NFL meccsbeharangozók - Konferenciadöntők

2017. január 22., 13:39

Az utolsó vasárnap szeptemberig, amikor egynél több tétmeccset láthatunk.

NFL meccsbeharangozók - Konferenciadöntők


Atlanta Falcons - Green Bay Packers
2017. január 22. 21:05, Georgia Dome, Atlanta (TV: Sport2, ÉLŐ)

A Georgia Dome utolsó NFL-mérkőzése lesz a mai NFC-döntő, amin az Atlanta Falcons a Green Bay Packers gárdáját fogadja, előreláthatóan méltó búcsúja lesz ez a Falcons régi otthonának.
A sérültekre rátérve, ezen a téren a sajtfejűek állnak rosszabbul: JC Tretter (C, térd) és James Starks (RB, agyrázkódás) biztosan nem öltözik be, kérdéses Davante Adams (WR, boka), Morgan Burnett (SS, kvadricepsz), Geronimo Allison (WR, térdhajlító), Jordy Nelson (WR, borda) és Quinten Rollins (CB, nyak) játéka. A három elkapóról azt nyilatkozta Mike McCarthy főedző, hogyha alapszakasz meccs lenne a mai, akkor biztos nem játszanának, de megpróbálják őket valahogy összedrótozni. A két DB-nél valamivel nagyobb esély mutatkozik a játékra, de Burnett játékáról is a meccs előtt döntenek az előzetes hírek szerint. Az Atlantánál annyi hír van a sérültekről, hogy Adrian Clayborn IR-re került a héten, egyébként mindenki játszhat ma.
Amennyiben semelyik elkapó sem tud ma játszani, akkor Aaron Rodgersnek Randall Cobb, Jeff Janis és Trevor Davis marad bevethető opció, közülük csak Cobb az, akire egyébként nagyobb szerep hárulna a passzjátékban. Másik fontos eleme a Green Bay légi támadásának a tight end Jared Cook, valószínűleg őt még a szokottnál is sűrűbben fogja keresni Rodgers. Cook őrzése várhatóan a két újonc, De'Vondre Campbell és Keanu Neal feladata lesz. A futójáték Ty Montgomeryvel leginkább kiegészítő szerepkörben díszeleg a Packers háza táján, most előtérbe kerülhet, elvégre Rodgers célpontjai jelentősen megfogyatkoztak a mai mérkőzésre, nem mellesleg a sólymok ellen azért nem lehetetlen futni.

A vendégek védelmében egyébként is a secondary számít a leggyengébb egységnek, ez pláne igaz ha nincs ma Burnett és Rollins. Matt Ryan az MVP cím legfőbb várományosa, a Julio Jones, Taylor Gabriel, Mohamed Sanu, Tevin Coleman négyessel kiegészülve egészen kiváló passzjátékkal jutott el idáig. Nem mellesleg a Falconsnál a futójáték is a liga élvonalába tartozik a Devonta Freeman - Tevin Coleman duóval. A Packers futás ellen a liga jobb gárdái közé tartozik, de Kyle Shanahan támadókoordinátornak nem szabad feladni a futást, hiszen hosszú drive-okkal lehet lent tartani a Rodgers vezette támadóegységet.
Az egészségesebb keret és a hazai pálya miatt az Atlanta tűnik valamivel esélyesebbnek, de Aaron Rodgers erre a rájátszásra ismét god mode-ba kapcsolt, így az sem lenne meglepetés ha Green Bay jutna be a Super Bowlba. Fontos megemlékezni arról, hogy Rodgers mérlege 0-3 Dan Quinn ellen. Vegas 6 pontos favoritnak tartja a hazai pályán játszó Falconst, a rájátszásban szokatlanul magas, 60.5 pontos over/undert határoztak meg erre a találkozóra.

 

New England Patriots – Pittsburgh Steelers
2017. január 23. 0:40, Gillette Stadium, Foxboro (TV: Sport2, ÉLŐ)

Az AFC döntőben a konferencia két legjobb formában lévő gárdája csap össze, mindkét franchise utoljára november 13-án szenvedett vereséget. A Patriots sorozatban hatodik konferencia döntőjére készül, a Steelers pedig 2010 után juthat be ismét a Super Bowlba.
Sérültek tekintetében mindkét csapat jól áll, a vendégeknél Ladarius Green (TE) játéka agyrázkódás és influenza miatt erősen kérdéses, de mindenki más bevethető. A Patriotsnál öten kaptak kérdéses besorolást (Dont’a Hightower, Malcolm Mitchell, Chris Hogan, Martellus Bennett, Brandon Bolden), de mindenki hadra fogható lesz.
A New England idén két alkalmat leszámítva megállíthatatlannak tűnt, viszont múlt héten egy komoly védőfal ellen már Bradynek is akadtak gondjai, és egy meccs alatt annyi INT-t dobott, mint az idei alapszakaszban. Erre lehet építenie a Steelersnek, hiszen James Harrison és Bud Dupree személyében elég jól tudnak nyomást generálni, igaz, a New England támadófalában a két tackle, Solder és Cannon remekül védték eddig Bradyt, így Keith Butler különböző blitz-csomagjainak is működnie kell, hogy meg tudják zavarni a 39 éves irányítót. Ha pedig nem érnek oda, az elkapók vs. cornerek párharca papíron inkább a New Englandnek kedvez, Edelman és Hogan hamar üresre játssza magát, a safety sor cserébe erősebb, így Bennett nem valószínű, hogy óriási számokat hoz ma este. És akkor még a hazaiak futó egységéről nem is beszéltünk, Dion Lewist nem lesz egyszerű kivenni a meccsből, mivel nem csak futásokkal, hanem elkapásokkal és visszahordásokkal is rendkívül veszélyes, LeGarette Blountot pedig földre vinni sem könnyű, a hetedik heti meccsükön 127 yardot és 2 TD-t is szerzett.

Ben Roethlisberger a playoffban eddig egyszer találkozott a New Englanddel, az újonc szezonjában, akkor otthon 41-27-re kaptak ki. A Pats védelme igazán komoly offense-el egész szezonban alig találkozott, amikor igen, akkor szoros meccset játszottak, vagy kikaptak (a Bills elleni első meccset ne vegyük ide). Most viszont a liga egyik legjobb támadósora érkezik Foxboroba, és Big Bennek annyi célpontja van, hogy szinte lehetetlen levédekezni. Sablonosnak tűnhet, de a Steelersnek Bell futásaival ölni kell az órát és lent kell tartani Bradyt, hiszen mindig az a legfontosabb, hogy az ellenfél legjobb játékosa ne legyen a pályán. Bell a két rájátszás meccsén elképesztő formában játszott, 167 és 170 futott yardot hozott a földön, viszont a Patriots védelme ellen 24 (!!) meccs óta senki nem futott 90 yardnál többet, futott TD-t pedig utoljára október 30-án engedtek. Elképesztően fontos matchup lesz tehát, hogy a futásblokkolás ugyanúgy fog-e működni a vendégeknél, mint az előző két playoff meccsen. De persze ha Bellt lelassítják, a passzjátékban ott lesz Antonio Brown, Jesse James, és Sammie Coates, vagy a fiatalok közül Eli Rogers és Cobi Hamilton, persze ha folyamatosan 3. és hosszúra kell Roethilsbergernek passzolnia, könnyebben levédekezhető lesz az elkapó sor.
Big Ben mérlege 3-1 az AFC döntőkben, az egyetlen veresége a Pats ellen volt. Brady karrier mérlege a Steelers ellen 9-2 és a 11 meccs alatt mindössze három INT-t dobott. A fogadóirodáknál 6 pontos favorit a New England, az over/under 51 pont, a Steelers pedig még nem nyert idén underdogként a múlt heti győzelemig. Az utolsó 14 szezonból kilencszer vagy Big Ben, vagy Brady „képviselte” az AFC-t a Super Bowlban.


Hozzászólások

több mint 7 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Penn State Nittany Lions 22
"a Steelers pedig még nem nyert idén underdogként"

A KC ellen is az volt...