NFL Mérkőzés beharangozók 2013/13. hét – MNF

Hétfő este rendezik a forduló rangadóját, mi sem feledkeztünk meg róla

NFL Mérkőzés beharangozók 2013/13. hét – MNF

Seattle Seahawks – New Orleans Saints, december 3. 2:40, CenturyLink Field (tv: Sport2)

Idén nem minden esetben volt szerencsés a választás a hétfő esti rangadók kapcsán, azonban ezúttal telitalálatról beszélhetünk. A 13. játékhét rangadóján az NFC két nagyágyúja feszül egymásnak a Seattle Seahawks és a New Orleans Saints személyében. 99% biztonsággal állítható, hogy e két csapat közül kerül ki az NFC első kiemeltje, így amelyik gárda győzelemmel tudja abszolválni ezt az összecsapást, hatalmas lépést tesz céljai elérése felé. 

A hazai pálya előnye, a 12. ember támogatása mindenképp a Seattle-t teszi egy árnyalattal esélyesebbé, azonban az idei Saints nem az a csapat, amelyiket egy kézlegyintéssel el lehet intézni, mondván idegenben, nyitott stadionban, északon nincs esélye a Drew Brees féle passzgépezetnek. Idén több alkalommal is bizonyították Sean Paytonék, hogy ők bizony a védelmükkel is képesek meccset nyerni, ha arra van szükség, ha a futójátékot kell erőltetni, akkor nem szégyellik akár többször is egymás után handoffokra korlátozni Drew Brees tevékenységét. Ha pedig a jó öreg passzjátékhoz kell nyúlni, természetesen akkor sem jönnek zavarba. Persze ugyanez elmondható a másik oldalról is, a Seahawks sem az az egyoldalú futógépezet, aminek a nem is olyan távoli múltban még kinézett a csapat. Russell Wilson érkeztével megoldódtak az irányítóposzt problémái és a másodéves játékos által a csapat legalább olyan veszélyes lett a levegőben, mint anno Marshawn Lynch leigazolása után a földön. Akkor mi dönthet két ilyen remekül felépített csapat mérkőzésén? Nyilván, mint minden meccsen kulcsfontosságúak lesznek a labdaszerzések, nem valószínű, hogy negatív turnover mutatóval ezt meccset meg lehet majd nyerni. Ezen a téren a vendégeknek lesz szükségük némi javulásra, hiszen bár az utóbbi meccseken is remekül működött Rob Ryan védelme, a labdaszerzések valahogy elmaradoztak, pedig ha valamikor, akkor most igazán szükség van a nagy játékokra a védelemtől. Erre leginkább a védőfalban van esély, hiszen a Seattle-nek talán a támadófal a leggyengébb pontja, ha sikerülne dominálni a vendégeknek a line of scrimmage-en, nagyban megnehezítenék Wilson életét. Persze nem szabad túlzásokba esni, mert az ész nélküli blitzeket könnyen megbüntetheti Wilson a földön, ha kiszabadul a nyomás alól. Tehát elsődleges feladata – Marshawn Lynch és a futás limitálása mellett - a Szentek védelmének az lesz, hogy úgy tudjanak nyomást gyakorolni Wilsonra, hogy közben kontrollálni tudják a pálya közepét, ne kelljen extra embereket mozgósítani a passrush érdekében. Erre a kimagasló szezont futó Cameron Jordan remek teljesítményével bőven megvan a lehetőség, pláne úgy, hogy Wilson legveszélyesebb fegyvere, a nemrég visszatért Percy Harvin ismét sérüléssel bajlódik, így valószínűtlen a játéka hétfő este.

A Szentek támadóinak valamelyest javultak az esélyeik a Seahawks secondaryt sújtó eltiltások miatt, sem Brandon Browner, sem pedig Walter Thurmond nem állhat majd Pete Carroll rendelkezésére. Így egészen biztosan lesznek majd olyan párharcok, ahol rutintalan DB-vel kerül majd szembe valamelyik Saints elkapó, amit Brees kihasználhat, ha lesz ideje végigpásztázni a pályát. Azonban ahhoz hogy Brees nyugodtan passzolhasson, a liga egyik legjobb védőfalát kell semlegesítenie az idén a várttól picit elmaradó New Orleans-i támadófalnak. Cliff Avrilék sokat tehetnek azért, hogy kisegítsék a tartalékos hátsó alakzatot, hiszen ha nem lesz ideje Breesnek hosszú passzokra, jelentősen leegyszerűsödik a képlet, „csak” Sprolesékat kell megállítani. Ez sem ígérkezik egyszerű feladatnak, hiszen a Saints halálos precizitással képes végrehajtani a screen-játékokat, amelyek után akár Pierre Thomas, akár Darren Sproles könnyedén tudja szerezni a yardokat.

Millió és egy okot fel lehetne sorolni mindkét csapat mellett, hogy miért tudná megnyerni az összecsapást, ezért jóslatokba nem mernénk bocsátkozni, csak annyit tudunk javasolni, hogy aki teheti, hajnalban üljön le a televízió elé és élvezze az összecsapást, nem fogja megbánni a virrasztást.

Kocsis Gábor (gabokocka)


Hozzászólások

több mint 10 éve
Go Hawks!