NFL visszaszámlálás - 16-15.

Írta: empty taxi — 2015. augusztus 27., 01:11

A liga jobbik felére ráfordulván az AFC West két Denvert üldöző csapata a soros.

NFL visszaszámlálás - 16-15.

16. SAN DIEGO CHARGERS

Várható kezdőcsapat

QB: Philip Rivers - rutinos klasszis, aki kibékült a csapat vezetésével. A körülötte lévő személyzet pedig a Tomlinson-érában volt utoljára ilyen jó.
RB: Melvin Gordon - igáslóként tekintenek az újoncra, ami maximálisan érthető. Potens passzjáték és egy jónak kinéző támadófal fogja a munkáját segíteni. Mögötte ott van a tavalyról már ismert Danny Woodhead-Branden Oliver-Donald Brown trió.
WR: Malcom Floyd, Keenan Allen, Stevie Johnson - kiválóan kiegészítik egymást. Gond sérülés esetén jöhet, hiszen a cserék már nem ennyire jók; Jacoby Jones inkább visszahordó, Austin Pettis eddigi NFL-karrierje nem egy sikertörténet, Dontrelle Inman meg a napokban szedett össze egy agyrázkódást. Floydnak egyébként az idei lesz az utolsó szezonja.
TE: Antonio Gates - a klub legendája szintén pályafutása vége felé közeledik, de a múlt idényben bemutatta, hogy még mindig posztjai legjobbjai közé tartozik. 4 meccses eltiltással kezdi a szezont, addig a magas és gyors Ladarius Green helyettesítheti.
LT: King Dunlap - tökéletesen illik a sémába, nem véletlen igazolták újra. Chris Hairston személyében minőségi csere is akad.
LG: Orlando Franklin - Klasszis falember, szép pénzért érkezett Denverből, nagy szerepe lesz a Chargers futójátékának felélesztésében.
C: Chris Watt - a visszavonuló Nick Hardwick örökségét veszi át, újoncidényében korrekt játékot hozott. Trevor Robinson személyében itt is van minőségi cserejátékos.
RG: DJ Fluker - Johnnie Troutman keveset egészséges ebben a holtszezonban, így valószínűbb, hogy Fluker fog behúzódni guardba.
RT: Joe Barksdale - olcsón írt alá 1 évre az ex-Rams játékos, ha hozza a formáját és a sérülések is elkerülik, akkor nagy lóvét akaszthat le jövőre.

NT: Sean Lissemore - ezen sorok szerzője reménykedik benne, hogy Ryan Carrethers kezdő szintre fejlődik egyhamar és így Lissemore-t a háromemberes védőfal szélén is lehetne használni, ahová alkatilag jobban illik.
DE: Kendall Reyes, Corey Liuget - Liuget elég tisztességes pénzt kapott nemrég, tehetsége alapján rászolgált. Reyes szerződése lejár a szezon végén, a csapat Darius Philon személyében az idei drafton már be is ruházott az utódjára. A rotációban érdemes lesz még a tavaly jól játszó Ricardo Mathewsra is figyelni.
OLB: Jeremiah Attaochu, Melvin Ingram - fiatal, tehetséges, ám sérülékeny játékosok. Ingram sokat fogyott annak érdekében, hogy a teste jobban bírja a terhelést. Itt sincs panasz a mélységre, Tourek Williams és Cordarro Law mutatott már szép dolgokat és Kyle Emanuel személyében ide is érkezett ember a draftról.
ILB: Manti Te'o, Donald Butler - a liga talán legmélyebb ILB-állománya a Boltsé, az első-második kísérleteken Butler mellett Kavell Conner kaphat játékidőt, passz-szituációkban pedig Te'o mellett az újonc Denzel Perryman juthat szerephez.
CB: Brandon Flowers, Jason Verrett, Patrick Robinson - Flowersnek fekszik a séma, Verrettnek ha rendbe jön a válla folytathatja ígéretesen induló karrierjét. A nickelback Robinson helye nem biztos, ő a csapat legfizikálisabb cornerbackje, de Steve Williams vagy az újonc Craig Mager is a helyére pályázik.
S: Jahleel Addae, Eric Weddle - Weddle még mindig talán a liga legjobb söprögetője, Addaenak Miamiból hoztak konkurenciát Jimmy Wilson személyében, de eddig előbbi áll nyerésre a kezdő SS posztért vívott versenyben.
K,P: Nick Novak, Mike Scifres - Scifres már túl van a csúcson, de még mindig TOP10 punter a ligában. Novak helye nem biztos, pedig megbízhatóan teljesített korábban. Josh Lambo személyében a San Diego keretéhez tartozik az egyik legtehetségesebb újonc rúgó, aki eddig brillírozott az előszezonban. Novaknál erősebb a lába, ez például kezdőrúgásoknál sokat számíthat.

Az edzői stáb

Főedző. Mike McCoy - harmadik idényére készül a Chargers élén, eddig mindkét szezonjában 9-7-tel végzett a csapat. Napjaink egyik legjobb támadógurujának tartják az NFL-ben.
Támadókoordinátor: Frank Reich - egykori NFL irányító, aki mielőtt San Diegoba került olyan emberektől tanulta a szakmát, mint Jim Caldwell vagy Ken Whisenhunt. Második idényére készül mint támadókoordinátor, McCoy már tavaly is átengedte neki a játékhívási teendőket.
Védőkoordinátor: John Pagano - a Colts főedző Chuck Pagano öccse, az egyik legkeményebb ellenfélnek tartják őt az offenzív koordinatorok. Kitűnően látja át a fedezési sémákat, emellett a nyomásgenerálás megtervezésében is jeleskedik. Egyöntetű vélemény, hogy eddig mindhárom koordinátori évében többet hozott ki a Chargers védelemből, mint ami tehetség alapján benne volt.

Legfontosabb érkező: Orlando Franklin. Az egyik legjobb támadófalember volt a szabadügynökpiacon, nem is volt olcsó a megszerzése. Kitűnő futásblokkoló, aki passznál is helyt áll. Mindkét guard poszton és jobb oldali tackle-ként is bevethető.
Legfontosabb távozó: Ryan Mathews. Sérülései miatt nem teljesedhetett ki a pályafutása San Diegoban. Ennek ellenére a tehetsége alapján jelentős vérveszteség.
Az újonc, akitől a legtöbbet várják: Melvin Gordon. A villámléptű futó dolga lesz az előbb említett Mathews pótlása. Ahogy korábban is szóba került, nem nagyon kezdhetné jobb környezetben NFL-karrierjét.
Sötét ló: Donald Butler. Felfelé ívelő pályafutása eredményeként tavaly februárban egy elég zsíros szerződést kapott a menedzsmenttől, ezt eddig élete legrosszabb szezonjával hálálta meg. Sérülékeny játékos, de komoly potenciál lakozik benne. Ha egészsége engedi 26 évesen még bőven bizonyíthatja, hogy megéri a pénzét.

Várható mérleg: 10-6. A kiváló edzői stáb eddig is túlteljesítésre sarkallta az együttest. Tom Telesco munkájának köszönhetően támadóoldalon már tehetséggel is fel van töltve a keret, a védelemben pedig rengeteg fiatal játékos vár bevetésre. Összességében indokolt elvárás a tavalyi teljesítmény túlszárnyalása. A sorsolásuk átlagos (16. legnehezebb), így ez sem jelenthet akadályt. Benne van a pakliban, hogy utolérik a Denvert a csoport élén.

 


 

15. KANSAS CITY CHIEFS

Várható kezdőcsapat

QB: Alex Smith - bátrabb játékot várnak tőle a korábbi években megszokottnál, az előszezon alapján hajlik is rá Smith. Meglátjuk, hogy ez hogyan fogja befolyásolni a csapat teljesítményét.
RB: Jamaal Charles - gyakorlatilag nincs gyenge pontja, a Chiefs offense alfája és omegája. Knile Davis személyében a cserejátékos is sok csapatban kezdő lehetne és Anthony Sherman személyében a liga legjobb fullbackje nyitja az utat.
WR: Jeremy Maclin, Albert Wilson, Jason Avant - óriási pénzért érkezett Maclin, de ő már korábban is bizonyított Andy Reid sémájában, nála a kérdés, hogy egészséges tud-e maradni. Avant szintén Reid régi ismerőse, Wilson pedig a rendszerbe illő igazi zsebrakéta. Az újonc Chris Conley egyelőre még nem NFL-kész, de ahogy felveszi a liga ritmusát gyaníthatóan helyet fog magának követelni. Nem egy ligaelit egység ez, de amíg van Jamaal Charles nincs is erre szükség.
TE: Travis Kelce - az egyik legtehetségesebb fiatal összekötő, blokkolásban és elkapásban is átlag feletti teljesítményre képes. Az utóbbi években mindig volt egy B-terv is sérülés esetére ezen a poszton a főnököknél, ez idén az újonc James O'Shaughnessy lehet. Nem mellékesen Alex Smith nagyon szereti a tight endeket bevonni a passzjátékba.
LT: Eric Fisher - eddig nem úgy tűnik, hogy a vele kapcsolatban beharangozott óriási potenciál valós dolog lenne, sajnos erőbeli hiányosságait ki tudják használni a pass rusherek. Persze harmadik idényére készül még csak, ne temessük.
LG: Ben Grubbs - a Sainstől érkezett egy csere keretében a rutinos guard, a támadófal legstabilabb pontja lehet.
C: Mitch Morse - kissé meglepő volt, hogy már a 2. körben kiválasztották, de az eddigiek alapján rászolgált a bizalomra. Bizonytalan poszt volt a center a holtszezon elején a főnököknél, ehhez képest mind Morse, mind a cseréje Eric Kush lenyűgözte az edzői stábot.
RG: Jeff Allen - illene már megszolgálnia a belefektetett bizalmat, tackle poszton nagyon vékony a Chiefs, ezért lehet, hogy sérülés esetén ott is kipróbálják, akárcsak alternatíváját, Paul Fanaika-t.
RT: Donald Stephenson - szuperatletikus falember, akinek a technikája is rendben.

NT: Dontari Poe - posztja legjobbja. A probléma az, hogy jelenleg PUP-listán található, de van remény, hogy az alapszakasz kezdetére rendbe jön a háta. Ha mégse, akkor Jaye Howard fog kezdeni, aki nem rossz játékos, de nem tipikus nose tackle alkat.
DE: Mike DeVito, Allen Bailey - DeVito a futás elleni védelem stabilitásában fontos elem, Bailey pedig a belső nyomásgenerálásban jeleskedik.
OLB: Justin Houston, Tamba Hali - az irányítók rémálmai, klasszis kettős. És a cserepadon ott ül Dee Ford...
ILB: Josh Mauga, Derrick Johnson - Johnson a liga egyik legjobb védelmének az esze, a játék minden elemében átlag feletti teljesítményre képes. Mauga ismeri a sémát, futás ellen stabil játékos, de Ramik Wilson személyében draftolt a helyére egy alternatívát a vezetőség.
CB: Phillip Gaines, Sean Smith, Marcus Peters - alaposan megerősítette a CB-sorát a Chiefs a holtszezonban, így talán nem lesz gond, hogy Sean Smith három meccses eltiltással kezdi a szezont, hiszen Jamell Fleming, Marcus Cooper vagy Steven Nelson személyében teli van tehetséges fiatallal a cseresor.
S: Ron Parker, Husain Abdullah - jó duó ez, teszi a dolgát, de ha Eric Berry 100%-os lesz nyilván az övé lesz az egyik kezdőposzt, a másikért lehet versenyezni, amibe a Raiderstől igazolt Tyvon Branch is beleszólhat.
K, P: Cairo Santos, Dustin Colquitt - Colquitt ligaelit punter, Santos újoncszezonja nem volt zökkenőmentes, de a vezetőség bízik benne, ezt jelzi az, hogy nem hoztak neki konkurenciát.

Az edzői stáb

Főedző: Andy Reid - 17. idényére készül vezetőedzőként a legendás rozmár. Kétszer volt az Év Vezetőedzője a Sporting Newsnál (2000, 2002), a bajnoki gyűrűhöz HC-ként a 2004-es idényben volt a legközelebb, de a XXXIX. Super Bowlon Bill Belichick-féle New England Patriots 3 ponttal jobbnak bizonyult Philadelphia Eagles-nél. A mai napig köztiszteletben álló vezetőedző, aki tartja a lépést a legújabb korok trendjeivel.
Támadókoordinátor: Doug Pederson - együtt nyertek Reiddel Super Bowlt az 1996-os idény végén, csak akkor még Pederson nem az edzői stáb tagja, hanem Brett Favre cseréje volt (Reid a TE-ket és a támadófalat trenírozta). Visszavonulása után sikeres középiskolai edző lett belőle, Reid adott neki lehetőséget az NFL-ben még az Eagles-ös időkben, ahonnan együtt jöttek át a Chiefs-hez.
Védőkoordinátor: Bob Sutton - blitz-őrült védelmi szakember, aki a Jetsben eltöltött időszaka alatt olyan kiváló védelmi szakemberek alatt dolgozott, mint Al Groh, Herman Edwards, Eric Mangini vagy Rex Ryan. A Jets-es időszakát megelőzően 9 évig volt az Army futballprogramjának vezetőedzője, ennél hosszabb időt csak a legendás Earl "Red" Blaik töltött a Black Knights kispadján. 1996-ban az övé lett a Bobby Dodd Év Edzője Díj, ami annak a vezetőedzőnek jár, akinek a csapata a pályán, az iskolapadban és a közösségi munkában is kitűnően teljesít.

Legfontosabb érkező: Jeremy Maclin. A tavalyi szezont úgy fejezte be a Chiefs, hogy WR-nek nem volt elkapott touchdownja, amit akárhogy is szépítünk, szégyen. Maclin már megmutatta, hogy Reid sémájában képes tündökölni, így ésszerű választás volt a leigazolása.
Legfontosabb távozó. Rodney Hudson. A hírek alapján a Morse-Kush duó képes őt pótolni, de azért ne felejtsük el, hogy a liga talán legtechnikásabb centerét hagyták elmenni, aki ráadásul a csoportrivális Oaklandnél kötött ki.
Az újonc, akitől a legtöbbet várják: Marcus Peters. Morse is egy abszolút indokolható név lett volna ebben a rovatban. Ami miatt végül is Petersre esett a választás az az, hogy Sean Smith eltiltása miatt kapásból extra terhelést kaphat a kissé forrófejű, ám kétségkívül tehetséges cornerback.
Sötét ló: Eric Berry. A liga egyik legjobb söprögetőjeként volt számon tartva, mielőtt rákot diagnosztizáltak nála. Állítólag sikeresen legyőzte a betegséget, ha a pályán is képes lesz utolérni magát, akkor szintet léphet a már eddig is kiválónak tűnő védelem.

Várható mérleg: 10-6. Példátlan sérüléshullám söpört végig tavaly a Chiefsen úgy lett ez a csapat 9-7, úgyhogy némi előrelépés prognosztizálható náluk, ami miatt mégsem vagyunk bátrabbak a jóslásnál az az, hogy sorsolásuk a 7. legnehezebb az egész ligában.