NCAA Csapatbemutató: Miami Hurricanes

Fórumonkon már éledeznek a college focival kapcsolatos témák is, egy szorgos olvasónk jóvoltából most a Miami Egyetem futballcsapatának 2007-es szezon-beharangozóját olvashatjátok!


Mit várhatunk a támadástól?
A csapat támadóinál első ránézésre elég nagy zűrzavar uralkodik. Ez betudható annak, hogy Shannon és Nix most alakítja saját szájíze szerint a csapat ezen részét. Nézzük is, miről van szó!

Irányítók:
Stohl András után szabadon: Wright vagy Freeman?! Wright vagy Freeman?!?! Viccet félretéve ez a legnagyobb kérdőjel Shannonéknál. Wright a szezon utolsó négy meccsén kispadra kényszerült és bizony ez idő alatt Freeman kitett magáért (egy, az end zoneban eladott labdáján kívül). A tavaszi edzéseken közel azonos teljesítményt mutatott a két irányító. Most minden az új offensive koordinátoron, Patrick Nixen és a főedzőn Randy Shannonon múlik. Vagy biztosra mennek és a rutinos Wright fog kezdeni vagy mernek kockáztatni és egy ifjú QB-re hagyatkoznak.

Futók:
A következő kérdés pedig nem más mint, hogy ki lesz a kezdő futó Miamiban. Tyrone Moss távozása után a legnagyobb erőt Javarris James és Graig Cooper képviseli. Mindketten az elsőségért küzdenek. James tűnt az esélyesnek, de mikor Cooper lehetőséget kapott, bizonyított. Az edzéseken sorra felülmúlja Jamest, ami miatt lehet, hogy az Arizona Cardinals RB-jének, Edgerrin Jamesnek a rokona a kispadra szorul.Elkapók:
Nem kérdés, a Miami támadójátékában kulcsfontosságú az irányító teljesítménye, de ahhoz, hogy ő jól tudjon játszani szüksége van elkapókra is. A jó hír, hogy itt van Lance Leggett. Gátfutó múltja olyan tulajdonságokkal ruházta fel, amelyek segítségével könnyedén felveheti a versenyt a vele szembenálló cornerbackekkel. A rossz hír pedig egy „apróság”: lényegében az összes többi elkapó sérült volt tavasszal, így nem tudtak edzeni a két irányítóval. Leggett társa úgy néz ki, Sam Shields lesz. Rajta kívül Ryan Hill jelenthet alternatívát.

Tight endek:
A csapat legnagyobb vesztesége egyértelműen Greg Olsen, akit a Chicago Bears draftolt. Olsen helyén most hatalmas lyuk tátong, amit pár nappal a szezonnyitó előtt még nem igazán sikerült betömni. Valószínűleg helyette Farr fog kezdeni, mivel ő örökölte meg Olsen helyét. Sokat segíthet a szélen való futásoknál, jól blokkol és volt már elkapása is.

Támadófal:
Rajtuk kívül illik megemlíteni azokat, akik bemennek a darálóba, a falembereket. Shannon a következőképpen jellemezte csapatának támadófalát: „Kövér és nagy!”. A főedző változásokat ígért, gatyába rázza a falembereket. Ezt az akciót meg is kezdte: akit túl nagynak talál, azt este 6-kor kirángatják az ágyból és kocogni küldik. Egyelőre elég nagy a kavarodás a falban, még közel sem biztos a kezdő ötös kiléte és posztja. Szerencsére elég rugalmas fickók alkotják. Az edzéseknek és a „tisztogatásoknak” köszönhetően valószínűleg 3.6 yardos futóátlagnál többet fognak biztosítani.

Mitől lehetne jobb?
Az offens gondjaira gyógyír lehet ha Nix és Shannon egy irányító mellett tenné le a vokást és végig kitartana mellette. Az alapszakaszban a két QB összesen 27 touchdownt termelt és a harmadik kísérleteknek mindössze 35%-a volt sikeres.


Mit várhatunk a védelemtől?
Shanon a védelmet nickel felállásban álmodta meg, ez a lehető legjobb döntés. A falemberek folyamatos cseréje biztosítja a falból kihozható maximális teljesítményét, kompenzálja az LB hiányt és kihasználja a remek safetyket.

LB-k:
A defense gyengesége, már ha lehet ilyenről beszélni egy NCAA Top 10-es védelemnél. Ez főleg az innen távozó Jon Beason és sérülés miatt kieső Glenn Cook hiányából fakad. A kieséseket egy régi ismerőssel, Micheal Barrow edző kinevezésével szeretnék abszolválni, aki korábban maga is a Canes LB-sorát erősítette. Nem is akárhogy, beválogatták az All-America csapatba és jelölték a Heisman trófeára. Most visszatért és bizonyára mindent kihoz a linebackerekből, amit csak lehet.

DB-k:
Nos Fortuna itt is kibabrált a miami gárdával. Az eddigi remekül üzemelő Kenny Phillips - Reddick safety páros egyik tagja kidőlt. Anthony Reddick minden bizonnyal egész évét a lelátón tölti térdsérülése miatt, így Lovon Ponder hosszú távra tervezhet Phillipsszel.
Cornerbackek téren nincs semmi újdonság. Továbbra is Glen Sharpe kezd az egyik, Randy Phillips a másik oldalon.

Védőfal:
A védelem egyik legmeghatározóbb személye a lassan klasszissá érő defensive end Calais Campbell, akinek neve biztosíték a sack-gyártásra. Továbbá ott a a harmadéves, csupa szív játékos, Antonio Dixon és a „betegszabiról” visszatérő Teraze McCary. Bár McCary helye még nem biztos, az igen, hogy rendre felülmúlta a jelenleg sérültekkel edző Josh Holmes teljesítményét.

Mitől lehetne jobb?
Nos ebből a keretből sokkal jobbat nem igazán lehet kihozni. Remek O-line, jó safety páros és egy NCAA-ben helyét megálló LB-sor, ami Cook felépülése után még inkább feljavulhat.

Néhány szó a speciális egységről:

Visszahordók:
Az elmúlt néhány évben kiválóan muzsikált a harmadik csapatrész. 2001 óta 16 touchdownt szereztek 15 meccsen, ezek a TD-k jó ómenek voltak, mert minden meccs a Miami győzelmével zárult. Sajnos a tavalyi év feledhető volt e tekintetben, meglátszott Hester hiánya, akit azóta sem tudtak pótolni. Tavaly Bruce Johnson és Rashaun Jones próbálkozott, kevés sikerrel. Idén Sam Fields és Ryan Hill pályázik a visszahordó posztra.

Rúgók:
Jon Peattie elküldése után kérdésessé vált, hogy ki fogja elvállalni a mezőnygól kísérleteket. Matt Bosher vagy Daren Daly fog a labda mögé állni, ez biztos, a többi a jövő zenéje.

Punterek:
Itt is ugyanolyan (ugyanaz) harc folyik mint a kickereknél. Szintén Bosher vagy Daly lehet a befutó de, egyikük sem nyújtott kiemelkedő teljesítményt a tavaszi edzések alatt. A harmadik eshetőség David Strimple, az ő bevetése sincs kizárva.

Kiss Balázs (kissbaly)