NFL összefoglaló - 6. hét

A vasárnapi tizenhárom mérkőzés rövid kivonata.

NFL összefoglaló - 6. hét

Philadelphia Eagles @ Tampa Bay Buccaneers 31-20

Továbbra is nyeretlen a Bucs, most épp Nick Foles okozott számukra megoldhatatlan problémákat. Érdekesség, hogy tavaly szintén győzni tudott itt az Eagles Foles-szal, de a másik 5 meccsüket elveszítették vele a center mögött. A Michael Vick sérülése miatt lehetőséget kapó zsebirányító három passzolt touchdownja mellett egyszer futva is bejutott a célterületre, NFL karrierje legszebb napját zárva. Foles nagyszerűen megértette magát a két touchdownt jegyző DeSean Jacksonnal és Riley Cooperrel is, ráadásul számos 30-40 yardos átadással tudta előrevinni csapatát. Chip Kelly csapata ismét 400 offenzív yard felett zárta az összecsapást, arra pedig eddig csak a Chargers (1983) és a Patriots (2007) volt képes, hogy ezt a szezon első hat meccsén mindig megtegye. Az NFL legtöbb futott yardjával rendelkező LeSean McCoy ezúttal 116 egységgel gazdagította termését. A sérülésekkel és betegséggel tizedelt Tampában Vincent Jackson kapott el két TD passzt Mike Glennontól, és a semmiből előbukkanó tight end, Timothy Wright ismét jó napot zárt. A sasok védelmét dícséri, hogy Doug Martint 67 yardra tudták limitálni.

 

Carolina Panthers @ Minnesota Vikings 35 - 10

Hatalmas pálfordulást mutatott be a Carolina azok után, hogy múlt héten az összes létező hibát elkövették a támadójátékban. Azt hihettük volna, hogy a szabadhétvégét kihasználva sokkal markánsabb stratégiával áll ki a Vikings, de ennek nyoma sem volt. Cam Newton háromszor a levegőben, egyszer a földön mattolta az északiakat, míg a másik oldalon Matt Cassel régi rossz szokásához híven két interceptiont húzott elő, mindkettőt pontokkal büntette a Panthers. Különösen Mike Mitchell (2 INT, sack) volt elemében a secondary tagjai közül. Idő kérdése, hogy mikor kerül pályára Josh Freeman vagy újra Christian Ponder. A fiát gyászoló Adrian Peterson mindössze 10 futással próbálkozott (6.2-es átlaggal), ilyen esetekben pedig ritkán szokott nyerni a Vikes. A meccs legszebb jelenetét Brandon LaFell 79 yardos TD-elkapása szolgáltatta. Fontos tagjait veszítette a hazai védelem, Harrison Smith (láb), Xavier Rhodes (boka) és Desmond Bishop (térd) állapotáról is csak hétfőn derül ki pontos információ.

 

Buffalo Bills - Cincinnati Bengals 24-27 hosszabbítás után

Előzetesen nem várt izgalmakat tartogatott a mérkőzés, melyet csak hosszabbítás után tudott megnyerni, a találkozó előtt esélyesebbnek tartott Cincinnati. A mérkőzés elején a vendégek Mike Nugent mezőnygóljával szerezték meg a vezetést, ám a Bills válaszára nem kellett sokat várni, ugyanis a gyakorlócsapatból a héten aktivált irányító, Thad Lewis egy 3 yardos futott TD-vel kezdte meg NFL karriejét. Ezután a Bengals kezébe vette a találkozót, Dalton pedig 2 TD passzt is kiosztott, előbbit AJ Green, utóbbit az újonc Gio Bernard kapta el. A második félidőben egy újabb Bengals TD következett, ezúttal Marvin Jones kapta el Dalton 6 pontos passzát. A Bills óriási finisht nyitott, hogy utolérje a vendégeket, s Lewis előbb egy remek missmatch szituációt kihasználva találta meg első TD passzával Chandlert, majd egy 40 yardos TD bomba landolt Goodwin kezében, ezzel hosszabbításra mentve a találkozót. Egyik fél első támadás sem hozott pontot, ám a Bills puntja után egy remek visszahordásnak köszönhetően a Bengals azonnal mezőnygól távolságba ért, s 4 játékkal később Nugent 43 yardos mezőnygóllal döntötte el a mérkőzést. Győzelmével már egyedüliként vezeti a Bengals az AFC North csoportját, míg a Bills továbbra is az AFC East utolsó helyén áll.

 

 

New York Jets 6-19 Pittsburgh Steelers

A hatodik fordulóig kellett várni az acélvárosiak idei első győzelmére. Nem a támadóegységekről szólt a meccs, 9-6-os pittsburghi vezetéssel vonulhattak nagyszünetre a csapatok, majd a második félidőben Dick LeBeau védelme lenullázta a New York-i offense-t, a kohászok pedig további 10 pontot szerezve állították be a mérkőzés végeredményét. A találkozó egyetlen touchdownja Ben Roethlisberger és Emmanuel Sanders 55 yardos összjátéka révén született. Első labdaszerzését is sikerült elérnie a pittsburghi védősornak, a safety Ryan Clark húzta le Geno Smith passzát a gólvonal közelében, majd az újonc irányító második interceptionje - melynek nyomán Lawrence Timmons kezében kötött ki a labda - végérvényesen lezárta a meccset. A Steelers ennek a sikernek köszönhetően a negyedik olyan franchise lett az NFL történetében, amely legalább 600 győzelmet jegyez.

 

Cleveland Browns – Detroit Lions 17-31

A várakozásoknak megfelelően szinte végig szoros találkozót hozott a két felfelé törekvő csapat küzdelme, a második félidei teljesítményének köszönhetően azonban a Lions örülhetett a végén. Josep Fauria hatpontos elkapásával az első negyed végén a vendégek szereztek vezetést, ám az elmúlt évekhez képest szokatlan módon simán fordított a Browns, a remek játékhívásokat és kiugró egyéni teljesítményeket még Brandon Weeden sem tudta lehúzni. A szünetben rendet raktak az Oroszlánok fejében, a labda mindkét oldalán feltüzelt csapat képét mutatva darálták be ellenfelüket, a fentebb már említett UDFA összekötő, Fauria két újabb TD elkapással míg DeAndre Levy (OLB) két szerzett interceptiönnel csendesítette el a Browns Stadium közönségét. A hazaiak nem tudtak pontot szerezni a második játékrészben és a Lions fala is jól védte meg Staffordot, így összességében megérdemelt siker született, igaz, ez a kissé elfogultnak tűnő bírói ténykedés ellenére is meglett volna.

 

Baltimore Ravens - Green Bay Packers 17-19


Vezéráldozatokkal járt a Green Bay idei első idegenbeli győzelme. Előbb James Jones, később Randall Cobb sérült meg, valószínűleg súlyosabban. Ezzel csatlakoztak Clay Matthews és Brad Jones mellé a Packers sérült-listáján. Az ellenfél kulcsjátékosainak hiányát nem tudta kihasználni a Baltimore, s még tetézték is ezt, hiszen egy igazán megkérdőjelezhető playhívás után labdát vesztettek a második negyed vége előtt 6 másodperccel, ezzel ajándékozva 3 pontot a Green Baynek.A második félidőt egy gyors mezőnygól váltással kezdték a csapatok, ezt követően találta meg Jordy Nelsont Aaron Rodgers egy gyönyörű, 64 yardos TD passz keretében. A hazaiak azonban nem adták fel, Flacco 2 TD passzt osztott ki a 4. negyedben, s látótávolságba került a győzelem. Rodgers azonban kulcsszituációban, 3. és 3-nál egy 54 yardos passzal találta meg Jermichael Finleyt, ezzel megnyerve a találkozót. A vendégeknél kiemelendő A:J. Hawk 3 sack-je és az újon Eddie Lacy remek teljesítménye. A Baltimore idei 3. vereségét gyűjtött össze, míg a Packers a Detorit és a Chicago után indult csoportjában

 

Kansas City Chiefs - Oakland Raiders 24-7

Továbbra is veretlen a Kansas City Chiefs csapata. Az 1. félidő kiegyenlített védelmi csatát hozott, Denarius Moore 39 yardos elkapása és Jamaal Charles 6 yardos futása után 7-7-tel vonulhattak pihenőre a csapatok. A 2. félidőben aztán elkezdett dominálni a Chiefs, ez két dolognak volt köszönhető: egyrészt a csapat rendbe tette a pass protectiont, az 1. félidei 3 sack után a másodikban a Raidersnek már nem sikerült a földre vinni Alex Smith a LoS mögött. A másik ok pedig az, hogy az egyébként is tartalékos oaklandi támadófalból megsérült még Andre Gurode és Tony Pashos is és ezek után Terrelle Pryor már nem kapott semmiféle védelmet, a labdaeladásai is nagyrészt ennek tudhatók be. Meg kell jegyezni, hogy Branden Albert személyében a túloldalt is megsérült egy kulcsember az OLine-ban. A meccs embere Tamba Hali, 4 szerelést és 3.5 sacket mutatott be az egykori Penn State pass rusher a mai napon. A Chiefs Guinness-rekord kísérlete szintén sikeres volt, immár az övék és nem a Seattle Seahawksé a leghangosabb stadion.

 

Houston Texans - St. Louis Rams 13-38

Tovább folytatódik a Texans vesszőfutása, miután ismét sok hibával segítették ki az ellenfelet. A Rams ezekkel élt is, Sam Bradford magabiztosan vezette a Rams támadóegységét, már az első félidőben két TD passzal vétette észre magát. A szünetben azonban még ledolgozhatónak tűnt a házigazdák hátránya, különösen mivel a futójáték a meccsen 141 yardot futó Arian Foster vezérletével hatékonyan működött. Azonban szegény embert még az ág is húzza: előbb egy kezdőrúgást volt képtelen elkapni Keshawn Martin, majd ebből növelte előnyét a St. Louis, majd Matt Schaub megsérült, amikor Chris Long ráesett a bokájára. A helyére beálló TJ Yates pedig két interceptiont is adott, az elsőből szerzett TD-vel biztosítota be a sikert a vendéggárda. A negyedik negyed már csak formalitás volt, a stabil játékot és kemény védekezést nyújtó Rams megérdemelten érte el harmadik győzelmét a szezonban, míg a Texans 2-4-es mérlege Schaub sérülésével és Yates gyenge szereplésével kombinálva kevés reménnyel kecsegtet az AFC South koronájának megvédésére.
 
 
 
Denver Broncos - Jacksonville Jaguars 35-19

Peyton Manning 2 passzolt és Knowshon Moreno 3 futott touchdownnal vezette a vártnál nehezebb, 35-19-es győzelemre a Denver Broncos csapatát a továbbra is nyeretlen Jacksonville Jaguars ellenében. A Broncos (6-0) 27-pontos favorit volt a fogadóirodáknál, a meccs előtt mindenki azt találgatta, hogy összejön-e nekik a spread, meddig kell a pályán lennie Manningnek. Nos, a végén "csak" 16 ponttal nyertek és végig a legendás 18-as irányított. Manning 42 passzából 28 volt sikeres 295 yardért, de ő és a center Manny Ramirez 2 fumble-t is összehozott a rossz snapek miatt, továbbá Manning Julius Thomason és Wes Welkeren kívül ma Paul Poslusznyt is megtalálta egy TD-átadással. A pick six után 14-12-es Denver-előnnyel vonultak félidőre a csapatok, a harmadik negyed végéig a különbség nem is változott, ezután azonban már csak Knowshon Moreno járt az ellenfél end zone-jában, ő viszont kétszer is. Az egykori Georgia-futó a 3 touchdownon kívül nem igazán hozott impresszív számokat, 15 futásból összesen 42 yardig jutott. A Jaguarsból feltétlen ki kell emelni Justin Blackmont, a másodéves elkapó 14 elkapásból 190 yardot szerzett.

 

San Francisco 49ers - Arizona Cardinals: 32 - 20

Izgalmas mérkőzést hozott ez a találkozó. Váltakozva voltak a védelmeknek majd a támadóknak jó periódusai és a pontok is így születtek. Cardinals támadó alakulata tovább folytatta a hanyatlást Carson Palmer két korai eladott labdájának köszönhetően, de a védelem kisegítette őket. Az a védelem akik Vernon Davis ellen nem tudtak mit kezdeni aki az első félidőben 171 elkapott yarddal és két TD-al állt. A második félidőben a Cards támadójáték is feltámadt és meglepő módon a futójátékuknak köszönhetően haladtak előre. Pontokat is szereztek volna, de Larry Fitzgerald, majd Alfonso Smith is elveszítette a labdát és ezekből pontokat szerzett a hazai csapat. A második játékrészben beindult a futás Frank Gore vezetésével. A kulcs drive egy 18 playből álló támadássorozat volt, ami kilenc és fél percig tartott és Kendall Hunter TD futásával ért véget. A San Francisco ezzel a győzelemmel továbbra is ott van a Seahawks nyomában, míg a Cardinals 3-3-as mérlegével a csoport negyedik helyére csúszott vissza.

 

Seattle Seahawks - Tennessee Titans 20-13

A szokásosnál izgalmasabb, fordulatosabb meccsen győzött rettegett stadionjában a Seahawks. A találkozó elején a vendégek szereztek előnyt egy mezőnygóllal, majd a második negyedben egy lendületes támadássorozat végén negyedik kísérletre válaszolt erre egy touchdownnal a Seattle, de egyébként a védelmek dominálták az első félidőt, állóháború alakult ki. A szünet előtt sikerült mezőnygólkísérletig jutnia a házigazdáknak, azonban a korábbiakban megsérült Steven Hauschka helyett a punter, Jon Ryan kellett megpróbálkozzon a rúgással, ez pedig komoly hibához vezetett, a holder kiejtette a labdát, amivel Jason McCourty végigfutott, megfordítva a meccset. A második félidőben az egyre fáradó vendégvédelmet fokozatosan át tudták törni Russell Wilsonék, és előbb egyenlítettek, majd egy újabb mezőnygóllal már fordítottak (ennél a játéknál majdnem megismétlődött az első félidőt záró eseménysorozat, de Zach Brown kiejtette az éppen felkapott labdát a kezéből). Egy gyors Fitzpatrick-interception után Marshawn Lynch vezérletével végigmasírozott a hazai csapat a pályán, tízpontos hátrányból pedig az előrehaladásra csak időnként képes Titánok már nem tudtak újra feljönni, csak szépítésre futotta az erejükből. A Seahawks továbbra is vezeti az NFC nyugati csoprotját 5-1-es mérleggel, míg a Titans komoly lépéshátrányba kerülhet a Colts-cal szemben, miután elszenvedte harmadik vereségét is a gárda.

 

New Orleans Saints @ New England Patriots 27 - 30

Lényegében egy megnyert meccset hagyott kicsúszni a kezei közül a Saints, amikor az utolsó előtti pillanatban Tom Brady megtalálta Kenbrell Thompkins-t a célterület bal sarkában. Nem is a 17 yardos TD átadás lehetett igazán dühítő, hanem, hogy bőven 2 percen belül járt az óra mikor Brady elindította a 70 yardos támadósorozatot, időkérés nélkül. Sikerült bevonni többek közt Edelmant, Dobsont és Colliet is a játékba, sorra jöttek a hosszú first downok, aminek megfejelése volt a fordítás. Pedig egy Drew Brees - Kenny Stills összjáték után úgy tűnt a New Orleans-nak áll a meccs, 3 és fél perccel a vége előtt 34 yardos TD-t ügyeskedtek össze a szentek, majd Brady a következő támadásból nem tudott first downt csinálni, Hartley mezőnygólja után pedig rögtön interceptiont dobott Keenan Lewis kezébe. A végén mégis a kiürülő Gillette stadion népe örülhetett, Tom Brady 38. negyedik negyedes fordítását hozta össze az NFL-ben. Hatalmas fegyvertény, hogy a liga top tight endjét, Jimmy Grahamet sikerült teljesen kivenni a játékból, elkapása sem volt az ex kosarasnak. Ezzel elveszett a New Orleans veretlensége, már csak két 100%-os csapat maradt a ligában.

 

Washington Redskins @ Dallas Cowboys 16 - 31

Váratlanul lépett elő a meccs hősévé Dwayne Harris, aki egy 86 yardos punt return touchdownnal nyitotta a második negyedet, majd egy 90 yardos kirúgás utáni rohanással egy másikat is elő tudott készíteni. Tony Romonak így a múlt heti, karriercsúcsot hozó számai után 170 yard is elég volt, hogy a győztes csapat tagjának mondhassa magát. A védőknél Kyle Wilberből lett fontos láncszem azok után, hogy DeMarcus Ware a második játékrészben kiszállt az összecsapásból. A beugró DE kierőszakolt és össze is szedett egy fumble-t RG3-tól, mindössze 3 yardra a Redskins célterületéről. Ekkor már nem volt DeMarco Murray sem elérhető térdsérülése miatt, így Joseph Randle szerezte meg pályafutása első hatpontosát. Robert Griffinnek összességében nem volt rossz napja, főleg a 77 futott yardja számított felüdülésnek, de hiába dominálta a labdabirtoklást a Washington (433 vs 213 össz yard), a nagy játékokat ma a Dallas mutatta be. A Cowboys tehát győzelemmel köszöntötte 71. születésnapján Jerry Jones tulajdonost, és 3-3-mas mérleggel holtversenyben vezetik az NFC keleti csoportját.


Hozzászólások

több mint 7 éve
slowmotion Dallas Cowboys 57 — Cowboys fan
találós kérdés: ha Randle 6 pontot kapott a futott touchdown-ért, akkor Frederick hány pontot kapott (volna, ha számolnák) azért, hogy bevitte Randle-t, a labdát meg három Redskins-védőt a célterületre? 😊
több mint 7 éve
dande Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 29 — Így remélem megfelelek nektek.....
"A sasok védelmét dicséri" ez a mondat némileg átgondolandó 😀 a másik meg, hogy a Cards 3-3-l csoport negyedik.... szerintem gyorsan iratkozzanak át hozzánk mindjárt csoportelsők lesznek 😛

több mint 7 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
találós kérdés: ha Randle 6 pontot kapott a futott touchdown-ért, akkor Frederick hány pontot kapott (volna, ha számolnák) azért, hogy bevitte Randle-t, a labdát meg három Redskins-védőt a célterületre? 😊slowmotion
az már csak piros pontban mérhető

több mint 7 éve
Borbinho Indianapolis Colts Old Dominion Monarchs 19 — Rent Free - Megrögzött Colts Fan
Most néztem Ravens összefoglalót és láttam Clark 1 kezes elkapásánál, h nincs rajta kesztyű. Kb első olyan elkapó akin nem láttam, pedig már jó rég óta nézek NFL-t. mondjuk nem is figyeltem rá ,tuti elkerülte sokszor a figyelmem 😊 Gyakori , hogy "szabad kézzel" játszanak?

[..] George Floyd, Breonna Taylor, Atatiana Jefferson, Aura Rosser, Stephon Clark, Botham Jean, Philando Castille, Alton Sterling, Michelle Cusseaux, Freddie Gray, Janisha Fonville, Eric Garner, Akai Gurley, Gabriella Nevarez, Tamir Rice, Michael Brown, Tanisha Anderson, Walter Scott, Ahmaud Arbery [...]
több mint 7 éve
r.baggio Jacksonville Jaguars Louisiana Ragin' Cajuns 241 — 4-en távolra vitték a kutyát
Most néztem Ravens összefoglalót és láttam Clark 1 kezes elkapásánál, h nincs rajta kesztyű. Kb első olyan elkapó akin nem láttam, pedig már jó rég óta nézek NFL-t. mondjuk nem is figyeltem rá ,tuti elkerülte sokszor a figyelmem 😊 Gyakori , hogy "szabad kézzel" játszanak?Borbinho
nem gyakori, sőt, elég ritka


"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 7 éve
ryan clark-nak sincs,bár ő nem elkapó,de védelembe talán