NFL mérkőzés beharangozók - 2013 - 5. hét - MNF

NFL mérkőzés beharangozók - 2013 - 5. hét - MNF

New York Jets @ Atlanta Falcons, Georgia Dome, 2013. október 8., 2:30 (Tv: Sport1)

 

Visszatalál-e a helyes útra a Falcons, vagy a Jets top10-es védelme újabb kínos pofont oszt nekik saját pályájukon? Mióta Matt Ryan a csapatnál van, még sohasem kaptak ki egymás után háromszor, és most is esélyesnek számítanak a megbízhatatlan irányító-játékot bemutató new yorkiakkal szemben. A Falcons nem a nagy győzelmeiről híres, tavalyi nagy menetelésük (7 hazai meccset nyertek meg egymás után) során is rendre egy touchdownnál kisebb volt a távolság a lefújás pillanatában a csapatok között. A trend most megfordult, négy találkozójuk alatt mindössze 24 pont volt ismét csak a különbség a mérkőző felek közt, de háromszor ezúttal nem ők örülhettek. A Jets abba a ténybe mindenképp belekapaszkodhat, hogy a hazaiak hajlamosak lealacsonyodni (vagy felnőni) aktuális ellenfelük szintjére, és mint tudjuk, egy szoros meccsnek bármi lehet a vége. Atlantában nincs sok sikerélmény az AFC Kelet ellen, a Dolphins 38 másodperccel a lefújás előtt fordította a maga javára a találkozót, a Patriots pedig múlt vasárnap úgy győzött 30-23-ra ellenük, hogy az egyenlítésre szánt támadás a New England 10 yardos vonalán megrekedt. Matt Ryan karriercsúcsot jelentő 421 yardot passzolt azon a meccsen, korrekt pontossággal (34/54). Ha ma hasonlóan jó napot fog ki, akkor az valószínűleg elég lesz, a New York Jets elvégre nem az a csapat, amely a légiháborúkból jól szokott kijönni.

A kérdés, hogy a Falcons alulteljesít, vagy a mostani, sérülésekkel tizedelt gárda tényleg ennyit tud-e - playoff-versengés helyett harc az 50 százalékért. Amíg Roddy White bokája nem gyógyul meg, addig mindenesetre elég könnyű kiismerni a támadójátékukat. Főleg mivel Steven Jackson továbbra is maródi, így igazi első számú futója nincs a csapatnak, a taktikát tehát szinte teljes mértékben a 481 elkapott yardjával éllovasnak számító Julio Jones-ra és a veterán Tony Gonzalezre kell felhúzni. Ha White rohamosan gyógyul, akkor persze sokkal jobb a helyzet, de múlt héten még ennek nem volt nyoma. Különösen érdekes lesz, hogy ha Antonio Cromartie ki tudja venni Jonest a meccs nagy részében a játékból, akkor mihez kezd a Falcons. Különösen igaz ez a vörös zónában. Klasszis futó nélkül ott nehéz boldogulni, a Patriots ellen 6 alkalomból csak egyszer tudtak touchdownt szerezni a 20-ason belülről, liga szinten így 29. helyre estek vissza a mutatóban.

A védőknél is látható a visszaesés, elsősorban a nyomás generálása hiányzik Sean Weatherspoon jelenléte mellett. Umenyiorán kívül csak rutintalan pass rusherek vannak Mike Nolan keze alatt, Geno Smith ellen pedig az a legegyszerűbb fegyver ha siettetik. A második körös quarterback 8 interception mellett 3 fumble-t is elveszített, labdaeladások tekintetében tehát vezette a ligát a forduló előtt, így az eddig 7 sacket jegyző és átlagosan tavalyhoz képest 8 ponttal többet kapó atlantai védelem kedvező helyzetben van. Nem mintha a környezet ideális volna a rookie számára, 14 sacket engedtek Mangoldék az idényben, a Titans ellen speciel ötöt, ami elég sima vereséghez vezetett.

Eléggé szedett-vedett a Jets elkapóinak névsora. Stephen Hill agyrázkódás miatt nem biztos, hogy rendelkezésre áll, Santonio Holmes pedig biztosan pihen combhajlító sérülése miatt (Steven Jacksonnak is ugyanez a baja). Extrém esetben akár a szerdán igazolt David Nelson is előtérbe kerülhet a depth charton, és a New Englandtől átvett tight end Zach Sudfeld néhány elkapásával is lehet kalkulálni. Futásban visszatér Mike Goodson 4 meccsel dopping-eltiltásából, akitől sokat vártak tavaszi aláíratása után, és reményeik szerint így elbírják majd Chris Ivory gyengébb formáját is.

Igazi veszítenivalója inkább az Atlantának van ebben a párosításban, a győzelmi kényszer pedig eddig ritka vendég volt a Falcons öltözőjében. Hogy ezúttal megbírkóznak-e vele, vagy a Jets bravúrgyőzelmet tud okozni, éjjel kiderül.

A mérkőzés szakkommentátora a Sport1-en, a bowl.hu szerkesztője, Herczeg Ádám lesz.