MNF beharangozó - 8. hét

2016. október 31., 17:34

Halloweeni csoportrangadó.

MNF beharangozó - 8. hét


Chicago Bears - Minnesota Vikings
2016. november 1. 1:30, Soldier Field, Chicago  (TV: Sport2, ÉLŐ)

Amikor április táján az ESPN csatorna ezt a párosítást választotta a 8. játékhét hétfő esti rangadójának vélhetően nem gondolták, hogy a Bears és a Vikings között ekkora különbség lesz. Már pedig a Bears a liga egyik legrosszabb együttese 1-6-os mérleggel, a Vikings ellenben vezeti az NFC északi csoportját 5-1-gyel. Az előző héten a Bears a Packers otthonában vendégeskedett a szokásos prime time meccsen, és szokásosan ki is kapott 26-10-re A Vikings pedig a makulátlan mérlegét vesztette el a Philadelphia otthonában, miután 21-10-es vereséget szenvedtek Sam Bradfordék.

Nézzük mi a helyzet sérülésfronton. A Bearsnél Brian Hoyer irányító karját törte a Packers ellen, így idén már nem szerepelhet. Nem ő volt az egyetlen áldozata annak a mérkőzésnek, ugyanis Kyle Long guard tricepsz sérülést szenvedett, szinte biztosan nem tud beöltözni a mai napon. Rajtuk kívül hiányzik majd Deiondré Hall (CB, boka), Eddie Royal (WR, lábujj), Eddie Goldman (DT, boka). Kérdéses státuszt kapott Bryce Callahan combhajlító sérülése miatt, a Bears kezdő cornerbackje nem is edzett a héten, vélhetően ő sem tud játszani. Rajta kívül még Pernell McPhee (OLB, térd), Jeremy Langford (RB, boka), Tracy Porter (CB, térd), Josh Sitton (G, boka) és Cameron Meredith (WR, gyomor) kaptak kérdéses besorolást, mindannyian limitáltan mozogtak csak a héten. A Vikingsnál sem egyszerű a történet, ugyanis a Philly ellen bokasérülést szenvedett a kezdő safety Andrew Sendejo és a futó Jerick McKinnon is, ők biztosan nem játszanak, akárcsak Shariff Floyd védőfalember sem, neki a térdét műtötték még szeptemberben. Kérdéses a játéka továbbá két backup elkapónak, Cordarelle Pattersonnak (agyrázkódás) és Jairus Wrightnak (boka), a remek visszahordó Marcus Sherelsnek (csukló) és a backup tight endnek MyCole Pruittnak (térd). Közülük Sherels nem edzett a héten, az ő játékára nem látni túl nagy esélyt.

Nem lenne hosszú olvasmány a Bears győzelmi esélyeinek taglalása. Brian Hoyer játékára nem lehetett nagy panasz, megtette azt, amire kérték, és egyenlőre nem úgy tűnik, hogy a Texans előrelépett Brock Osweiler szerződtetésével. Persze Hoyer kiváló számai mögött megbújnak azok a tények, hogy a csapat kevés pontot átlagolt, gyenge százalékban oldotta meg a 3. downokat és a red zoneban sem volt hatékony. Ma a liga egyik legjobb védelme ellen visszatér Jay Cutler, akitől a Bears drukkerek nagy többsége alig várja, hogy a franchise végre megváljon, és akitől a mai napon ismét azt várják, hogy csodát tegyen. Cutler 6 hét után tér vissza, nagy kérdés, hogy a hullámzó játékot mutató irányító ilyen hosszú idő után miként tud visszarázódni, főleg úgy, hogy biztosan nem lesz könnyű estéje. A Bears támadófala jól védte Hoyert az elmúlt hetekben, de közel sem találkoztak olyan kaliberű védelemmel, mint amilyen ellen ma bizonyítani kellene. Ráadásul Kyle Long hiányában fontos láncszemét vesztette el a Chicago a támadófal közepéből (Eric Kush az első számú helyettes), ellenben úgy néz ki, hogy a másik guard Josh Sitton visszatérhet. A Vikings védelmének elsődleges terve minden bizonnyal a futójáték megfékezése lesz, ami ezzel a sebességű front sevennel, mint amilyennel Mike Zimmer csapata rendelkezik teljesen reális cél. Ha ezzel elérik, hogy Jay Cutlernek kellene hátára kapnia a csapatot, akkor jöhetnek a labdaszerzések a túlvállalásra és felelőtlen passzokra amúgy is hajlamos quarterbacktől. Az irányítók komfortérzetének jelentős csökkentése amúgy is a Vikings védelmének egyik kedvenc elfoglaltsága közé tartozik, a védőfalban egymás hegyén-hátán vannak a minőségi játékosok, ráadásul a linebacker sorból sem áll például Anthony Barr profiljától messze az irányítók terrorizálása. A Bears támadósorának legjobb játékosa kétségkívül Alshon Jeffery elkapó, aki Hoyerrel nem találta meg a közös hangot, ellenben ma minden bizonnyal tömve lesz labdákkal, még akkor is, ha a liga egyik legjobb cornerbackje Xavier Rhodes áll majd vele szemben. Jeffery mellett csupán három korábbi UDFA elkapó áll a Bears rendelkezésére, meglepő lenne, ha a Vikings D nem tudná őket semlegesíteni. Shariff Floyd hiányát eddig kitűnően palástolták a védőfalban, Sendejo helyett pedig az újonc Jayron Kearse játszik majd.

 

Ha átpillantunk a másik oldalra, akkor a Bears számára kedvezőbb matchupokat találhatunk. A Philly védelme porrá zúzta a Vikings támadófalát, Mike Zimmer vezetőedző nem is hagyta szó nélkül az egység röhejes teljesítményét. Sam Bradfordék nem tudtak élni a védelem által kínált esélyekkel, négyszer is elvesztették a labdát. Vic Fangio védőkoordinátornak ott a recept, hogyan lehet a Vikings rizikómentes támadójátékát is szétverni. A Philly rengeteg blitz-cel kergette az őrületbe a támadófalat, s bizonytalanította el a régi önmagára emlékeztető Sam Bradfordot. Jake Long vak oldali tackle visszatérése a ligába borzasztóan sült el, persze TJ Clemmings és Jeremiah Sirles is siralmas teljesítményt nyújtott a támadófal szélén. A Bears védelmében Willie Young kimagasló teljesítményt nyújt, ha az irányító támadásáról van szó, és Pernell McPhee is visszatérhetett a Bearsbe, ráadásul örömteli lehetett a chicagoi drukkereknek, hogy a sokat kritizált első körös kiválasztott Leonard Floyd is megvillantotta tehetségét a Packers ellen. A sajtfejűek ellen a Bears vereségét az impotens támadók mellett a 2. számú cornerbackek jelentették, ugyanis a két fiatal Devante Bausby vagy Jacoby Glenn csúnyán megvoltak égetve. Mivel úgy tűnik senki nem tér vissza a sérültek közül a cornerback pozícióba, így Adam Thielennek vagy éppen Laquan Treadwellnek jó napja lehet. Ne feledkezzünk el Stefon Diggsről sem, a villámléptű elkapó őrzését Tracy Porterra bízzák majd, aki nem éppen a stabilitás mintapéldája, ráadásul a Bears safetyjeinek játéka is komoly kívánnivalót von maga után. A Bears védelmének is elsődleges célja a futójáték elvétele lehet, ami szintén nem tűnik lehetetlennek, ugyanis a Vikings csupán 74 yardot átlagol a földön, ráadásul ma még McKinnon sem bevethető. Az erőfutó Matt Asiata mellett az ex-Bronco Ronnie Hillman számíthat cipelésekre. A Vikings erőssége továbbá az a speciális egység, amely komolyat betlizett a Philly ellen, ráadásul az idén már két punt visszahordást is touchdownra váltó Sherels játékára kevés esély van.

Összességében a Vikings az egyértelmű favoritja az összecsapásnak. Cutler karrierjét és a Vikings védelmét ismerve szinte garantáltak a lilák labdaszerzései, amivel megalapozhatja Mike Zimmer csapata a győzelmet. A Bearsnek véleményem szerint akkor van csak esélye, ha sikerül a védelmüknek legalább olyan hatékonynak lennie, mint a Vikings defensenek. Nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a két edzői stáb között is szignifikáns különbség tapasztalható a Minnesota javára. A Vikings tavaly oda-vissza legyőzte a Chicagot, a Bears idei szezonjának már régen lőttek, de abban biztosak lehetünk, hogy a Bears presztízs kérdést csinál az összecsapásból. Tették ezt anno 2009-ben is, mikor a két gárda legutóbb hétfő esti rangadót vívott a Soldier Fielden. Akkor a Bears a reménytelenségből egy felejthetetlen meccsen hosszabbításban múlta felül Jay Cutler karrierjének tán legemlékezetesebb mérkőzésén a Vikingst. Vajon a történelem szűk 7 esztendő elteltével megismételheti önmagát?


Hozzászólások

több mint 7 éve
Na, akkor kb. semmi nem így lett.... 😊