NFL meccsbeharangozók - Wild Card vasárnap

2017. január 8., 14:31

A mai négy kezdő irányítóból hárman összesen öt Super Bowl győzelemmel rendelkeznek.

NFL meccsbeharangozók - Wild Card vasárnap


Pittsburgh Steelers - Miami Dolphins

2017. január 8. 19:05, Heinz Field, Pittsburgh (TV: Sport2, ÉLŐ)

A Wild Card kör második napját a Miami és a Pittsburgh összecsapása nyitja. Az egyik oldalon hiányzó láncszemek, a másik oldalon pedig egy trió, akik most játszanak első alkalommal együtt rájátszás meccsen. Na de szépen sorba.
A Dolphins kezdő irányítója továbbra is Matt Moore lesz, aki a sérült Tannehill helyét vette át. Minőségbeli csökkenés nem igazán következett be, Moore három teljes meccs alatt 8 TD-t és 3 interceptiont dobott, valamint két mérkőzést sikerült is megnyernie, a Patriots viszont már nagy falatnak bizonyult az egész csapat számára. A két csapat az alapszakasz folyamán már találkozott egymással, és kisebb meglepetésre nyerni tudtak a Steelers ellen. Minden bizonnyal a csapat reménysége most is az a Jay Ajayi, aki korábban 204 yardot futott, valamint kétszer is az endzone-ig jutott a labdával. Ha a futójáték most is működik, Matt Moore-nak elég menedzselnie a játékot, és a labdára ügyelnie. Jarvis Landry személyében van is egy potens első számú elkapója, aki majd' 100 elkapásig jutott és az 1000 yardos határt is átlépte, már csak az endzone-t kéne jobban éreznie, mivel az egész szezonos 4 TD-s teljesítménye nem feltétlen mondható kiemelkedő számnak. Ezzel szemben Kenny Stills igencsak kitett magáért és 9 TD elkapással hálálta meg a bizalmat. A Delfinek védelme korántsem mondható ligaelitnek, főleg futás ellen (30. hely), Suh-nak és társainak pedig összekell kapnia magát, ugyanis Le’Veon Bell-t kell majd megállítani, ami eddig nem sok védelemnek sikerült. Pass rush terén Cameron Wake személyében van 11,5 sackes játékosuk, akit valószínűleg nem kell senkinek bemutatni, folyton képes nyomást helyezni az ellenfél irányítóira, a secondaryből pedig Byron Maxwell hiányát mindenképp megérezheti az amúgy sem acélos keret.

 

A Steelers oldalán most végre elérkezni látszik az az idő, amire 4 év alatt még nem volt példa: BigBen, Antonio Brown és Le’Veon Bell egyszerre lehet a pályán playoff meccsen! A szurkolók valószínűleg epekedve várják már a trió „debütálását”, főleg Bellét, aki egyértelműen a legnagyobb veszélyt jelentheti a Miami ellen. A már említett gyenge futás elleni védelem ellen nagy napja lehet a Steelers futóinak, és igazán érdekes párharc lesz David DeCastro és Ndamokung Suh közt. Antonio Brown és Roethlisberger nagyon érzi egymást, nagy napja lehet mind a két játékosnak a gyengécske Miami secondary ellen. Ami talán a Miami mellett szól, hogy Brown mellett nincs igazi 2. számú elkapó, hacsak nem számoljuk ide Le’veon Bellt, aki a 2. legtöbb elkapást szerezte a csapatban, szám szerint 75-öt. A védelem oldalán érdemes lesz figyelni Ryan Shaziert aki, az első találkozón térdsérülés miatt nem játszhatott. A Steelers méltán bízik abban, hogy a mozgékony linebacker segíteni tud majd limitálni Ajayi futásait. Emellett James Harrison és Lawrence Timmons is öreg motorosnak számítanak, valamint Bud Dupree-től is lehetett látni bíztató megmozdulásokat. A secondaryben az újonc Artie Burns is kezd felnőni a kezdő corner szerepébe, és bár előfordult, hogy megégették az elkapók, mindenféle képpen érdemes lesz figyelni az ő és Jarvis Landry közt folyó párharcot.
Szinte mindenütt a Steelerst hozzák ki az esélyesebb csapatnak, de, hogy közhellyel éljünk, a playoffban minden megtörténhet, így megtörténhet az is, hogy a floridai egyesület fogást talál a hazaiakon, és győzedelmeskedni tud.

 

Green Bay Packers - New York Giants
2017. január 8. 22:40, Lambeau Field, Green Bay (TV: Sport2, ÉLŐ)

A rájátszás kör talán legjobban várt összecsapása maradt a wild card kör végére. A minden évben esélyes Packers ezúttal a rájátszásban ritkábban megforduló, de annál veszélyesebb ellenféllel a Giants-szel csap össze a Lambeau Fielden.
Nézzük először kikre nem számíthatnak a csapatok: a Packersnél Quinten Rollins (CB) és James Starks (RB) biztos hiányozni fog, míg kérdéses besorolást kapott Damarious Randall (CB), Joe Thomas (LB), JC Tretter (C), Bryan Bulaga (T), Randall Cobb (WR), Jay Elliot (LB), Nick Perry (LB) és Aaron Ripkowski (FB). A lista hossza azonban ne tévesszen meg senkit, a rajta szereplő játékosok nagy százaléka valószínűleg pályára fog lépni. A vendégeknél Jason Pierre-Paul játékára biztos nem számíthat a Giants, és Odighizuwa pályára lépésére is csak csekély esély mutatkozik.
Az alapszakasz 5. fordulójában már összecsapott a két gárda egymással ugyancsak a Lambeau-n. Azon az októberi meccsen 23-16-ra a hazaiak nyertek és mindkét csapat védelme elégedetten emlékezhet vissza a mérkőzésre. A Packers majdnem teljesen kivette a Giants futójátékát, ezzel párhuzamosan ráadásul egyik elkapójukat sem engedték 60 yard fölé. A túloldalon a vendégek védelme pedig két interceptiont is szerzett Aaron Rodgerstől, amire idén rajtuk kívül csak a Colts volt képes. Érdekes, hogy mind a két meccset otthon játszotta a Green Bay.
Rodgers azonban elképesztő formában fejezte be az alapszakaszt. Az utolsó 7 meccsen nem dobott INT-t, és a csapat a kulcsfontosságú hat meccses győzelmi szériában 30 pont fölött átlagolt. A passzjáték mellett ráadásul Ty Montgomery személyében találtak végre egy futót, aki az idény elején kiesett Lacy-t végre képes hétről hétre eredményesen helyettesíteni, így növelve még jobban a támadósor erejét. A Giants védelme számára az első számú feladat a hazaiak támadójátékan egydimenzióssá redukálása lesz. Rodgers nullázására kicsi az esély, így a kiváló idényt futó Damon Harrison vezérletével elsősorban a futás megfogása lehet majd cél. A gárda egyébként is az élmezőnybe tartozik a futás elleni védelmet tekintve, míg a meccsenkénti engedett passzolt yardokban csak a 23. az egység. Az viszont pozitív, hogy a yardokkal ellentétben a touchdownokat nem engedi könnyen a gárda a levegőben. A 15/17-es TD/INT arány egészen lenyűgöző, ennél csak a Denver tud jobbat felmutatni idén. A Dominique Rodgers-Cromartie, Janoris Jenkins, Landon Collins hármas ebből a 17-ből 14-et tudhat magáénak, szóval nem lesz nyugodt estéje a hazaiak irányítójának, hiába adta idén Rodgers a legtöbb TD passzt a ligában.
Kulcs párharc: Olivier Vernon és David Bakhtiari ütközete mindenképp ide sorolható. Mindkét játékos komoly pénzt kapott a szezon előtt, és a vezetőség mind a két csapatnál eléged lehet, az elköltött milliók manifesztálódnak a pályán. Sackek tekintetében a 8.5 nem rossz, de kiemelkedőnek sem lehet nevezni, viszont Vernon tudhatja magáénak a második legtöbb irányító siettetést idén. Bakhtiari jó teljesítményéről pedig mindent elmond, hogy második csapatos All-Pro lett.

A túloldalon már ejtettem szót, hogy a hazaiak védelme elsősorban a futás ellen számít hatékonynak, ráadásul a Giants az alapszakaszban a negyedik legrosszabbul futó csapat volt. Így a remény Eli Manning kezében van. A számai nem lenyűgözőek idén sem, de tudjuk, hogy ő a rájátszásban mindig elő tud lépni. Beckhammal és az újonc Sheparddal a jó teljesítményre ma is jó esélye van. A Green Bay passz elleni védekezése a legrosszabbak egyik a ligában, mind az engedett yardok, mind az engedett TD-k tekintetében. A cornerback sorból ma is lesz hiányzó és Randall sem teljesen egészséges. A Packers bizodalma így az erős pass rushban lehet, aminek van alapja ugyanis a Flowers (LT) – Hart/Newhouse (RT) egység zavarba hozható a New York támadófalában.
Kulcs párharc: Odell Beckham és Damarious Randall / Ladarius Gunter. Lényegében mindegy melyik CB fogja majd, Beckhamtól elvárható, hogy dominálja majd az ellenfeleit, és konstansan megjátszható legyen. Klasszis különbség van közte és az említett védők között. Ráadásul a vékony cornerback sornak köszönhetően, ha valaki még kiesne, egészen borzalmas felállásokra lenne kényszerítve a Packers, ugyanis beugróként elsősorban safetyket tudna pályára küldeni Dom Capers védőkoordinátor.
Összegezve egy magas színvonalú találkozóra van kilátás, erős passzjátékokkal, azonban a labdaszerzés is állandóan ott fog lógni a levegőben.
Az időjárás szólhat bele az előzetesen leírt támadóstratégiákba, ugyanis -10 celsius fok körüli hőmérsékletre van kilátás és a havazás sem kizárt. A Giants szerencséje, hogy amúgy sem csarnokhoz vannak szokva, így talán kicsit könnyebb lesz az akklimatizálódás.