NFL meccsbeharangozók - Divisional vasárnap

2017. január 15., 16:11

Dez ma elkapja?

NFL meccsbeharangozók - Divisional vasárnap


Dallas Cowboys - Green Bay Packers
2017. január 15. 22:40, AT&T Stadium, Arlington (TV: Sport2, ÉLŐ)

Az idei Divisional körben csak idei rematcheket játszanak, és ez alól a Cowboys - Packers sem kivétel. Az első meccsre az alapszakasz 6. fordulójában került sor, amikor a mostani házigazda dallasiak 30-16 arányban a Lambeau-n nyerni tudtak. Azon a találkozón az amúgyis egész évben parádés Elliott az idei második legjobb meccsét játszotta, ami a yardokat illeti. Addig a fordulóig a Green Bay ligaelső futás elleni védelmének 157 yardot pakolt fel Elliott, bár a touchdown elmaradt tőle. Helyette Cole Beasley tűnt fel az endzone-ban, aki két hatpontost is a táblára írt. Akkor a Packers offense pedig képtelen volt lépést tartani a dallasiakkal így viszonylag sima vereséget szenvedtek el.
A mérkőzés legnagyobb hiányzója egyértelműen Jordy Nelson. A Packers első számú elkapója a Wild Card körben kapott egy jókora ütést az oldalára, aminek következtében két bordája is eltört, és biztosan nem lép pályára. Rajta kívül csak a szokásos JC Tretter (C) és James Starks (RB) duó lesz maródi, a vendégeknél továbbá Quinten Rollins (CB) játéka bizonytalan. A Cowboysnál egyértelmű hiányzó nincs, ám több kulcsjátékos is kérdéses besorolást kapott, mint Morris Claiborne (CB), Tyrone Crawford (DT), Terrell McClain (DT), Tyron Smith (T) a kezdők közül.
Magas minőségű összecsapásra van kilátás a mai első rájátszás mérkőzésen. Mind a két gárda joggal bízik a támadóikban, hogy meg tudják nyerni a meccset nekik, ha a védelmük nem veszti el azt. A hazaiak továbbra is bízhatnak az erős futójátékukban. A támadófal és Elliott egyszer már utat talált a Packers font7-jén és erre most is megvan minden esélyük. Ennek megállításában Mike Daniels (DE) és Jake Ryan (ILB) lehet a két kulcsszereplő. De persze ne menjünk el szó nélkül Dak Prescott mellett sem. Az újonc irányító úgy passzolt már idén 3 TD-t a Green Bay secondarynek, hogy azon a mérkőzésen még nem számíthatott Dez Bryantre. Amikor a Super Bowl esélylatolgatásairól van szó, mindig előkerül, hogy a Packers corner sora megálljt parancsolhat a komolyabb eredmények elérésében. És persze ki ne emlékezne Bryant elkapás/nem elkapás esetére a 2 évvel ezelőtti összecsapásról. Motivációban tehát nem lesz hiány, ha pedig elkapja a fonalat Prescottal, fel van adva a lecke a vendégek corner sorának, hisz kisebb kaliberű elkapók is tündököltek már az egység ellen. Amiben bízhatnak, hogy ha működni fog a pass rush, akkor az újonc irányító azért zavarba hozható, és bár a corner sor gyenge, a safety párosuk sokat tud segíteni a védekezésben. Persze a lassan legendás Cowboys támadófal ellen meg fog izzadni a Peppers, Matthews, Perry hármas.

És, hogy hogy lehet Rodgerst kordában tartani? Először is tartsd lent a pályáról. Kontrollálád az órát, sok futással operálj és vezess hosszú, pontszerző drive-okat. Ez működhet. Másodszor küldj mindenkit hátra és fogják minden elkapóját szorosan. A dallasi pass rush amúgy sem nevezhető félelmetesnek, ráadásul Rodgers előtt a liga legjobb passz blokkoló fala dolgozik. Azonban akadnak gondjai a Packers elkapóegységének a szeparálódással. Nelsonnal is, de a hiányában még inkább kérdés lesz, hogy az elkapóegység mennyire tudja majd magát üresre játszani. Annyi biztos, hogy ha Adams, Cobb vagy Cook valamikor üresen lesz, Rodgers van olyan formában, hogy megjátssza őket. A fal pedig nemegyszer adott már erre 5-7 másodpercet is. David Irving, Maliek Collins és Benson Mayowa vezette védőfal pedig nem a megállíthatatlan kategória. A hátsó védő vonalban viszont Claiborne, Scandrick, Church és Byron Jones képesek lehetnek lelassítani ezt a levegőben félelmetes Packerst. Nelson kiválásával az elkapók előre lépése mellett fontos, hogy legyen futójátéka is a csapatnak. Az átképzett Montgomery és Ripkowski futó tandem szereplése elég hektikus. Ha ma rossz napjuk lesz, és túl sok emberrel tud az elkapókon védekezni a Dallas, újabb tökéletes meccs kell majd Rodgerstől a győzelemhez.
Talán megkapjuk az első szoros meccset ettől a rájátszástól a mai este. Két nagyon jó formában lévő csapat feszül majd egymásnak. A liga legjobb támadófalai mögött egy korszakos és egy leendő klasszis irányítót figyelhetünk majd, akik el tudják dönteni a mérkőzést bármelyik pillanatban. Ami egyedül Elliott és Prescott ellen szólhat, az a rutintalanság, míg a túloldalt Rodgers már jókora tapasztalattal bír a rájátszásban is. A fogadóirodáknál a hazaiak az esélyesebbek, de véleményem szerint egy a végletekig kiélezett, valódi rájátszás mérkőzésre van kilátás.

 

Kansas City Chiefs - Pittsburgh Steelers
2017. január 16. 2:20, Arrowhead Stadium, Kansas City (TV: Sport2, ÉLŐ)

Igazán izgalmas párosítása ez a divisonal körnek, ahol a Kansas City egy hét pihenő után várja azt a Pittsburgh Steelerst, akik játszi könnyedséggel intézték el a Miami Dolphinst. A két csapat a negyedik játékhéten már találkozott egymással, és a Pittsburgh magabiztos játékkal tiporta a porba a Chiefst, ahol 43-14-re győztek. A Chiefs oldalálról így minden adott, hogy bosszút álljanak, a Pittsburgh részéről pedig egyértelműen az ismétlés a cél.
Múlthéten a pittsburghi trió impozáns játékkal mutatkozott be, és most is ők lesznek a rivaldafényben. Ben Roethlisbergernek a 2 TD mellé ugyan jutott 2 interception, de a csapat végig kézben tartotta a mérkőzést a Dolphins ellen. Le’Veon Bell ismtét klasszis teljesítményt futott (167 yard, 2 TD) és a Kansas City ellen is ő lehet a kulcs ember, így az elsődleges feladata a hazaiaknak az ő kikapcsolása lesz. Októberben egyébként ez nem ment zökkenőmentesen, akkor 144 yardig jutott a Steelers futója. BigBen képességeivel mindenki tisztában van, és már csak azért is fontos lenne, a földön megállítani a pittsburghi alakulatot, mert láthattuk, hogy hiába hibázik néha Roethlisberger, ha Bellnek megy, akkor nincs probléma, azt az egy-két interceptiont is képes feledtetni. Ennek érdekében a Ramik Wilson, Terrance Smith, Justin March-Lillard és DJ Alexander fémjelezte LB sornak minden tőlük telhetőt meg kell tenni, és érdekes lesz figyelni ezt a párharcot. Antonio Brown egyszemélyes hadseregként szolgál a WR-k közül, bár mikor kinek sikerül villania mellette. Sammy Coates, Darius Heyward-Bay, Cobi Hamilton egyaránt várják az alkalmat. A Steelersnek biztos, hogy nélkülöznie kell Ladarius Greent (TE) és Anthony Chickillot (LB), valamint Fitzgerald Toussaint (RB) és Ricardo Mathews (DE) játéka kérdéses.

A Kansas City Chiefsnek sem kell szégyenkeznie, playmakerek ugyanúgy akadnak a csapatban. Tyreek Hill hatalmas szezont fut, és nagy valószínűséggel ő lesz az elsőszámú fegyvere a hazaiaknak. Nemcsak a Steelers CB sorának de a special teamnek is fel kell készülni, ugyanis az újonc játékos visszahordásokból is életveszélyes tud lenni. Alex Smith másik kedvenc célpontja Travis Kelce. A Chiefs elmúlt hat meccsén a Hill-Kelce páros 7 TD-t szerzett, valamint a támadó yardok 45%-ért feleltek. Rajtuk kívül érdemes lesz figyelni az O-line és a Steelers front7 párharcát. Mitch Morse-nak, Laurent Duvernay-Tardifnek és Zach Fultonnak kiváltképp jól kell teljesíteni, hiszen ha a Steelers kapcsán kiemeltük a futójáték fontosságát, ez ugyanúgy érvényes a Chiefs-re is és Lawrence Timmons valamint Ryan Shazier minden erejével azon lesz, hogy limitálják Spencer Ware futásait. Az Eric Berry és Marcus Peters vezetésével felálló secondary több, mint rendben van, és okozhatnak némi fejvakarást a BigBen-Brown duónak. A meccs titkos favoritja lehet Jeremy Maclin, aki karrierje eddigi leggyengébb szezonját futja, annak ellenére, hogy ő van a legjobban megfizetve posztján a csapaton belül. Sérülések hátráltatták szezon közben, így történhetett meg, hogy Tyreek Hill egyre több szerephez jutott. Az igencsak közepes secondary valószínűleg minden erejével azon lesz, hogy a Hill-Kelce párost megállítsa, így Maclin szabadon hagyása még megbosszulhatja magát.
A Wild Card kör kiábrándító mérkőzései után, ez lehet az első szorosabb találkozó, ahol talán a Chiefs tűnik az esélyesebb gárdának, de szezon közben már láthattuk ezt a Steelerst győzedelmeskedni, így könnyen megismétlődhet ez a szcenárió is.