJ Watt már alig várja, hogy megüssön valakit. Az ismét továbbra is év védője formában dolgozó DE-nél senki nem ütötte meg többször az ellenfél irányítóját, és 4 sackje mellett 3 TD-nél tart a Texans legnagyobb sztárja. Arról még nem lehet nyilatkzoni, hogy kap-e jelentős segítséget Watt Jadeveon Clowney visszatérésével. Az 1. hét után térdműtétre szoruló 1/1-es játékáról Bill O´Brien vezetőedző annyit mondott pénteken, hogy 50 százalék esély van rá. Matchup szempontjából a Pittsburgh ideális ellenfél a sikerélmény szerzésre Clowney részéről, de a döntő szót úgy is az orvosok mondják ki.

A Texans-nál sokat nem kell gondolkodni rajta, hogy min kell változtatni elsősorban: pontokat kell csinálni a meccs elején. Hat meccsükből ötször erre nem voltak képesek az első negyedben, a Colts elleni TNF során pedig ez egy 0-24-es részeredményben csúcsosodott ki. A 10 nap felkészülési idő adná magát, hogy változást hoz ilyen téren is. Ami érdekes, hogy a Steelers pedig éppen az első negyedben a legszigorúbb és a meccs vége felé közeledve kezdenek sokasodni a hibák, szóval már elég hamar ki fog számunkra derülni, hogy „tipikus“ találkozót játszik-e a két együttes.

A 3-3-as mérlegek ellenére statisztikailag a Steelers sokkal jobban fest. Passzjátékban Ryan Fitzpatrickék 28. helyre jók, igaz a hazai secondary bizonytalankodása és a pass rush ritkán felrémlő veszélye miatt ma ezen lehet javítani. Eközben az Antonio Brownra épülő acélgyári támadósor meccsenként 50 yarddal termel többet a levegőben és ugyanúgy top10-es futójátékuk van mint soros ellenfelüknek. Passz- és futásvédelemben is a top20-on kívül találjuk a Houstont, míg a Pittsburgh a középmezőnyben szerepel. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy év elején még Ike Taylor, Ryan Shazier vagy Steve McLendon is tudott játszani, ők ma nem lesznek ott a sárga-feketéknél.

A fentiekből is kitűnik, hogy nehéz jósolni erre a párosításra, tehát mindenképp megéri megnézni, hogy épp melyik formájukat veszik elő a csapatok. Néhány óra múlva kezdés!